arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waar waren de blanken?
by guido Monday April 08, 2002 at 05:54 PM

Ik ben gisteren ook naar Brussel geweest en tot mijn grote ontgoocheling zag ik daar maar heel weinig witte mensen.

de cijfers die genoemd worden gaan van 15000 betogers tot 40000 betogers.
Waarom waren er daar zo weinig witte mensen?
Of moet ik hier Belgen schrijven, of Vlamingen?
De betogers waren vooral van Noord-Afrikaanse afkomst, jongeren, mannen, vrouwen en kinderen.
De organisatoren hadden een geweldige ordedienst. Jongeren die stenen opriepen werden direct aangesproken, ik zag meermaals hoe oudere mannen alle stenen die ze zagen opraapten, dit om te verhinderen dat jongeren er mee zouden smijten.
Zelfs toen er een grote menigte voor de Amerikaanse ambassade stond, gebeurde er niets(op drie flesjes en twee stenen na) wat ze natuurlijk weer in de journaals mùoesten tonen.

Er waren ook kleinere groepen die Intifada en Hezbollah scandeerden. Ook mensen met borden met daarop"Islam=paix).

Er werd vooral geroepen tegen Bush en Sharon.

Opvallend was de afwezigheid van blanken.
Op de betoging voor gelijke kansen viel me op dat er maar weinig allochtonen waren.
Ook waren er weinig mensen aanwezig(gisteren) die in Brussel hadden meegelopen op 14 en 15 december.
Aan wat ligt dit?

Bij dit schrijven merk ik al dat het niet zo eenvoudig is. Moet ik schrijven weinig autochtonen?
Belgen?
Walen?
Vlamingen?
Blanken?
Ziet de meerderheid de problemen in het Midden-oosten als godsdienstproblemen en kwamen ze daardoor niet naar Brussel?
Of was gisteren een goed voorbeeld van het feit dat allochtonen in dit land als iets anders dan ons worden gezien?

Op de betoging voor gelijke kansen waren er heel weinig allochtonen. Was dit omdat ze al alle hoop verloren zijn of is het omdat dit hun niet interesseert?

Ikzelf als atheïst vind het zelfs heel moeilijk om te zien hoeveel mensen er nog geloven in een God.
Wanneer gaat er een Arabische Nietsche opstaan om te zeggen dat Allah dood is?


.

waar waren de blanken, ik denk dat ik het weet
by peter Monday April 08, 2002 at 06:38 PM

Waar de blanken waren, of beter waar waren de Vlamingen en de Walen ??? Wel nu, ik kan niet anders dan constateren dan dat de Ronde van Vlaanderen en het mooie weer al onze anti-globalisten danig in hun greep hadden... Hartelijk bedankt mensen, want in mijn hart was en ben ik altijd bij jullie zaak geweest, maar ik stel vast dat éénmaal heel concreet op straat moet worden gekomen, iedereen zijn kat zendt (hetzij onder het mom van "het zal gevaarlijk zijn" of "men zal daar oproepen tot JIHAD en daar sta ik niet achter"). Welnu, ik sta daar ook niet achter maar dat laat niet na dat er op dit ogenblik een volk wordt afgeslacht en zijn minimale waardigheid en rechten wordt ontnomen door een ander "superieur ras/volk" dat door Europa van de ondergang werd gered...

Ik was er wel samen met mijn echtgenote en mijn moeder en ik kan jullie verzekeren, die Marrokanen, Turken, enz... hebben godverdomme 1000 keer meer lef dan die bende lamzakken die zogezegd het wereldkapitalisme wensen te lijf te gaan, liefst met een Coca Cola in de hand en een Wrangler jeansbroek aan hun kont.

Er waren dus wel "blanken" maar ik schaam me diep voor al die anderen die "het zo goed voor hebben met de wereld".

Peter

10 oktober 01 versus 7 april 02?
by Mara Monday April 08, 2002 at 07:45 PM

Gisteren was ik ook verbaasd het grote aantal mensen van Arabische afkomst te zien, en het betrekkelijk lage opkomst van Belgen. Of vergis ik me?
Heel wat NGO`s en zelfs politieke groepen hadden opgeroepen voor deze betoging, toch was de mobilisatie zwak te noemen.

Ik herinner me een vredesbetoging van 10 oktober, de dag van de eerste bombardementen op Afghanistan nota bene. Een 7000tal betogers waren toen op straat. De vredesbewegingen hadden het onderste uit de kan gehaald. Daar was de Arabische gemeenschap dan weer niet aanwezig. "Ja maar, Afghanen zijn geen Arabieren. Het zijn Perzen. Net zoals Turken evenmin Arabieren zijn", wijst iemand mij terecht nadat ik deze bedenking luidop maak. Ik geef toe dat ik soms alles met een te westerse bril bekijk…
Maar toch kan dit geen verklaring zijn voor het verschil in mobilisatie. Misschien was de betoging van 10 oktober een betoging tegen een bedreiging (die `s avonds werd uitgevoerd), terwijl de betoging voor Palestina een betoging is tegen een jarenlange realiteit van onrecht en apartheid. We mogen ook niet vergeten dat de betoging van gisteren een uitzonderlijke gebeurtenis iss. Nooit voorheen waren er in België zoveel allochtone mensen op straat gekomen tegen militaire repressie. (toch niet dat ik weet..)
Meestal voert men al een "ontmoedigend beleid" tenopzichte van de allochtone jongeren. Daar is men bijvoorbeeld goed in geslaagd tijdens de betogingen tijdens de top van Laken. (waar toen Europese antiglobalisten ook een aantal auto`s hebben stuk geslagen).

Maar was de vredesbeweging? Ok, ik heb er wel wat van gezien, ..dat klopt, ..maar toch..

Als ik gisteren de beelden op TV zag die een Franse ploeg in Nabloes had gefilmd…dat was gewoon vreselijk. Die Palestijnen verdedigen zich met wat ze hebben, maar uiteindelijke is het allemaal vrij amateuristisch.
De ongelukkige die het lijk van zijn dode leider moest gaan halen in de kleine steegjes, kreeg zelf een kogel in het hoofd.
....ik vraag me af hoe het allemaal later in de geschiedenisboekjes zal staan.

Toen Etienne Vermeersch gisterenochtend in de 7de dag het ene onrecht na het andere opsomde van de Israëlische staat (lees ook: het westen) tenopzichte van de Palestijnen antwoordde de joodse vertegenwoordiger: "Dat is allemaal bullshit". Wat een arrogantie! Maar nog veel erger is de hypocriete en medeplichtige houding van het westen.

Er waren ook andere "zwarten"
by Soepkommandant Uilenspiegel Monday April 08, 2002 at 08:07 PM

Jawel,

MEERVOUD was aanwezig met rode leeuwenvlaggen.

Ook de woordvoerder van het TAK was met neutrale leeuwenvlag aanwezig en kreeg van de aanwezige Palestijnen een bedankje voor de blijk van inter-nationalistische solidariteit, wat wederom niet gezegd kan worden van een paar "witte" MTV-linksen die zich (en dat is om je kreupel te lachen) afvroegen wat volksnationalisten op een dergelijke betoging deden (we zullen de "enkele" palestijnse vlaggen dan maar buiten beschouwing laten zeker)

...voor het overige ben ik van mening dat het Palestijnse volk recht heeft op een onafhankelijke staat...

"Israelische vrienden, sans rancune, laat ons scheiden !"

bekendheid van de betoging ?
by sven meyntjens Monday April 08, 2002 at 11:35 PM

Ik was er op 10/3 bij en ergerde me toen aan het hoge "liberal white middle-class" gehalte maar ik moet zeggen maar zeer laat notie genomen te hebben van deze betoging.
Verwonder ik me eigenlijk niet over als ik ergens las hoe men tot de mobilisatie kwam voor de betoging in Antwerpen : gerichte e-mails, enkel pamfletten verspreiden in wijken met een hoog percentage allochtonen, mond aan mond reclame, ...
Ook daar liepen weinig witten rond.

Misschien ligt hier de oorzaak wel eerder dan in het feit dat er geen interesse was van de blanken.

Ik verbaas me er verder over dat er door sommigen een onderscheid in belangrijkheid wordt gemaakt in de reden van een betoging. Is een betoging tegen globalisatie minder belangrijk dan een andere ?

Hopelijk krijgen onze allochtone kameraden de smaak van het betogen te pakken en komt er op ALLE betogingen wat meer volk af.

heilige oorlogen
by herman Tuesday April 09, 2002 at 12:19 AM

guido heeft overschot van gelijk:
wanneer komt er in de arabische landen en culturen eindelijk een atheïstische ontvoogdingsstrijd tot bloei?
Nietsche is misschien niet het ideale voorbeeld.
Rushdie is al beter.
Maar laten we in 's wereldsnaam stoppen met die hysterische heilige oorlogen overal ter aardbol - god A tegen god B, je moet al theologie gestudeerd hebben om het verschil te zien - die duizenden onschuldige mensenlevens kosten.
Heilige oorlogen die dan nog - hoe absurd ook - worden aangemoedigd door ontroerend-radicale marxistische clubjes als onze pvda-adepten (maar we weten al jaren dat het merendeel van die jongens en meisjes afstammen van dogmavaste katholieken)

ok
by andrew crosby Tuesday April 09, 2002 at 01:09 AM
punkanarchist@hotmail.com

ok, ik geef toe ik was er niet op de betoging. ik was niet op de hoogte vermits ik een tijdje geen media heb kunne gebruiken... maar ik zou wel willen vragen wie er eigenlijk van brussel was? iedereen die in brussel woont weet dat er heel veel immigranten zijn, grotendeels uit Noord-Afrika. wanneer het over antikapitalisme gaat, zijn er maar weinigen die op straat komen, maar van de 'blanken' zijn er een 15000tal! waarvan nog een groot deel van het buitenland is gekomen om te protesteren, dus stel dat er maximaal 8 a 9000 antikapitalistische blanken spreekt!! hoeveel is dit op 30 a 40000 mensen??? niets!! geen wonder dat ge er dan maar weinig hebt gezien!! ma bon, ik was er niet, dus ik spreek niet met volledige zekerheid, maar ik denk toch dat dit een mogelijke reden is...
ik zal er allersinds zijn op de 19/04 aan de ambassade om opnieuw te protesteren tegen de (imperialistische) oorlog, en tegen de situatie in het midden-oosten! ik had er zondag graag willen zijn, ma ik ben loemp geweest.
ma ik denk dat die kleine berekening klopt, of toch zou kunnen kloppen.

God bestaat SOMS?
by pinkje Tuesday April 09, 2002 at 09:35 AM
pinkje2002@yahoo.com

God is ... Liefde
Jahweh is ... Liefde
Allah is ... Liefde

"Waar twee of meer mensen zich verzameld hebben in Mijn naam, daar zal ik ook aanwezig zijn" (zegt JC ergens in het NT).
Waarom vervallen zovele progressieve krachten altijd maar weer in de archaïsche gepersonaliseerde godsconcepten? Da's echt wel passé EN inderdaad de drijfveer voor alle mogelijke Jihad's en Kruistochten. Weg met het archaïsche godsconcept! Leve de onvoorstelbare kracht van Liefde, Schoonheid en Waarheid! Waarom zouden we deze waarden niet 'vergoddelijken' (= universeel en belangrijk maken)? Da's precies wat alle mystieke en universele religies steeds gedaan hebben.

Kunnen we in het vervolg niet trachten te nuanceren, en onheilsprofeten en machtsgeile kerk-, moskee-, synagoge-leiders NIET meer gelijkstellen met de Universele Boodschap van Liefde?

Als we niet meer geloven in de Liefde, wat blijft er dan nog over behalve macht, hebzucht, perversie en cynisme?

love and respect
pinkje

Islam voor ongelovigen
by Harko Tuesday April 09, 2002 at 02:57 PM
harko21@yahoo.co.uk

In de Arabische geschiedenis zijn er heel veel atheisten opgestaan, nog voor er in Europa sprake van was.
Men leze: Lukas Catherine, "Islam voor ongelovigen". Ook te koop via http://www.epo.be
Daarin vind men alles over de ontwikkelingen van de Islamitische filosofie maar ook over hoe de progressieven in de Arabische wereld werden uitgemoord door het kolonialisme, over hoe al wat progressief was werd aangevallen door het Amerikaanse imperialisme, over hoe het Amerikaanse imperialisme de meest obscurantistische en fundamentalistische stromingen steunde.
Kortom het verhaal van de moord op de progressievelingen en de opbouw van de fundamentalisten.

Belangrijker
by Michael Wiesner Tuesday April 09, 2002 at 03:10 PM
Michael.Wiesner@student.kuleuven.ac.be

WAAR ZATEN DE ANDERSGLOBALISTEN ???????????
Ze hebben hier verdomme DE kans verspild om eindelijk eens een verschil te maken. Wie een andere wereld wilt, moet daar iets voor willen doen.
Ik stel vast de avant-garde volgens de GIPP idee naar Palestina zijn getrokken (zelf ben ik Israel helaas uitgezet nb), en daar als civiele beschermingsmacht een prachtig teken gaven aan de VN en de hele wereldgemeenschap door als 'levend schild' in Ramallah en elders te gaan helpen.
Maar al die honderdduizenden die bij iedere EU een andere wereld eisen, waar zaten die dan?
Als we niet met 30, maar met 300.000 waren geweest, had geen enkele politicus ons durven negeren.

Ik kan niet begrijpen waarom er nu niet zoveel mensen gemobiliseerd raakten...
Als heel Europa ook nu de barricades beklimt, hadden we nog veel meer het verschil gemaakt ...
Zonde. Schande zelfs ...

media
by guido Tuesday April 09, 2002 at 03:13 PM

Ik heb drie uur aan de Amerikaanse ambassade gestaan en daar heb ik echt heel weinig blanken zien passeren. Wel vijf Vlaamse vlaggen waarvan één gedragen werd door een Chinees.
Is het mogelijk dat de media weer iedereen beïnvloed heeft?
Bij de betogingen in december zijn er veel mensen thuisgebleven die dachten dat het heel gewelddadig zou zijn in Brussel. Nu dachten waarschijnlijk veel mensen hetzelfde plus het feit dat er mogelijks enkele fundamentalisten gingen lopen.
Na het lezen van deze comments is me nog steeds niet duidelijk waarom er zo weinig blanken waren.

Zou het bruine denken dan al zover in de Belgische(Vlaamse) hoofden gevorderd zijn dat ze het niet eens meer beseffen?

desinteresse voor het niet-westerse
by gunther lippens Tuesday April 09, 2002 at 07:10 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Op zondag was ik in de eerste plaats erg verbaasd dat er zoveel volk was, ik had ongeveer tien maal minder volk verwacht (3 a 4 duizend dus). Maar zoals zovelen hier, ook erg verbaasd over het kleine aantal 'antiglobalisten'. Guido heeft inderdaad volledig gelijk hierover. Misschien is het voor sommigen zo dat tophoppen gewoon veel leuker is dan rond de Palestijnse kwestie te gaan betogen, hoewel het heel wat duurder is. Misschien was het niet "cool", niet "hip" genoeg? Niettegenstaande je niet van iedereen kan verlangen dat zij of hij altijd en overal present is, was de afwezigheid van velen opvallend.

N.a.v. de betoging in Antwerpen verschenen hier op Indy een aantal postings met negatieve commentaar die toch wel behoorlijk bedenkelijk waren, en andermaal onversneden racistisch. Sommigen hadden het zelfs over jongeren die niet eens weten waarover het gaat. Ik vrees dat we moeten constateren dat het omgekeerde het geval is, dat vele westerlingen geen flauw benul hebben van de absurde toestanden die er in het Midden Oosten plaatshebben.

Ik denk ook dat er gewoon weg heel wat "afstand" bestaat tussen "het westen" en "de arabische wereld". Om een klein voorbeeldje te noemen : surf eens naar http://indymedia.org.il (of naar http://jerusalem.indymedia.org) . Je kan kiezen tussen Engels en Arabisch als taal. Ik koos uit nieuwsgierigheid ook eens voor Arabisch. Ik kreeg toen een rits westerse tekens te zien. Daarna een uurtje of twee bezig geweest met uitzoeken hoe dat verholpen kon worden, bleek de oplossing te bestaan uit een nieuwe versie van netscape (versie 6) te downloaden, die de characterset ISO 8859-6 ondersteunt. Naast de conclusie dat ik weeral eens te lui/onhandig ben geweest op mijn software tijdig up te daten, vroeg ik me intussen wel af hoe het nu in godsnaam kan dat Arabische karakters tot voor kort (zo lui ben ik nu ook weer niet) niet te lezen vielen met "toch echt wel heel internationaal uitziende browsers" als netscape. Idem voor vele andere browsers trouwens. Arabisch is toch een wereldtaal?

Oh ja, en ik denk ook niet dat Nietsche ideaal is, of eigenlijk eerder dat idealen niet Nietscheaans zijn.

Blij
by Soepkommandant Uilenspiegel Tuesday April 09, 2002 at 08:05 PM

Blij dat een zekere Guido hier ook de leeuwenvlaggen gezien heeft doch een kleine nuance. De door u als "chinees" omschreven leeuwenvlaggendrager is in werkelijkheid een Limburger van Koreaanse afkomst.

Het zij u vergeven.

Andersglobalisten en blanken op de manifestatie.
by Stijn O. Tuesday April 09, 2002 at 09:03 PM
stijn_oost@yahoo.com

Inderdaad, ook ik was zondag erg teleurgesteld over de ondervertegenwoordiging van blanken op de manifestatie.

Wat de aanwezigheid van de andersglobalisten betreft, toch even nuanceren, Attac bijvoorbeeld was wel met een groep mensen aanwezig, maar niet erg zichtbaar zonder vlaggen en verspreid in de betoging. Ok, erg massaal was onze aanwezigheid niet, maar dat ligt volgens mij ten dele aan het feit dat de mobilisatieperiode erg kort was, de mobilisatie (behalve die via internet) vooral gericht was op de grote steden (Gent, Antwerpen, Brussel) en dat wij en andere nieuwe groepen binnen de ndersglobaliseringsbeweging niet over de gevestigde mobilisatiekanalen beschikt om op korte tijd veel mensen te mobiliseren. Anderzijds zal de Ronde van Vlaanderen (ik weet het, triestig is dat) en een schrijnend gebrek aan betrokkenheid op deze zaak ook wel een belangrijke rol gespeeld hebben.

Uiteindelijk blijft het toch vreemd, kapitalisme en globalisering zijn toch een stuk vager dan het onrecht dat vandaag in Palestina geschiedt? Zo'n duidelijk en wreed onrecht en nog voelen mensen zich niet betrokken genoeg om massaal op straat te komen...