arch/ive/ief (2000 - 2005)

Leduc op de vingers getikt voor "ongelukkige uitspraken"
by An Thursday April 04, 2002 at 12:31 PM
ad014282@mine.be

"Europeanen zijn één groep, de rest een andere." "Ze moeten de leerboeken niet alleen onder hun hoofdkussen stoppen. Ze moeten ook studeren." "Elk jaar zijn er tal van huwelijken met buitenlanders, zo bouwen ze zelf een achterstand in." "Ze moeten natuurlijk ook nog willen werken." "Niemand verplicht ze hier te blijven als ze zich gediscrimineerd voelen."

Dat zijn enkele forse uitspraken uit de mond van Jeanine Leduc, fractieleidster van de VLD in de senaat. Door deze quotes werd zij in het VTM-programma 'Recht van Antwoord' met drie migrantenjongeren geconfronteerd. Tijdens het programma herhaalde Leduc haar uitspraken en ze scherpte ze hier en daar zelfs nog aan. Naar eigen zeggen zou ze zich hebben laten provoceren en haalde ze zo fors uit omdat ze haar collega's in de senaat ervan wou overtuigen het gemeentelijk migrantenstemrecht te verwerpen.
Partijvoorzitter De Gucht is nochtans van mening dat "ervaren politici ook in moeilijke omstandigheden van één tegen allen het hoofd koel moeten kunnen houden en hun intenties en bedoelingen op een duidelijke en niet kwetsende manier moeten kunnen verwoorden." Bovendien waren sommige van haar uitspraken onaanvaardbaar en zouden die een verkeerd beeld geven van de VLD.
Nochtans moeten ze elkaar daar niet op de vingers tikken, maar eens kijken naar hun Beginselverklaring, en die dan ook toepassen zonder het in hun broek te doen als een rechtse partij enkele stemmen meer dreigt te halen. "De inburgering van vreemdelingen; waarbij ze zich aanpassen aan de westerse waarden en levenswijze" staat in de Beginselverklaring van de VLD. Mijns inziens betekent dit dat vreemdelingen de cultuur van hun omgeving moeten kennen en dat zij dezelfde rechten en plichten hebben als de Belgen. Nu, dezelfde plichten zijn er al: ze moeten zich schikken naar de Belgische wetgeving en betalen belastingen. Met de rechten ligt het nog iets moeilijker: de VLD-clan stemde volledig tegen het gemeentelijk stemrecht voor migranten. Dat is nochtans een belangrijke stap naar inburgering. Geen stemrecht hebben betekent niet aanzien worden als volwaardig burger en dan kan je toch onmogelijk participeren aan een samenleving, laat staan volledig geïntegreerd raken.
Volgende aflevering in de nieuwe legislatuur?

lezersbrieven Laatste nieuws van 4-4-3
by guido Thursday April 04, 2002 at 12:49 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Dit is een korte "samenvatting" van lezersbrieven over de uitspraken van Leduc. Zou Dewinter schrijven voor het Laatste Nieuws? Of is de Vlaamse bevolking klaar voor een collectieve opname in een verbeteringsgesticht alwaar men ze manieren over respect voor de medemens moet leren?

"Ik geloof niet dat senator Leduc een raciste is, evenmin als ik. Ik heb geen enkel probleem met migranten zolang ze zich aanpassen aan onze normen. Het leek echter wel alsof men dinsdag in Recht van Antwoord een elitegroepje van migrantenhad uitgenodigd om aan te tonen hoe knap en intelligent de doorsnee migrant wel is.
Ik heb verschillende kennissen die met Marokkanen samenwerken. Spijtig dat die niet in de studio zaten want die zouden minder fraaie verhalen over sommige van hun werkmakkers verteld hebben, tenminste als ze het zouden durven."


"Volgens de Drie Wijzen zou senator Leduc haar excuses moeten aanbieden. dat is nogal durven. Wie neemt er in dit land eigenlijk een loopje met de wetten en plichten? Ga vooral door mevrouw Leduc."

"VLD-senator Leduc heeft groot gelijk: vele burgers denken er net zo over, maar zwijgen. Alsmigranten zich in Belgie niet thuis voelen, waarom gaan ze dan niet weg, terug naar eigen land van herkomst of naar een ander Europees land?

"Een vraag die mij bezighoudt: zouden wij Belgen stemrecht kunnen verwerven in hun land van herkomst?"

"Neen, ik ben geen racist, ik ben realist. Ga maar eens bij een paar OCMW's langs dan zou je met je eigen ogen zien hoeveel geld in ons land naar vreemdelingen gaat."