arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persmededeling Zohra Othman over de toegelaten Palestinabetoging in A'pen
by Zohra Othman Thursday April 04, 2002 at 02:47 AM
zohra.othman@pi.be 0479.81.61.09

Persberciht 3 april, 23.30 u.

Vandaag betoogden 2.000 manifestanten op een vreedzame manier tegen het Israëlistisch staatsterrorisme. Onder de manifestanten veel jongeren. Ook de aanwezigheid van gezinnen en vrouwen van Marokkaanse origine viel op. De bijeenkomst verliep rustig en vreedzaam maar in een militante sfeer. Slogans waren vooral gericht tegen Bush en Sharon.
We noemen de agressie van Sharon en Bush een vorm van terrorisme. Water en electriciteit worden afgesneden in de Palestijnen gebieden. Tanks rollen binnen. Jonge mannen vanaf 14 jaar worden opgepakt. Al sinds 1967 overtreedt Israël alle internationale wetten. Ze ontkennen de Palestijnen het recht op hun eigen staat. Meer dan 3 miljoenen Palestijnen bannelingen wordt de terugkeer dan hun land ontzegd.

Toen wij vandaag betoogden, gebeurde in Israël:
70 Palestijnen die in de Geboortekerk in Betlehem toevlucht zochten, werden beschoten
Om 12.55 u. is een voedselkonvooi gestopt in Ramallah: suiker, bloem werden vernietigd, onder de mom ‘geen voedsel voor terroristen'.
Vandaag werd een ambulance tegenhouden, de 50-jarige Jaber Al Nabaheen stierf in de ambulance aan een longziekte. Ongetwijfeld een terrorist.
Wie is hier de terrorist ? Deze staatsterreur van de Israëlistische regering, gesteund door de Amerikaanse regering, is geen oplossing. Niet voor het Arabisch volk en ook niet voor het Joodse volk.

De manifestatie verliep aanvankelijk rustig. Pas toen de politie aankwam en meer dan 1000 betogers isoleerde tussen 2 cordons werd de sfeer grimmiger. Een deel van de organisatoren werden van de betoging afgescheiden. Meer dan 1000 personen werden 2 uur lang (van 17u30 tot 19u30) vastgehouden op de Meir over een lengte van 50 meter. Waarvoor was dat nodig? Dit komt neer op een echte provocatie van de politie, die daardoor de gemoederen ophitste. Ook de politiehelicopter die zonder één reden meer dan een uur boven de hoofden van de manifestanten cirkelde, deed meer denken aan Ramallah of Betlehem dan aan een weekdag in Antwerpen. Temeer omdat de organisatoren vandaag nog met anderhalf uur politie op de Oudaan hebben overlegd over het rustige verloop van de manifestatie. De manifestatie was uitdrukkelijk toegelaten, zelfs met inbegrip van het eerste stukje van de Leien. Het is ontstellend dat Burgemeester Detiège vanavond op haar persconferentie de besprekingen ontkent, en beweert dat de manifestatie verboden was.

We roepen op voor pacifistische acties in de toekomst. We vragen zowel de Arabische als de Belgische bevolking de gewelddadige acties van Israëlistische regering af te keuren. We willen op een kordate manier opkomen voor de vrede in het Midden-Oosten en in de wereld. Onze volgende afspraak is: nu zondag 7 april om 14.00 u, aan de Beurs in Brussel.

Zohra Othman,

Voormalig voorzitster Antwerpse Migrantenraad