arch/ive/ief (2000 - 2005)

800 Palestijnen in Brussel
by mara Wednesday April 03, 2002 at 08:58 PM
mara@indymedia.be

"Nous sommes tous de Palestiniens", "Sharon est foutu, l`Intifada continu", en "Arafat libere", zijn zowat de slogans die een 800 man aan de beurs scandeerden deze namiddag.

Maar waarom zijn al die mensen vandaag weer naar de beurs gekomen? Het antwoord op de vraag lijkt zo evident, dat velen raar opkijken als ik hen de vraag stel. Een Marokkaan van 27 jaar zegt gewoonweg verontwaardigd te zijn over het onrecht ten opzichte van de Palestijnen. Dat is toch evident?
Een Marokkaanse man die met zijn drie kinderen aanwezig is : "het is vreselijk wat er gebeurt in de Palestijnse gebieden. Hoe het zal eindigen? Ik heb geen idee. Europa kan uiteindelijk niet veel doen, want Amerika`s wil is wet. De VS zijn gewoon te sterk", klinkt het een beetje fatalistisch.
Ida werkt bij het Vrouwen Overleg Comite en is een van de weinige Belgen aanwezig op de betoging. Heel wat Belgen werken nog om halfvijf, probeert ze te verklaren. Hopelijk zijn de Belgen meer aanwezig op de betoging van aanstaande zondag. "Ik ben hier uit solidariteit met de Palestijnen en ga het thema ook opwerpen op de volgende vergadering van mijn werk. De rol van Europa? Zwak, heel zwak," zegt ze fronsend.
Een dertienjarig meisje staat sinds een jaar elke vrijdag aan de beurs met haar familie. "We steunen de Intifada. Toch willen we ook vrede. Natuurlijk geloof ik dat de Palestijnen ooit een eigen land zullen hebben. Dat moet", zegt ze.
Twee jonge Marokaanse vrienden van 17 jaar bevestigen het voorgaande. Ze zijn ook voor open grenzen, zeggen ze. "De vluchtelingen moeten terug naar hun gebied kunnen. Alle grenzen moeten uiteindelijk open zijn. Dat zal voor vrede zorgen."
De organisatoren verwelkomen elke politieke beweging die aanwezig is. "En we betreuren de afwezige politieke groepen. Want deze bijeenkomst is voor iedereen: voor wit en gekleurd." Ook wordt er scherp uitgehaald naar de dubbele houding van Europa en de hypocriete rol die de VS spelen. Er wordt voorgesteld om producten afkomstig vanuit Israel te boycotten: Jaffa en Carmel bijvoorbeeld; beide fruitproducenten.
Toch is het ook belangrijk om te blijven mobiliseren.
Volgende afspraak is morgen en vrijdag terug om 16:30 aan de beurs. Zondag om 14 uur is er een grote betoging in Brussel.

Betoging Antwerpen Meir. 3 april
by Marc Jambers Wednesday April 03, 2002 at 09:17 PM
marc.jambers@antwerpen.be

tussenkomst pvda
by patat Thursday April 04, 2002 at 11:04 PM

Vandaag was ik ook aanwezig op die pro-Palestijnse betoging in Brussel aan de beurs. Een woordvoerster van de pvda scandeerde daar slogans als 'boycot Israel' en 'Arafat president'. Nu Arafat in een slachtofferrolletje zit, moet dat dan blijkbaar ook maar worden uitgespeeld, alsof deze man geen schuld heeft aan de miserie ginder.
Wat een ongelooflijke opportunistische populisten zijn die pvda'ers toch! Dat noemt zichzelf dan marxistisch, maar in plaats van een klassestandpunt in te nemen roepen ze dat de ganse staat aan de Palestijnen behoort en dat Israël moet worden geboycot. Zo verval je gewoon in antisemitisme, zo wek je gewoon haat op tussen joden en Palestijnen. Verbaas je er dan niet over dat er synagogen worden platgebrand...
Ongelooflijk hoe zogezegde "marxisten" (zo noemen ze zichzelf toch) allesbehalve marxistische standpunten innemen en slogans gaan scanderen voor hun eigen voordeel en succes.
Volgens mij wordt er op deze manier niets opgelost. Het is de onderdrukking van het ene volk tegen de onderdrukking van het andere. Als je Israël wil boycotten, kan Sharon zichzelf weer slachtoffer maken en dat rolletje verder uitspelen, en op die manier wint hij er alleen maar bij.
De enige oplossing voor deze oorlog is dat arabieren en joden zich samen organiseren tegen hun regeringsleiders. Maar door de haat tussen beiden nog wat te versterken verandert er niets!

Arafat de schuld?
by David V. Thursday April 04, 2002 at 11:43 PM

Arafat heeft de schuld aan wat er in Palestina gebeurt? Dat is een hoogst interessante visie van de LSP.
Jullie vinden waarschijnlijk dat alle verkrachte vrouwen dat eingelijk zelf hebben gezocht. En werklozen? En migranten die mislukken op school?
Heeft de boycot tegen Zuid-Afrika ooit haat gezaaid tussen blanken en zwarten?
Waarom ben je tegen de boycot waar zich een steeds groter gedeelte van de derde wereldbeweging achter schaart?
Is de LSP zich hier aan het blootgeven?

LSP tegen boycot en tegen onnozele beschuldigingen
by koenraad depauw Friday April 05, 2002 at 10:46 AM
koenraaddp@hotmail.com

Beste,

wat Patat schrijft is dat de enige oplossing op lange termijn in Israel is dat de Palestijnse arbeidersklasse en de Israëlische samenwerken. Dat is denk ik correct. Noch Arafat, noch Sharon zullen vrede brengen, dat zal enkel de verenigde arbeidersklasse kunnen.

LSP is echter niet naief en werkt met een overgangsbenadering. LSP is niet blind voor de miserie van het Palestijnse volk. Een van de eisen die we dan ook steeds naar voor brengen in ons werk hier EN in Israel is het zelfbeschikkingsrecht voor het Palestijnse volk.

Wij staan echter niet achter de oproep 'Boycot Israel' aangezien die boycot in de eerste plaats de arbeidersbevolking zou treffen. Wij zullen enkel die oproep ondersteunen als ook de arbeidersbevolking in Israel en Palestina hier genoeg steun voor vindt. Wat misschien niet iedereen beseft is dat er enkele maanden geleden grote betogingen van Joden EN Palestijnen tegen het beleid van Sharon zijn geweest. Je moet heel voorzichtig zijn met welke tactiek je gebruikt zodat je de binnenlandse oppositie niet kapotmaakt. In overleg met onze Israelische zusterorganisatie hebben wij beslist dan ook niet akkoord te gaan met Boycot Israel. Wij hebben de Boycot tegen Zuid-Afrika wel gesteund omdat het duidelijk was dat ook de oppostie, waarvan wij deel uitmaken in Zuid-Afrika; vroeg om zo'n boycot en het als een versterking zagen van binnenlandse acties.

Bovenstaande posting vind ik grof. Wij hebben nooit gesteld dat Arafat De Schuld heeft, noch dat verkrachte vrouwen het zelf hebben gezocht. Hoe plat kan je zijn. Een wat simplistische redenering toch. De schuldvraag is wat ingewikkelder. Ook voor ons is het duidelijk dat een land werd ingenomen door de Joodse bevolking. De vraag hoe je het nu oplost is wel wat ingewikkelder dan 'wie treft de schuld en moet in de hoek staan? De Palestijnen of de Joden?' Iedereen die eens naar de website van LSP surft kan ons standpunt lezen rond de Palestijnse kwestie. Gelieve dat dan ook te doen en niet te trappen in de laster van David V. Op de vraag of LSP zich hier aan het blootgeven is kan ik alleen maar antwoorden dat wij steeds open kaart spelen, qua standpunten, qua leden, qua financiën... dit in tegenstelling tot de duikbootstrategie van andere organisaties.


Vriendelijke groeten,

Koenraad Depauw
LSP Gent

Onze website:
http://users.pandora.be/militant.links
Website van onze zusterorganisatie in Israel en Palestina (met tweetalig blad en leden van beide bevolkingsgroepen) :
http://www.maavak.org.il/
PS: zij werkten een heel overgangsprogramma uit vrond de Palestijnse kwestie.