arch/ive/ief (2000 - 2005)

Militante en stevige betoging aan het Gentse Zuid
by christophe callewaert Friday April 05, 2002 at 11:14 PM

Een kleine 500 mensen beantwoorden de oproep van Geert Van Moorter om aan de Zuid te Gent te betogen tegen Sharon en het oorlogsgeweld in Palestina.

Geert Van Moorter, de bekende arts uit Erpe-Mere die het al meermaals aan de stok kreeg met de Orde van Geneesheren, vertrekt heel binnenkort met een grote Belgische delegatie naar Irak om er steun te betuigen aan het belaagde Irakese volk. Anti-Imperialistische Bond (AIB); Attac Gent; Bevrijde Wereld; Filippijnengroepen België; Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W); Oxfam-Wereldwinkel Gent Centrum; Socialisme Zonder Grenzen (SZG), 't Uilekot, Filip De Bodt; VZW Vrede, Georges Spriet en 11.11.11 Oost-Vlaanderen ondertekenden de vijf niet mis te verstane eisen: onmiddellijke terugtrekking van het Israëlische leger uit de bezette gebieden, toepassing van de UNO-resoluties en het Internationaal Recht, voor een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad, ontmanteling van de kolonies en recht op terugkeer voor alle Palestijnse vluchtelingen.
Geert Van Moorter nam zelf ook het woord: "De Palestijnen zitten gevangen zonder water en elektriciteit. Ambulances worden niet door gelaten. Zelfs die van het Internationale Rode Kruis niet. De Israëli's lappen daarmee alle internationale regels aan hun laars. Ik zie dat er hier vandaag ook weer een aantal politici aanwezig zijn van regeringspartijen SP-a en Agalev. Ik ben content dat ze er zijn, maar ik zou nog veel contenter zijn, mochten ze hun stem eens laten horen. Al wat ze nu doen, is zich wegsteken achter Europa. Europa was vandaag in de persoon van Solana en Picqué, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, in Israël om er handjes te schudden met Peres, de minister van een land dat onschuldige burgers aanvalt. Dat is typisch weer die politiek van twee maten en gewichten. Stel je eens voor dat Irak Jordanië zou binnenvallen om er de koning te gijzelen. De bommenwerpers zouden rap klaar staan. En toch is dat precies wat Israël nu doet. Ik was ooit op bezoek op de Westelijke Jordaanoever en zag er hoe 3 gezinnen in één klein huisje moesten wonen. Drie generaties die niets anders dan oorlog en bezetting hebben gekend. Vandaag is er een nieuwe generatie die leeft in de meest precaire omstandigheden en alleen geleerd heeft om de vijand te haten. Op die manier is Israël zelf verantwoordelijk voor de aanslagen tegen haar bevolking. Dit moet gestopt worden. Er moet dringend een boycot komen tegen Israëlische producten."
Lesley van de PVDA-jongeren las enkele fragmenten voor uit brieven van haar vriend die momenteel in Ramallah zit. Samen met 9 andere Britse jongeren van de Socialist Labour Party ziet hij hoe Israëlische soldaten Palestijnse huizen plunderen, hoe systematisch alle mannen opgepakt worden en hoe ambulances beschoten worden.
Diezelfde PVDA kwam handen te kort om de populaire affiches met de Palestijnse vlag uit te delen. 11.11.11. toonde borden waarop de vraag stond of Ariel dit ooit nog proper krijgt. "Deze betoging komt voor ons in een heel drukke periode, maar we wilden er toch bij zijn. Kijk zeker eens op onze website voor een e-mailactie naar Verhofstadt en Michel," vertelden Lucy De Meyst en Werner Musenbrock van 11.11.11-Oost-Vlaanderen.
Het was een aangename verrassing te ontdekken dat Gent ook een kleine Palestijnse gemeenschap heeft. "Ik schat dat we met dertig of veertig zijn," vertelt een jonge Palestijn me. Hij toont me fier een affiche met Arafat: "Vandaag is dit mijn vader. Wat hij nu doet, maakt van hem een echte held. Hij is een even goede vader voor Palestina en de Palestijnen als mijn vader voor mij is." De geoefende stemmen van de Palestijnen haalden al snel de bovenhand en zonder micro schreeuwden zij hun woede uit tegen Sharon en Bush, de moordenaars. In het Arabisch, maar even goed in het Nederlands, Engels en het Frans.
Geert Van Moorter krijgt van de politie gedaan dat de betogers even het kruispunt mogen bezetten. "Zij zijn heel bang. Wel tien keer hebben ze mij gebeld vandaag om te vragen hoe het zat met de betoging. Dus roep niet te luid, want dan beginnen ze te bibberen."
Na de officiële ontbinding grijpt een Palestijn nog even de micro om iedereen te bedanken. "Het is fantastisch wat hier vandaag gebeurd is," vertelt hij me achteraf. "Dat was precies wat we nu nodig hadden. Weet je, wij zijn altijd bang dat wat daar gebeurt niet zal doordringen tot hier. De Israëli's zijn zo sterk. Ze oefenen druk uit op de media. De VS staan aan hun kant. Maar blijkbaar wordt het nu te duidelijk. Iedereen moet nu wel zien wat er aan het gebeuren is. Israël weigert alle vredesvoorstellen van de Palestijnen. Met de joden op zich heeft dat niets te maken. Ik heb in Tunesië jaren samengewoond met joden. Dit gaat om de staat Israël die ons volk kapot wil maken."
Geert Van Moorter toonde zich achteraf tevreden dat de betoging militant, stevig en rustig verlopen was.

Trotskisten blonken uit
by David V. Friday April 05, 2002 at 11:42 PM

door hun afwezigheid.
Geen militant, geen LSP, geen Vonk, geen SAP. In Gent was geen enkele Trotskist te zien. Aan het weer lag het niet. Wel aan het eisenplatform. Dat zinde de Trotskisten niet.
De betogers eisten een Palestijnse staat waar het Palestijnse volk kan leven, de grond bewerken en handel drijven. De Trotskisten noemen dit een burgerlijke eis.
De betoging riep ook op tot een boycot tegen Israël. Net als het apartheidsregime in Zuid-Afrika moet de regering van Sharon geisoleerd worden. Ook dat zint de Trotskisten niet. Zij willen hier en nu de socialistische confederale staat Israël-Palestina uitroepen. Een boycot zou de Israëli's in de armen van Sharon drijven. Daarmee zitten ze op de lijn van de SP-a (Vonk roept trouwens op om op deze partij te stemmen) die volledig achter Europa staat dat vandaag Solana en Picqué naar Israël stuurde om er handjes te schudden met oorlogsmisdadigers.
Het zint deze politieke luitjes ook niet dat er Arabische jongeren mee lopen in dit soort betogingen. "Die zitten niet in met de Palestijnse zaak." "Die zijn enkel uit op rellen." Door met hen te betogen, maken we enkel het Vlaams Blok nog sterker, aldus de grote lichten van Vonk. Bovendien durven ze wel eens Arabische slogans te roepen. En daar is Geert Cool van de LSP dan weer bang van: "Dan krijg je rare betogingen." Want zoals iedere Vlaams Blokker weet: Arabisch = fundamentalisten = rellen.
Jaja, het was weer een zeer leerrijk weekje voor wie de ware aard van het Trotskisme wilde leren kennen. Waarvoor dank.

Trotskisten blinken uit.......
by karel Mortier Saturday April 06, 2002 at 01:04 AM
solidariteit@yahoo.com

We hadden vandaag een congres(je) in Brussel waar we met zoveel mogelijk probeerden naar toe te gaan (ik kon er jammergenoeg niet bij zijn). Je kan onmogelijk op twee plaatsen tegelijk zijn (zelfs Geert Cool niet). De meeste leden van onze Gentse afdeling waren dus in Brussel (of ze moesten werken.)Je moet dus geen dingen zoeken die er niet zijn. Een boycot werkt niet en heeft dus ook geen enkele zin. Het Iraakse volk wordt al 10 jaar lang geboycot desondanks zit Saddam nog steviger in het zadel dan vroeger. Wij zijn tegen elke vorm van fundamentalisme dus als er mensen fundamentalistische leuzen roepen om joden te gaan uitroeien vind ik het maar normaal dat we daar tegen protesteren. We zijn helemaal niet tegen de aanwezigheid van migranten op de betogingen, het is een beetje stom om het tegendeel te durven beweren. De migrantengemeenschap zelf roept op om geen racistische, anti-joodse slogans te roepen waarom zouden wij dat dan niet mogen doen. We hebben in onze partij leden uit verschillend religies(waaronder Joden en Moslims), we kunnen dus absoluut niet toleren dat er op basis van nationaliteit, religie of geslacht mensen gediscrimineerd worden. Het is niet omdat u lid bent of symphatie heeft voor een partij die massamoordenaars verheerlijkt dat we dat daarom allemaal moeten doen. Het zijn de Zuid-Afrikanen zelf (blanken en zwarten) die het Apartheidsregime in Zuid-Afrika hebben gestopt en niet één of andere westerse boycot. De enigste mensen dus die het conflict kunnen oplossen zijn de palestijen en israëlis zelf. Organisties als Hamas,PFLP,... bieden geen oplossing voor het conflict. Integendeel ze drijven de gewone israëlis in de handen van criminelen als Sharon. Enkel een massale beweging van gewone mensen en studenten uit beide bevolkingsgroepen kan dit conflict stoppen. Druk van buitenaf heeft op mensen als Sharon weinig zin. Hoe minder populair ze worden in het buitenland hoe groter de aangang thuis, en voor een politici is dat het enige wat telt. Betogen in dit land heeft geen enkele zin als we enkel mensen uit de moslimgemeenschap bereiken. We zullen een veel krachtiger betoging krijgen als we mensen uit alle bevolkingsgroepen (dus ook Joden) samenkrijgen. Dit zal nooit lukken als er mensen komen die de betogingen als aanleiding zien om zinloze vernielingen aan te brengen of om antisemitische slogans te roepen. (zoals in Antwerpen)

Karel M. (Lid LSP en ALS)

idioot grote gelijk
by erik Saturday April 06, 2002 at 03:28 AM
erik.l@pi.be

Waneer gaat dit stelletje idioten nu eens stoppen met in de marginaliteit hun grote gelijk te bwijzen? Of je in Vlaanderen nu 1,5 of 0,5 % van de stemmen haalt, maakt geen zak uit. Je behoort tot de belachelijke groepuscules. Leer samenwerken i.p.v. over het geslacht der engeleen ruzie te maken klojoos.

...in verkeerde analyses???
by Jeannk Saturday April 06, 2002 at 03:51 AM
jeannk@hello.be

Op dit eigenste moment is er een openlijke oorlog in Palestina aan de gang. Waarom? Omdat Israel al 50 jaar een fascistisch bewind voert tegenover de Palestijnse bevolking en nu voor eens en voor altijd het verzet wil breken. Het is zeer gemakkelijk om van hier uit af te komen met allerhande ijle politieke verzinsels gebed in een pseudo-marxistisch sausje. Ter plaatse moet er echter verzet worden georganiseerd tegen de bezetting, dit is prioritair boven alles. En verzet tegen een buitenlandse bezetter organiseer je met heel de bevolking (denk maar aan Vietnam tegen Frankrijk), als je noch Arafat, noch andere nationalistische(= voor zelfbeschikkingsrecht) krachten steunt, wie dan wel?

"Organisties als Hamas,PFLP,... bieden geen oplossing voor het conflict." Het PFLP en Hamas met elkaar gelijkstellen is leugenachtig, hoeveel maal jullie het ook willen blijven roepen het PFLP zijn geen reactionaire islamisten.


"Integendeel ze drijven de gewone israëlis in de handen van criminelen als Sharon" Gewapend verzet is dus niet opportuun op dit moment??????? Wat moeten de Palestijnen doen, laten begaan?

"Wij zijn tegen elke vorm van fundamentalisme dus als er mensen fundamentalistische leuzen roepen om joden te gaan uitroeien vind ik het maar normaal dat we daar tegen protesteren." Natuurlijk moet je hier tegenin gaan, maar hoe doe je dat, door de benen te nemen of door mensen op het terrein proberen te overtuigen? Oh ja, de enige 'anti-joodse slogan' die ik gehoord heb, was Sharon assasin (waar ik wel vrede mee kon nemen eigenlijk).

"We zijn helemaal niet tegen de aanwezigheid van migranten op de betogingen, het is een beetje stom om het tegendeel te durven beweren. ... Betogen in dit land heeft geen enkele zin als we enkel mensen uit de moslimgemeenschap bereiken." Ze mogen dus wel mee komen betogen, maar hun massale aanwezigheid (er waren niet enkel moslims) heeft geen enkele zin. Hoe meer mensen we bereiken hoe beter, los van hun afkomst (daarom zou het ook leuk zijn als de drie aanwezige LSP-leden in het vervolg de moeite zouden willen doen om te blijven).

"Enkel een massale beweging van gewone mensen en studenten uit beide bevolkingsgroepen kan dit conflict stoppen." In Palestina is er een massale beweging als ik mij niet vergis, maar jullie weigeren die te steunen. Eenheid is allemaal goed en wel, maar het is bijna onmogelijk voor Palestijnen om Israel binnen te geraken.

Jeannk (Lid van Lookiestore en openbare bibliotheek Antwerpen. Ben ik nu ook een duikboot?)

3 vragen, 3 antwoorden
by Koenraad Depauw Saturday April 06, 2002 at 10:09 AM

Beste,

Wij hebben vrijdag en vandaag een tweedaags discussieweekend in Brussel, daarmee onze afwezigheid op de acties. Ook al gaan wij niet akkoord met het eisenplatform (bv de illusies die gecreerd worden in VN en Europa), wij zullen op verder acties wel aanwezig zijn. Wij zien het als onze taak bewustzijn rond de Palestijnse zaak op te tillen. We waren trouwens ook op alle vorige acties met eenzelfde programma.

Voor iedereen die nog mee is:

Gisteren werden 3 vragen gesteld aan LSP, hier ons antwoord:


(1) wat moeten wij eisen, als we geen zelfstandige onafhankelijke Palestijnse staat mogen eisen ?

LSP stelt in haar uitgaven (zie hierboven) dat duurzame vrede niet kan bereikt worden zonder het recht op zelfbeschikking, een Palestijnse staat (met een echt grondgebied en geen versnipperd stukje woestijn) te erkennen. Dat betekent dus het recht op eigen buitenlandse relaties, watervoorziening... etc. Een palestijnse staat? Ja dus

Wij zeggen echter in één adem dat een burgerlijke Palestijnse staat geen oplossing zal zijn voor de problemen van de Palestijnen: De oorlogsdreiging zal blijven duren, dit omdat de Israelische (en Palestijnse) kapitalistische klasse hiermee het ultieme middel hebben om elke binnenlandse strijd onder de knoet te houden (kijk naar de binnenlandse politiek van het Westen, de antiterreurwetten waar wij ook onder vallen, na 11 september)

En echte oplossing kan enkel liggen in de verenigde strijd van Israelische en Palestijnse arbeidersklasse. Dat mag u misschien exotisch klinken, het gebeurt vandaag ook al. Het is niet zo ongewoon dat betogingen met beide bevolkingsgroepen samen worden georganiseerd. Wat er vandaag moet komen is een politiek verlengstuk van die strijd.

Zelfbeschikking Palestina: Ja! Zonder de illusie te creeren dat deze gebeurtenis op zich (zonder verdere stappen) een duurzame oplossing zou zijn.

Duurzame vrede kan enkel bereikt worden door een Palestijnse en Israelische arbeidersstaat die we de vrijheid laten, maar aanmoedigen, met elkaar in een federatie te gaan.


(2) waarom noemen Geert Cool en Micha Teller het Volksfront
de "meest moorddadige" organisatie in Palestina ?

De meest moorddadige organisatie die zich momenteel in Palestina bevindt is natuurlijk de Israelische staat. Palestijnse moordende organisaties als Hamaz of het PFLP kan je toch als Marxist echter niet gaan steunen? Hun werking is compleet onproductief.

De moord op Ze'evi was niet echt een versterking van de strijd: ze drijven de Israelische arbeidersklasse in handen van Sharon, ze geven het idee aan jonge Palestijnen dat de oplossing ligt in individueel terrorisme.

Wat is voor ons duidelijk: De Israelische staat zal steeds winnen als ze het opneemt tegen de Palestijnse. 1000 zelfmoordbommen, 100 moorden van ministers zullen daar niks aan veranderen. Dit omdat Israel wordt gesteund door de VS, maar ook omdat haar industriële ontwikkeling op een veel hoger niveau staat.

De massa's in Palestina en Israel die in opstand komen tegen hun echte uitbuiters (regering, multinationals) kunnen echter wel winnen. Als je als revolutionaire organisatie in Palestina en Israel dit naar voor brengt, hef je klassebewustzijn omhoog en duw je het niet naar beneden.

De meeste Palestijnen steunen passief het gewapend verzet, dit omdat er geen ander verzet is. Bijna de meeste Antwerpenaren steunen het Vlaams Blok dit omdat er geen ander verzet is.

wat ga je dan doen? Welk standpunt breng je naar voor?

Voor een gezamenlijke strijd van Israëlische en Palestijnse arbeiders om de levensstandaard op te krikken
+
Voor een einde aan massawerkloosheid en armoede via een massaal programma van openbare werken (huizen, wegen, scholen…)

(3)waarom discrediteren jullie de guerilla en het gewapend verzet ? Tien jaar "vredesonderhandelingen" hebben de expansiepolitiek van Israël zeven jaar lang verder laten gaan.

Wij hebben nooit illusies gehad, noch gecreerd, in de burgerlijke vredesonderhandelingen, de Oslo-akkoorden, de VN, Europese diplomatie, een internationale troepenmacht, dit in tegenstelling tot PVDA-VZW AIB.

Gewapend verzet, zonder de actieve steun van de massa's zorgt uiteindelijk voor een verzwakking van de massa en massa-organisaties. Dat probeer ik hierboven uit te leggen. Als dat gewapend verzet zich keert tegen mensen die pizza's zitten te eten, splits je de massa op in twee en gaan ze elkar bekampen.

Zoals ik hierboven al stelde en duidelijk maakte werkt guerillastrijd vaak contraproductief, geeft ze een geromantiseerd beeld (Robin Hood he) aan de bevolking hoe je zaken kan veranderen.

Als Marxisten steunen we op de massa's, niet op guerillastrijd. En maken we ook duidelijk aan die massa's af te stappen van passieve steun aan guerilla en over te gaan tot massaal actief verzet.

>dat zijn toch drie duidelijke vragen, misschien kunnen >jullie ook eens drie duidelijke antwoorden geven

Dat waren hopelijk 3 duidelijke antwoorden, die als je goed leest ook in ons pamflet kan lezen dat hierboven gepost is.

strijdbare groeten

Koenraad Depauw
LSP


Onze webpagina over Midden-Oosten:
http://users.pandora.be/militant.links/ml/cwi/internat/moosten.html

Standpunt over Boycot Israel
by Koenraad Depauw Saturday April 06, 2002 at 10:15 AM


"
Wij staan echter niet achter de oproep 'Boycot Israel' aangezien die boycot in de eerste plaats de arbeidersbevolking zou treffen. Wij zullen enkel die oproep ondersteunen als ook de arbeidersbevolking in Israel en Palestina hier genoeg steun voor vindt. Wat misschien niet iedereen beseft is dat er enkele maanden geleden grote betogingen van Joden EN Palestijnen tegen het beleid van Sharon zijn geweest. Je moet heel voorzichtig zijn met welke tactiek je gebruikt zodat je de binnenlandse oppositie niet kapotmaakt. In overleg met onze Israelische zusterorganisatie hebben wij beslist dan ook niet akkoord te gaan met Boycot Israel. Wij hebben de Boycot tegen Zuid-Afrika wel gesteund omdat het duidelijk was dat ook de oppostie, waarvan wij deel uitmaken in Zuid-Afrika; vroeg om zo'n boycot en het als een versterking zagen van binnenlandse acties."

Héhé
by tommy Saturday April 06, 2002 at 02:25 PM

Héhé, lang genoeg beleefd geweest. het is een liedje dat spontaan bij me opkomt na het lezen van de zoveelste tekst van het apparaat van de Militant (ik weiger 2 man en 1 paardekop een partij te noemen). Kijk een open debat is altijd goed maar de niet-trotskisten op deze site de overgrote meerderheid moet nu maar eens beseffen dat hoe de discussie ook gevoerd wordt, de trotskisten zijn altijd vóór iets dat niet of nauwelijks bestaat, hoe jammer men dit misschien in sommige omstandigheden ook kan vinden (een gezamenlijke arbeidersstrijd van Palestijnen en Israelieten), om organisaties die wel bestaan en werkelijk verzet bieden tegen de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen, af te breken als contra-productief en niet te steunen door "echte" marxisten. Ze steunen zogenaamd op de massa's, welke massa's? In elk geval niet de massa's Palestijnen die zich verzetten want hun manier van strijden is niet opportuun.

Verbazingwekkende standpunten van LSP
by Patrick Bulté Saturday April 06, 2002 at 03:01 PM

Ik had tot nu toe enige bewondering voor het aktivisme van LSP en hun capaciteit om jongeren te mobiliseren.
De hierboven ingenomen standpunten verbazen mij dermate dat ik hen vanaf nu anders bezie. Enige kommentaar:

1,"Wij zeggen echter in één adem dat een burgerlijke Palestijnse staat geen oplossing zal zijn voor de problemen van de Palestijnen".
Dat is toch een andere diskussie. Is een burgerlijke staat in Belgie, Zuid Afrika of Rusland een oplossing voor de problemen van de Belgen, Zuid Afrikanen of Russen? Niemand beweert dit.
De Palestijnse strijd is in de eerste plaats een antikoloniale strijd.
(Lees in dit verband de pertinente kommentaar van Chomsky: http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=20335
De meest recente anti- coloniale overwinningen zijn die in Zuid Afrika, Zimbabwe, Mozambique, Vietnam... Telkens waren die gevechten succesvol omwille van een aantal redenen:
- in hoofdzaak gevoerd door de onderdrukte bevolkingslagen.
- geleid door een voorhoede - organisatie (van het leninistische type)
- met gewapende strijd (guerilla)
- op basis van een uitgebreid anti koloniaal front ( waarin naast de arbeidersklasse de boeren en ook de kleinburgerij een belangrijke rol speelden.

In de bezette gebieden is nu net dat wat er aan het gebeuren is:
- De Palestijnen voeren zelf hun bevrijdingsstrijd
- Het FPLP is een leninistische organisatie die de beste militanten groepeert
- met gewapende strijd
- en een breed front van alle lagen van de bevolking.

2. "Een echte oplossing kan enkel liggen in de verenigde strijd van Israelische en Palestijnse arbeidersklasse. Dat mag"
Als Israêlische organisaties zich echt achter de doelstellingen scharen, dan kunnen ze zich aansluiten. Vooralsnog is dit niet het geval. Misschien enkelingen zijn akkoord om Israël als staat op te geven. De Israëlis nemen grotendeels dezelfde positie in als de blanken in Zuid Afrika en Rhodesie: een bevoorrechte laag die profiteert van de koloniale verhoudingen. De Palestijnen kunnen hun strijd niet aanpassen aan de belangen van de Israëlische arbeiders.
(De blanke arbeiders in Zuid Afrika en Rhodesie hebben zich ook nooit als klasse achter het ANC geschaard)

3. "Duurzame vrede kan enkel bereikt worden door een Palestijnse en Israelische arbeidersstaat die we de vrijheid laten, maar aanmoedigen, met elkaar in een federatie te gaan."
Dergelijke oplossing zal nooit werken: het zou het vestigen zijn van een staat waar apartheid op basis van religie geïnstitutionaliseerd wordt. Met de facto de situatie dat 95 % van de interessante gebieden onder Israël vallen en de kruimels voor de Palestijnen zijn.
Volgens mij is er op lange termijn maar één oplossing: een lekenstaat over het ganse grondgebied, terugkeer van de vluchtelingen en het verbod om politiek te bedrijven op basis van godsdienst.

4. "Palestijnse moordende organisaties als Hamaz of het PFLP kan je toch als Marxist echter niet gaan steunen? Hun werking is compleet onproductief".
Ik ben tegen Hamas. Maar het PFLP vind ik een bv. een betere organisatie dan LSP. Het is een marxistische organisatie met een geschiedenis van tientallen jaren politieke en gewapende weerstand tegen de koloniale bezetter. Stel u in Belgie voor dat we al 50 jaar onder nazi- bezetting leven. Een marxistische organisatie die in dergelijke omstandigheden overleeft en gewapend verzet levert zou alle respect moeten verdienen.

5. "De moord op Ze'evi was niet echt een versterking van de strijd: ze drijven de Israelische arbeidersklasse in handen van Sharon, ze geven het idee aan jonge Palestijnen dat de oplossing ligt in individueel terrorisme"
De Israëlis hanteren al lang het principe van de politieke moord. Regelmatig worden (voornamelijk) PFLP militanten door moordcommando's uitgeschakeld. De liquidatie van Zeevi was een verantwoorde aktie. Israel weet nu dat het PFLP kan terugslaan. Bovendien hebben de Palestijnen deze liquidatie op massaal gejuich onthaald.
(In Belgie was de liquidatie van gekende nazis of Wehrmacht- officieren tijdens WO 2 niet zo evident. De bevolking aanvaardde niet altijd de represailles.)
Dat de Israelis dit niet op gejuich onthalen is verstaanbaar maar geen argument om dergelijke akties niet te steunen. De liquidatie van bepaalde apartheidsleiders heeft ook de steun niet gekregen van de blanken.

6. "De meeste Palestijnen steunen passief het gewapend verzet, dit omdat er geen ander verzet is. Bijna de meeste Antwerpenaren steunen het Vlaams Blok dit omdat er geen ander verzet is."
Dit is tegelijkertijd grotesk en grof.
De Palestijnen steunen aktief en masssaal het gewapend verzet. Dat zal elke waarnemer of journalist u kunnen bevestigen.
Er is ook ander verzet: vreedzaam. Ook dat wordt gesteund. Elke begrafenis tijdens de intifadah groeide uit tot een vreedzame betoging. Vreedzaam verzet is volgens de massa Palestijnen echter (uit ervaring) niet het belangrijkste. Vreedzaam verzet heeft nog nooit niks veranderd aan de situatie.
De Palestijnen en het PFLP vergelijken met de Antwerpenaren het Vlaams Blok. Daar wil ik geen woorden aan vuil maken. Denken alle LSP'ers op die manier?

7. "Gewapend verzet, zonder de actieve steun van de massa's zorgt uiteindelijk voor een verzwakking van de massa en massa-organisaties. Dat probeer ik hierboven uit te leggen".
Leeft LSP op een andere planeet?
De steun voor het gewapend verzet is alleen maar toegenomen. De marionetten regimes in het Midden Oosten krijgen de bibber onder druk van de Arabische massa's. Ook de Verenigde Staten zien hun oorlogsplannen (tijdelijk?) tegen Irak gedwarsboomd. Voor het eerst sinds 1973 is er opnieuw sprake van een olieboycot.

8. "Als Marxisten steunen we op de massa's, niet op guerillastrijd. En maken we ook duidelijk aan die massa's af te stappen van passieve steun aan guerilla en over te gaan tot massaal actief verzet."
Dat LSP geen guerilla steunt is zijn goed recht. Maar noem jullie a.u.b. geen marxisten. Zelfs Trotsky heeft een vorm van guerilla geleid na de oktoberrevolutie.
Aan elke antikoloniale of socialistische overwinning is guerilla voorafgegaan: China, Vietnam, Laos, Cuba, Zuid Afrika, Mozambique, Algerije, Angola, Oost Timor...
Tijdens en na WO2 kenden alle bezette landen een vorm van guerilla.

Benieuwd naar jullie antwoord.


2,

STOP
by Dede Saturday April 06, 2002 at 03:03 PM

Hier word ik dus woedend van. Niet zo ver van hier worden honderden mensen vermoord, en wat gebeurd er hier? Hier moeten de PvdA (?) en de LSP zonodig hun vetes op Indymedia uitvechten. Zijn jullie echt achterlijk? Snappen jullie niet dat door deze discussies iedereen van jullie begint te walgen?
Waarom moet David V. hier deze comment neerzetten? Ik ken een heleboel trotskisten die wel voor een Palestijnse staat zijn, die regelmatig naar daar gaan en een heleboel doen voor de Palestijnse zaak, waarschijnlijk meer dan die onozelaar al ooit gedaan heeft.

geen hypocrisie a.u.b.
by Wéwé Saturday April 06, 2002 at 06:07 PM

Dédé,

Hier Wéwé.
Als je niet houdt van enig debat, waarom sla je deze pagina dan gewoon niet over?
Ik hou van debat, dat doet mij nadenken.
Ik heb meer last met mensen die kost wat kost enig debat willen uit de weg gaan. (Ik walg er niet van)
Ik heb hier trouwens alleen het standpunt van LSP gelezen.
Als ik dat van de PVDA wil lezen ga ik naar hun website.
Leg mij eens uit op welke manier dergelijk debat nefast is voor de Palestijnen.
Zowel PVDA als LSP beweren hun uiterste best te doen voor de mobilisatie.
Wat is dan het probleem?

misschien leuk om lezen, maar...
by herman Sunday April 07, 2002 at 06:53 PM

wat het probleem is:
dient Indymedia echt om dagelijks heroïsche gevechten te zien tussen groepjes die resp. 0,03% en 0,02% van de publieke opinie vertegenwoordigen?
en waarover gaan die gevechten? enkele over het feit dat het andere groepje niet links of revolutionair genoeg is. Waarschijnlijk moet elk links clubje dat minstens 100 Belgen groepeert zich schamen over het feit dat ze niet scherp genoeg geslepen zijn.
Leve het minimalistische front: op naar de 0,0001 procent!

waarover gaat het?
by Patrick Bulté Sunday April 07, 2002 at 08:27 PM

Herman,

De diskussie gaat niet over wie gelijk heeft: LSP of een andere partij.
Het gaat welover meer fundamentele zaken:
Steun je gewapende strijd van de kant van de Palestijnen?
Is het Pflp een ernstige organisatie?
Moeten de Palestijnen hun standpunt aanpassen aan de Israëlische arbeiders?
Zijn twee aparte staten mogelijk een oplossing?

Ik dacht dat deze discussie interessant en belangrijk is.
Jat toch?

Waar blijft het antwoord van LSP?

discussie
by herman Sunday April 07, 2002 at 11:37 PM

Patrick,
Dat zijn inderdaad interessante vragen.
En het doet er niet toe of je de meest "kosjere" (sorry) socialist bent, en of je al of niet een zusterpartij hebt die uit Joden èn uit Palestijnen bestaat, maar we moeten ons toch met alle sympathisanten van de Palestijnse zaak eens afvragen of je het wereldkapitalisme efficiënt bestrijdt door zelfmoordterroristen "vrijwillig" los te laten op onschuldige burgers (of het nu in Jeruzalem is of in New York).
Ik geloof trouwens niet dat Arafat daarachter zit, maar een extreem-religieuze (dus extreem-rechtse) sekte.
En uiteraard verafschuw ik ook de - uiterst contraproductieve - wijze waarop Sharon probeert die sekte op te rollen.

interessante vraag
by Patrick Bulté Monday April 08, 2002 at 06:13 PM

Beste Herman,

Ik apprecieer je laatste reactie. Voornamelijk dat je uitkomt voor je mening, ook al kan ik daar anders over denken.
Ik denk daar het volgende over:
Men vecht met de middelen die men heeft.
Israël werkt met:
- supermoderne wapens geleverd door hoofzakelijk Clinton, Bush en cie.
- de Mossad, na de CIA, één van de efficiëntste en moorddadigste geheime diensten.
- moordcommando's
- controle over 95 % van de productie
- de machtigste Staat ter wereld (VSA) volledig achter zich.
- een elitaire en koloniale ideologie (het zionisme)
- bijna onuitputtelijke financiële middelen
- lak aan respect voor mensenrechten.
De Palestijnen werken met:
- een bevolking in armoede
- geweren en pistolen
- weinig reële steun van de Arabische marionetten regimes
- zelfmoordcommando's.
- vreedzame betogingen

Ik betreur net zoals jou dat er onschuldige slachtoffers vallen (langs beide kanten).
De vraag is: hebben Israël en de VSA de Palestijnen niet gedwongen tot deze (inderdaad afschuwelijke) strategie van de zelfmoordkommando's?
Bleven er andere middelen over?
De huidige situatie is niet uitzonderlijk. Zowel in Vietnam als in Algerije bv. zijn de antikoloniale militanten indertijd overgegaan tot tegenterreur.
In Algerije is er veel "onschuldig" Frans bloed gevloeid.
In Vietnam werden vrij systematisch "collaborerende" burgemeesters doodgeschoten door de Vietcong.

M.a.w. Israël heeft de huidige situatie enkel aan zichzelf te danken.

on/schuldig
by herman Tuesday April 09, 2002 at 12:44 AM

ik zou toch een onderscheid maken.
de Fransen in Algerije waren pure kolonialen en de pro-Amerikaanse Vietnamezen waren landverraders. dat was geen onschuldig bloed.
de israëlitische discotheek- en supermarktbezoekers daarentegen zijn niet per se Sharon-kiezers of palestijnenvreters.
Gewapend verzet in de koloniale joodse nederzettingen is ook vele malen legitiemer dan blinde terreur in een multiculturele werelstad als Jeruzalem.

de hoofdstroom telt
by Patrick Bulte Tuesday April 09, 2002 at 08:16 AM

Onder de franse kolonialen waren veel gewone huisgezinnen die zich niet te buiten gingen aan terreur. Sommigen veroordeelden het optreden van de Franse regering. Uitzonderingen werkten samen met het Algerijnse verzet.
Men kan echter moeilijk de "onschuldigen" als alibi gebruiken.
Israël is een koloniale macht die fascistische praktijken gebruikt.
Belgie was een koloniale macht in Congo. Dat wil niet zeggen dat alle belgen in Congo schuld hadden aan de onderdrukking.

taktieken
by geert cool Tuesday April 09, 2002 at 12:11 PM

Het gaat om welke taktieken een stap vooruit betekenen voor de Palestijnse strijd. En daarbij sluit ik me bij Herman aan: de aanslagen in Tel Aviv of elders richten zich tegen veelal onschuldige Israeli's waardoor Sharon de steun voor zijn repressief beleid kan rechtvaardigen.

Gewapend verzet in de bezette gebieden daarentegen is niet meer dan normaal.

Sharon kan zijn optreden niet rechtvaardigen
by Patrick Bulté Wednesday April 10, 2002 at 05:59 PM

Beste Geert,

"de aanslagen in Tel Aviv of elders richten zich tegen veelal onschuldige Israeli's waardoor Sharon de steun voor zijn repressief beleid kan rechtvaardigen."

Dit is een absolute beoordelingsfout.
Sharon en de Israëlische staat hebben nog nooit zo geïsoleerd gestaan. De Palestijnse zaak staat internationaal op de agenda. Miljoenen betogen over de ganse wereld.
Waar jij op doelt is de Joodse bevolking binnen Israël. Inderdaad: voor hen is de ster Sharon gestegen. Dat is toch niet verwonderlijk. Israël is een koloniale staat die fascistische methodes gebruikt. De blanken in Zuid Afrika hebben hun leiders toch ook gesteund bij bv. het bloedbad van Soweto.
Waar jij en LSP fundamenteel verkeerd zitten is: je neemt een uiterst kleine minderheid van de Israëliers als uitgangspunt om je standpunt te bepalen: die van je zusterpartij in Israël. En niet de de onderdrukte bevolkinsgroep: de Palestijnen.
Dat is te vergelijken met het standpunt innemen voor apartheid in Zuid Afrika omdat je daar een blanke zielsgenoot zou gehad hebben die vindt dat de blanke suprematie moest blijven bestaan of dat anders Zuid Afrika eerst socialistisch moest worden. Absurd
De Situatie in Zuid Afrika is trouwens perfect vergelijkbaar: apartheid op basis van godsdienst i.p.v. huidskleur. Bantoestans in vergelijking met Bezette gebieden. Onschuldige slachtoffers langs beide zijden. Een regering die fascistische methodes gebruikt.