arch/ive/ief (2000 - 2005)

1 Israëli = 30 Palestijnen
by christophe c. Saturday April 13, 2002 at 01:08 PM

Dat leid ik af uit de berichtgeving van De Morgen. De acht doden van de bomaanslag halen de voorpagina. De 250 vermoorde Palestijnen in Jenin krijgen een stukje onderaan bladzijde 16.

Op de voorpagina geen woord over de slachtpartij in Jenin. Wel een lang artikel over de bomaanslag. Enkele woorden die in het artikel gebruikt worden: 'verschrikkelijk', 'gruwelijk', 'in stukken gereten mensen', 'bloedig'. In het artikeltje gewijd aan de slachtpartij in Jenin komt geen van deze woorden voor. Een anonieme Israëlische bron krijgt de kans om uit te leggen dat het geen slachtpartij was, maar een gevecht in regel.
Het hoofdartikel suggereert ook dat de bomaanslag de "vrede" in de weg staat. Het zou de opdracht van Powell bemoeilijken. Dat Sharon zelf de Vietnamstrategie van Powell toepast vergeet men te vermelden.

"In his 1995 autobiography, My American Journey, Powell describes burning [Vietnamese] peasants out of their huts in 1963, 'starting the blaze with Ronson and Zippo lighters.'

"'Why were we torching homes and destroying crops?' Powell asks rhetorically. 'Ho Chi Minh had said the people were like the sea in which his guerillas swam. We tried to solve the problem by making the whole sea uninhabitable.'" (Quoted in "Nobody's hero," at http://www.inthesetimes.com/web2504/edit2504.html)

Sharon wil nu ook de zee onleefbaar maken. Hij heeft begrepen dat er duizenden jonge Palestijnen klaar staan die bereid zijn hun leven te geven voor de Palestijnse zaak. Het helpt niet om alleen hun leiders aan te pakken. De hele reserve aan verzet moet gebroken worden.
Het hoofdartikel vermeldt ook dat Arafat zich nadrukkelijk van de aanslagen moet distantiëren voor hij Powell te zien krijgt. Hiermee zitten Powell en Sharon merkwaardig genoeg op één lijn met een deel van de Belgische linkerzijde.
Op het moment dat alle organisaties, zowel de fundamentalistische als de nationalistische, zich als één man achter Arafat scharen, wil Powell verdeeldheid zaaien. Die eenheid is een grote uitdaging voor Sharon en Powell. De eenheid kwam er door de voorbeeldige houding van Arafat sinds hij in zijn kantoor wordt vastgehouden. Geen enkele milimeter heeft hij toegegeven. Hij weet dat zijn leven aan een zijden draadje hangt, maar hij sterft nog liever dan nu de Palestijnse zaak te verraden. De eenheid is uniek in de geschiedenis van de Palestijnse strijd. Het is het enige wapen dat de Palestijnen hebben. Waarom wil een bepaald segment van de linkerzijde dat de Palestijnen ook deze laatste strohalm ontnomen wordt?