arch/ive/ief (2000 - 2005)

 Bagdad: ontmoeting met Hamid
by Mara Wednesday April 17, 2002 at 10:42 PM
Mara@indymedia.be

We bezoeken de oudste universiteit van Bagdad, en waarschijnlijk ook een van de  oudste in de Arabische wereld. Daar ontmoeten we Hamid Yassin Nasser, een 26jarige Irakees die ons heel vriendelijk aanspreekt in het Frans.

We bezoeken de oudste universiteit van Bagdad, en waarschijnlijk ook een van de  oudste in de Arabische wereld. Daar ontmoeten we Hamid Yassin Nasser, een 26jarige Irakees die ons heel vriendelijk aanspreekt in het Frans. Hij heeft Frans gestudeerd en werkt nu in een boekenwinkel in Bagdad. Hij zou graag zijn studies verder afmaken in Frankrijk, maar dat is niet mogelijk wegens het embargo.

 "Ik geef Franse literatuur aan de universiteit van Bagdad. Ik ben nog niet getrouwd. Ik zou graag mijn studies verder afmaken in het buitenland, maar ik kan dat niet doen omwille van het onrechtvaardige embargo dat op Irak wordt opgelegd sinds 11 jaar. 

Ik heb twee oorlogen meegemaakt: zowel de oorlog tegen Iran als de Golfoorlog meegemaakt. We hebben heel hard geleden onder de Irak-Iran oorlog. We hebben ook serieus geleden onder de oorlog tegen de VS. De VS willen de Irakese vooruitgang ondermijnen in alle domeinen.  

Drie jaar gelden heb ik een Franse journaliste ontmoet. Zij heeft me geïnterviewd en heeft een artikel geschreven over me in het magazine Fosfor. Daarin leg ik ook de omstandigheden uit waarin Irak zich bevond tijdens en na de twee oorlogen.Mijn broer is gestorven in de oorlog tegen Iran.  

Over de oorlogsbedreiging van vandaag zegt Hamid  het volgende: "die bedreiging bestaat al heel lang en is er al altijd geweest. Irak is het enige land dat "neen" zegt tegen de VS. We zijn ook allemaal solidair met de Palestijnen.Alle Irakezen willen soldaat zijn tegen de Israëli's, tegen het onrecht in het algemeen dat vertegenwoordigd wordt door de VS en Israël.  

Ik verkoop boeken om te kunnen overleven. Ik heb verschillende jobs, omdat de levensomstandigheden het niet toelaten maar 1 job te hebben. Zo heb ik thee verkocht tijdens het embargo (een van de 5 toegelaten voedingsproducten). Toen ik 18 was heb ik meegewerkt aan de heropbouw van fabrieken die kapotgebombardeerd waren.Zo heb ik aan de heropbouw van de melkfabriek geholpen en aan de opbouw van presidentiele paleizen.

We zijn klaar voor eender welke agressie. De Irakezen zijn aangepast aan alle situaties, ze hebben al zoveel meegemaakt... 

En wat voor de toekomst? 

In de toekomst zou ik graag Franse literatuur verder studeren, liefst in Frankrijk zelf. Ik heb geen middelen om in een ander Arabisch land verder te studeren. We komen van een situatie dat vergelijkbaar is met wat er in Palestina gebeurt."