arch/ive/ief (2000 - 2005)

Recente berichten uit de Venezolaanse Media
by NX Sunday April 14, 2002 at 03:19 AM

Een selectie van recente berichten uit de Venezolaanse on-line kranten (zaterdagnacht): betogingen tegen de ‘putschregering' en de mogelijkheid op een militaire rechtse dictatuur.

Ik heb me de voorbije dagen en uren geërgerd aan de oppervlakkigheid en het ‘propagandagehalte' van de internationale berichtgeving over de putsch in Venezuela. Op dit ogenblik tracht ik de on-line Venezolaanse kranten te volgen. De situatie ontwikkelt zich razendsnel. De eerste punten vormen een reactie en aanvulling op het uitstekende persoverzicht van JP, de laatste bevatten recenter nieuws.

1. Is Chavez nu opgestapt of werd hij gedwongen? De krant El Nacional citeert een zonet benoemde minister uit de transitieregering die stelt dat Chavez zijn aftreding nog steeds niet schriftelijk heeft bevestigd. Er zou een video bestaan waaruit zijn aftreden moet blijken die vandaag of morgen zou worden vrijgegeven. Verder stelt hij dat de vraag van Chavez om naar Cuba te mogen vertrekken, deel uitmaakt van de onderhandelingen met het nieuwe bewind. Volgens El Universal zou Chavez in de komende uren het land trouwens verlaten.
2. Over de positie van de VS en de EU. Het volstaat natuurlijk te kijken naar hun standpunten die in de traditionele media al aan bod komen. Daarnaast is het tekenend dat de eerste vergadering die putschpresident Carmona deze ochtend had er één was met de ambassadeurs van de VS en Spanje (El Universal).
3. Afgaande op de internationale pers zou je vermoeden dat de putschregering weinig tot geen tegenstand meer kent. Er is een soort hoera-stemming: de ‘democratie' is hersteld en ‘het volk sloeg aan het feesten'. Die oppervlakkigheid is er niet (of toch minder) in de Venezolaanse pers. Bvb: de voorzitter van het Venezolaanse parlement William Lara weigert de putschregering te erkennen: "In Venezuela is er geen interimregering". Volgens hem is de aanhouding van Chavez illegaal en moet Carmona wegens ‘putsch' voor een rechtbank verschijnen. El Nacional meldt bovendien dat er enkele generaals zijn die eveneens weigeren om de nieuwe regering te erkennen en Chavez blijven steunen. Daarnaast zouden er heel wat manifestaties zijn ter ondersteuning van Chavez in Caracas en bij enkele militaire basissen, waaronder de plaats waar Chavez wordt vastgehouden. Het nieuwste bericht (10 minuten oud) zegt dat pro-chavez betogers 3 televisiestations omsingelen. Er wordt met stenen gegooid, de Guardia Nacional beveiligd de zaak en journalisten worden geëvacueerd.
4. De ex-vice-president. De vice-president onder Chavez was Cabello. Hij is dus de grondwettelijke eerste opvolger. Zijn laatste interview is pas echt beangstigend. Volgens hem zullen de "militaire autoriteiten in de komende dagen de interimregering van Carmona laten vallen en zal er een rechtse militaire dictatuur geïnstalleerd worden in Venezuela"(El Universal). Tijdens het interview weigerde hij te zeggen waar hij zich bevond omdat hij vreest voor zijn leven: "het is nu 15u53, ik leef nog en we blijven verder strijden opdat het recht zou terugkeren in dit land".

Bon, de laatste berichten: Bij Miraflores (presidentieel paleis) zitten enkele ministers van de regering-Chavez. Bij hen zit William Lara, voorzitter van het parlement die Chavez steunt en heel wat manifestanten. Ze "wachten er op vice-president Cabello om er een ‘constitutionele' regering te installeren". Zonet werd kwam ook het televisiestation Canal 8 teug in de ether. In hun openingsboodschap erkennen ze Chavez als de enige legitieme macht.

Update: exit Carmona
by NX Sunday April 14, 2002 at 05:03 AM

Daarnet zei ik dat de situatie zich razendsnel ontwikkelt. Het was een understatement. Een chronologie…

1. Bij protesten in Caracas kwamen ten minste negen mensen om en vielen 48 gewonden volgens de burgemeester van Caracas. AP telt 20 plaatsen in Caracas waar aanhangers van Chavez protesteren. Ook in andere steden zijn er betogingen. De Venezolanen geloven niet dat Chavez ontslag nam.
2. De manifestanten zijn binnengedrongen in het televisiestation RCTV. Ze willen een boodschap uitzenden waarbij ze de vrijlating van Chavez eisen.Volgens El Universal vrezen de werknemers van RCTV voor hun leven en "roepen ze de venezolanen op om geen wreedheden te begaan tegen hun eigen volk".
3. Cuba stelt dat Chavez helemaal niet naar Cuba wenst te komen. En verder "Indien Chavez naar Cuba gezonden wordt dan staan onze snelste vliegtuigen klaar om hem onmiddellijk terug naar zijn volk te brengen"(unionradio.com). Vandaag betoogden 30.000 mensen in Havana in solidariteit met Chavez (El Universal).
4. Carmona wenst het Parlement opnieuw bevoegdheden te geven. Hij heeft de situatie duidelijk niet meer onder controle en tracht via toegevingen opnieuw greep te krijgen (unionradio.com). In een interview met CNN belooft hij versnelde verkiezingen (eerst zei hij binnen de 365 dagen) en stelt hij dat Chavez weldra naar het buitenland zal worden overgebracht. Het zijn wanhoopsdaden…
5. Vice-president Cabello is in het presidentieel paleis van Miraflores. Troepen die de zijde van Chavez kiezen hadden Miraflores ingenomen. Zonet verklaarde Cabello dat hij het presidentschap terug op zich neemt tot Chavez terug is. Hij roept het volk en het leger op om de grondwet te erkennen en kalm te blijven. (Het is uitkijken naar het leger; volgens mij komen er nog problemen…).
6. De putschpresident Carmona is overgebracht naar een kazerne "for his own safety" (BBC).
7. Carmona neemt ontslag.volgens Reuters en CNN… tzateraantekomen.

Laatste ontwikkeling
by Deirdre Sunday April 14, 2002 at 09:02 AM

Ondertussen zit Chavez terug in het presidentieel paleis en heeft de macht terug in handen

Een lesje voor alle sceptici
by Filip Sunday April 14, 2002 at 10:12 AM

Volgens de VRT-radio deze morgen is Chavez inderdaad terug aan de macht. Een lesje voor alle sceptici die maar al te vlug de info die we hier in het westen (en inderdaad op de eerste plaats in de Nederlandstalige media)voorgeschoteld krijgen, voor waar aannemen. 1-0 voor de anti-imperialisten.

Gaëtan
by Gaëtan Sunday April 14, 2002 at 11:29 AM

YIIIIIIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAA !

Misschien ook een lesje voor die verrotte syndicalistische leiders zoals we ze ook in België hebben. De basis zal het halen !
Er zal nu wel hevige strijd komen in Venezuela, hoe zal een stuk van het leger reageren ? Hopelijk zal Chavez de nodige lessen trekken uit dit avontuur. Laat de heersende klasse al haar middelen (geld,pers, enz), contacten (VS, leger, politie) en binnen de kortste keren keert hun dictatuur terug !