arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteit met de Amerikaanse vredesbeweging
by vrede vzw Wednesday April 17, 2002 at 02:44 PM
ludo@vrede.be 09/233.46.88

Stop de militaire agressie - Neen aan de oorlog! Een coalitie van Vlaamse en Franstalige vredesorganisaties houdt nu vrijdag 19 april 2002 (17u.) een vreedzame actie voor de Amerikaanse ambassade in Brussel. Aan de VS-ambassadeur is gevraagd om een delegatie te ontvangen om de redenen van de actie toe te lichten.

De vredesbeweging onderneemt deze protestactie uit solidariteit met de Amerikaanse vredesbeweging die een dag later, naar verwachting, massaal zal opdagen om zich te verzetten tegen de oorlogs- en repressiepolitiek van de regering van president Bush.

De vredesbeweging toont zich in toenemende mate ongerust over het gemak waarmee de 'oorlog tegen het terrorisme' gebruikt wordt om unilateraal militaire interventies op te zetten. Na Afghanistan dreigt een nieuwe oorlog, ditmaal tegen Irak. Ondertussen kopieert Israël deze oorlog tegen het terrorisme door een brutale repressie- en bezettingsoorlog te voeren tegen de Palestijnen.

De vredesorganisaties in België verzetten zich tegen deze politiek. Met hun actie willen zij niet alleen mee een signaal uitsturen naar de Amerikaanse regering, maar ook Europa en de Belgische regering duidelijk maken dat de internationale vredesbeweging genoeg heeft van een politiek die meer en meer zweert bij militaire interventies. Nu al zijn de gevolgen zichtbaar: een nieuwe verhoging van de defensiebudgetten, nieuwe nucleaire strategieën en de aantasting van burgerrechten in landen als de VS en Israël.

Terrorisme en oorlog kunnen enkel bestreden worden door de wortels ervan aan te pakken, zoals ongelijkheid, armoede, onderdrukking,… De vredesbeweging wil dat onze overheden een ander buitenlands en veiligheidsbeleid uitwerken. Dat betekent onder meer, meer respect voor het internationaal recht (VN) en het wegwerken van de echte oorzaken van geweld en (staats)terreur.

De actie is een aanklacht tegen:

§ willekeurige militaire interventies die lijken te verlopen vanuit eigenbelangen

§ de verhoging van het defensiebudget en de nieuwe wapenwedloop

§ militaire nucleaire strategieën

§ de aantasting van burgerrechten

De coalitie van vredesorganisaties in België eist:

§ een rechtvaardige sociale en economische politiek

§ de versterking van het internationaal recht

§ diplomatie, geweldpreventie en vredeseducatie


--------------------------------------------------------------------------------


Praktisch:

* De actie gaat door op 19 april 2002, van 17u tot 18u30 en vindt plaats voor de Amerikaanse ambassade, Regentlaan 27 te 1000 Brussel

* Over de protestmanifestaties van de Amerikaanse vredesbeweging dit weekend, verneemt u meer op http://www.a20stopthewar.org

pas maar op
by herman Wednesday April 17, 2002 at 11:28 PM

Is het wel verstandig om sympathie te hebben met de Amerikaanse vredesbeweging? Zijn niet alle Amerikanen collaborateurs van de regering Bush of van de al niet veel linksere Clinton?
In ieder geval zijn dezer dagen vele progressieven ervan overtuigd dat men geen sympathie mag hebben met de Joodse vredesbeweging. Ik heb standpunten van verstandige mensen gelezen die vinden dat geen enkele Jood het recht heeft om zelfs maar in Israël te wonen.
En als je het nagaat: men moet niet veel generaties teruggaan om alle Amerikaan als inwijkelingen en kolonisten te beschouwen. Ze hebben het land afgepakt van de Indianen, die op enkele reservaten na volledig zijn uitgeroeid - in ieder geval hebben de autochtone volkeren of wat ervan overblijft sinds tientallen jaren niet het minste internatonaal erkende zelfbeschikkingsrecht overgehouden en niemand is daar serieus mee bezig.

Ja beste "ludo vrede", ik meen dat natuurlijk niet. Uiteraard verdient de Amerikaanse vredesbeweging alle steun van linksen die geweld verafschuwen, voor een rechtvaardige wereld ijveren en nationalistische oogkleppen (zeker in combinatie met religieuze kortzichtigheid) per definitie als rechtse relicten van een door oorlogen verwoest verleden beschouwen.

En voor wie mij verkeerd zou (willen) verstaan: ook ik vind het staatsterrorisme van Israël nog veel afschuwelijker en moordender dan het geweld van de Palestijnse (zelf)moordcommando's. Maar toch zijn deze laatsten uitvoerders (en slachtoffers) van de spijtigste vergissing van de Palestijnse strategen, welke bende daar ook achter zit.