arch/ive/ief (2000 - 2005)

ocharme landbouwers !
by dirk Wednesday April 03, 2002 at 09:42 PM
beavercastor@hotmail.com

De BOnd Beter Leefmilieu is niet tevreden met het Vlaams milieubeleid en zegt dat ook. De Vlaamse Regering kapittelt de milieubeweging en laat de Boerenbond betijen.

Bart Martens van Bond Beter Leefmilieu - Vlaanderen is van oordeel dat het milieubeleid in Vlaanderen niet deugt en getuigt van reactionaire politiek, zelfs met Agalev in de regering. Wie de persartikels van Bart Martens leest (zie http://www.bondbeterleefmilieu.be) of zijn toespraken in de hoorzittingen van de VLaamse Raad heeft gehoord, weet dat deze man zijn beweringen staaft met wetenschappelijke bagage.

Dat is niet gerekend op minister-president P. Dewael. Die reageert boos en zegt dat Bart Martens dan maar zelf een partij moet oprichten met een breed draagvlak. Meer argumenten worden niet aangedragen, alleen dat Dewael wel begrijpt dat Martens gefrustreerd is omdat men nog niet gekomen is tot een structureel milieubeleid.

Dat Vlaanderen geen milieubeleid voert, is een algemeen begrip bij mensen die beroepshalve bezig zijn met milieu. Misschien dat Natuurpunters nog in Vera Dua geloven, hun naïviteit is haast ontroerend. Maar in werkelijkheid heeft iedereen heimwee naar De Batselier, meer zelfs naar Theo Kelchtermans. Kan je voorstellen hoe slecht het dan wel moet gaan ? Plannen ja, uitvoeren tja wanneer ?

Dat minister-president Dewael de Bond Beter Leefmilieu (koepel van de milieubeweging toch !) moet afblaffen, is een teken van onmacht. Want hij en zijn blauwe excellenties uit de landbouwgebieden WETEN dat de milieubeweging gelijk haalt bij de Europese commissie. Zij weten dat België het enige land is waar de vuilvracht naar de Noordzee niet gedaald is. Zij weten dat Nederland en Denemarken hun gebied 100% als kwetsbaar hebben aangeduid.

Waarom reageert Dewael dan niet op een gelijkaardige manier tov de Boerenbond ? Dat zij ook een partij oprichten (oh ja, hun partij de CD&V is niet meer aan de macht en ze hengelen naar de vld met gabriëls als portier) toch ? Maar neen, de Boerenbond die jaarlijks miljarden opstrijkt en die de landbouw (en het milieu) compleet kapot heeft gemaakt, wordt door de liberalen voluit gesteund. De Boerenbond en de hele sector die onze voeding carcinogeen heeft gemaakt, die bulkt van de schandalen,...

Dat individuele landbouwers problemen hebben, is de schuld van deze machtige industriële katholieke lobby. Die de boeren en hun gezinnen heeft vastgeketend aan de integratoren, die hun verplicht leningen af te sluiten. Boeren die bio-dynamisch, biologisch of geïntegreerd willen werken worden tegengewerkt. Boeren die een beheersovereenkomst durven afsluiten met een natuurvereniging (bijkomende inkomsten !) worden geterroriseerd.

Is dit het milieubeleid voor de burger ? Bond Beter Leefmilieu, ik ben geen groene jongen, heb nooit lid geweest van een natuurvereniging, doe zo voort !