arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wilson Borja Diaz, Colombiaans vakbondsleider en parlementslid in Brussel
by (posté par zumbi) Wednesday April 10, 2002 at 01:05 PM
fleveque@brutele.be

Op 15 december 2000 werd Wilson Borja Diaz het slachtoffer van een aanslag. Integenstelling tot duizenden andere sociale leiders heeft hij de aanslag overleefd, maar is hij nog steeds zwaar gehandicapt. Zoals vaak het geval is wijst de Colombiaanse regering de paramilitairen met de vinger, maar het gerechtelijke onderzoek heeft uitgewezen dat legerofficieren rechtstreeks bij deze misdaad betrokken zijn.

De onverdraagzaamheid ten opzichte van elke vorm van vreedzame oppositie tegen het neoliberale model van onrechtvaardige economische integratie, zoals de Amerikaanse Vrijhandelszone ALCA, kenmerkt vandaag ook Colombia en is één van de belangrijkste hinderpalen voor de vrede.

Ondanks zijn handicap en de enorme risico's die hij loopt blijft Wilson Borja Diaz zijn strijd in Colombia verder zetten. Op vakbondsvlak (hij is voorzitter van FENALTRASE met 70.000 leden), maar ook op politiek vlak aangezien hij op 10 maart 2002 werd verkozen tot Colombiaans parlementslid en één van de belangrijkste leiders van het Sociaal en Politiek Front is, een organisatie ontstaan uit een brede samenwerking tussen sociale bewegingen en politieke partijen die de vakbondsleider Lucho Garzón steunen voor de presidentsverkiezingen van 26 mei aanstaande.

Als antwoord op de extreem-rechtse kandidaat Alvaro Uribe Vélez, zeer verbonden met de paramilitairen en de militairen betrokken bij de recent gepleegde wreedheden ten opzichte van de burgerbevolking, die een voorstel lanceerde ter militarisering van het land en militaire interventie van de Verenigde Staten in Colombia, pleit het Sociaal en Politiek Front voor een nieuwe politieke cultuur gebaseerd op de verdraagzaamheid en stellen ze nieuwe ideeën voor om te bouwen aan een duurzame vrede gebouwd op sociale gerechtigheid. Het Front kreeg onlangs de steun van verschillende onafhankelijke politieke sectoren met dewelke zij een brede democratische koepel opbouwen.

U bent vriendelijk uitgenodigd op de conferentie en het debat met de heer Wilson Borja Diaz, vakbondsleider, lid van het Sociaal en Politiek Fron, Colombiaans parlementslid
Vrijdag 12 april om 19:00 uur, " ELZENHOF ", Kroonlaan 12-14, 1050 Elsene

Organisaties die uitnodigen :
Fédération Internationale des Droits de l'Homme - FIDH, Centre National de la Coopération au Développement - CNCD, OXFAM Solidarité/Solidariteit, Service Paix et Justice Europe - SERPAJ, Socialisme sans Frontières/Socialisme zonder Grenzen, Coordination contre l'impunité et pour la justice en Amérique latine - CIDAL, ASCUA latina, Comité pour des droits humains " Daniel Gillard "

Perscontact : GSM : 0479/925714 d.gillard@skynet.be