arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verbazingwekkende tolerantie tegenover racisme
by christophe callewaert Saturday April 06, 2002 at 07:28 PM

Je ziet het iedere keer. Telkens een land met een belangirjke moslimgemeenschap belaagd wordt door het Westen, stijgt het aantal racistische incidenten in het Westen zelf. Na de aanslagen tegen de WTC-torens vertelden verschillende Belgische moslims me dat ze zich niet langer veilig voelden op straat. In de VS was het nog een stuyk erger. Daar werden moslims en zelfs Indiërs aangevallen. Ik had nooit gedacht dat zelfs Indymedia daar niet vrij van is.

Wee diegene die een genuanceerd artikel durft te schrijven over Mugabe. Hij of zij krijgt onmiddellijke de hele weldenkende linkse goegemeente over zich. Maar nu er de laatste dagen enkele ronduit racistische uitspraken gepost werden op Indymedia, zwijgen diezelfde critici in alle talen.
Het begon met LSP die een betoging verliet omdat die 1. gedomineerd werd door moslimfundamentalisten en 2. omdat er te weinig autochtonen waren.
Daaruit leer ik dat de LSP een totaal gebrek aan kennis heeft voor de leefwereld van de moslimjongeren die onze volkswijken bevolken. De LSP zou eens moeten beschrijven wat dat precies is, moslimfundamentalisme. Veel schooldirecteurs vrezen al een invasie van moslimfundamentalisten als er zich een paar meisjes met een hoofddoek willen inschrijven. De LSP weet blijkbaar evenmin dat het moslimfundamentalisme juist zo populair is omdat alle progressieve stromingen in de kiem gesmoord werden en worden. Palestina zelf is daar een mooi voorbeeld van. Hamas werd in de jaren '80 minstens met passieve steun van Israël opgezet om de PLO een hak te zetten. Weglopen uit een betoging omdat je de woorden Allah en Mohammed hoort, is dus weglopen voor de grote uitdaging die links heeft: deze jongeren een echt progressief alternatief bieden. Het is ook die krachten in de steek laten die een tegenwicht kunnen bieden. Ik denk daarbij terug aan de Palestina-betoging in december in Brussel toen heel militante vrouwen vooraan liepen en aan Indymediareporters vroegen om zoveel mogelijk naar hun slogans te luisteren en hen op film en foto vast te leggen.
Ik raad alle LSP-militanten dan ook aan om eens naar de film "Au dela de Gibraltar" te gaan kijken. Ik ben zelden zo geraakt geweest door een 'amateuristische' film. Misschien dat de LSP na het zien van deze film een beetje meer begrip zal hebben voor deze generatie migrantenjongeren zonder toekomst.

Echt gechoqueerd was ik door het artikel van Vonk. Lees even mee:
"Toch was het voor insiders vanaf het begin duidelijk dat de kans op ontaarding zeer groot was. Er waren namelijk nogal wat Marokkaanse probleemjongeren aanwezig die zich tot heden niet voor politiek hebben geïnteresseerd , en die ook ‘in vredestijd' een van de beste propagandaploegen vormen voor het Vlaams Blok in Antwerpen. Dat het deze keer niet anders zou zijn, daar kunnen enkel wat overjaarse stalinisten met hamer-en-sikkel vlag en een grote Palestijnse vlag op de voorpagina van hun krant blind voor zijn… Voor hen is het natuurlijk exclusief en altijd de schuld van Detiège."

Ik dacht eerst dat Philipe Dewinter Vonk een loer had proberen te draaien door in hun naam een artikel te posten.
Maar deze ranzige tekst is dus wel degelijk van de hand van het trostkistische Vonk.

Enkele bedenkingen bij dit stuk:

* over het gebruik van het woord "ontaarding".

Ik vraag mij al jaren af waarom het in België heel zelden tot gewelddadige rellen komt tussen migrantenjongeren en de politie. In Frankrijk en Engeland is het bijna dagelijkse kost. Ik was toevallig in Toulouse toen die chemiefabriek ontplofte. Twee dagen later heb ik de meest getroffen wijk bezocht. Het gaat om één van die typische Franse buitenwijken die we kennen uit films als La Haine. Ik zag hier en daar uitgebrande auto's. Moustapha vertelde me wat er gebeurd was. 48 uur hadden de bewoners van deze buurt gewacht op de brandweer en de ambulances. Die waren allemaal eerst naar de meer begoede wijken gereden. Het herstellen van winkelvitrines was blijkbaar een grotere prioriteit dan het afdekken van appartementen waarvan geen enkel raam was heel gebleven. Om hun woede te koelen en om de aandacht van de brandweer te trekken, hadden enkele jongeren auto's in brand gestoken. In het geïmproviseerde hulpcentrum zag ik een grote stapel plasticdozen staan. "Dat heeft de burgemeester hier laten afzetten," vertelde Moustapha. Toen ze eindelijk iemand van de gemeente aan de lijn hadden gekregen, had het inderhaast opgerichte noodcomité een verlanglijstje doorgegeven. Ze vroegen plastic om de ramen af te dekken en materiaal om dat plastic mee vast te maken. Toen de vrachtwagen van de gemeente zijn lading afleverde, zagen ze dat er geen plastic bij zat, maar wel honderden porties appelmoes met varkensworst. Varkensvlees voor een wijk waar 90 % moslim is! Moustapha verzekerde mij dat dit geen vergissing was, maar een pure provocatie van de burgemeester. "Bij de vorige verkiezingen voerde hij campagne met als slogan 'pas d'Arabes dans le capitole', bang als hij was dat de lijst rond de Franse supergroep Zebda met veel stemmen zou gaan lopen." Dit soort permanente vernederingen lokt gewelddadige reacties uit.
Ook in Antwerpen en Brussel ondergaan deze jongeren dagelijks dezelfde vernederingen. Als het dan één keer tot een uitbarsting komt, spreekt Vonk van "ontaardingen". Zo tonen ze hun minachting voor die jongeren die voor één keer weigeren braafjes aan de leiband te lopen. Toen in 1960 tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Congo enkele kloosters werden platgebrand, sprak de Belgische pers ook over "ontaardingen".


* over het gebruik van de term "Marokkaanse
probleemjongeren die zich niet interesseren voor politiek".

Je hoort het wel vaker. "We mogen toch niet ontkennen dat er een probleem is." "We mogen deze problematiek niet overlaten aan het Vlaams Blok." In heel extreme vorm: "het Vlaams Blok stelt de juiste vragen, maar geeft de verkeerde antwoorden."
In Vlaanderen is Coveliers de kampioen van dit soort redeneringen. Vrijwel alle Antwerpse politici hebben er last van. Als je te lang bij de hond slaapt,...
Al deze mensen lijken te vergeten dat niet deze jongeren een probleem zijn, maar wel het racisme en de discriminaties die ze iedere dag moeten ondergaan. Victim blaming noemt men dat. Het zelfde geldt ook voor veel andere maatschappelijke problemen: niet de werklozen zijn het probleem, wel de werkloosheid; niet de armen zijn het probleem, wel de armoede; niet de vluchtelingen zijn een probleem, wel Fort Europa en de kloof tussen noord en zuid; niet de prostituées zijn een probleem wel de seksuele uitbuiting en opnieuw de armoede.
Heel onze integratiepolitiek is gebaseerd op het principe dat het eigenlijk de migranten zijn die het probleem zijn.
Men gaat er van uit dat ze niet genoeg aangepast zijn, dus worden ze binnenkort verplicht Nederlands te leren en een integratiecursus te volgen. In het onderwijs bestaat een spreidingsbeleid. Volgens deze redenering is immers niet het onaangepaste en met te weinig middelen kampende onderwijs een probleem, maar wel de grote aanwezigheid van migranten in bepaalde scholen. Ook huisvestingsmaatschappijen werken met een spreidingsbeleid. Ze gaan er van uit dat te veel migranten bij elkaar in dezelfde wijk problemen geeft. Waarom te veel rijke Belgen bij elkaar geen problemen geven, vertelt men ons er niet bij. Waarom een school met alleen maar rijkeluiszoontjes geen probleem geeft, verzwijgt men liever. Als je verder gaat in die logica van de probleemjongeren, komt je al gauw uit bij de roep om meer blauw op straat, om harde maatregelen en tenslotte om nultolerantie. Als je er van uitgaat dat vluchtelingen het probleem zijn, kom je uit bij gesloten centra en kussentjes.

*De ronduit racistische opmerking dat "Marokkaanse probleemjongeren de beste propagandaploeg zijn voor het Vlaams Blok", wil ik niet eens beantwooorden. Voor Vonk waren de rijke joden tijdens WO II waarschijnlijk ook de beste propagandaploegen voor de nazi's en de uitroeiingskampen. In Zuid-Amerika waren en zijn militante vakbondslieden de beste propagandaploegen voor de doodseskaders van extreemrechtse regimes. En in de VS waren Martin Luther King en Malcolm X de beste propagandaploegen voor de Ku Klux Klan.

Het is schrikwekkend dat dit soort latent en af en toe openlijk racisme door de mazen van het censuurnet glipt.
Komt dit door de gewenning aan de jarenlange propaganda van het Vlaams Blok? Is er hier sprake van normvervaging of gaat het hier om een neveneffect van de fascisering?
Het is mij niet meteen duidelijk. Hopelijk ben ik niet de enige die zich zorgen maakt.

Racisme?
by Karel Mortier Saturday April 06, 2002 at 09:51 PM
solidariteit@yahoo.com

Ik vind het een beetje stom om ons van racisme te beschuldigen. Het is niet omdat we een andere mening hebben over een aantal zaken dat we daarom racistisch zijn. We hebben niet de pretentie te beweren dat we de leefwereld van de moslimjongeren begrijpen. We doen wel ons best om zoveel mogelijk migranten te betrekken in onze werking. We kunnen echter niet aanvaarden dat er antisemitische slogans worden geroepen (door een kleine minderheid van de mensen.) Wat Antwerpen betreft vind ik het maar normaal dat wanneer mensen zien dat de betoging dreigt te ontaarden in relletjes en anti-joods gedrag, de betoging verlaten. Ik vind dat geen schande. Ik denk dat de meeste moslims hetzelfde hebben gedaan in Antwerpen. Het klopt niet dat mensen van de LSP de betoging hebben verlaten omdat er teveel migranten waren.Ik vind wel dat we moeten proberen om zoveel mogelijk mensen uit verschillende gemeenschappen samen te brengen (dus ook joden). Ik denk dat daar niets verkeerd mee is. Het is begrijpelijk zoals u zegt dat veel migranten boos zijn op de overheid en politie omdat ze zich door hen in de steek gelaten voelen. Vitrines en politiecombies in de prak slaan zal hun problemen echter niet oplossen. Het zal enkel de relaties tussen de verschillende gemeenschappen verstoren. Wat nodig is een krachtige linkse beweging tegen het rechtse beleid. Ik vind niet dat we de problemen op de spits moeten drijven. Ik vind dat het een beetje te ver gaat om Vonk en LSP van racisme te beschuldigen. Uw inleiding van het artikeltje maakt echter veel duidelijk. Als u het raar vindt dat mensen negatief reageren op uw ,genuanceerd, artikeltje over Mugabe dan kan ik best begrijpen waarom u LSP en VONK van racisme beschuldigt. Mugabe heeft duizenden van zijn eigen landgenoten uitgemoord. Hij plundert (samen met zijn corrupte generaals) Congo leeg en nu heeft hij zijn land aan de rand van de afgrond gebracht. Of niet soms?

Karel M (Lid LSP)

een beetje akkoord met Karel
by Fredje Saturday April 06, 2002 at 10:33 PM

u zegt :"Als u het raar vindt dat mensen negatief reageren op uw ,genuanceerd, artikeltje over Mugabe dan kan ik best begrijpen waarom u LSP en VONK van racisme beschuldigt. Mugabe heeft duizenden van zijn eigen landgenoten uitgemoord." Daar ben ik mee akkoord, want het is opvallend dat hij de mensen aanvalt die hem aanvielen, maar ik wil wel zeggen da

Hij plundert (samen met zijn corrupte generaals) Congo leeg en nu heeft hij zijn land aan de rand van de afgrond gebracht. Of niet soms?

foutje
by Fredje Saturday April 06, 2002 at 10:47 PM

Ik vrees dat bovenstaand stukje niet af is, maar ik weet nu niet waar het volledige stuk is. Ik ga nog even afwachten en post het dan misschien eens opnieuw. Sorry

stukje eens opnieuw proberen
by Fréderic Lehembre Saturday April 06, 2002 at 11:00 PM

u zegt :"Als u het raar vindt dat mensen negatief reageren op uw ,genuanceerd, artikeltje over Mugabe dan kan ik best begrijpen waarom u LSP en VONK van racisme beschuldigt. Mugabe heeft duizenden van zijn eigen landgenoten uitgemoord." Daar ben ik mee akkoord, want het is opvallend dat hij de mensen aanvalt die hem aanvielen, maar ik wil wel zeggen dat u hem nu gaat beschuldigen van "anti-trotskisme". Ik ben volledig akkoord met hem als hij zegt dat je juist niet de betoging mag verlaten als je die slogans hoort, maar er tegenin moet gaan. Je moet die mensen een alternatief voorschotelen. Meestal weten ze niet wat ze zeggen en wat de consequenties zijn van die slogans. Ik moet ook wel zeggen dat de moslims zich persoonlijk aangevallen voelen door het Amerikaans imperialisme. Dat is nu al de tweede keer van de jaar dat ze aangevallen worden. Eerst moeten ze de Afghanen tolereren en dan krijgen de Palestijnen nog eens de Israëli op hun dak. De solidariteit onder de moslims is nu eenmaal groter dan onder de "goddeloze blanken". Je moet tegen de slogans ingaan omdat je anders de realiteit gaat ontvluchten. Ga je ook weglopen als de arbeiders de machines gaan vernietigen tijdens een staking? Nee, dan moet je hen uitleggen dat ze hun machines moeten beschermen en ze zelf in handen moeten nemen. Je moet ook allemaal gaan opppassen met de term of het begrip moslimfundamentalisme. De moslims hebben het daar ook zelf moeilijk mee. Die mensen steunen helemaal niet op de fundamenten van de Islam. Je kan beter de term moslimfanatisme gebruiken. Ik weet dat dat niet zo goed ingeburgerd is als de oude term, maar je kan dat wat vergelijken met de term "anti-globalisme". Wij willen ook een andere term. Zij ook en wij hebben het al kunnen verwezenlijken dat men nu spreekt van "andersglobalisten", maar de moslims hebben nog geen "rechtzetting" gekregen. Misschien aan ons om mee te helpen.

jij zegt: "Hij plundert (samen met zijn corrupte generaals) Congo leeg en nu heeft hij zijn land aan de rand van de afgrond gebracht. Of niet soms?" Sorry maar ik dacht dat Mugabe van Zimbabwe was? Of ben ik nu helemaal verkeerd?

Fréderic L.

Verduidelijking Racisme?
by Karel Mortier Saturday April 06, 2002 at 11:49 PM
solidariteit@yahoo.com

Het is niet eenvoudig om tijdens een betoging met een opgefokte menigte te babbelen. Uiteraard moet je mensen proberen te overtuigen dat het fundamentalisme (of moslimfanatisme) geen goede oplossing is. Ik begrijp dat de woede bij veel moslims groot is.(terecht) We mogen die solidariteit echter niet overschatten. Ondanks de vele steunbetuigingen aan het adres van de palestijnen blijft het meestal bij woorden. Palestijnen worden in veel arabische landen als tweede rangs burgers behandeld. Arafat is bij de meeste Arabische leiders niet echt populair. Wat Mugabe betreft is het algemeen gekend dat hij en zijn generaals in ruil voor steun aan het Kabila régime de toestemming hebben gekregen een aantal congolese bodemschatten te ontginnen (voor eigen ,zwitserse, rekening uiteraard). Recent is ook gebleken dat de ,economische, politiek van Mugabe zijn land op het rand van het bankroet hebben gebracht. Ik beschuldig niemand van anti-trotskisme. Ik zeg gewoon dat ik het niet eens ben met zijn visie. dat is alles.

Karel M

Onkunde?
by David Sunday April 07, 2002 at 12:32 AM

Karel, het spijt me, maar jouw gebrek aan inzicht is echt stuitend.
"We mogen die solidariteit echter niet overschatten. Ondanks de vele steunbetuigingen aan het adres van de palestijnen blijft het meestal bij woorden. Palestijnen worden in veel arabische landen als tweede rangs burgers behandeld. Arafat is bij de meeste Arabische leiders niet echt populair."

Lees eens het volgende lijstje:
4 april 2002 | Libananon | In de Libanese havenstad Sidon komen 30.000 mensen, het merendeel scholieren en universiteitsstudenten, op straat. Ook in de hoofdstad Beiroet komen duizenden op straat. | Peru | Voor de Palestijnse Ambassade in Lima protesteren Peruvianen tegen Israël en de VS. | Syrië | Honderdduizenden Syriërs trekken door de straten van Damascus. Ze roepen slogans tegen Sharon en roepen de Arabische leiders op de Palestijnse opstand te steunen. | Palestina | In het vluchtelingenkamp Rafa, in het zuiden van de Gazastrook, gaat een demonstratie ter ondersteuning van president Arafat door. | Indonesië | 2.000 Indonesische moslims belagen de kantoren van de Verenigde Naties in Jakarta. | Japan | 35 leden van de Peace Boat, een Japanse mensenrechtenorganisatie, nemen deel aan een stil protest voor de Israëlische ambassade in Tokio. Op hun bordjes: "Sharon is een moordenaar" en "Israël stop met het moorden en met de bezettingen".

30 maart 2002 | Israël | 10.000 Israëlische Arabieren komen in Kfar Kana op straat om de 'Dag van de Grond' te vieren en uit protest tegen de bezetting van het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah door het Israëlisch leger. | Egypte | Duizenden woedende Egyptenaren betoogden vandaag tegen het Israëlisch geweld in de Bezette Gebieden. De betogers eisen dat Egypte zijn diplomatieke relaties met Israël verbreekt, dat de Camp David akkoorden worden opgezegd en roepen voor de Heilige Oorlog, de Jihad. "Filasteen arabiyya" (Palestina is Arabisch) schreeuwden de betogers terwijl ze zwaaiden met Palestijnse vlaggen en foto's van de voormalige Egyptische president Gamal Abdel-Nasser. "We geven ons leven en ons bloed voor jou Palestina", "Abdel-Nasser zei het lang geleden, het is een Amerikaanse bezetting", "Weg met Amerika, weg met Israël", "Smijt de Israëlische ambassadeur buiten en sluit de Israëlische ambassade". Naar verluidt komt er maandag een massale betoging. http://web1.ahram.org.eg/weekly/2002/579/eg_upd.htm. In de hoofdstad Caïro organiseerde de Arabische Liga intussen een spoedvergadering. Slogans als "dood aan Sharon" zijn niet uit de lucht. Secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga noemt het Israëlisch geweld een "zeer ernstige ontwikkeling". "Als dit het Israëlische antwoord is op [het Arabische vredesvoorstel] dan is het voor de hele wereld duidelijk wie voor vrede kiest en wie voor geweld." | Irak | In Baghdad veroordelen 10.000 Irakezen Israël en spreken hun steun uit voor Arafat (CNN) | Koeweit | 4.000 betogers schreeuwen slogans tegen Israël en de Verenigde Staten. Ze roepen de moslims op zich te verenigen en de Palestijnen te steunen. | Libanon | In de hoofdstad Beiroet betogen 3.000 manifestanten voor de zetel van de Verenigde Naties. Ze lanceerden een oproep naar de organisatie om een internationale bescherming voor het Palestijnse volk te verzekeren. Ook in de vluchtelingenkampen bleef het niet stil. | Jordanië | 2.000 Palestijnse ballingen, die verblijven in het grootste vluchtelingenkamp van het land, betogen tegen de belegering van Arafat. Volgens hen gaat het om een "belediging voor de Arabische wereld". Ze noemen Sharon een "terroristische crimineel". | Libië | In de hoofdstad Tripoli, komen meer dan 10.000 mensen op straat. | Duitsland| Duizenden protesteren tegen de anti-terroristische strategie van de Verenigde Staten en de militaire inzet van Duitsland, en voor vrede in het Midden-Oosten. Ze veroordelen het gedrag van het Israelisch leger in de Palestijnse gebieden en zeggen dat het leger een aanslag pleegde op het internationaal recht. | Griekenland | In Athene betoogt een delegatie Griekse volksvertegenwoordigers van alle strekkingen voor de Israelische ambassade, uit bezorgdheid om Arafat en voor de terugtrekking van het Israelisch leger uit Ramallah. In Saloniki vond vrijdagavond al een pro-Palestijnse betoging plaats. | Frankrijk | Betogingen in Parijs, Marseille, Bordeaux en Straatsburg. In deze laatste stad vormden moslimbetogers uit België en Duitsland een zowat 2.000-koppige stoet. | Nederland | 600 demonstranten betogen. | VS | Pro-Palestijnse betogingen gaan door in onder meer Los Angeles en Washington. De betogers eisen Amerikaanse steun voor Palestijnse zelfbeschikking en het stopzetten van de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.

29 maart 2002 | Libanon | 29 maart 2002 | "We trekken naar Jeruzalem, al was het met miljoenen martelaren", "Van Ramallah tot Beiroet, het Arabische volk zal niet sneuvelen". Voor de eerste keer in jaren kregen honderden Palestijnse vluchtelingen toelating om te betogen in het centrum van West-Beiroet. Onder hen heel wat vluchtelingen uit het kamp van Chatila. Ook in de rest van Libanon gingen heel wat manifestaties van vluchtelingen door. De Libanese premier Rafic Hariri over de aanval van Sharon op het hoofdkwartier van Arafat: "Sharon is helemaal gek geworden. Het echte terrorisme, dat is wat Israël vandaag doet in de bezette gebieden. Het is dit beeld van executies dat de mensen over het lint doet gaan, dat hen tot deze krankzinnige daden leidt." En terwijl hij de beelden bekijkt van Israëlische tanks die muren omver rijden en schieten in de richting van Arafat's hoofdkwartier: "De mensen zo vernederen, dat is echt erg. Wat ik hier zie, is niet alleen erg voor de Palestijnen maar voor heel wat Arabische jongeren en moslims. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling en geen mens weet hoe de Arabische straat hier zal op reageren." | Saoedie-Arabië | De Arabische prins Abdallah viel op de Saoedische tv scherp uit naar Sharon: "Hij heeft geen hersens, geen menselijkheid, geen manieren. Maar zijn dag komt wel. Israël is helemaal kranzinnig geworden."

27 maart 2002 | Yemen | 27 maart 2002 | Meer dan een miljoen Yemenieten betogen in de hoofdstad Sana'a in solidariteit voor de Palestijnen. De betogers eisen van de Arabische landen dat ze de relaties met de "zionistische vijand" op geen enkele manier zouden normaliseren. (http://www.palestine-info.com/index_e.htm)
(Bron: solidair.org)

Arafat is inderdaad niet populair bij de meeste leiders, omdat de meeste leiders met handen en voeten gebonden zijn aan het Amerikaanse imperialisme. Daar gaat het ook niet om. Belangrijk is dat de Palestijnen gesteund worden door de bevolking van de andere moslimlanden.
En wat je schrijft over Mugabe.
Het is algemeen gekend... schrijf je. Bij wie is dat algemeen gekend? En waardoor is dat algemeen gekend? Omdat de BBC dat iedere dag herhaald?
Of ken je een Zwitserse bankier die je dat verklapt heeft?
Voor sommigen is het ook algemeen gekend dat antigobalisten hersenloze relschoppers zijn.
En dat Mugabe met zijn beleid economisch aan de afgrond heeft gebracht. Ik dacht dat het IMF daar voor iets tussen zit. Of is de LSP ook zo'n partij die zegt dat alle miserie van Afrika eigenlijk de schuld is van al die slechte leiders die ze hebben. Ik geloof dat Eyskens dat ook vindt. Misschien eens vragen of hij lid wil worden.

Inzicht is een subjectief begrip.
by Karel Mortier Sunday April 07, 2002 at 03:18 AM

Dat veel palestijnen gediscrimineerd worden in plaatsen als Libanon en Jordanië (vooral dan door de lokale overheden) is een feit en geen fabeltje. (zie ook artikel Knack van deze week) Wat Mugabe betreft heb ik meer vertouwen in de rapporten van de Verenigde Naties en de berichtgeving van de BBC dan in de Solidair.

Karel

consequent blijven
by Jeannk Sunday April 07, 2002 at 04:08 AM
jeannk@hello.be

Betrouw je voor verslaggeving over de grote anti-globalistische betogingen ook eerder op BBc dan op indymedia?

solidair=indymedia?
by caveman Sunday April 07, 2002 at 10:51 AM

volgens mij ging het hier over het meer vertrouwen van berichtgeving uit UNO rapporten dan uit de SOLIDAIR
niemand heeft iets van indymedia gezegd. Of wil je daarmee zeggen dat de PvdA indymedia volledig controleert en dus hetzelfde is als de solidair qua berichtgeving. Wat ik overigens nog wel best wil geloven. Maar moest dit geen ONafhankelijk mediacentrum zijn?

solidair of BBC
by Fréderic Lehembre Sunday April 07, 2002 at 11:22 AM

Daar ben ik wel akkoord met Karel, ik vertrouw ook meer op BBC dan op Solidair.

Solidair or BBC.
by red kiten Sunday April 07, 2002 at 12:27 PM
redkitten@indymedia.be

Well if you prefere BBC, it just means that you've chosen your side...
People may not like militant papers, but those who prefere capitalist propaganda are definitely on the wrong way.
.

andere interpretatie van Jeannk's woorden
by omer sek sjoe wal Sunday April 07, 2002 at 12:30 PM

Slik niet alles wat je van BBC te horen krijgt!
We hebben dit goed kunnen merken tijdens de anti-globaliseringsbeweging. Je weet zelf (hopelijk) goed genoeg dat de westerse media helaas niet objectief is en consequent kant kiest voor de 'globalisten'. Misschien is de berichtgeving van de media over Mugabe ook niet zo waarheidsgetrouw?

Dus caveman... , hoor niet alleen wat je wil horen! Verdraai de woorden van Jeannk niet gewoon om in jullie geliefkoosde discussie te vallen.

caveman is marionet van de PVDA
by Jeannk Sunday April 07, 2002 at 01:29 PM
jeannk@hello.be

Even verder gaan in caveman's hoogstaande redenering: indymedia=PVDA, zowel caveman als LSP posten op indymedia, caveman en LSP zijn PVDA?

Voor je van die zielige insinuaties begint te maken (of het nu gaat over een gecontroleerd indymedia of losgeslagen probleemjongeren) zou je beter eens nadenken over wat je hiermee tracht te bereiken, een boycot van indymedia? Een terugtrekking van links uit de wijken?

Roep en tier zoveel je wilt caveman, maar als je jezelf communist noemt, probeer je gedrag er dan ook een beetje op af te stemmen.

oh ja
by Jeannk Sunday April 07, 2002 at 01:41 PM
jeannk@hello.be

Oh ja, over de kwestie Mugabe: het is tijd om kant te kiezen caveman, solidair of Het Laatste Nieuws, De Gentenaar, het Volk, de Morgen, de standaard, de VS, Groot Brittanië, het Vlaams Blok, de SP, Agalev,... en dus ook de Militant (een gazet die mugabe tenminste niet steunt, oef wat een verademing in dit medialandschap)?

bij het onderwerp blijven
by Jeannk Sunday April 07, 2002 at 01:51 PM
jeannk@hello.be

Mea culpa ik heb mijzelf ook laten gaan, maar deze discussie draait noch om Mugabe, noch om indymedia, noch om solidair.

Het centale idee van het artikel was een vorm van racisme bij een bepaald deel van 'links'.

Laten we hiervan niet afdrijven door allerhande discussie's over secundaire punten in dit artikel.

Standpunt LSP over Palestina
by Patrick Bulté Monday April 08, 2002 at 09:55 PM

Geachte LSP

Naar aanleiding van een ander artikel op indymedia heeft ene Koenraad Depauw namens LSP het standpunt over de Palestijnse kwestie uit de doeken gedaan.

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=20631&group=webcast

Ik ben altijd bereid in debat te gaan en heb mijn reactie daarop gegeven.

Tot nu toe was er geen antwoord.
Heeft LSP geen antwoord?

Vriendelijke groeten

reactie op Patrick
by geert cool Wednesday April 10, 2002 at 11:43 AM

Patrick, je bent blijkbaar heel dringend op zoek naar een antwoord op je vragen en plaatst het daarom zowat in iedere discussie die hier gaande is.

Op het meeste is volgens mij al geantwoord, maar toch wil ik een paar puntjes maken.

1/ In je eerste punt spreek je jezelf tegen. Enerzijds zeg je dat niemand de burgerlijke staat als oplossing naar voor brengt, anderzijds geef je voorbeelden zoals Zuid-Afrika waar dit nochtans de praktijk was. Inderdaad de omverwerping van het apartheidsregime was een belangrijke stap vooruit. Maar waar staan we vandaag? Een ANC-regering voert het neo-liberaal besparingsbeleid uit. Met als gevolg dat nog steeds een groot percentage van de zwarten in armoede en miserie leeft. De koppeling van de strijd tegen nationale onderdrukking aan de strijd tegen sociale onderdrukking en voor socialisme is essentieel. Zoniet strooi je zand in de ogen van mensen en eindig je met regimes waar die bevrijders zelf onderdrukkers worden. Concreet in Palestina moet een eisenplatform van marxisten verder gaan dan de stelling dat de VN-resoluties moeten goedgekeurd worden of dan het creëren van illusies in Arafat en de PLO.

2/ Er is wel degelijk een georganiseerde arbeidersbeweging in Israel. En een oppositie tegen de oorlog. Dat is belangrijk omdat het duidelijk is dat Sharon de interne economische problemen in Israel probeert af te schuiven op die laag en tegelijk probeert om zijn eigen positie te versterken door nationalisme op te kloppen. De gezamenlijke betoging van Joden en Palestijnen in Ramallah vorige woensdag geeft aan hoe een gezamenlijke oppositie kan uitgebouwd worden.

3/ Het idee van een socialistisch Palestina naast een socialistisch Israel vertrekt niet van de verdeling die Sharon vandaag oplegt aan de Palestijnen. Het moet natuurlijk ook gekoppeld worden aan een garantie van rechten voor alle nationale minderheden.

4/ Het PFLP kun je inderdaad niet op eenzelfde hoogte stellen als Hamas. Maar dat neemt niet weg dat ik niet zie hoe de strijd van het PFLP de Palestijnse kwestie ten goede komt. Wat is er marxistisch aan het PFLP?

5/ De moord op Ze'evi had een sterk polariserend effect waar de reactionairen van Sharon gebruik van hebben gemaakt om hun positie te versterken. Het idee van de "veiligheid" garanderen, vond ingang bij brede lagen in Israel. Wat was het nut van die moord? Er is geen zware slag toegebracht aan de regering, Zeevi werd gewoon vervangen. Die moord heeft enkel een polarisatie in de hand gewerkt waarbij je inderdaad op het enthousiasme kunt rekenen van reeds overtuigden, maar waarbij je ook discussies met niet-overtuigden moeilijker maakt.

6/ Het PFLP kun je inderdaad niet vergelijken met het Blok. De opkomst van het islamfundamentalisme daarentegen wel, je ziet dat reactionaire ideeën ingang vinden bij gebrek aan een serieus links alternatief. Die stelling moet dus inderdaad genuanceerd worden.

7/ Hoe het gewapend verzet organiseren, dat is hier eigenlijk de discussie. Wij zijn er voorstander van om dit zo democratisch mogelijk te organiseren waarbij de Palestijnse bevolking kan meebeslissen vanuit lokale comité's.

8/ Guerilla. Wat bedoel je met guerilla? Ik versta er alvast onder het hanteren van een militaire strategie door kleine groepjes op het platteland. Dat volstaat niet en moet gekoppeld worden aan de strijd in de steden. De arbeidersbeweging betrekken in de strijd is van cruciaal belang.