arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media minimaliseren grootste Migranten betoging ooit.
by han Monday April 08, 2002 at 11:48 PM
han@indymedia.be

Tienduizenden betoogden in de straten van Brussel ter ondersteuning van het Palestijnse volk. Dit was de grootse migranten betoging in Belgische geschiedenis. De Brussels volkswijken liepen leeg, maar in de media is het alsof het een non event was.

Voor het eerst in Belgische geschiedenis kwam de migranten gemeenschap massaal op straat. Het was nog nooit gezien, niet tegen racisme, niet voor verdraagzaamheid, .... bovendien was het de grootste anti - oorlogsbetoging sinds de raketten betogingen.
Via een vriend journalist vernam ik dat de politie om 14 u30 ongeveer 30.000 betogers telde, en toen kwamen er nog duizenden mensen aan op de vertrekplaats. Tot mijn grote verbazing hoorde ik die avond dat de politie minder dan 10.000 betogers telde.

Toen ik de avond na de betoging in de nachtwinkel nog een cigaretten ging kopen was de betoging het enige mogelijk gespreks onderwerp. Pakistaan, Marokkaan, Afghaan, Belg ,... we waren allen mee gaan betogen, mijn camera ging de hele winkel rond, iedereen wilde die foto's zien. Op de radio hoorden we de nieuwslezer zeggen : 15.000 Betogers.
En jongere is boos : "Die journalisten die liegen altijd, ge kunt ze voor niets vertrouwen." "Wat staat er in U krant?" vraagt de winkelier me. "eh ... 30 a 40.000 duizend" zeg ik. " Dat lijkt er al wat beter op, ..."

Als ik die avond het VRT, VTM, RTBF,... nieuws zie ben ik beschaamd. Waren die journalisten op dezelfde betoging, hebben die dan niet gezien dat de Brusselse volkswijken leeg liepen, hebben die dan niet gezien hoe moeders, vaders, kinderen, jongeren,.... samen hun steun kwamen betuigen aan Palestina.
Voor tienduizenden mensen was het de eerste keer dat ze gebruik maakten van het democratische recht om te betogen. Voor tienduizenden was het de eerste keer in hun leven dat van de Belgische regering eisten dat ze met hun rekening zouden houden.
Maar voor het VRT radio journaal was het de volgenden ochtend om 9 uur al geen nieuws meer.

Bij de ontbinding van de betoging kon ik mijn ogen haast niet geloven. Elk gebroken raam moest door de TV ploegen vakkundig in beeld gebracht worden. Een TV ploeg van de VRT liep als gekken op zoek naar "herrie schoppers", ...
Als we hen vragen waar ze mee bezig zijn kijken ze ons aan alsof we van Mars komen. Als ik die avond het VRT journaal zie moet ik vaststellen dat op VTM het verslag zelfs beter is.

In De Morgen sieren 4 Sumo worstelaars de voorpagina, mooie foto dat wel.
De betoging eerder die week in Antwerpen krijgt in De Morgen meer aandacht dan de historische betoging in Brussel. Mohamed Chakkar moet zich haast een bladzijde lang verantwoorden voor enkele tientalllen jongeren in Antwerpen.

Ik ben boos op de media, voor de zoveelste keer.
Ik voel mee een beetje onmachtig omdat ik zie hoe ze de geschiedenis "herschrijven".
Ik hoop dat we op deze website deze historische betoging recht zullen kunnen aandoen.


.

akkoord
by Ine Lievens Tuesday April 09, 2002 at 09:10 PM
ine.lievens@rug.ac.be

Ik begrijp uw reactie. Dat 'de media' zoiets op deze manier verslaan, ken ik ook al van (o.a.) bij de anti-rakettenbetogingen... Gelukkig is er dit, indymedia. Ikzelf ben betrokken (actief vrijwilliger) bij een (papieren) weekblad dat ànders nieuws brengt - en we maken het wekelijks mee, hoe gebeurtenissen in deze geglobaliseerde wereld verschillend verslaan worden. Volhouden!

Het was inderdaad in mineur
by jpe Tuesday April 09, 2002 at 10:44 PM

Han, ik had op maandag net hetzelfde gevoel.

Ik heb zondag door omstandigheden bijna niets van televisie gezien (en ook niet naar de betoging kunnen komen) behalve 's avonds laat even CNN: daar hebben ze wel beelden van de betoging in Brussel gebracht, in een overzicht van betogingen wereldwijd. BBC World die was te veel bezig natuurlijk met de Queen Mum ...

Maar dan 's anderendaags de Vlaamse kranten: dat was echt in mineur. Toont aan dat de studiedag over allochtonen en media op zaterdag 27/4 in Antwerpen (een bericht daarover volgt) echt wel nodig is. Want zoals de media nu bezig zijn, verzieken ze de samenleving.

een bedenking
by TUc Wednesday April 10, 2002 at 04:02 PM


enkele weken terug had ik college Politieke Sociologie van Professor W. Dewachter aan de KULeuven. Hij bouwde een les van 2 uur op rond de stelling "Het Vlaams Blok hoeft niet in de regering te zitten om haar punten verwezenlijkt te zien".

En zo zie je maar, een Cordon Sanitaire om het Blok uit elk bestuur te houden is niet voldoende. Haar macht spreidt zich reeds tentoon in elk maatschappij-uittekenend proces...

Dat de media het kunnen maken om de betoging van zondag zo te behandelen kwam ook voor mij enorm hard aan. Ikzelf liep van begin tot eind met open mond vanwege de massale opkomst. Frustratie alom bij het beluisteren van het nieuws...

Ik zou dan ook deze gebeurtenissen willen inschrijven in de analyse dat er meerdere verantwoordelijken moeten aangeduid worden voor de verrechtsing van de maatschappij.

Het Vlaams Blok hoeft nu eenmaal niet deel te nemen aan enig bestuur om haar programmapunten verwezenlijkt te zien...

groeten,
TUc