arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indymedia.irak ?
by han Saturday April 13, 2002 at 05:43 PM
han@indymedia.be

Mara, Jeroen, Katrien, Ari, Hannah, ... vertrokken deze nacht met een vredes missie naar Irak. De komenden twee weken zullen ze proberen verslag uit te brengen van die missie op de verschillende indymedia sites.

Indymedia.irak ?
...
logo_01.jpg, image/jpeg, 450x264

Indymedia.irak ?

Mara, Jeroen, Katrien, Ari, Hannah, ... vertrokken deze nacht met een vredes missie naar Irak. De komenden twee weken zullen ze proberen verslag uit te brengen van die missie op de verschillende indymedia sites.

Bush en Blair kondigden het reeds meerdere malen aan dat ze van plan zijn om opnieuw ten strijde te trekken tegen Irak. Eigenlijk zijn ze nooit gestopt met hun oorlog tegen dat land. Het embargo tegen Irak dood volgens verschillenden UNO rapporten tussen de 4 a 5 duizend kinderen per maand, dat zijn meer slachtoffers dan 11 september. Sinds het einde van die oorlog zouden er door het embargo tegen Irak reeds meer dan 1.5 miljoen doden zijn gevallen.
Dat dit embargo wreedaardig is kan je al gewoon opmaken uit het feit dat zelfs medische boeken onder het embargo vallen. De vredes delegatie die deze nacht naar Irak vertrok nam dan ook een hele lading actuele medische lectuur mee om op een symbolische manier dat embargo te doorbreken.

De delegatie die deze nacht vertrok is de grootste Europese delegatie die tot noch toe Irak bezocht. Er gaan mensen mee van nagenoeg alle Europese lidstaten. Opvallend is de aanwezigheid van Norbert een Franse Golfoorlogveteraan die aan het Golfsyndroom leidt. Hij wil in Irak meer informatie inzamelen over het golfsyndroom, maar hij wil er ook zijn solidariteit betuigen met de slachtoffers van het embargo en de oorlog.

Maar het is ook de eerste keer dat er hele ploeg media activisten naar Irak trekt. De coördinatie verliep zoals steeds op indymedia's, ... met andere woorden pas op het moment van vertrek stelde men vast dat er niet alleen mensen van indymedia België en Duitsland zouden meegaan maar dat er ook iemand van Finland was.
Of ze erin zullen slagen om dagelijks verslag uit te brengen van de missie is nog niet zo duidelijk. Internet is nu eenmaal niet zo vanzelfsprekend in een land dat naar de middeleeuwen werd gebombardeerd.

Meer nieuws vermoedelijk van af maandag.

foto persconferentie
by han Saturday April 13, 2002 at 05:47 PM

foto persconferentie...
irak_vertrek_01.jpg, image/jpeg, 450x338

foto persconferentie

Probleem: Sadam en internet
by GJ Saturday April 13, 2002 at 11:32 PM

Ik ben solidair met deze actie van jullie, ik reageer nu alleen op de laatste alinea.

OK, dat land is naar de middeleeuwen terug gebombardeerd, maar denk je dat Saddam een vriend is van het open communicatie systeem dat internet heet?

De meeste dictators, en dat is hij toch?, hebben het niet zo op een vrij medium dat ook nog eens de mogelijkheid biedt om mensen bij elkaar te brengen en dus een oppositie kunnen vormen.

Hoe dan ook, Irak is op al een tijd lang een grote 'firewall' en dat moet hoe dan ook ophouden.

Succes!

GJ

solidariteit
by Harko Sunday April 14, 2002 at 11:24 AM
harko21@yahoo.co.uk

Elke activist, elke progressieveling moet het als zijn persoonlijke missie beschouwen om de wereld te informeren en te mobiliseren rond Irak.
Indymedia en vooral Belgium Indymedia moet dienen als uitvalsbasis.
We moeten eens brain(desert)stormen over hoe we als indymedia en als Belgische activisten de solidariteit met Irak concreet kunnen maken.

Irakreis: journalistiek werk en solidariteit
by Bert De Belder Sunday April 14, 2002 at 06:14 PM
irak@g3w.be

Beste GJ,
Denk je nu echt dat Saddam Hoessein er belang bij zou hebben om het journalistiek werk van de Internationale Vredesmissie te bemoeilijken? Integendeel, bij de accreditatie, het verlenen van visa en het toelaten van allerhande materiaal dat journalisten en media-activisten doorgaans plegen mee te slepen (een ellenlange lijst, die de arme consul in het Arabisch moest vertalen voor de Iraakse douane), hebben de Iraakse autoriteiten voor onze delegatie de grootste openheid en flexibiliteit aan de dag gelegd. Geen enkele journalist is geweigerd, ook al werken sommigen voor media die niet mals zijn voor Saddam.
Wat de binnenlandse situatie en het karakter van het Iraaks regime betreft, laten we dat maar over aan het Iraakse volk. In ieder geval kiest dat er vandaag in overgrote meerderheid voor om de rangen te sluiten om samen in de beste omstandigheden de hoofdkwestie in handen te kunnen nemen: de agressie van het imperialisme de baas blijven, en zo een voorbeeld voor de Arabische en derdewereldvolkeren zijn. Wat vandaag trouwens ook blijkt uit de Iraakse solidariteit met de Palestijnse intifada. Een wederzijdse solidariteit die je vrijdag ook op de trappen van de Beurs kon horen: "Palestine, Irak, solidarité!"