arch/ive/ief (2000 - 2005)

pro-palestina actie in Kortrijk (15/04)
by joeri Wednesday April 17, 2002 at 09:36 PM
joeri@indymedia.be

Maandagavond werd er in de Kortrijkse gemeenteraad een voorstel ingediend ter ondersteuning van de Palestijnse zaak. Om dit voorstel wat kracht bij te zetten voerde d14-Kortrijk actie voor de start van de zitting, en werden de politici aangesproken om een rouwregister ter nagedachtenis van de Palestijnse slachtoffers te tekenen.

pro-palestina actie ...
gemeenteraad.jpg, image/jpeg, 600x450

Een vijftiental actievoerders, zowel autochtonen als allochtonen, daagden op om het voorstel in verband met Palestina kracht bij te zetten, door middel van spandoeken en djembe-muziek. Dit vond plaats net voor de gemeenteraad, terwijl de gemeenteraadsleden passeerden en voor het oog van een vakbondsdelegatie en wat nieuwsgierige passanten.

Een d14-activist verzocht de politici om een rouwboek ter nagedachtenis van de Palestijnse slachtoffers te tekenen. Dit rouwboek werd enkel ondertekend door leden van de agalev- en s.p.a.-fractie, en wat enkelingen van andere partijen. Opvallend was dat ook Maria Danneels (cd&v),
nochthans schepen van ontwikkelingssamenwerking, nauwelijks luisterde naar wat de activist aanbracht. Dit rouwboek werd over het algemeen erg lauwtjes onthaald. Dit in sterk contrast met het rouwboek ter nagedachtenis van de slachtoffers van de wtc-aanslagen, dat enkele maanden geleden wel vlotjes ondertekend werd door lokale politici, en zelfs een speciaal plekje kreeg in het stadhuis, zodat de inwoners van de stad het konden komen tekenen.

Marc Lemaitre (s.p.a.) legde omtrent Palestina drie vragen voor aan de gemeenteraad:
- dat er in het lokale forum dat de gemeenteraad is, aandacht gewijd wordt aan het Palestijnse probleem, dat overigens veel bewoners nauw aan het hart ligt.
- dat er een groter deel van het budget van ontwikkelingssamenwerking in Kortrijk naar Palestijnse projecten of hulpoperaties zou gaan.
- en de vraag of de stad Kortrijk zich zou willen inschakelen in de boycot van Israëlische producten.
Hij zei dit ook als een symbolische actie te zien als sensibiliserend effect tegenover de bevolking.

Stefaan De Clerck (cd&v), als burgemeester, repliceerde dat de gemeenteraad zulke globale politieke problemen niet kan bespreken. Dit zou correct geweest zijn, indien de betreffende voorstellen niet op lokaal vlak uit te voeren zouden zijn. Dit waren ze echter wel. En ook al werd De Clercq hier enkele malen op gewezen, toch bleef hij maar op het globale doorbomen, en stuurde hij de discussie ook telkens weer die kant uit, voor ze uiteindelijk stil te leggen.

De vragen die ter sprake gebracht werden, kregen echter wel een antwoord. Alhoewel de discussie zowat geheel geblokkeerd werd, kwam het toch, zij het erg kort, ter sprake op de gemeenteraad. Al dan niet noodhulp verlenen in Palestina zal besproken worden in de Noord-Zuid-raad. Het wordt afwachten of de bevoegde schepen, Maria Danneels, dan nog steeds zo weinig interesse gaat vertonen voor deze materie. Ook zal er onderzocht worden of de stad Kortrijk al dan niet Israëlische producten aankoopt. Over het al dan niet steunen van een boycot werd niet gediscussieerd,
waarschijnlijk wordt dit volgens De Clerck niet tot de bevoegdheid van de gemeentepolitiek geacht. En indien dit toch het geval zou zijn, dan heeft hij de discussie hierover toch wel handig kunnen ontwijken door ze stil te leggen voor het over de boycot ging.

Misschien ook nog vermeldenswaardig is dat gemeenteraadslid Hans Masselis (vld) een vraag richtte aan de gemeenteraad om te zorgen voor meer veiligheid gedurende de gemeenteraadszittingen. De meeste aanwezigen vonden het wel vrij ridicuul deze vraag te stellen, vermits er op dat moment niet minder dan vier (!) agenten in dienst, de zitting bijwoonden. Hierbij bevonden zich ook twee
bob'ers die er enkel waren om de (op dat moment nog 3) actievoerders in het oog te houden (een ervan kroop zowaar bijna op de schoot van een activist toen Palestina ter sprake kwam). Zij verlieten dan ook dadelijk de zaal toen de actievoerders weggingen.

betere organisatie verwacht !!!
by een onafhankelijke Kortrijkzaan Thursday April 18, 2002 at 10:24 PM

Beste D14ers,

ik sta achter jullie aktiebereidheid en enthousiasme, maar ik weet niet of jullie beseffen hoe ongelooflijk kinderachtig jullie overkomen...(en dat is niet kwalijk bedoeld)...maar indien jullie in de toekomst nog eens een oproep doen voor een volle zaal(tijdens de filmavond "Promises") om op een maandagavond deel te nemen aan een kleine aktie (waarvan bovenstaande foto moet getuigen hoe succesvol die wel was) , hou er dan ook rekening mee dat mensen wel degelijk luisteren en uiteindelijk op jullie oproep afkomen !!! Om dan, als dertiger te moeten constateren, dat er op een chiro-achtige manier met een paar "tieners" op totaal ongecoördineerde manier en zonder enige bekommernis voor "derden" die jullie aktie genegen zijn, wordt gereageerd met : "allez, we gaan naar binnen zeker" (waarmee met "binnen" de Kortrijkse gemeenteraad werd gedoeld waar ik (en een aantal andere gemotiveerde 40 en 50-ers) totaal niets te zoeken had.

Besef goed, beste D14ers, als jullie serieus willen worden genomen, dan zullen jullie beter moeten organiseren, beter moeten communiceren en ook moeten luisteren naar diegenen die jullie publiek zullen zijn of worden. Ik vrees echter dat jullie op dit ogenblik roependen in de woestijn zijn.
Jammer, want een aantal mensen wou wel degelijk jullie rouwregister ondertekenen, maar om 18.00 u was iedereen al weg aan het stadhuis en was de onfortuinlijke man op de markt, die een ongewilde fontein tot bedaren aan het brengen was, beter frontpaginanieuws voor de persfotograaf.

Hopelijk wordt de informatie-avond rond Palestina in het Textielhuis in Kortrijk (Rijselstraat) (ondertussen toch nog wat publiciteit maken) van dinsdag 23 april (om 19.30 u)wel op een goede manier georganiseerd en geleid. (je ziet er wordt naar jullie geluisterd want ik heb de afspraak onmiddellijk in mijn geheugen geprent...)

Ik wens jullie veel succes

Een onafhankelijke Kortrijkzaan

kritiek wordt doorgespeeld
by joeri Friday April 19, 2002 at 12:22 AM
joeri@indymedia.be

Hoi,

ik zal alvast je kritiek doormailen naar de mensen van d14-kortrijk

groetjes
Joeri

Terechte kritiek...
by Peter Friday April 19, 2002 at 11:32 AM
pdegand@hotmail.com

We hebben inderdaad vlug gehandeld... Op het moment van de a

Akkoord
by Tim H. Friday April 19, 2002 at 05:01 PM
verzet_kortrijk@hotmail.com

ga absoluut akkoord met dit gegeven, in de toekomst moet zeker op andere manieren gehandeld worden! persoonlijk kreeg ik de kritiek van diverse mensen dat de palestina-avond gerecupereerd was door extreemlinks!! een gegeven waarover ik me verschrikkelijk druk kan over maken. mochten wij het niet georganiseerd hebben dan zou er niets gebeurd zijn!! en trouwens, wat is dat extreemlinks? is het omdat ik niet geloof in het kapitalisme dat ik een extremist ben?
doch de toelichting die onze goede vriend peter tegenover het publiek gaf was 'zwak'. jammer genoeg geven mensen meer kritiek over de manier waarop de inhoud naar voren wordt gebracht dan de inhoud zelf. we moeten de inhoud ook duidelijk en begrijpbaar aan de mensen presenteren! woorden als communisme en kapitalisme moeten we vervangen door nieuwe modewoorden (een andere wereld + vrije markteconomie). de mensen denken onmiddellijk aan het Koude Oorloggevoel als ze begrippen als communisme en kapitalisme aanhoren. het zijn de ideeën die de wereld veranderen maar ideeën kan men niet zomaar introduceren. dat is werk van lange adem. de mensen moeten eerst inzichten krijgen en dat gebeurd door objectieve informatie en geen depressief betoog over de gestelde feiten (ook de manier hoe dit werd bericht was zwak en niet eens strijdvaardig... alhoewel we over dit laatste begrip ook kunnen discussieren)
om terug te keren naar de inhoud die peter toelichtte: we mogen geen gevoel van zwartgalligheid naar voor brengen, uiteraard ook geen feeststemming, doch we moeten onze boodschap objectief naar voor proberen brengen, we beschikken heden over genoeg informatie om dit gegeven te bereiken!
nu goed, alles moest enorm vlug worden afgehandeld. we wisten maar de donderdag zelf dat een gemeenteraadslid een voorstel ging indienen om de palestijnen te ondersteunen
op dit moment is de werking verre van professioneel maar alle suggesties, opmerkingen en kritiek zijn meer dan welkom. zo leren we bij en kunnen we een professionele organisatie uitbouwen. ge moet goed weten dat d14-kortrijk niet eens een structuur bezit wat me in feite ook niet stoort doch er bestaat zoiets niet als een takenverdeling (wie is de PR-man, wie zijn de actievoerders, wie zijn de knutselaars voor promotiemateriaal, wie zijn de politieke lobbyisten, wie is de woordvoerder, wie is de boekhouder, ... ik zou zo verder kunnen opnoemen)
niettegenstaande moet peter in de bloempjes gezet worden, hij is een voorbeeld voor anderen en dat begint langzaamaan zijn vruchten af te werpen
vele groeten