arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpse politie ging ver over de schreef
by Guido Friday April 05, 2002 at 10:11 AM

Gisteren de beelden van het optreden van de politie in Antwerpen gezien na de pro-Palestijnse betoging.

Het was weer eens leerrijk.
Eerst zie je het cordon met waterkanon en manifestanten stonden tot op een meter van het cordon met witte doeken in hun handen, niets van projectielen. Dan zie je dat het waterkanon geactiveerd wordt zonder enige reden.

Toen zag je de betogers weglopen achtervolgd door de politie. En dan zag je een tiental agenten inslaan op één betoger.
En dan maar klagen over een paar ruiten en Detiège die haar ridders verdedigd.

ooggetuigenverslag van politie-optreden
by geert cool Friday April 05, 2002 at 10:27 AM

De rellen in Antwerpen waren in grote mate het gevolg van de provocatieve tussenkomst van de politiediensten. Die omsingelden de betoging en weigerden om hen te laten betogen waardoor de gemoederen verhit raakten, wat ruimte bood voor relschoppers om een grotere impact te krijgen.

Van bij de omsingeling was duidelijk dat de politie van plan was er hard in te vliegen en daarbij vooral de migranten viseerde. Op een bepaald ogenblik werd de omsingeling deels opgegeven en konden betogers passeren om uit de betoging te gaan. Daarbij werd willekeurig opgetreden door de politie bij het bepalen van wie door mocht. Mensen met een donkere huidskleur maakten minder kans.

Toen de betoging uiteindelijk vertrok chargeerde de politie. We zagen hoe de politie een betoger hardhandig oppakte, die in elkaar sloeg en dan die opgepakte betoger nog eens kwam "tonen" aan een groepje jongeren die wat verder stond vooraleer ze die betoger in een combi wegvoerden.

Rond het Centraal Station was er een indrukwekkende politiemacht aanwezig. Tientallen combi's en politiewagens blokkeerden de binnenstad waardoor geen verkeer meer mogelijk was. We zagen hoe op een bepaald ogenblik een tiental zogenaamde betogers plots hun matrak bovenhaalden en mee met hun collega-agenten een blokkade opwierpen. Deze undercover-agenten moesten blijkbaar het masker laten vallen om mee de charges te ondersteunen. De bedoeling van die charges was duidelijk, de politie liet alvast een ambulance aanrukken om na hun charges betogers te kunnen afvoeren.

Het uiteindelijk resultaat van het politie-optreden loog er niet om: het waterkanon werd veelvuldig gebruikt, er werd traangas gebruikt en drie mensen moesten gewond worden afgevoerd.

Tegenover dit geweld is een sterke verzetsbeweging noodzakelijk. Dit kan enkel door een beweging uit te bouwen die ook gesteund wordt door Belgen en progressieve Joden. Op die manier zouden we veel sterker staan en zal niet zo gemakkelijk tot repressie kunnen overgegaan worden. Het zou bovendien een krachtig signaal zijn tegen de schandalige politiek van Sharon in Palestina.

Tiens... toch gebleven
by Tiens Friday April 05, 2002 at 07:18 PM

Tiens, anti-palestijnse-staat-Cooltje zit elders op deze site te beweren dat hij na een kwartiertje is weggegaan uit de betoging, en nu hangt hij de grote ooggetuige uit ?
Wat is het nu eigenlijk ?