arch/ive/ief (2000 - 2005)

Venezuela : Pinochet maakt school
by raf Friday April 12, 2002 at 05:59 PM
raf.custers@euronet.be

Nauwelijks enkele uren nadat de Venezolaanse president Hugo Chavez door een militaire staatsgreep van de macht is verdreven, wordt de chef van het patronaat Pedro Carmona in de presidentsstoel gehesen. Carmona leidde de opstand van de patroons tegen Chavez. Zijn eerste maatregel is de "staking van onbepaalde duur" tegen de linkse regering van Chavez stop te zetten. Daarmee verloopt de coup tegen de linkse Chavez precies zoals de staatsgreep van Augusto Pinochet die in 1973 president Allende van Chili ten val bracht.

Intussen is de verdraaiing van de gebeurtenissen van vrijdagochtend al volop bezig. Chavez – die "autocratisch regeerde" (Financial Times) – heeft "ontslag genomen" onder druk van een "efficiënte staking". Medestanders ("elements") van de president zouden vrijdag dan geschoten hebben op deelnemers aan de staking, hetgeen 11 doden en tientallen gewonden gemaakt zou hebben. Daarop zou het leger zijn tussengekomen. Het leger zou zich integraal tegen Chavez hebben gekeerd. Er komt nu (steeds volgens FT) een "burgerregering" aan de macht. De leiders van de militaire staatsgreep beloofden hun diensten aan de nieuwe regering aan te bieden. Die groep staat onder leiding van vice-admiraal Héctor Ramírez, en bestaat uit tien generaals en admiraal. Ze hebben het beleid van Chavez als "anti-democratisch" betiteld en gezegd dat ze volgens de grondwet "gehouden waren de orde te bewaren en verder bloedvergieten te voorkomen".

meer informatie aub
by isabelle Friday April 12, 2002 at 08:37 PM

Hallo raf,

Ik maak mijn eindwerk( 6de jaar ASO) over globalisering en ook de link met media haal ik aan (hoe media gemanipuleerd kan worden)... veel weet ik niet over de toestand in Venezuela. In de traditionele media zei men dat er massale stakingen uitgebroken waren naar aanleiding van het economisch wanbeleid van chavez. Ook de bloederige reactie van het leger werd door hem aangevoerd. Dit was voor de bevolking en het leger teveel. Zo vertelt de traditionele media het en ik was blij omdat het volk het haalde (ondanks de doden)... maar nu staat hier op Indymedia
dat president Chavez een linkse president was en dat zijn afzetting overeenkomt met die van Allende.Als ik het niet verkeerd begrijp schilder je Chavez als als de goeie???
meer uitleg graag
dank

Meer info
by christophe Friday April 12, 2002 at 09:01 PM

Dag isabelle,

Ik postte net een artikel waarin je al wat meer informatie vindt.
Je zal zien: niets is wat het lijkt.
Veel succes met je werkje!

vraagje
by Pieter van bochaute Tuesday May 21, 2002 at 07:35 PM
piwipo@netscape.net

beste,

ook ik ben een student aso 6de jaar en moet een werk doen over de politieke situatie in Venezuela. zou u mij het fijne van de situatie ook eens uit de doekjes willen doen, aub?
dank bij voorbaat
Pieter