arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Nieuwe Apartheidsgazet
by Pierre Dorremans Friday April 12, 2002 at 03:24 PM
pierre.dorremans@vonk.be (03)325 99 14 2018 Antwerpen

Naar aanleiding van de betoging van 3 april publiceerde de Antwerpse SP.A politica Mimount Bousakla een column in De Morgen (9 april). Hier is de verwijzing naar 'probleemjongeren' waarover de afgelopen dagen zo'n boom werd opgezet maar klein bier tegen. Shoot!

MIMOUNT B O U S A K L A

Mijn excuses voor de betogers

Mimount Bousakla (°1972) Werkt bij een bank en hoort tot de groeiende groep politici van allochtone afkomst - In haar geval van ' Marokkaanse. Ze Is scherp, vaak dwars, en niet van plan zich door wie dan ook een mening te laten voorschrijven .


Het zijn ondertussen misschien al wel vijgen na Pasen (sorry, ik kon het niet laten), maar ik zou toch graag ook eens mijn zegje doen over die zogenaamde betoging van vorige week. Ik was er echt niet goed van. Niet alleen omdat ze zo verschrikkelijk slecht afgelopen is, maar ook door de manier waarop ze werd georganiseerd. De organisatoren van de manifestatie hebben het bijvoorbeeld niet nodig gevonden een officiële aanvraag in te dienen. Betogen is immers een democratisch recht, dat moet je toch niet aanvragen? Zuivere arrogantie. Dat is wat er gebeurt wanneer sommigen zich moreel superieur voelen aan hun medemensen. Dezelfde ergerlijke redenering hoorde ik de dag nadien trouwens terug op de radio. De woordvoerder van een allochtone vereniging werd aan de tand gevoeld over de rellen. In plaats van die kans aan te grijpen om duidelijk te maken dat de Marokkaanse gemeenschap niet gediend is van dergelijk gedrag, begon ook hij te wauwelen over het democratisch recht op betogen en vrije meningsuiting. Daar ging ik dus echt

van door het lint. Natuurlijk bestaat er in dit land vrije meningsuiting, natuurlijk mag je betogen, maar in elke maatschappij bestaan er nu eenmaal een aantal spelregels die gevolgd moeten worden. Wanneer dat niet gebeurt, loopt het gegarandeerd mis. Kijk maar naar vorige week in Antwerpen.

Waar ik ook absoluut niet tegen kan, is de aanblik van de organisatoren die hun handen in onschuld wassen, omdat de rellen pas na de het ontbinden van de betoging begonnen. Wees dan toch volwassen en neem je verantwoordelijkheid. Ga dat maar eens vertellen aan die vrouw in die rolstoel. Geconfronteerd met zo'n overmacht, vind ik dat de politie zich zeer gedisciplineerd gedragen heeft.

Dan is er natuurlijk nog de manifestatie zelf. Voor sommige mensen is het misschien niet helemaal duidelijk waarom Marokkaanse jongeren zo massaal willen betogen tegen de toestanden in het Midden-Oosten. Ten eerste willen zij natuurlijk gewoon protesteren tegen het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, omdat zij, zoals u en

ik, nu eenmaal niet tegen onrecht kunnen. Ten tweede is er de islam. Het is de plicht van elke islamiet op te komen voor zijn verdrukte geloofsgenoten, waar ook ter wereld. Dat zie je aan dit soort betogingen, maar ook aan het feit dat er veel jonge mannen klaar staan om aan de zijde van de Palestijnen mee te gaan vechten. "Als ze me nodig hebben, dan vertrek ik morgen al", is een uitspraak die je de laatste tijd verbazend veel hoort in theehuizen en moskees.

Ten derde identificeren onze jongeren van de tweede en derde generatie zich met de Palestijnen en kijken ze naar hen op. De omstandigheden zijn natuurlijk zo fundamenteel verschillend dat een vergelijking tussen het lot van de Palestijnen en dat van onze jongeren in België haast absurd lijkt, maar toch... Onze jongeren voelen zich ook onderdrukt. Zij worden niet opgesloten in kampen met avondklok en levensgevaar telkens wanneer je je voordeur open doet, maar vaak schijnt het hen toe alsof hun toekomst even uitzichtloos is. Gevangen onderaan de maatschappelijke ladder in een voor hen vijandige omgeving die toch hun enig mogelijke thuis is, zonder uitzicht op een goede baan, vaak zonder een politieke stem die voor verbetering zou kunnen zorgen. Ook de afwijzing van het stemrecht geeft hen weer de boodschap dat zij niet meetellen. En elke verkiezing wordt het Vlaams Blok groter. En samen daarmee de frustraties van onze jongeren.

Laat er geen misverstanden over bestaan. De jongeren die woensdag keet geschopt hebben zijn idioten, vandalen en criminelen, en ze moeten hard aangepakt worden. Er bestaan echt geen excuses voor het inslaan van winkelruiten en het aanvallen van onschuldige voorbijgangers. Maar we moeten er ons ook rekenschap van geven dat frustraties een voedingsbodem zijn van extremisme. En dat er mensen zijn die daar dankbaar misbruik van maken, en niet alleen vanuit islamitische hoek. De beste manier om dat extremisme de pas af te snijden is het wegwerken van die frustraties. Maar we moeten het wel nu doen, want zoals de geschiedenis met het Vlaams Blok

ons leert: voorkomen is gemakkelijker dan genezen - en vooral: het gaat vooral sneller. Een aantal commentatoren heeft al aangehaald dat er zich een radicalisering voordoet in de islamitische gemeenschap. Mocht het Vlaams Blok ooit aan de macht komen in Antwerpen, dan krijgen we gegarandeerd een nog verdere radicalisering en polarisering van de verschillende gemeenschappen. Laat ons dat alsjeblieft voorkomen.

Aan alle winkeliers van wie de ruiten ingeslagen zin, aan alle mensen die trein of bus misten, aan de mensen die fysiek bedreigd of aangevallen zijn, aan het stadsbestuur dat voor de kosten moet opdraaien, aan iedereen die zich benadeeld voelt, zou ik ten slotte vanwege de hele allochtone gemeenschap mijn excuses willen aanbieden. Niet omdat ik in naam van die gemeenschap spreek. Maar als de allochtone organisaties uit Antwerpen dat vertikken, ook al hadden ze dat eigenlijk al lang horen te doen, dan moet toch iemand zijn verantwoordelijkheid nemen?


foute titel
by Pierre Dorremans Friday April 12, 2002 at 03:28 PM
pierre.dorremans@vonk.be

Het zal de lezer zijn opgevallen dat de titel van dit stuk weinig uitstaans heeft met de inhoud. Dit was een technische fout waar verder geen politieke betekenis dient achter te worden gezocht :)

Leuk
by Jürgen Friday April 12, 2002 at 09:56 PM

Leuk dat je een artikel hebt gevonden dat nog racistischer is dan dat van jou. Maar wat wil je er precies mee bewijzen?

lengte en breedte
by pierre dorremans Saturday April 13, 2002 at 10:24 AM

Dat als je zo nodig een debat wil over lengte en breedte van het racisme in onze samenleving, Mimount misschien een interessante gesprekspartner is.
Of wil jij absoluut bewijzen dat je de laatste antiracist ter wereld bent?