arch/ive/ief (2000 - 2005)

Leo Paepen vrijgesproken; Tiense politie ging boekje te buiten
by peter vanderleyden Thursday April 11, 2002 at 09:14 AM
pvdleyden@planetinternet.be 016/228944

Gisteren 10 april 2002 heeft het Hof van Beroep uitspraak gedaan in de zaak Leo Paepen, de Open-Grenzen medewerker die in oktober '99 de deportaties aankloeg en in Tienen het verzet tegen de uitwijzingen van Roma organiseerde. In een omstandig vonnis oordeelde het Hof van Beroep dat het politieoptreden toendertijd flagrant onwettellijk was en dat Leo's verweer hiertegen terecht was. Van het eerder vonnis dat in juni vorig jaar voor de rechtbank van Leuven werd uitgesproken en waarin Leo werd veroordeeld voor " het toebrengen van slagen en verwondingen" en "weerspannigheid " werd brandhout gemaakt : Leo Paepen werd over gans de lijn vrijgesproken.

Gisrteren 10 april 2002 heeft het Hof van Beroep uitspraak gedaan in de zaak Leo Paepen, de Open-Grenzen medewerker die in oktober '99 de deportaties aankloeg en in Tienen het verzet tegen de uitwijzingen van Roma organiseerde.

In een omstandig vonnis oordeelde het Hof van Beroep dat het politieoptreden toendertijd flagrant onwettellijk was en dat Leo's verweer hiertegen terecht was. Van het eerder vonnis dat in juni vorig jaar voor de rechtbank van Leuven werd uitgesproken en waarin Leo werd veroordeeld voor " het toebrengen van slagen en verwondingen" en "weerspannigheid " werd brandhout gemaakt : Leo Paepen werd over gans de lijn vrijgesproken.

De feiten dateren van 6 oktober '99. Naar aanleiding van de collectieve deportatie van Roma, waarvoor de Belgische staat trouwens recent op de vingers werd getikt door het Europese hof, hield Open grenzen in Tienen een infovergadering met de Roma in een privé-huis.

De Tiense politie kwam aan de deur voor controle. Na een kort gesprek begreep Leo niet waarom ze, zonder dat er enige aanleiding voor was, zijn pas wilden controleren. Toen hij hierover wilde discussiëren, werd hij onmiddellijk vastgegrepen en met geweld tegen de grond gehouden. Er werd versterking opgeroepen en Leo werd naar een politiecel in Tienen gebracht waar hij nadien nog hard toegetakeld werd. De volgende dag werd hij vrijgelaten... met een blauw oog en gekloven lip.
En dat was nog niet het einde. De politie van Tienen legde een klacht neer tegen Leo wegens opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen.
In plaats van het politieoptreden te sanctioneren, had het Leuvens gerechtshof Leo veroordeeld tot een schadevergoeding en 6 maand voorwaardelijk. Nog sterker, hij werd veroordeeld tot een morele schadevergoeding van 50 000 fr aan iedere agent wegens het feit dat in de pers geschreven werd dat zij zich misdragen hadden.

Dit vonnis, dat in de ogen van Leo en van iedereen die de zaak een beetje had gevolgd bijna als hallucinant werd ervaren, schreewde om beroep.....

Bij de opgekomen simpatisanten, bij Leo's vrouw was er bij de dinfinitieve uitspraak van vandaag grote opluchting. Eindelijk was er de erkenning dat de Tiense politie, de overheid niet eender wat kan doen en dat ook zij gehouden is aan regels. Eindelijk had de principiële verdediging en de aanhoudende mobilisatie van tientallen mensen geleid tot een vrijspraak.

Leo Paepen hield eraan, na de uitspraak van vandaag, de honderden mensen te danken die zich via een petitie uitgesproken hadden tegen zijn vervolging en de vervolging van mensen, die opkomen voor vluchtelingen en tegen sociaal onrecht in het algemeen.
Hij dankte ook de mensen, die in Leuven en Brussel naar zijn proces waren gekomen.
Leo beklemtoonde dat alhoewel met deze vrijspraak een enorme last van zijn schouders is gevallen, zo'n proces toch een enorme inspanning betekent, niet alleen psychisch maar ook financieel.
Daarom nam Open grenzen het initiatief een steunfonds op te richten ter ondersteuning van mensen die vervolgd worden vanwege hun deelname aan sociale aktie.
Voor hem en voor Open grenzen gaat de strijd tegen uitsluiting en sociaal onrecht verder.
Leo verwees naar Pascal Marchand en de mensen van het Collectief tegen de Uitwijzingen, die ook vervolgd worden naar aanleiding van hun akties tegen deportaties van Roma in '99.
Hij herinnerde eraan dat op 22 mei uitspraak valt in het proces tegen de delegees van Clabecq, die vervolgd worden wegens de organisatie van de sociale strijd voor werkbehoud, tegen de sluiting van de fabriek.
Hij riep op om bij deze processen aanwezig te zijn en zijn solidariteit te betuigen.

de integrale tekst van het vonnis zal ingescand ter binnen 1, 5 week ter beschikkeing zijn en heeft een waarde als precedent.
Wil je deze tekst ontvangen, kan je kontakt opnemen.
neem met ons kontakt op.