arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verantwoordt Joodse gemeenschap zich voor misdaden van Sharon.
by han Monday April 08, 2002 at 09:59 PM
han@indymedia.be

In verschillende steden in Europa waren er brandstichtingen in Synagogen, zowat de gehele Arabische en Moslim gemeenschap sprak daarover zijn afkeer uit. Van de Joodse gemeenschap wordt weliswaar aanvaardt dat ze nagenoeg eensgezind ze achter Sharon blijven staan.

Gisteren betoogden tienduizenden door de straten van Brussel om er hun steun te betuigen aan de Palestijnen. De woede tegen Israël en tegen Bush was groot, toch kon je niet spreken van een antisemitische betoging. Er liep zelfs een kleine groep Joden mee : de mensen van het UPJB waren zeer duidelijk : "Wij zijn allemaal Palestijnen" was hun boodschap.
De woorden van de vertegenwoordiger van de Progressieve Joden waren nog maar nauwelijks uitgesproken of een andere vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap verklaarde elders dat de UPJB alles behalve representatief was en dat de meerderheid van Joden in België de politiek van Sharon steunt.

In Parijs liep een pro-Israël betoging zwaar uit de hand. Groepjes jongeren gingen er gewapend met baseballbats, traangas,... en andere wapen op jacht naar Arabieren : "Vuil ras" "We zullen je neuken Arafat". Meerdere politieagenten werden daarbij zwaar gewond, nog meer Arabische jongeren. "Racistische commando's maakten gebruik van extreem geweld, iedereen die wil tussen komen wordt in elkaar geslagen. Alle fotografen zijn een doelwit en de pers wordt door de groepjes nagejaagd." (Libération, 8.04.2002)

In De Morgen konden we deze week lezen hoe zionistische milities de Antwerpse wijken bewaken, de jongeren kregen een opleiding in Israël en werken in Antwerpen samen met de politie. Stel je voor dat in Molenbeek de wijk zou bewaakt worden door jongeren die hun opleiding kregen bij Hammas, en dat in samenwerking met de Molenbeekse politie.
De samenwerking is niet sporadisch, want volgens De Morgen heeft de militie een permanent radio contact met de stedelijke politie.

In diezelfde De Morgen konden we ook al lezen hoe Belgische jongeren in Israël meevechten met het Zionistische leger van Sharon.
(De Morgen, Zaterdag 006.04.2002) Gaat België die landgenoten berechten, gaat ze hen uitwijzen of verbannen, ... Stel je voor dat het om Belgen zou gaan die op een georganiseerde manier meevechten Hammas, Hesbolah,....
Stel je voor dat er recruteringsnetwerk aan het licht zou kommen waaruit blijkt dat Hezbolah of Hammas in België jongeren recruteert om ze op te leiden tot soldaten voor de heilig oorlog.
Want daar het over hé, Belgische jongeren die via een netwerk worden gerecruteerd om mee te strijden in de heilige oorlog van de Zionisten.

Is het werkelijk te veel gevraagd van de Joodse gemeenschap dat zij afstand zou nemen van het regime van Sharon?

Ik bewonder de moed van Progressieve Joden omdat zij zeggen wat de hele joodse gemeenschap zou moeten uitschreeuwen :

"WIJ ZIJN ALLEMAAL PALESTIJNEN"

.
.
.

the silent masses
by sven meyntjens Monday April 08, 2002 at 11:17 PM

Ik zou er persoonlijk toch niet zo maar vanuit gaan om enkel te spreken over overtuigde zionisten en een klein aantal progressieve joden.
Waarom zou er niet zoals in elke gemeenschap een grote meerderheid van joden zijn die het erg moeilijk vinden om partij te kiezen en niet afkerig staan tegenover vrede
in Israël en Palestina.
Het is niet omdat deze groepen niet op straat komen dat ze er niet zijn hé.

Maar dat ze ziichzelf dan manifesteren
by han Monday April 08, 2002 at 11:58 PM

Ik weet niet in welke mate de Joodse gemeenschap zich identificeerd met het zionisme van Sharon.

Ik stel alleen vast dat men in de media aan elke Arabier vraagt om afstand te nemen van het geweld,....

Maar dat Zionistische milities samenwerken met de Antwerpse politie, in Frankrijk jacht maken op Arabieren,.... zonder dat men daar in media een groot schandaal van maakt.

Men verwacht niet eens van de zogenaamde vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap dat zij afstand zouden nemen van het zionistisch geweld van Sharon.

Dat is wat ik hier wil aankaarten.

pertinente vragen
by pinkje Tuesday April 09, 2002 at 11:57 AM

jouw vragen dienen inderdaad gesteld, han

de Antwerpse moraal van twee maten en twee gewichten is inderdaad een afspiegeling van de huidige westerse hypocrisie, die toch maar blijft voortduren. We kunnen hier heel woest of triestig van worden, maar het 'voordeel' van de huidige confrontaties is dat maskers inderdaad afvallen, en dat de 'bad guys' zich niet meer kunnen verschuilen achter holle bewoordingen. Maar remember Von Clausewitz (Über den Krieg, 1843): "Oorlog is voortgezette politiek met andere middelen". Politiek gezien is er de laatste maanden maar weinig fundamenteels veranderd in Israël t.a.v. de voorbije vijftig jaren.

'k Vind het toch wel bijzonder verfrissend dat in dit artikel en de comments er RUIMTE is voor nuancering. Men vervalt deze keer niet in zwart-wit denken, en dat verheugt mij enorm. Op die manier blijft de menselijkheid van het discours gevrijwaard, is er nog steeds ruimte voor begrip en verzoening.
Het is inderdaad een hyperbelangrijke vraag in hoeverre een FYSIEKE MEERDERHEID der Joden effectief achter de wreedheden van Sharon staat. Laten we niet vergeten dat onze geschiedenis er vooral één is van een minderheid bullebakken die zich valselijk voordoen als de woordvoerders van een zwijgende meerderheid. De tragi-komedie van onze wereldgeschiedenis...
In hoeverre en waarom bang gemaakte mensen dan toch één maal om de zoveel jaar blijven stemmen op haviken allerhande, da's een vraag waar ik nog niet uit ben. In ieder geval is de macht van de mediaberichtgeving hierin van mega groot belang. De materie wordt meestal zo zwartwit en mechanisch-technisch en complex voorgesteld, dat mensen sowieso bang worden en meer receptief zijn voor die ene simpele boodschap die niet weggefilterd wordt in de media: die van de paranoia, de tweedracht, de haat.
De 'naïeve' ikziejegraag-attitude krijgt meestal gewoon geen kans in onze media, in ons politiek discours, alsof zij niet meer relevant zou zijn voor de problemen van deze wereld. Nochtans blijken telkens opnieuw enorm veel personen uit de 'zwijgende massa' enorm positief te reageren, iedere keer iemand het lef heeft dit fijne discours toch aan te snijden. Dus toch nog Hoop...

Zionistische militie?
by Tijl Tuesday April 09, 2002 at 05:12 PM

Die bejaarde conciërges en adolescenten die de kinderen helpen uitstappen en oversteken aan de Joodse scholen een "Zionistische militie"???
Overdrijf je niet een beetje?

Daar is Tijl weer
by han Tuesday April 09, 2002 at 06:56 PM

Studenten die een opleiding kregen in Israël wil je zeggen zeker Tijl.

Niet lullen, bijvullen!
by Teller Tuesday April 09, 2002 at 08:47 PM

Schitterende vergelijking; hamas/hizzballah en joodse privé-milities (die er eigenlijk geen zijn). Sommigen vinden tegenwoordig echt allerlei manieren uit om ongemerkt tegen joden te fulmineren.
Als je iets schrijft over die 'milities' moet je je bronnen nachecken. Wie zegt dat er belgische jongeren in het heilig land een opleiding gaan volgen? Het zijn voornamelijk laagbetaalde israëli's die voor een flexibel contract hier de mogelijkheid zien om de oorlog te ontkomen. Je hebt het recht om het fascistische privé-milities te noemen, maar ik wil je er wel even op wijzen dat synagogen (naast peutertuinen en bejaardentehuizen) een populair doelwit zijn. Zie maar naar de verschillende aanslagen in Antwerpen in de jaren '80 èn nu.
Of zo'n portiers een oplossing bieden voor het probleem is uiteraard een andere zaak.

En wat betreft commentaren over pro-palestijnse betogingen; als de meerderheid van de joodse gemeenschap stelt dat zo'n betogingen (waar de PvdA vriendelijk met de PFLP-vlag zwaait/ of het alleszins schandalig vindt als je weigert mee te doen aan een betoging deel te nemen waar fundamentalistische elementen duidelijk de bovenhand nemen) antisemitisch zijn, schiet het doel om Israëlische arbeiders te overtuigen je voorbij. Reactionairen uit orthodoxe geloofsekte's die zo'n opmerking maken moet je uiteraard buiten beschouwing laten; die stellen dat de UPJB fascisten zijn. Stof om over na te denken.

o, en trouwens, we zijn niet allemaal palestijnen; we zijn wel solidair met de palestijnse arbeiders die strijden tegen hun dubbele onderdrukking!

D'UPJB is wel representatief voor een groot deel van de joden. Niet in België, omdat Israel enorm investeert via jeugdbewegingen en seniorenorganisaties ... om het Israel-gevoel te behouden. Daarom zie je veel gepolariseerde reacties (zeker in Frankrijk waar je de grootste joodse gemeenschap hebt van West-Europa). In Israël heb je wel veel jongeren die niet bereid zijn het midden-oosten in vlammen te zien opgaan. Zo'n jongeren zijn meer dan open voor linkse ideëen (niet per se wat je zult vinden op forums van indymedia). Denk maar aan dienstweigeringen (niet massaal, maar wel zonder precedent).Zoals ik zei, stof om over na te denken.

Niet lullen, aanvullen
by Teller Tuesday April 09, 2002 at 08:54 PM

Een opmerking zoals "hoe kan l'union des progressistes juifs de BELGIQUE nu steun krijgen voor haar ideëen in ISRAEL?" laat je maar achterwege! Ik had het op de 'P' van 'progressistes'.

Joodse adolescenten
by Tijl Tuesday April 09, 2002 at 10:37 PM

Dat er bij die jonge kerels individuen bij zijn die in Israël hun militaire dienst hebben verricht dat klopt ja. De bewering ze allen in Israël opgeleid zouden zijn om hier de privémilitie uit te hangen is enkel een glimlach waard. Kom eens vanachter je bureau en bekijk eens wat daar staat. Om daar een "zionistische militie" achter te zoeken heb je een *sterke* verbeelding nodig.

Zoals ik al aangaf
by han Wednesday April 10, 2002 at 11:28 AM

Zoals ik al aangaf wordt hier in commentarten duidelijk dat men Israël best OK blijft vinden.

De retoriek van sommigen hier is dezelfde als die van Sharon & Bush. Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen het terrorisme.

Denk daar maar eens even na Tijl en Teller.

Maar wie zijn hier de terroristen : Bush en Sharon in de eerste plaats zou ik zo zeggen.

Zoals je al aangaf
by Tijl Wednesday April 10, 2002 at 03:51 PM

Ik denk dat de discussie meer gebaat zou zijn met een repliek op de opgeworpen argumenten dan met het in vraag stellen van de ideologische zuiverheid van de gesprekspartners.

Nu bergijp ik je.
by han Wednesday April 10, 2002 at 05:55 PM

Nu begrijp ik je Tijl.

Misschien was mij artikel niet duidelijk, in deze vind ik dat de Palestijnen 100% gelijk hebben.

De staat Israël, met het vierde grootste leger ter wereld, bovendien een nucleaire militaire macht is een agressor.
Reeds 30 jaar bezet Palestina, ....

Indien de Joodse gemeenschap duidelijk afstand zou nemen van deze agressie zou zij ook geviseerd moeten voelen.

In Frankrijk zagen we hoe een zogenaamde betoging tegen het semitisme uitliep op een betoging voor Israël en uitliep op een regelrecht klopjacht op Arabieren.

Je kan in dit conflict niet onpartijdig blijven, dat geeft de Unie van Progressie Joden zelf goed aan : "Wij zijn allen Palestijnen" zeggen zij.

Moet de Belgische staat samenwerken met groepen die zich 100% achter de agressie van Israël scharen. Wnat is waar het hier over gaat.

En om eerlijk te zijn het verzet van Hammas en Hesbolah over dezelfde kam scheren als het Israëlische leger was een vergissing van mij.
Zowel Hesbolah als Hammas strijden voor de bevrijding van hun land. Indien we de agressie tegen hun land zouden wegnemen zouden waarschijnlijk niet eens bestaan.

Israëlisch - Palestijns conflict
by Tijl Wednesday April 10, 2002 at 09:14 PM

Het 100% gelijk hebben jaagt me schrik aan en impliceert het afwijzen van een dialoog. Als je 100% voor bent ben je eigenlijk niet beter dan degenen die 100% tegen zijn, alleen anders. Je bent dan als het ware een oorzaak in plaats van een oplossing. Ik neem aan dat dat niet de bedoeling was van je uitspraak?
Wie er gelijk heeft is in dit kader enkel van belang indien dat de kern van een oplossing met zich meedraagt. En "gelijk" vereist een toetsing aan een voorafgaande rechtsregel, gedragscode, of een moreel concept.
Het ontstaan van Israël was geen loutere kwestie Palestijnen tegen Joden, het was een *oplossing* die werd aangegeven door de toen nog jonge VN, met een toendertijd hoog moreel gezag.
Louter de weg van het gelijk bewandelen in dit geval heeft geen zin en werkt volgens mij enkel maar contraproductief. Zowiezo kan je de klok niet terugdraaien.
Als je je wil engageren om de Palestijnen een land en een leven te bezorgen (en ik denk dat dat WEL de bedoeling is) kan je niet om onderhandelingen heen en dat impliceert rekening houden met de staat Israël.
Wat de huidige strijd betreft ben ik het volledig met je eens dat het gewapend verzet van de Palestijnen legitiem is, voor zover het een bezetter viseert.
Het viseren van non combatants is echter in strijd met alle internationale verdragen en ethische codes en verlangen van Israël dat ze daar niet op reageren is niet realistisch.
Ik denk dat de totale afwijzing van bovengenoemde terreurtechnieken essentiëel is om onderhandelingen te kunnen starten.

Ik denk dat je je vergist bij het inschatten van de Belgische Joden. Hun verbondenheid met de staat Israël is niet zo voor de hand liggend. Veel minder dan de verbondenheid van de Arabische bevolking met de Islamwereld. Dat komt misschien door het feit dat veel Belgische Joden seculier zijn en dat minder het geval is bij de Arabieren. Het feit dat de Joodse gemeenschap zich gewoon niet publiek engageren in dit conflict is volgens mij de reden dat je weinig kritiek op Sharon hoort.
Hoedanook, agressie vanuit Joodse zijde naar de Islamwereld heb ik in Antwerpen nog nooit gezien. Omgekeerd kan dat niet gezegd worden. Straatpesterijen vanuit de Arabische gemeenschap naar Joden toe zijn vrij frequent. Niet dat dat overroepen moet worden, meestal gaat het om scholieren in hun apejaren, geen georganiseerde acties.

Ik heb het ook moeilijk met de term "Zionistische milities". Ik heb het artikel uit de Morgen in kwestie niet gelezen maar wat die journalist daar beweerde is niet ernstig. Het gaat hier om bejaarden en studenten die schoolkinderen helpen oversteken. Van een ernstige organisatie is geen sprake. Er is evenmin geen directer contact met de politie dan de dichtsbijzijnste telefoon. Het verbaasde me eigenlijk dat zulke onzin uit een zogezegde kwaliteitskrant scheen te komen.

Terwijl het inderdaad wel voorvalt dat Belgisch- Joodse jongeren hun legerdienst gaan vervullen in Israël is dat meestal niet uit ideologische overtuiging. Het is voor hen verplicht willen ze hun Israëlisch paspoort behouden en is volgens mij vergelijkbaar met de tientallen Turkse jongeren die om gelijkaardige redenen hun dienst in Turkije gaan vervullen. Daar haal ik met de beste wil van de wereld geen "netwerk" uit.

Je klaagt ook het gebrek aan mediabelangstelling aan voor die zogenaamde "Zionistische milities". Het feit dat die enkel bestaan in de verbeelding van een De Morgenjournalist is daar misschien niet vreemd aan.De verhalen over Islamnetwerken die in het Brusselse jongeren recruteren voor de Jihad (zoals in HUMO verschenen) doen trouwens ook niet veel stof opwaaien hoor.