Liberalisering energiemarkt 'nekt' Brusselse gemeenten by jpe Thursday April 11, 2002 at 06:01 PM |
De tegenstanders van de Europese privatiserings- en liberaliserings'woede' zullen hun verzet binnenkort een stuk concreter kunnen uitleggen aan de Brusselaars, als de liberalisering van de energiemarkt de Brusselse gemeenten 'in het rood' duwt. Wat is er aan de hand ?
Het is bekend dat de financiële vooruitzichten voor 8 van de 19 Brusselse gemeenten er slecht uit zien. Eén van de acht, Schaarbeek, kampt nu al met een gigantische schuldenberg. Waar deze stad met 110.000 inwoners, het aan verdient, joost mag het weten, maar dat de gemeente geen 'geluk' heeft met de bestuurders die het de voorbije decennia had, staat vast. Eerst had je de racistische burgemeester Nols en zijn kliek die zowel Nederlandstaligen als allochtonen de duvel aandeden. Recenter was er burgervader Duriau wiens bewind zoals nu blijkt een gigantische put achterliet. En dan zwijgen we nog over wat politiecommissaris Demol in Schaarbeek aanrichtte.
Het gevolg van de schuldenberg (of put, kiest u maar) voor Schaarbeek en andere gemeenten (zoals Sint-Gillis), is dat ze een stuk bevoegheid aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen kwijtspelen. Zo liet big boss van dat gewest, edelman François-Xavier de Donnea gisteren en vandaag weten in de media.
Verder gaan de gemeenten natuurlijk zoals dat zo mooi heet een 'saneringsplan' uitvoeren. In Schaarbeek wordt dat plan over een paar weken van kracht. Dat zo'n saneringsplan betekent dat er geschrapt wordt in de dienstverlening aan de bevolking werd er in de pers niet bijverteld. Dat minder dienstverlening de grootstedelijke problemen die iedere politicus verklaart te bestrijden, juist zal verergeren, daar wordt zedig over gezwegen.
Interessant is overigens ook om te vernemen waar de financiële problemen nu zo plots vandaan komen.
Vooreerst is er de politiehervorming - toch bedoeld om ons allen beter te dienen - die de gemeenten handen vol geld kost. De liberale politici op nationaal niveau delen liever belastingsverlagingen uit, dan voor de hervorming voldoende geld vrij te maken.
Ondertussen zitten nogal wat Brusselse gemeenten ook met de financiële problemen van de ziekenhuizen op hun grondgebied.
Een derde en heel belangrijke factor is het feit dat de gemeenten een pak inkomsten gaan missen door de liberalisering van de energiemarkt. Ze verliezen de dividenden die ze tot nu toe uit intercommunales haalden. Zelfs 'rijke' Brusselse gemeenten geraken daardoor in de proble men.
Tot slot zijn er nog fiscale hervormingen die door de nationale overheid werden besloten, die de gemeenten zuur opbreken.
Om al die en andere redenen moeten de Brusselse gemeenten 'de broekriem' aanhalen: de dienstverlening aan de burger verminderen.
Maar misschien moeten ze dan maar wat meer belastingen heffen ? Reken er maar op dat ze dat zullen doen, maar dan wel op verdoken (indirecte) manier ten koste van de gewone burger want ridder de Donnea heeft zich al tegen directe belastingverhogingen gekant. We gaan de bedrijven toch niet wegjagen hé ...