arch/ive/ief (2000 - 2005)

Culturele hoofdstad is Palestijns
by Jaak Perquy Wednesday April 03, 2002 at 08:18 PM
jaak.perquy@pandora.Be 0477 265 620 Albert Serreynstraat 10, 8200 Brugge

Het pronkstuk van Brugge-Europese Culturele Hoofdstad, het Paviljoen van Toyo Ito op de Burg werd eventjes Palestijns Autonoom gebied.

Vandaag (woensdag 3 april om 16.30h) namen een vijftiental mensen het paviljoen van Toyo Ito op de Brugse Burg in; eventjes en symbolisch.

Het Paviljoen in het centrum van Europa's Culturele hoofdstad en een van de pronkstukken van 'Brugge 2002' was eventjes autonoom Palestijns gebied.

Op het moment dat alle Palestijnse steden in een militaire wurggreep zitten van het Israëlisch leger, wilden 'bezorgde Bruggelingen voor steun aan het Palestijnse Volk' en leden van de KP-Brugge (Kommunistische Partij) een vreedzame, symbolische daad stellen om hun solidariteit met het Palestijnse Volk te betuigen. Maar ook om de Europese regeringen en de Belgische regering in het bijzonder te laten weten dat ze verwachten dat ze tussenkomen om mensenrechten te vrijwaren en het Palestijnse Volk een perspectief te bieden. Onze regeringen kunnen en moeten daartoe ijveren en daarvoor tussenkomen, zowel bij de Israëlsiche overheid als bij de regering van de Verenigde Staten. Want de VS zouden Ariel Sharon ter orde kunnen roepen, mochten ze dat willen.

Israël voert een onmenselijke oorlogscampagne tegen het Palestijnse volk, de legitieme Palestijnse autoriteit en haar leider Arafat.

Het mag niet verwonderen dat een volk dat geen kant meer op kan en waarvan al decennialang het zelfbeschikkingsrecht ontzegt wordt, van zich af probeert te bijten. We verdedigen de zelfmoordaanslagen niet en veroordelen de aanslagen op synagogen zoals die plaatshadden in België en Frankrijk, Maar het Palestijns verzet (Intifada) is legitiem. De premier van Israël, Sharon noemt dat terrorisme en probeert daarmee het misdadig militair optreden van zijn leger te rechtvaardigen.

Ariel Sharon probeert het Palestijnse volk elk perspectief op een eigen, leefbare staat te ontnemen. Hij is aardig op weg om een apartheidsregime te installeren met onleefbare Palestijnse ‘bantoestans' en al. Israël zelf heeft racistische wetten en Sharon probeert verder elke oppositie monddood te maken. Ook voor het Israëlische volk is deze politiek nefast.

Het Palestijnse volk kan geen kant uit. Misschien dat dit paviljoen van Toyo Ito op de Burg van Brugge, Europese Culturele hoofdstad, uitkomst biedt. Althans symbolisch misschien.

We eisen

° de totale en onvoorwaardelijke terugtrekking van het Israëlisch leger uit de bezette Palestijnse gebieden;

° de onvoorwaardelijke herneming van de onderhandelingen tussen de Israëlische staat en de Palestijnse Autoriteiten, met het oog op een duurzame vrede tussen Israël en een leefbare onafhankelijke Palestijnse Staat;

° een internationale vredesmacht die het Palestijnse Volk kan beschermen;

° de opschorting van alle samenwerkingsakkoorden tussen de EU (en de EU-lidstaten) en Israël.

We willen dat de EU, de EU-lidstaten en de Belgische regering in het bijzonder hiervoor tussenkomt en daartoe ijvert; ook t.o.v. de V.S. die Sharon ter orde zou kunnen roepen mochten ze dat willen.

Bezorgde Bruggelingen voor steun aan het Palestijnse Volk & KP-Brugge (0477 265 620)

"bezorgde bruggelingen" hebben een naam
by pat perquy Thursday April 04, 2002 at 07:36 PM
pat.perquy@pandora.be

Ik kan me volledig vinden in het artikel van Jaak.
Toch één puntje op de "i",deze bezorgde bruggeling was ook namens het lappersfront aanwezig in het "autonoom palestijns gebied".
...en onze steun gaat naar het Palestijnse Volk, de KP krijgt onze sympathie.
groeten
pat perquy

"bezorgde bruggelingen" hebben een naam
by pat perquy Thursday April 04, 2002 at 07:36 PM
pat.perquy@pandora.be

Ik kan me volledig vinden in het artikel van Jaak.
Toch één puntje op de "i",deze bezorgde bruggeling was ook namens het lappersfront aanwezig in het "autonoom palestijns gebied".
...en onze steun gaat naar het Palestijnse Volk, de KP krijgt onze sympathie.
groeten
pat perquy