arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale Vredesmissie SOS Irak?
by Geert Thursday April 11, 2002 at 01:21 PM
geert.van.moorter@skynet.be

Tijdens ons verblijf vormen we een levend schild tegen de bommen. We willen getuigen voor vrede en tegen de oorlog en we gaan onze solidariteit uiten met de Iraakse bevolking. We willen mee een aanzet geven voor een breed front voor vrede en tegen de dreigende oorlog tegen Irak en we willen de publieke opinie hier voor winnen.

Palestina-Irak verdere acties, graag meteen doormailen naar al je contacten

 

OPROEP: Drie weken op rij actie in Brussel

 

  1. begin nu vrijdag 12 april aan de Beurs, Anspachlaan, van 16u30 tot 18 u klassieke actie rond Palestina, tegen de Israëlische bezetting, aansluitend om 18 uur uitwuiven van de Internationale Vredesmissie SOS Irak april 2002
  2. vrijdag 19 april van 17 u  tot 18u30 aan de VS ambassade, Regentlaan 27, Stop de militaire agressie, neen aan de oorlog, initiatief van de Vredesbeweging
  3. zaterdag 27 april aan de Beurs om 11 uur, verwelkoming Internationale Vredesmissie SOS Irak 2002, en actie rond ‘No war, no sanctions’

 

Deze oproep voor de acties in Brussel en doelstelling van de Internationale Vredesmissie SOS Irak wordt mee ondersteund door Anti-Imperialistische Bond (AIB); Attac Vlaanderen; Bevrijde Wereld;  Filippijnengroepen België; Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W); Oxfam Solidariteit in België; Oxfam-Wereldwinkel Nationaal; ’t Uilekot Herzele; VZW Vrede; 11.11.11 Oost-Vlaanderen;

 

Voor de Oost-Vlamingen: Op de vergadering van 7 april, na de manifestatie aan de Zuid in Gent, werd afgesproken om aan te sluiten bij een reeds geplande actie aan de St-Michielsbrug te Gent op 12 april om 18uur. Er is afgesproken om gezamenlijke initiatieven te nemen bij nieuwe evoluties in Palestina en Irak en om de link tussen Palestina en Irak te duiden. Er zal rond de Internationale Vredesmissie SOS Irak actie gevoerd worden. Er wordt niet gewacht tot de bommen vallen.

 

 

Beste vriend(in),

 

Uitnodiging:

Van 13 tot 27 april trek ik samen met meer dan 100 artsen, vredesactivisten, studenten, journalisten, veteranen uit de Golfoorlog, professoren, experten in milieu en verarmd uranium,… uit meer dan 15 landen op vredesmissie met de ‘Internationale Vredesmissie SOS Irak april 2002’. Het is een initiatief van S.O.S. Kinderen Irak België en Nederland, i.s.m. Geneeskunde voor de Derde Wereld.

Ik wil jullie van harte uitnodigen op ons vertrek en op onze terugkomst. Jullie kunnen ons mee uitwuiven nu vrijdag 12 april om 18 uur aan de Beurs in Brussel, aansluitend op de actie rond Palestina die begint om 16u30. Jullie aanwezigheid zou ons nog meer energie geven. Op zaterdag 27 april om 11 uur kan je ons verwelkomen aan de Beurs. Er is dan een eerste verslag en een actie tegen de oorlog en tegen het embargo rond Irak.

 

Tot een dezer, Geert Van Moorter. E-mail: geert.van.moorter@skynet.be.

 

Vanaf 28 april ben ik weer te bereiken op 09/223.81.21, 0486/79.37.98  Wil je iets rond deze Vredesmissie organiseren, aarzel dan niet contact op te nemen.

 

Info over de Vredesmissie tijdens ons verblijf kan je bekomen via Bert De Belder, coördinator van Geneeskunde voor de Derde Wereld: 0495/85.57.01 e-mail: bert.debelder@wanadoo.be

Wie de acties en de doelstellingen mee wil onderschrijven kan dit via Bert laten weten.

 

Wat is het doel van de Internationale Vredesmissie SOS Irak?

Tijdens ons verblijf vormen we een levend schild tegen de bommen. We willen getuigen voor vrede en tegen de oorlog en we gaan onze solidariteit uiten met de Iraakse bevolking. We willen mee een aanzet geven voor een breed front voor vrede en tegen de dreigende oorlog tegen Irak en we willen de publieke opinie hier voor winnen.

Voor het eerst gaan ex-soldaten van Frankrijk en Groot-Brittannië, veteranen van de golfoorlog en zelf slachtoffer het Golfsyndroom, zich verbroederen met de Iraakse bevolking en slachtoffers.

We gaan de gevolgen van de al twaalf jaar durende sancties en embargo tegen Irak nagaan en dit op verschillende domeinen. Dit embargo heeft al meer dan anderhalf miljoen doden gemaakt. We gaan ons inzetten om de sancties op te heffen.

We gaan de gevolgen van het gebruik van munitie met ‘verarmd’ uranium onderzoeken en ons inzetten om die munitie te verbieden.

 

Verband Palestina en Irak

Het verband tussen de oorlog tegen Palestina en de geplande oorlog tegen Irak is niet voor iedereen duidelijk. De machthebbers in de VS en Europa trachten dit te verdoezelen. Hieronder een beknopte poging om dit verband te duiden.

 

Palestina

Palestina staat in brand. De VS laten Israël het Palestijns verzet uitroeien en dit onder het excuus van ‘een oorlog tegen het terrorisme’. De staat Israël bestaat maar door de verdrijving en de onderdrukking van de Palestijnen. En dit met de financiële en militaire steun van de VS. Het streven naar een autonome Palestijnse staat past niet in die logica. Israël is voor de VS immers hun politieagent en onruststoker in het Midden-Oosten om te verhinderen dat er binnen de Arabische wereld een economische en militaire macht ontstaat die de VS-overheersing zou kunnen bedreigen. Israël deed vroeger reeds aanvallen op Irak, Syrië, Egypte, Libanon.

Ook Europa wil steunen op Israël en legt het daarom niet veel in de weg.

 

En wat met Irak?

De VS willen een totale controle over het Midden-Oosten en zijn olierijkdommen. Omwille van economische belangen (extra winst voor hun multinationals) en politiek-strategische belangen (controle over de petroleum voor de "concurrenten" : Europa, Japan, enz). De VS hebben nu geen totale controle over de olie in Irak. Irak wil de olierijkdom gebruiken voor eigen ontwikkeling en wil hogere olieprijzen. Dit gaat in tegen de belangen van de oliemultinationals. Irak biedt al twaalf jaar weerstand aan de oorlog en het embargo en dus willen de VS en co kost wat kost Irak op de knieën krijgen en er een marionettenregime installeren.

In de Amerikaanse media is men de volgende stap onder het mom van ‘de strijd tegen het terrorisme’ al aan het voorbereiden. Bush noemt Irak als eerste in de As van het kwaad.

 

Verband?

Het verzet van Palestina en Irak gaat in tegen de plannen van de VS om het Midden-Oosten volledig te controleren.

Eens Palestina ‘gepacificeerd’ is, kunnen de VS proberen opnieuw een anti-Irak-coalitie te vormen. Vandaar dat de VS willen dat de Israëlische oorlog tegen de Palestijnen ‘kort en krachtig’ moet zijn. Het heldhaftige Palestijnse verzet en de brede internationale solidariteit, vooral in de Arabische landen, bemoeilijken immers deze plannen.

Alle verzet en strijd tegen de oorlog in Palestina is meteen een verzet en strijd tegen de oorlog tegen Irak.

Zo biedt het Palestijns verzet steun aan het Iraakse volk. En Irak steunt op een consequente manier de Palestijnse zaak: het steunt de Intifada en het wil de OPEC-landen winnen voor een olieuitvoerbeperking om zo druk uit te oefenen op de VS en Israël om de oorlog tegen Palestina te stoppen. Zelf geeft Irak als eerste het voorbeeld.