arch/ive/ief (2000 - 2005)

Groeten uit Bagdad
by Mara Van Riet Monday April 15, 2002 at 11:22 AM
irak@g3w.be

De Internationale Vredesmissie S.O.S. Irak is goed aangekomen in Baghdad. Onze gastheer, Dr. Al Hashimi, gaf ons meteen een reeks argumenten tegen de Amerikaanse oorlogsdreiging.

Groeten uit Bagdad

We zijn pas gisteren namiddag toegekomen in Bagdad. De reis was redelijk zwaar, zoals ik ook had verwacht. Een vliegreis van 5 uur, een busreis van 12 uur, en ondertussen het onvermijdelijke wachten aan douanes en grenscontroles .

Aan de Syrische luchthaven moest iedereen een bedrag betalen, naargelang de nationaliteit. Zo moesten de Britten en 1 Canadees de volle pot betalen , de Belgen en de Finnen iets minder en de Algerijnen niets.

Aan de Syrische luchthaven sloten een dertigtal Algerijnen zich aan bij de vredesmissie, hetgeen het geheel een nog meer internationaal karakter geeft. Het zijn erg warme mensen: ze dansten en zongen heel de nacht lang in de bus. Echt onvermoeibaar.

Voor de rest zijn er mensen van overal in Europa aanwezig, met toch een belangrijke Belgische delegatie.

De lange reis en de plaspauzes doet de ijs wel breken tussen de mensen. Iedereen komt samen: een Spaanse kunstenares, een Franse ex-soldaat die nog in de Golfoorlog heeft gewerkt, heel wat journalisten, een Irakese vrouw die al tien jaar niet meer in haar land is geweest, een Algerijnse dichteres, een Duitse wapenspecialiste

We hebben natuurlijk nog niet veel van het land zelf gezien. We reden voornamelijk ‘s nachts. Toch konden we deze middag met het binnenrijden van Bagdad onze ogen niet genoeg de kost geven. Irak is een land in opbouw. Als er een sector het goed doet hier, dan zal het wel de bouw zijn: heel wat mensen bouwen aan hun huizen, de regering bouwt aan wegen en monumenten. Dat alles straalt een enorme zelfzekerheid uit, zeker met de oorlogsdreiging op de achtergrond. Alsof de Irakezen bijna ontkennen dat er een oorlogsdreiging is. Maar als je verder kijkt, zijn de Irakezen er zich wel heel erg van bewust natuurlijk.

Dat werd duidelijk toen Dokter Al Hashimi (de voorzitter van de Iraakse Vereniging voor Vriendschap, Vrede en Solidariteit, onze gastorganisatie ter plaatse) tijdens zijn openingstoespraak de oorlogsdreiging vermeldde. "Wanneer de VS besluiten om Irak aan te vallen, dan zullen ze dat ook doen. Ze moeten enkel nog een reden vinden. Ze trekken zich geen moer aan van de internationale publieke opinie Nu is de oorlogsdreiging enkel gebaseerd op dit : Irak zou wapens kunnen hebben, Irak zou die wapens aan terroristen kunnen geven en die terroristen zouden dan de VS kunnen aanvallen. Wanneer de VS bewijzen zullen vinden, zullen ze niet aarzelen om Irak aan te vallen. Maar elk ander land kan dan ook aangevallen worden. Maar als de VS en GB bewijzen zouden hebben, dan zouden ze niet aarzelen om het overal op TV te tonen. Maar dat gebeurt niet.
Bovendien heeft Irak recent officieel aangekondigd dat het wel Britse wapeninspecteurs zal toelaten. Natuurlijk zullen we een Irakese TV ploeg met de Britse inspecteurs meesturen om het hele gebeuren te filmen en te tonen aan onze bevolking. Maar dat zien de Britten niet erg zitten." Over de VN inspecteurs zei hij het volgende: "Ze hebben gedurende 8 jaar in Irak alles gecontroleerd. Duizenden inspecteurs hebben duizenden plaatsen bezocht. Toch beweren ze dat hun inspectie nog niet is afgelopen. Je zou bijna denken dat ze onbekwaam zijn in hun werk… Maar de echte reden is het volgende: als de inspecties zouden zijn afgelopen; dan is er ook geen reden meer voor de sancties, en die willen ze niet opheffen. Tenslotte is het een misverstand dat de Irakezen de inspecteurs hebben buitengezet. In 1998 besloot de VS zelf hun inspecteurs terug te trekken omdat ze niet genoeg bewegingsvrijheid kregen in hun werk. De echte reden is dat er veel spionnen tussen de inspecteurs zitten die inderdaad hun taken niet konden uitvoeren omdat we hen in de gaten hielden."

Tot slot haalde Al Hashimi uit naar het Amerikaans congres dat een wet voor de bevrijding van Irak had goedgekeurd. Bevrijding van wie? Van de eigen bevolking? Welk land haalt het in zijn hoofd om een Soeverein, onafhankelijk land te bevrijden? Bovendien staan de Irakezen echt niet te wachten op de bevrijding. Integendeel.

De VS is het zelfde land dat via de CIA een democratische verkozen president heeft proberen te vervangen (Venezuela). Landen van overal ter wereld zijn het beu en zeggen: genoeg is genoeg. Hebben de VS het Joegoslavische of het Afghaanse probleem echt opgelost? Nee, ze vernietigen gewoon.

In Irak is er altijd een sterke middenklasse geweest die goed geïnformeerd zijn. Dat verklaart misschien de reden waarom de Irakezen zich niet zomaar laten doen."

Leve Irak !
by Soepkommandant Uilenspieghel Monday April 15, 2002 at 01:54 PM

Kortom,

LEVE IRAK !

LEVE SADDAM HOESSEIN !!

Kijk jongens, ik ben anti-amerikaans en anti-imperialistisch in hart en nieren, maar vraag me niet om Saddam te adoreren.

Het is blijkbaar een geliefde strategie van sommigen om een bepaald adagium te hanteren dat ook menig collaborateur gebruikte "de vijand van mijn vijand is mijn vriend".

Of dit de juiste handels en/of -zienswijze is valt zeer sterk te betwijfelen.

Op een punt hebben jullie wel gelijk : het Irakese volk zit inderdaad niet te wachten op een bevrijding door Uncle Sam, noch verdient het Irakese volk het om uitgehongerd te worden door de "wereldgemeenschap".
Het Irakese volk zal zichzelf moeten bevrijden van Saddam's dictatuur.

Intussen gedraagt het Irakese regime zich als het Vlaams Blok in een leuke schutskring. Elke malcontent (en dat geldt zeker ook voor extreemrechts) schaart zich aan Saddam's zijde uit onvrede met de heersende "wereldorde".

Ik hou niet van schutskringen, nergens trouwens, ze baten enkel de opgeslotenen....

Lamme Goedzak over Irak
by Bert De Belder Monday April 15, 2002 at 02:18 PM
irak@g3w.be

Beste Soepkommandant Uilenspieghel,

Je krijgt de Lamme Goedzak-prijs als je in het artikel van Mara, Groeten uit Baghdad, aanwijst waar Saddam wordt geadoreerd. De bedoeling van de Internationale Vredesmissie S.O.S. Irak is niét om zich uit te spreken over het binnenlands beleid van het Iraaks regime, wél om aan te klagen hoe het imperialisme een soeverein land probeert op de knieën te dwingen door sancties, bombardementen en oorlog. Verschillende hoge VN-vertegenwoordigers in Irak zijn al afgetreden uit protest tegen de VN-sancties. Adoreren zij Saddam?
Wat je Saddam wél moet aangeven, is dat hij zich verzet tegen de diktaten van de globalisering, en dat hij zich solidair toont met andere volkeren in verzet: Irak is het enige land dat effectief probeert het oliewapen te hanteren in steun van het Palestijns verzet.

leve Saddam
by Don Quichote Monday April 15, 2002 at 05:10 PM

Wel, ik moet zeggen, hoedje af voor Saddam, Moamar,Fidel Arafat,... en al de rest die zonder scrupules verder tegen het dictaat Amerika durven opkomen, en zoals ik reeds vele malen zei, "een oorlog win je niet met levenden alleen" (jammergenoeg trouwens).

Alleen, spijtig dat iedereen er nog steeds zijn eigen agenda op na houdt (waar heb ik dat nog gezien in België ???). Indien al deze individuele machten voor éénmaal alle krachten zouden bundelen dan zou de wereld er misschien iets anders gaan uit zien...

Ondertussen : "chapeau" voor de delegatie in Irak (ik wou dat ik erbij was). Stilaan zullen dergelijke initiatieven toch meer en meer bijklank vinden in de wereld en dan wordt het sowieso moeilijker voor onze "bondgenoot" om er maar op los te bombarderen.

Onze vriend Saddam, 'killer der Koerden'
by jpe Monday April 15, 2002 at 09:52 PM

Op het gevaar af weer verwijten te krijgen dat ik me overal wil mee bezig houden, hier toch even een commentaartje posten én de groeten doen aan Mara in Irak.

Het vreemde is dat ik met instemming de drie eerdere commentaren kon lezen; zelfs die van de Soepkommandant. Dat gebeurt ook niet vaak. Behalve dan die laatste zinnen over schutskring; waar wil je naar toe: geen cordon sanitaire ?

Maar onze Uilenspieghel heeft gelijk dat hij zich afzet tegen Saddam Hoessein: de gasmoordenaar van de Koerden ! Natuurlijk adoreert Mara Saddam niet, ze is wel slimmer dan dat. Maar het zou het hele verhaal van de steungroepen aan het Irakese volk een stuk makkelijker begrijpbaar maken voor ons Westerse knullen, indien "jullie" die steun lieten vergezeld gaan van je afkeer van de dictator. Ik ben vroeger een beetje met de Koerdische zaak bezig geweest (via bevriende journalisten die hen bezochten) en kan het optreden van S.H. tegen hen niet zomaar opzij zetten. Jullie wel ? Om het nog niet te hebben over de dictatuur waarmee S.H zijn 'eigen' bevolking onderdrukt.

Al mijn sympathie voor mensen zoals Chavez die zich (twee keer) democratisch laten verkiezen en proberen het onmogelijke waar te maken; een door en door corrupt land zoals Venezuela een beetje rechtvaardiger te maken.

Maar Saddam ? Hoe over zijn dictatuur zwijgen ? Zwijgen is toestemmen zegt een Vlaams spreekwoord. En zo wordt heel het 'goede' gevecht om op te komen tegen het Westerse optreden en voor de Irakese gewone mensen, gediscrediteerd ... En dan kunnen de media er des te makkelijker over zwijgen.

Tot slot ook mijn waardering uiten voor het werk dat de Internationale Vredesmissie verricht.

Benieuwd naar een degelijk antwoord.

Een genuaceerde visie ???
by han Tuesday April 16, 2002 at 12:03 AM

Daar gaan we weer.

Je zou voor minder boos worden als je die commentaren hier leest.

JPE die spant hier weer eens de kroon.
Neen JPE, je kent helemaal niets van die Koerdische zaak en blijkbaar nog minder van de Koerden in Irak.

Irak was het enige land waar de Koerden hun eigen taal konden spreken.
Irak was het enige land waar de Koerden onderwijs genoten in hun eigen taal.
Irak was het enige land waar de Koerden een autonoom bestuur hadden, met een eigen parlement, ....

Maar dat alles heeft JPE natuurlijk nooit gelezen, geweten, ...

Irak is het enige land in de regio waar Christenen, Joden, Koerden, Moslims, .... naast elkaar samen leven.
Irak is de enige lekenstaat in de regio.

Pas op hoor JPE wil gewoon nuanceren....

Want voor JPE is Irak alleen maar het land van "De killer van Koerden"
Van iemand die kritisch met de media omgaat zou je toch wel beter verwachten.

Maar alleh ...

De Vlaamsch Nationalist en JPE zullen in elk geval niet geassocieerd wordt met die 130 mensen die hun solidariteit komen betuigen met Iraakse volk.
Zij hebben tenminste een genuanceerde mening.

De bewijsvoering omkeren?
by Lien Tuesday April 16, 2002 at 12:25 AM

Misschien kan JPE in plaats van opdrachtjes te geven aan anderen zelf eens het bewijs leveren van zijn stelling.

Han toonde hier zo juist al aan dat het beeld dat wij hier hebben van Irak wel zeer eenzijdig is.

Zo zijn er bijvoorbeeld ook rapporten, over die bewuste vergassingen die stellen dat het helemaal niet zo zeker is dat die wel door Irak zouden gepleegd zijn.
Die bewuste gasaanvallen vonden immers plaats in grens streek met Iran, in volle Iran <=> Irak oorlog.
Irak zelf heeft het trouwens steeds ontkent.
Zoals Han aangeeft gaven zij aan de Koerden een zekere autonomie, maar wil Irak niet weten van een Koerdische staat. Moet je ook nog weten dat de streek waar de Koerden wonen rijk is aan Olie.

Bovendien spreken jullie over dingen die meer dan 10 jaar geleden plaatsvonden.
De volksopstand tegen Saddam die Bush en Blair beloofden kwam er niet.
En er ook niets dat er op wijst dat er in Irak sinds de golfoorlog een dictatuur zou zijn, dat het volk massaal in opstand wil komen, dat er duizenden mensen in gevangenissen zouden zitten, ...
Alle waarnemers stellen vast dat de steun voor Saddam enorm groot is, hoe spijtig ze dat ook vinden.

Misschien is het eerder aan JPE om eens met een ernstige bewijsvoering op de proppen te komen.
En probeer die bewijsvoering maar eens te onderwerpen aan een ernstige bronnen kritiek.
Uitpluizen van waar de info komt, ...