arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met een Schotse oorlogsveteraan uit de Golfoorlog in Bagdat
by Mara Thursday April 18, 2002 at 12:47 AM

Interviewtje met Bernard Mc Phillips, een Schotse oorlogsveteraan die in de Golfoorlog heeft gevonden. We bevinden ons in de Amiriya shelter, waar twee Amerikaanse raketten een bunker in een residentiele wijk doorboorde tijdens de Golfoorlog.

()

Interviewtje met Bernard Mc Phillips, een Schotse oorlogsveteraan die in de Golfoorlog heeft gevonden. We bevinden ons in de Amiriya shelter, waar twee Amerikaanse raketten een bunker in een residentiele wijk doorboorde tijdens de Golfoorlog. De bunker werd door families gebruikt om te schuilen tegen de bombardementen. Een 400tal, waaronder ook Egyptenaren, stierven aan een vreselijke dood.

 Wat is je indruk?

Schuld en boete natuurlijk. De Amerikanen beschikken over de meest geavanceerde wapens. Ze kunnen hun doelen heel zorgvuldig uitkiezen. Toch slagen ze erin om een schuilbunker met burgers te raken.Waarom moesten vrouwen en kinderen sterven?

 Je komt nu elf jaar later terug naar Irak met deze vredesdelegatie. Wat is het doel van je bezoek?

Ik wil helpen de sancties ongedaan te maken, zodat Irak terug het gewone leven kan oppikken met import en export van goederen, zodat het terug de vroegere levensstandaard kan bereiken dat Irak had voor de embargo.

Je was actief in het leger dat Irak aanviel.

 Elf jaar geleden deed ik een job, zoals elke andere soldaat of marinier die daar was. Nu ben ik een burger en een golfveteraan. Ik heb heel goed kunnen zien wat de oorlog en de verwoestingen hebben aangericht.

Je weet dat Bush en Blair Irak terug willen aanvallen. Heb je een mening daarover naar de publieke opinie toe?

Luister naar de mensen in Irak. Wat voor zin hebben de bombardementen? Ze hebben alles te verliezen. De VS en Groot Brittannie hebben niets te verliezen.