arch/ive/ief (2000 - 2005)

wat werkelijk gebeurt: 800 à 1000 betogers voor Palestina in Antwerpen
by ooggetuige Wednesday April 03, 2002 at 08:08 PM

800 betogers, waaronder het merendeel gezinnen, families met kinderen en jongeren hebben in Antwerpen betoogd voor Palestina. De manifestatie verliep militant maar vreedzaam, tot de politie de betoging insloot.

wat werkelijk gebeur...
meir_5.jpg, image/jpeg, 600x450

800 à 1000 betogers hebben vandaag betoogd tegen het geweld van Sharon en Bush. "Sharon et bush: assasins" was de meest gehoorde slogan.
Vooral families, met jonge kinderen waren aanwezig, allemaal verontwaardigd over het straffeloze geweld tegen de Palestijnen. "Wij willen laten zien dat het niet normaal is wat in Palestina gebeurd, dat dat allemaal zomaar kan. Wij willen gewoon betogen, niets meer, om aan iedereen te tonen dat de oorlog tegen de Palestijnen, tegen de Palestijnse kinderen een misdaad is. Dat zouden jullie ook doen wanneer de electriciteit en gas zou worden afgesloten van Antwerpen, wanneer er dan tanks zouden binnenrollen en wanneer dan àlle mannen tussen 14 en 60 zouden worden opgepakt. In Ramallah wordt geschoten op alles wat beweegt, er is gewoon geen leven meer, het is fascisme, het is de dood", zo getuigde een jong meisje. Ook Zohra Othman hield een toespraak om de het Israëlisch-Amerikaans geweld te veroordelen.
De betoging bleef aan het begin van de Meir. Net toen de organisatoren opriepen om - weg van de Pelikaanstraat (weg van de Joodse buurt) - naar het stadhuis te betogen, sloot de politie de Meir af aan het standbeeld van Rubens. 800 betogers zaten opgesloten tussen twee cordons politie. Een deel van de organisatoren was door de politie vakkundig geïsoleerd. Toen de politie een helikopter liet cirkelen boven de betoging werd de sfeer grimmiger. De politie liet de sfeer verrotten. Twee uur lang bleven 800 betogers ingesloten op een klein stukje Meir. Heel militant maar zeer gedisciplineerd bleven de betogers roepen. In die twee uur sneuvelde er niets, bleven de betogers werkelijk zeer kalm ondanks ze waren afgesneden van de organisatoren. Met de komst van de helikopter (wou de politie de sfeer vabn Ramallah creëren?) verziekte de zaak.
Rond 19u30 kon dan een groep van 200 jongeren door het eerste politiecordon breken aan de kant van de Leien. Ze liepen naar de Ommeganckstraat waar ze op dit ogenblik zijn ingesloten door de politie. Het waterkanon is ingezet, de jongeren worden op dit moment gearresteerd.

Ondanks de provocatie is de belangrijkste boodschap van vanavond dat 800 à 1000 ouderen én jongeren hebben betoogd tegen de oorlog, tegen de wereldorde die Bush en Sharon aan de volkeren wil opleggen. En dat verzet is een boodschap van hoop.

2500 tot 3000
by mara Wednesday April 03, 2002 at 09:07 PM

Volgens de woordvoerder van de Antwerpse politie waren er zo'n 2.500 tot 3.000 betogers. (uit de standaard)

Betoging Meir Antwerpen 3 april
by Marc Jamber Wednesday April 03, 2002 at 09:37 PM
marc.jamber@antwerpen.be

Betoging Meir Antwer...
meir_5.jpg, image/jpeg, 600x450

Betoging Meir Antwerpen 3 april

de waarheid aub
by antwerpenaar Wednesday April 03, 2002 at 09:38 PM

sorry hoor, misschien dat er bij het begin van de betoging inderdaad vooral families enzo waren, en dat het toen rustig was, maar nadien zijn honderden (duizenden?) jonge gasten met minder vredelievende bedoelingen erbij gekomen die duidelijk uit waren om keet te schoppen...

zelfs nu (21.30h) is het nog altijd zeer onrustig, het is een beetje belachelijk de schuld deze keer te leggen bij de flikken :
- de betoging was NIET aangevraagd
- het is verlof, veel mensen willen gaan shoppen, je kan dus NIET zomaar onaangekondigd ff de Meir gaan gebruiken, als je dat niet begrijpt ben je vrij dom
- die helikopters zijn pas gekomen nadat men doorkreeg dat enkele honderden jongeren, waaronder een deel wsl met minder goeie bedoelingen kwamen afgezakt, die heli's dienden enkel om een beetje overzicht te bewaren en te filmen indien het zou mislopen, dat mag toch nog, hoop ik? anders heeft elke voetbalsupporter 'het recht' om te beginnen rellen om dat de flikken hem 'provoceren' door met heli's een paar 100m hoger rondjes te vliegen...
- veel van die jonge kerels weten zelfs niet eens waarover het gaat, is het er enkel om te doen om te rellen en doen het voor de kick
- met dit soort shit doe je de palestijnse zaak meer goed dan kwaad, ik ben al bang om straks en morgen de beelden te zien op nieuws en in de kranten, de opgebouwde goodwill bij de bevolking tov de palestijnen zal een forse deuk krijgen, zeker als die jonge herrieschoppers het vannacht nog een beetje bonter maken in A'pen... En geef 'de mensen' maar eens ongelijk : als ze mijn winkel, café, huis, auto kapotstampen, dan moet je bij mij de volgende weken ook niet meer afkomen met 'begrip voor de woede van deze oprechte pro-palestina-activisten'.

100% akkoord met alle pro-palestijnse acties, maar laat dit aub geen vrijgeleide betekenen voor jonge, overwegend marokkaanse en turkse hooligans om voor de kick een beetje rel te gaan schoppen.
en laten we deze mensen ook niet verdedigen, er is geen enkele reden om 'begrip' te hebben voor dit krapuleus gedrag...

Charge Ommegankstraat
by sven Wednesday April 03, 2002 at 09:53 PM

De Ommeganckstraat is de langste straat van Antwerpen zonder zijstraten en bijgevolg ideaal om een betoging in te sluiten. Als bewoner van de vernoemde straat zag ik hoe toen, een paar honderd betogers de straat introkken deze werd afgesloten aan de zijde carnotstraat. Een politiecordon,vijf rijen dik, sloot de zijde provinciestraat af.Niet lang daarna kwam van die kant de 'sproeiwagen' of waterkannon en dreef de menigte al spuitend naar de andere kant waar ze op het andere politiecordon stootten.Vanuit mijn raam (3e verdiep) leek het of dit cordon onder de voet gelopen werd. Een cameraman (atv?) werd hardhandig aangepakt en het verder filmen belet. Wat er verder aan de zijde carnotstraat gebeurde was minder goed te zien. Een tijd later cirkelde de helikopter weer boven de straat en riep de betogers op om zich over te geven en zich naar de 'sproeiwagen' te begeven. De klank van de politiemegafoon uit de helicopter was perfect.De straat ondertussen vakkundig geblokkeerd.Toen het iets rustiger was ben ik tot zijde carnostraat gelopen waar jongeren onder bedwang werden gehouden,geboeid (met plastic riempjes) en hardhandig de bus op gezet werden om verder afgevoerd te worden.De straat lag bezaaid met opengetrapte vuilniszakken,gebroken glas van autoruiten en een heel aantal schoenen.

voor de Antwerpenaar
by Guido Wednesday April 03, 2002 at 10:34 PM

We leven in een democratie dus mogen mensen volgens de wet betogen wanneer en waar ze willen.
De Meir is een straat als alle andere, dus waarom zou men daar niet mogen betogen? Om de shoppertjes niet te storen? Belachelijk! Zo zien ze nog eens iets.
" veel van die jonge kerels weten zelfs niet eens waarover het gaat, is het er enkel om te doen om te rellen en doen het voor de kick ", Heb jij met deze mensen gesproken of zijn dit vooroordelen?

"de opgebouwde goodwill bij de bevolking
tov de palestijnen zal een forse deuk krijgen, zeker als die jonge herrieschoppers het vannacht nog
een beetje bonter maken in A'pen... En geef 'de mensen' maar eens ongelijk : als ze mijn winkel,
café, huis, auto kapotstampen, dan moet je bij mij de volgende weken ook niet meer afkomen met
'begrip voor de woede van deze oprechte pro-palestina-activisten"
Eerst zeg je zelf dat het herrieschoppers zijn die niets met de betoging te maken hebben en dan zeggen dat je geen begrip meer zal hebben voor de pro-palestina-activisten als auto's en andere namaakgelukproducten vernield worden. Dit is wel een heel simpele redenering.

"honderden (duizenden?) jonge gasten". Dit is weer zo'n Gazet van Antwerpen denken. Wedden dat het er maar een tiental waren?
"100% akkoord met alle pro-palestijnse acties, maar laat dit aub geen vrijgeleide betekenen voor
jonge, overwegend marokkaanse en turkse hooligans om voor de kick een beetje rel te gaan
schoppen.
en laten we deze mensen ook niet verdedigen, er is geen enkele reden om 'begrip' te hebben voor
dit krapuleus gedrag.."

Zo Westers, zo Westers. Krapuleus gedrag, het ingooien van een paar ruiten en vernielen van een paar auto's. Eigendom is diefstal.
Wees eens wat minder materialistisch.

Antwerpen Meir. 3 april
by Marc Wednesday April 03, 2002 at 11:06 PM
marc.jambers@antwerpen.be

voor anonieme antwerpenaar
by erik Wednesday April 03, 2002 at 11:08 PM
erik.l@pi.be

Hoezo verlof, mijnheer denkt dat iedereen in het onderwijs staat of nog naar school gaat zeker? Gelukkig zijn er nog mensen die werken om anonieme lafaards zoals u van centen te voorzien om te gaan shoppen.

Hiermee bedoel ik geenszins dat leerkrachten niet werken of hun kost niet waard zijn, maar de vanzelfsprekendheid waarmee "mijnheer antwerpenaar" stelt dat het verlof is loopt de spuigaten uit.

rare betoging
by geert cool Wednesday April 03, 2002 at 11:19 PM

Hallo,
Ik was ook in Antwerpen en zag de betoging. Het was heel vreemd en verward. Een grote groep riep slogans als "Hamas, Jihad, Hezbollah". Toen zijn we met de aanwezige LSP-leden uit de betoging gestapt.
De politie omsingelde de betogers waardoor de spanning nog toenam. We konden zien hoe zelfs de ordedienst van de betogers alle moeite had om de zaken onder controle te houden, er waren zelfs beperkte incidenten tussen de ordedienst van de betoging en enkele jongeren.

Wat vooral opviel was de afwezigheid van Belgen, laat staan progressieve Joden. Een eengemaakte beweging zou nochtans veel sterker staan en ervoor zorgen dat islamfundamentalisten geen greep krijgen op de betoging. Het was jammer genoeg mijn indruk dat dit nu wel het geval was.

Met man en kind
by Ann Wednesday April 03, 2002 at 11:53 PM
ann@bintjan.com

Ik was er ook met man en kind. Het is duidelijk dat Arabisch voor sommige mensen (nog steeds) iets beangstigends is. Er werden Arabische leuzen geroepen zoals: Ik offer mijn ziel en bloed voor Palestina, Allahu akbar (Allah is groot), la ilaha il'Allah Mohammadan rasulu Allah (de moslim getuigenis) en ik kan er een paar gemist hebben. Er werd o.a. ook Sharon assassin geroepen. Ik kom uit Nederland en ik zag bijna geen autochtone Belgen bij de demonstratie. Waarom niet?

Om te zeggen dat het ""moslimfundamentalisme" een greep heeft gekregen op de demonstratie is wat erg kort door de bocht. Ik vraag me trouwens af waarom er op een demonstratie voor Palestina foldertjes uitgedeeld moeten worden die gaan over het hoe en waarom van het redden van het communisme. Sorry hoor, maar die mensen liepen er tussendoor als een soort Jehovagetuigen. Ik ben weggegaan toen de helicopter er een tijdje was. Ik stond ongeveer halverwege de demonstratie. Pas toen ik er uit lipe zag ik hoeveel politie er op de been was. Ik vroeg me af waarom. Ik stond daar ook met andere gezinnen. In het hart van de demonstratie stonden veel jonge mannen. Zij hielden de stemming erin.

Foto's:

<img src="http://www.bintjan.com/demo_antw/demo_antw_03042002_1.jpg">

<img src="http://www.bintjan.com/demo_antw/demo_antw_03042002_2.jpg">

<img src="http://www.bintjan.com/demo_antw/demo_antw_03042002_3.jpg">

<img src="http://www.bintjan.com/demo_antw/demo_antw_03042002_4.jpg">

de betoging wàs aangevraagd ! niet raar dus
by ooggetuige Thursday April 04, 2002 at 12:31 AM

hallo antwerpenaar,

ik ben ook antwerpenaar. toch nog even enkele feiten op een rij.
1. de betogers wisten zeer goed over wat het ging. Niet alleen de ouderen, ook de jongeren en de vele vrouwen. Ze konden allemaal getuigen over de gebeurtenissen in Ramallah, Betlehem, Jenin. Over het aanhouden van ziekenwagens, hulpconvooien, enz. Over de controles. Over de arrestaties van alle mannen als beesten. Over het feit dat het ziekenhuis van Ramallah de doen in haar tuin moet begraven omdat het lijkhuisje vol is en de staat van beleg het vervoer van lijken verbied (jawel!). Het volstond te spreken om dat allemaal te horen.
2. de betoging wàs wel degelik aangevraagd. vanmorgen (3 april) hebben de organisatoren 1,5 uur op de Oudaan bij de politie vergaderd. Ze hadden de toelating voor de manifestatie begin van de Meir, zelfs met inbegrip van de kasseien van de leiden (sic!), die ze nooit hebben gekregen. Detiège liegt als ze dat ontkent, comissaris Dejager heeft wel degelijk toelating gegeven.
3. toen om 17u15 (een kwartier voor het officieel begin) dat de meerderheid van de aanwezigen niet rustig wilde luisteren naar speeches (het afgesproken programma) werd aan de politie gevraagd een betoging te organiseren richting stadhuis, weg van het Joodse kwartier.
4. in plaats van dat toe te laten, zoals de politie van Antwerpen al tientallen (inderdaad!) betogingen ter plaatse toeliet werden 1000 betogers 2 uur lang op 50 meter Meir ingesloten.
5. tijdens die twee uur was de sfeer militant. Maar er gebeurde niets. Zelfs de drie Joodse winkels op dat stukje Meir werden gespaard. Er sneuvelde geen raam, geen bloemblak, geen vuilbak, geen straatsteen. Il faut le faire.
6. pas nádat de politiehelikopter arriveerde, de organisatoren waren afgesneden én de politie elke uitweg onmogelijk maakte werd de sfeer grimmiger. Dat zeiden me ook de journalisten van Het Nieuwsblad en de Gazet Van Antwerpen. Dat werd trouwens ook toegegeven op ATV vanavond.
7. nadien zijn dan 300 jongeren doorgebroken. Dat was al voorspelbaar vanaf 17u20 toen de politie de maifestanten had ingesloten en op conflict aanstuurde. Een heel ander optreden dan tijdens alle recente acties aan de Beurs in Brussel.

aan mijnheer Cool nog dit

8. geen eengemaakte betoging ? zowel de Arabisch Europese Liga, de Unie van Arabische Ondernemers, de Anti Imperialistische Bond, Kif-Kif, als verschillende vzw's uit Antwerpen hadden opgeroepen. Er waren minsten 100 Belgische betogers ter plaatse. Zohra Othman heeft als progressieve (en dus niet als Islamiste) de massa toegesproken om de Israëlische terreur aan te klagen. Dat er geen Joodse vredesactivisten waren is hun verantwoordelijkheid. Stoort het je misschien dat er vooral Arabische betogers waren tegen de Israëlisch-Amerikaanse oorlog tegen Palestina ? Wat voor een idee is dat.
9. ik ben geen islamist, integendeel. Maar de betoging een "rare betoging" noemen is nogal een "rare opvatting", om het beleefd uit te drukken. Moet de woede over het Israëlisch geweld voortaan verlopen volgens de trotskystische opvattingen van LSP ? Woede van families, huisvaders, moeders, zonen en dochters over Palestina... wat is daar zo raar aan ?
10. jullie hebben de betoging verlaten toen er islamistische slogans werden geroepen ? Dapper is dat van jullie trotskysten. Werkelijk dapper. De dapperheid van de kleinburgerij: een betoging verloopt niet zoals jullie het plannen en jullie kuisen jullie schup af.
11. mijnheer Cool en de LSP-leiding (de "grote trotkystische leiding") zijn "verward" als de mensen in actie komen. In plaats van de betoging mee richting te geven: weg van de Joodse buurt bijvoorbeeld, met progressieve en niet islamistische slogans bijvoorbeeld, zijn ze weg en gaan ze op café. Om dan commentaar van op de zijlijn te geven. Bravo mijnheer Cool. Misschien nog zo'n commentaar over de betogingen in Syrië, Libanon en Egypte in petto ? Of verloopt de woede daar allemaal zoals jullie hebben gepland ?

Uiterst bizarre betoging
by Micha Teller Thursday April 04, 2002 at 12:54 AM

Het is overduidelijk waarom de anonieme 'ooggetuige' geen problemen heeft met betogingen die uit de hand lopen en waarbij er slogans van hamas en jihad worden gescandeerd: onze 'ooggetuige' komt uit verdachte hoek. Zou 'ooggetuige' en zijn moederpartij per toeval niet de PFLP (ex-maoisten) steunen, één van de meest beruchte en moordadigste organisaties in Palestina?
In ieder geval is een eengemaakte betoging zeker niet de weg vooruit, neen, zelfmoordaanslagen: dat is het summum.

De meest moordadige?
by David Thursday April 04, 2002 at 01:02 AM

Het PFLP, de meest moorddadoge organisatie van Palestina? Ik dacht dat het leger van Sharon met die titel mocht gaan lopen?
Amai, Micha, zo uit uw nek kletsen.

Wie is moorddadig ? Uiterst bizarre trotskysten...
by Ooggetuige Thursday April 04, 2002 at 01:16 AM

Micha Teller, nog één van de drie trotskystische coryfeeën uit Antwerpen, titelt "uiterst bizarre betoging".


En hij schrijft dat het Volksfront voor de bevrijding van Palestina "één van de meest moorddadige en beruchtste organisaties uit Palestina is". Daarmee zegt Micha van de LSP niets anders dan Sharon toen deze de laffe moordaanslag op Abu Ali Mustafa, de algemene secretaris van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), beviel.

Het woord moorddadig komt in de tussenklomsten van Cool en Teller niet voor om de Israëlische terreur te veroordelen, enkel om het Volksfront te veroordelen. Geen woord over dit: "Invading Israeli soldiers have arrested at least 200 civilians since yesterday (3O maart, ooggetuige) though precise figures are expected to be much higher. Occupation soldiers announced through loudspeakers that Palestinian inhabitants aged between 15 and 60 must come out of their homes and collect in given gathering locations (usually school yards and public spaces). Many of these people are later arrested them beneath humiliating conditions including the use of blind folds, plastic handcuffs and no warm clothing provided in the cold weather. There have been reports that PA police and security members have been separated from other detainees and are being concentrated in separate locations. There are widespread fears that collective summary execution of these detainees could be taking place, akin to the collective massacre that took place in the Taboun building yesterday where five Palestinian security officers were found dead. Israeli occupation soldiers had taken over the building earlier and executed the five security officers. All five appear to have been shot in the head from short range while on their knees as signs of blood on the walls reveal. These are:
- Khaled Awadallah, 32 years old, from Jericho
- Ismail Lib, 56 years old, from Deir Ghassan
- Sa'id Mahdi, 60 years old, from Gaza
- Abdelrahman Abdallah, 58 years old, from Nablus
- Omar Moussa, 54 years old, from Jericho" (Hear Palestina, 21 maart)
Voortaan: Sharon en LSP één front ?

Het Volksfront is één van de weinig niet-islamistische organisaties in Palestina. Hier volgt een stukje interview met Lucas Catherine, Palestina-kenner, over het PFLP:

"De huidige intifada is in veel opzichten anders dan de eerste. Toen was er collectief verzet, veel stakingen. Nu krijgen we vooral een golf van individuele aanslagen te zien. Vanwaar dat verschil?

Lucas Catherine. Er is in de bezette gebieden een verloedering aan de gang op alle vlakken. Meer dan een derde van de bevolking moet het stellen met minder dan 1 dollar (45 frank) per dag! Het politiek niveau is sterk gezakt en dat hangt samen met de hele situatie. In de gebieden die na de Akkoorden van Oslo aan de Palestijnse Autoriteit werden overgedragen, is er een dermatige versplintering dat je vandaag kan spreken van 227 autonome stukjes van elk hooguit twee vierkante kilometer.
Vandaar de recente tendens om terug te vallen op oude vormen van solidariteit zoals de grootfamilie. Vandaar ook dat de aanslagen meer en meer geïnspireerd zijn door motieven als wraak voor het onrecht dat is aangedaan aan een of ander lid van de familie en steeds minder passen in een politieke strategie. Vandaar ook het recente verschijnsel van zelfmoordacties tegen bijvoorbeeld pizzabars. Voordien hadden die aanslagen militaire doelwitten zoals vorige zondag aan de bushalte waar Israëlische militairen afstappen die na de sabbat terugkeren naar hun basis. Dat is trouwens nog altijd de strategie van Het Volksfront voor de bevrijding van Palestina. De uitzichtloze toestand en de politieke desintegratie zijn dus een verklaring voor de individuele wanhoopsdaden. De zelfmoordacties waren in de eerste intifada een randverschijnsel, nu lijkt het of die er altijd waren terwijl ze overgewaaid zijn van de Hezbollah, het sjiïetische fundamentalisme waar het martelaarschap hoog staat aangeschreven.


Het FPLP vraagt buitenlandse Uno-troepen als bescherming voor een op te richten Palestijnse staat.

Lucas Catherine. Ik kan ze geen ongelijk geven maar realistisch is het op het korte termijn niet. Israël geeft geen enkele soevereiniteit aan de Palestijnen. Alles blijft onder controle van Israël: water, werk, de wegen, de grenzen, het kapitaal. Internationaal staat niemand achter een Palestijnse staat zoals het Volksfront nu eist. Alle naoorlogse VN-resoluties zijn in de vuilnisbak gekieperd. De politieke wereld heeft ze helemaal uitgehold. Het vredesproces leidt hoe dan ook niet tot een Palestijnse staat. De akkoorden van Oslo zeggen niets over soevereiniteit, alleen over autonomie. Arafat is de president van een fictieve staat. Er is autonomie over onderwijs, cultuur, een beperkt deel van de belastingen en de politie. Al de rest, de hele economie, valt onder de militaire wetten van Israël.

Volgens mij is een binationale lekenstaat het beste. Met een grondwet zoals de Belgische: iedereen gelijk voor de wet. Recht op terugkeer voor de joden? Goed, dan ook recht op terugkeer voor de Palestijnen. Geen recht op terugkeer voor de Palestijnen? Dan ook niet voor de joden. Een formele burgerlijke oplossing is het beste maar met de huidige koloniale situatie is ook dat niet in zicht.

Vandaar die hopeloze zelfmoordacties. In vier jaar waren er zo'n honderdtal maar de laatste tijd is er een om de andere dag. Die strijdvorm stuurt natuurlijk niet aan op organisatie van het verzet maar dat kan ook niet door de verkaveling van de bezette gebieden door Israël."

Neen mijnheren Cool en Teller. Vanavond WAS er een eengemaakte betoging. Dat jullie die manifestatie, net zoals de zionistische pers, aanvallen - dat jullie die betoging - net zoals de vertegenwoordigers van SP.A & Co - verlaten, zegt alles over jullie organisatie, en niets over het onrecht tegen de Palestijnen.

Amaai !!!!
by han Thursday April 04, 2002 at 01:44 AM

De Antwaerpse politie gedraagt zich als de politie van Sharon en wat krijgen we hier voor een geleuter.

Word wakker gasten.

Eindelijk komen de migranten op straat, ze laten hun stel eindelijk horen, ze tonen eindelijk dat ze het allemaal "spuugzat" zijn en eisen dat hun stem door Europa wordt gehoord.

Met 16 miljoen zijn ze in Europa, maar Europa laat Sharon en Bush gewoon begaan. Tellen die 16 miljoen Europeanen van arabische afkomst dan niet mee. Blijkbaar niet.

Zelfs de linksen hebben er blijkbaar schrik van.

Ik ben gewoon beschaamd in jullie plaats, en ik meen het beschaamd.

Die jongeren worden opgejaagd door de politie, ze krijgen het waterkanon, de wapenstok, worden in bussen afgevoerd, ....

Betoging Antwerpen Meir 3 april
by Marc Thursday April 04, 2002 at 09:36 AM
marc.jambers@antwerpen.be

Betoging Antwerpen M...
betoging_meir.jpg, image/jpeg, 600x1350

Maskers
by David V. Thursday April 04, 2002 at 10:29 AM

In naam van de "strijd tegen vreselijke linkse dictaturen" vallen hier weer een aantal maskers af. Heel leerrijk.
Het begint een indrukwekkend rijtje te worden.
Mugabe is verachtelijk. Over het IMF en de blanke kolonisten geen woord.
Het PFLP de meest moorddadige organisatie van Palestina. Over het IDF (Israelische leger) geen woord.
Steeds weer daalt de toorn van een deel van de linkse beweging neer op precies die mensen in de derde wereld die zich verzetten.
Waarom worden jullie niet gewoon lid van de VLD? Lijkt me heel wat consequenter.

nu zondag
by guido Thursday April 04, 2002 at 11:33 AM

MANIFESTATIE IN SOLIDARITEIT MET HET PALESTIJNSE VOLK
ZONDAG 7 APRIL OM 14u.
Vertrek aan de beurs

Gelieve breed te verspreiden en met velen te komen!

MANIFESTATION DE SOLIDARITÉ AVEC LE PEUPLE PALESTINIEN
DIMANCHE 7 AVRIL à 14h.
Départ à la bourse

Merci de diffusez ce message largement et de venir nombreuses!

klassenstandpunt?
by geert cool Thursday April 04, 2002 at 11:53 AM

Hallo,
Toch even reageren. Ik loop inderdaad niet rond met grote posters van Yasser Arafat. Ik distantieer mij inderdaad van Hamas. Die bieden absoluut geen antwoord op de schandalige politiek van Sharon, integendeel, ze zorgen ervoor dat Sharon zijn greep op Israël kan versterken. En dat op een ogenblik dat er een enorm potentieel aan oppositie is in Israël zelf.
In heel deze discussie is volgens mij een klassenstandpunt nodig. Ipv een burgerlijke oproep als "1 land, 1 hoofdstad", wil ik wijzen op de rol die de arbeidersklasse moet spelen. Een eengemaakte arbeidersklasse staat enorm sterk, maar dit wordt bemoeilijkt door de escalatie van het conflict. Hamas, PFLP,... spelen daar een bijzonder negatieve rol in.

De beschuldiging dat onze kritiek op Hamas betekent dat we dus Sharon zouden steunen is stompzinnig. Doe je oogkleppen eens af en probeer eens een klassenanalyse te maken.

Kleuterklassenanalyse
by David V. Thursday April 04, 2002 at 12:08 PM

"De escalatie van het conflict".
Dat is nu eens precies de manier waarop de burgerlijke pers ons het Israëlische oorlogsgeweld wil doen slikken.
Jullie distantiëren zich van alles en iedereen: Hamas, PFLP, Arafat,... Nog even distantiëren en jullie staan op de noordpool.
Wat is nu eigenlijk jullie voorstel? Wat moet Arafat doen? Wat moet het PFLP doen?
Zich distantiëren van de Palestijnse terroritsten?
Hey, is dat niet net dat wat Bush voorstelt?

Genoeg geleuterd!!
by Micha Teller Thursday April 04, 2002 at 12:30 PM

Alle falsificaties ten onrechte. Hieronder vind je het pamflet dat de LSP uitdeelt op de betogingen.
Hiermee zijn de leugens en de frustraties van anonieme 'oogetuige' en obscure 'David V.' meteen ontkracht.
Ik denk niet dat je uit dit pamflet enigszins kunt halen dat we het geweld van het Israëlisch leger niet veroordelen.

In elk geval is voor de LSP een 'formele burgerlijke oplossing' voor het conflict absoluut geen geldige oplossing. Een Midden-Oosten 'kenner' zoals Lucas Catherine zou moeten weten dat burgerlijke oplossingen zoals we ze hebben gekend in de jaren '90 geen alternatief waren voor de onderdrukking van de palestijnse massa's. Als er vandaag sprake is van een gemene escalatie in het Midden-Oosten, komt dat onder meer door de mislukking van die zogenaamde burgerlijke oplossingen. Een 'revolutionaire' organisatie als de PvdA zou zeker beter moeten weten.
Het innemen van een klassestandpunt is niet de regering-Sharon steunen en evenmin de palestijnse autoriteiten . We gaan uit van de werkelijke tegenstellingen:


Hoe vrede bereiken in het Midden-Oosten ?
Wat vandaag in het Midden-Oosten gebeurt kan niemand onverschillig laten: Palestijnse kinderen die worden neergeschoten door het Israëlisch leger, Israë-lische menigtes worden uiteen gerukt door blinde bomaanslagen. Vandaar dat wij, zelfs indien we het niet volledig eens zijn met alle eisen, ons verheugen over deze betoging voor een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten.

Terugtrekking van het Israëlisch leger
De meest dringende eis is uiteraard het einde van de militaire bezetting en van het afsluiten van de Pales-tijnse gebieden. Op zich lost deze maatregel echter niets van de onderliggende problemen op.

Recht op zelfbeschikking

De Palestijnen hebben op dit ogenblik slechts een mozaiek van verspreidde gebieden als land. Duurzame vrede is onmogelijk zonder het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen, hun recht op een eigen staat, te erkennen. Anderzijds heeft het Israëlische volk een staat die door geen enkel regime van de regio erkend wordt en leeft de Israëlische maatschappij al decennia in staat van oorlog. Een duurzame oplossing is evenmin mogelijk zonder aan het Israëlische volk het recht op een eigen staat en vrede te garanderen.

Sociale rechten

Zelfbeschikkingsrecht betekent echter niets voor de arbeiders, de boeren en de armen zonder inkomen dat hen toestaat met hun gezin op een waardige manier te leven (behuizing, gezondheid, onderwijs,…). Vandaag kunnen noch de Israëlische, noch de Palestijnse leiders dit realiseren. Anderhalf miljoen mensen leven onder de armoedegrens in Israël. De Palestijnse economie is vernietigd en de meerderheid van de bevolking leeft er in erbarmelijke omstandigheden. In beide gevallen gebruiken de leiders de oorlog om hun eigen falen op economisch en sociaal vlak te maskeren.

Een Europees dipolomatisch initiatief?

Wij hebben niet de minste illusie in het vermogen van de Europese leiders om een vredesinitiatief van de grond te krijgen. Ze zijn in het Midden-Oosten enkel geïnteresseerd voor zover ze daardoor hun interna-tionale positie kunnen versterken. Hun anti-sociaal beleid in hun eigen land zal met zekerheid evenmin het lot van de Palestijnse en van de Israëlische arbeiders kunnen verbeteren.

Een internationale vredesmacht?

Met deze officiële eis van de betoging zijn we het totaal oneens. Welke vredesmacht sturen? Het Brits leger? Een halve eeuw geleden was die in het Midden-Oosten. Het Franse leger dat zoveel koloniale oorlogen achter de rug heeft? Telkens als de blauwhelmen naar een door oorlog verscheurd land worden gestuurd heeft hun interventie de belangen van de grote machten gediend.

Geen duurzame vrede zonder de Palestijnse en de Israëlische massa's

Wij veroordelen de oorlogsoperaties van Sharon tegen het Palestijnse volk en ook de aanslagen tegen het Israëlische volk. Die aanslagen duwen het Israëlische volk nog meer in Sharon's armen. Vrede kan enkel komen van een gezamenlijke strijd van de Palestijnse en de Israëlische massa's voor de verbetering van hun sociale omstandigheden, om de vrede op te leggen en het racisme en het chauvinisme terug te dringen.

Een duurzame vrede is onmogelijk in het kader van het kapitalisme dat zonder ophouden sociale ongelijkheid voortbrengt en leidt tot racisme en chauvinisme. Daarom zijn we van oordeel dat de strijd voor een socialistisch Midden-Oosten op lange termijn de enige is die een perspectief op vrede kan bieden.

 onmiddelijke terugtrekking van de Israëlische troepen uit alle bezette gebieden

 stop de blokkades van steden en dorpen

 Steun aan Israëlische soldaten die weigeren mee te werken aan de onderdrukking van de Palestijnen

 Democratische rechten voor de Palestijnse arbeiders in Israël en in Palestina

 Tegen de racistische wetten die de Israëlische Arabieren als tweederangsburgers beschouwen

 Verdeling van de akkers en democratische controle van de boeren op de waterbedeling

 Voor een gezamenlijke strijd van Israëlische en Palestijnse arbeiders om de levensstandaard op te krikken

 Voor een einde aan massawerkloosheid en armoede via een massaal programma van openbare werken (huizen, wegen, scholen…)

 Steun aan de arbeidersstrijd in het Midden-Oosten om het kapitalisme omver te gooien

 Voor een Palestijnse arbeidersstaat en een Israëlische rbeidersstaat die op vrijwillige basis deel uitmaken van een socialistische confederatie in het Midden-Oosten
MAS/LSP


Ik nodig iedereen uit om de werkelijke standpunten van het CWI ook te bekijken op:

http://users.pandora.be/militant.links/ml/cwi/internat/moosten.html

En misschien zou 'ooggetuige' buiten een beetje knip- en plak-werk inspiratie kunnen halen uit maavak hasocialisti, de zusterorganisatie van de LSP die wel actief is in de regio:

http://www.maavak.org


mugabe tussendoor
by geert de belder Thursday April 04, 2002 at 12:32 PM

Om even, naar David toe, naast de kwestie te blijven hangen: ik zou maar opletten met het verdedigen van Mugabe. Op papier zal hij wel tot het (volgens jou) juiste (linkse) kamp behoren, maar in de praktijk heeft hij zijn volk bedrogen door het na een lange vrijheidsstrijd op een akkoordje te gooien met de toenmalige machthebbers. Hiermee wou hij vooral zelf zijn voordeel doen. Al wie aan zijn zijde had gestreden, voelde zich flink in 't zak gezet. Toen ik 7 jaar geleden in Zimbabwe was hebben vele oud-vrijheidsstrijders (zwarten, maar ook een blanke!) mij dit verteld. Toen al wilden zij Mugabe van zijn troon, en wilden zij dat het volk eindelijk een vinger in de pap kreeg.
En wat Mugabe de voorbije jaren gedaan heeft, nl. grond afpakken van blanke boeren om het aan de zwarten te verdelen, deed hij in feite als verkiezingsstunt. Niet veel zwarten zijn er beter van geworden, eerder integendeel.
En dan zwijgen we nog van zijn gefoefel bij de laatste verkiezingen...

Bedroevend, eigenlijk, hoe blind sommige 'linksen' kunnen zijn voor feiten die niet in hun kraam passen. (waarmee ik nu zelf ook al aan scheldproza begin te doen, ik moet op m'n tellen passen).

Sharon & LSP: één front
by Tarik Thursday April 04, 2002 at 12:51 PM

Beste

je vraagt de Aarabische bevolking haar "oogkleppen" af te doen, als ik dat doe dan zie ik het volgende

het lijkt me dat Geert Cool niet antwoord op
- het standpunt van het Volksfront, dat niet islamistisch is
- het probleem van de 227 autonome stukjes in Palestina
- de steeds groter wordende eenheid in de hele Arabische wereld tegen Bush en Sharon
- het feit dat ik op de betoging gisteren heel wat vrienden van Opel en Umicore heb gezien

het lijkt me dat Geert Cool en Micha Teller de meest gortige demagogie hanteren door
- het Volskfront de "meest moorddadige" organisatie in Palestina te noemen
- het niet islamistisch Volksfront meteen op één hoop met Hamas en Hezbollah te gooien
- te schrijven "ze zorgen ervoor dat Sharon zijn greep kan versterken", dat wil zeggen volgens Cool zijn de Palestijnse verzetorganisaties zélf schuldig aan de fascistische belegering van Ramallah, Betlehem, Jenin en de andere steden op de west-bank
- meer aandacht besteden aan het discrediteren van de acties voor Palestina en van het Volksfront dan aan het zionistisch geweld
- de rechtmatige eis voor een Palestijnse staat - om te leven, werken, eten, drinken, studeren weet je wel - afdoen als een "burgerlijke eis". Wat moeten de 3 miljoen Palestijnse bannelingen dan doen ?
- het Arabische verzet steevast discrediteren en alle hoop op de Joodse vredesbeweging - die er inderdaad is - zetten
- dat allemaal verkopen onder de heilige koe "klassenanalyse", dat bij hen een soort religieuze msytificatie krijgt waar Hamas niet aan kan tippen

Om in de woorden van Cool, Teller en de trotskysten te spreken: ja, maak eens een "klassenanalyse". Wie buit wie uit, wie vernedert wie, wie sluit electriciteit en water af, wie ontwricht een economie, wie vermoordt de leiders van het Volksfront, wie arresteert in grootschalige razzia's een hele mannelijke bevolking....

Ja met jullie bewering dat het Palestijnse verzet zélf schuldig is voor de Israëlische terreur, met jullie standpunt dat het Volksfront de meest moorddadige organisatie is... maken jullie maken een "klassenanalyse". Namelijk de analyse van de klasse van settlers en kolonisten, van het meest orthodoxe zionisme. Bah.

lezersbrieven in het Laatste Nieuws.
by guido Thursday April 04, 2002 at 01:07 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Aanstaanjagend om te zien dat men ook nu weer elkaar moet aanvallen. Horen jullie bij de Vlamingen die onderstaande brieven hebben geschreven?

Dit is een korte "samenvatting" van lezersbrieven over de uitspraken van Leduc. Zou Dewinter schrijven voor het Laatste Nieuws? Of is de Vlaamse bevolking klaar voor een collectieve opname in een verbeteringsgesticht alwaar men ze manieren over respect voor de medemens moet leren?

"Ik geloof niet dat senator Leduc een raciste is, evenmin als ik. Ik heb geen enkel probleem met migranten zolang ze zich aanpassen aan onze normen. Het leek echter wel alsof men dinsdag in Recht van Antwoord een elitegroepje van migrantenhad uitgenodigd om aan te tonen hoe knap en intelligent de doorsnee migrant wel is.
Ik heb verschillende kennissen die met Marokkanen samenwerken. Spijtig dat die niet in de studio zaten want die zouden minder fraaie verhalen over sommige van hun werkmakkers verteld hebben, tenminste als ze het zouden durven."


"Volgens de Drie Wijzen zou senator Leduc haar excuses moeten aanbieden. dat is nogal durven. Wie neemt er in dit land eigenlijk een loopje met de wetten en plichten? Ga vooral door mevrouw Leduc."

"VLD-senator Leduc heeft groot gelijk: vele burgers denken er net zo over, maar zwijgen. Alsmigranten zich in Belgie niet thuis voelen, waarom gaan ze dan niet weg, terug naar eigen land van herkomst of naar een ander Europees land?

"Een vraag die mij bezighoudt: zouden wij Belgen stemrecht kunnen verwerven in hun land van herkomst?"

"Neen, ik ben geen racist, ik ben realist. Ga maar eens bij een paar OCMW's langs dan zou je met je eigen ogen zien hoeveel geld in ons land naar vreemdelingen gaat."

WAT?!?
by geert cool Thursday April 04, 2002 at 01:27 PM

Hoe durf je te zeggen dat wij de burgerlijke politicus Sharon of zijn reactionaire beleid zouden steunen?
Blijkbaar denken sommigen enkel zwart/wit en is wie het niet eens is met Hamas direct een aanhanger van Sharon.

k heb twee grote bloemcolen
by David Veys Thursday April 04, 2002 at 02:05 PM

Cool,

Het gaat hier niet om Hamas, maar om het PFLP en om boze jongeren van Arabisch afkomst. Jullei keren hen de rug toe en vinden hun "geweld" blijkbaar erger dan wat Israël momenteel aanricht in Palestina. Nee, het is dus niet wij die zwart/wit denken. Het is Geert Cool die steeds meer bruin begint te denken.

De obscure David Veys

Een veys los?
by gc Thursday April 04, 2002 at 02:43 PM

Waar baseer je je op om te stellen dat we het geweld van Palestijnen erger zouden vinden dat het geweld van Israël?

Lees eens wat we echt schrijven vooraleer je er een stalinistische vervalsing van probeert te fabriceren.

En hou aub commentaren als zou ik "bruin" denken achterwege. Zoniet was dit mijn laatste bijdrage in deze discussie. Scheldpartijen hoeven niet voor mij.

De obscure David Veys die ondertussen stalinist is geworden
by David Veys Thursday April 04, 2002 at 03:11 PM

"Zou 'ooggetuige' en zijn moederpartij per toeval niet de PFLP (ex-maoisten) steunen, één van de meest beruchte en moordadigste organisaties in Palestina?"

en
over de aanslagen:
"ze zorgen ervoor dat Sharon zijn greep kan versterken".

en nog:
"Een grote groep riep slogans als "Hamas, Jihad, Hezbollah". Toen zijn we met de aanwezige LSP-leden uit de betoging gestapt."

Dat zijn enkele recente uitspraken van de LSP.
Waarom begin je me trouwens een stalinistische vervalser te noemen? Is het omdat ik kritiek geef op een trotskistische organisatie? Leg eens uit waarom mijn redenering stalinistisch is? Wat is dat trouwens stalinistisch?
Als het het tegengestelde is van wat de LSP verkondigd, word ik met plezier stalinist genoemd.
Misschien ben ik wel Arafatist, Hoesseinist of Mugabist. Mijn moeder noemt mij altijd viezentist.

Politieke fout LSP
by Jeannk Thursday April 04, 2002 at 07:36 PM
jeannk@hello.be

Beste Geert en Micha,

Hoe jullie het ook draaien of keren, jullie kunnen niet ontkennen dat de aanwezige LSP-delegatie (een man of drie, vier) na hooguit 20 min. de betoging heeft verlaten met de staart tussen de benen. Dit omdat er volgens jullie geen juiste ordewoorden werden binnengebracht. De taak van eenieder die zichzelf communist noemt (jullie doen dat toch nog juist?) is echter oa correcte ordewoorden binnenbrengen in de acties.

De sfeer was gisteren ontzettend militant, maar de eerste twee uur ook ontzettend gedisciplineerd. Als zo'n massa gerevolteerde jongeren jullie eerder schrik inboezemt dan jullie activeert, vallen er toch enkele conclusies te trekken.

Dus voor je weer begint over Hamas en Hezbollah, onthoudt dan maar dat er nog communisten zijn die wel durven werken in de Arabische beweging, desondanks de aanwezigheid van enkele extremisten.

PVDA richting Mekka?
by peter Thursday April 04, 2002 at 09:05 PM

Hallo,

Een aantal leden van de stalinistische PVDA denkt "politieke fouten" te ontdekken in het LSP-standpunt over Israël/Palestina. Daar valt wel een en ander over te zeggen.

Zelf deelde de PVDA affiches uit van de burgerlijke nationalist Arafat en roept ze op voor een consumentenboycot van Israëlische producten - waarmee ze de Israëlische arbeiders in de armen van Sharon jaagt (PVDA/Sharon - één strijd?). Heeft de PVDA de Palestijnse burgerij liever dan de Israëlische arbeiders?

Of zijn al die Israëlische arbeiders, ook diegenen die dienst weigeren en protesteerden tegen de asociale politiek van de regering-Sharon, één reactionaire massa? Volgens de PVDA klaarblijkelijk wel.

Enkel een eengemaakte strijd van Israëlische arbeiders en jongeren en de Palestijnse massa's kan Sharon en het Israëlische imperialisme omverwerpen. Door kritiekloos en opportunistisch op te gaan in het Palestijnse nationalisme heeft de PVDA weer eens elk klassenstandpunt verlaten, of denkt men daar dat een onafhankelijk Palestina op kapitalistische basis leefbaar is? De Palestijnen hebben recht op zelfbeschikking, maar een beetje marxist of socialist dient in te gaan tegen illusies in kapitalistische leiders.

Natuurlijk probeer je op een betoging tussen te komen om met je eigen eisen de invloed van reactionaire krachten tegen te gaan. In Antwerpen zijn we daar jammer genoeg niet in geslaagd, en de PVDA klaarblijkelijk ook niet. Eens we dat vaststelden (dat die krachtsverhouding op dat moment niet te keren viel), hebben we de betoging verlaten om niet geïdentificeerd te worden met de rechtse, fundamentalistische krachten waarvan een deel aanstuurde op een confrontatie in de joodse wijk.

Sommigen doen graag aan opbod inzake ingebeeld "radicalisme" als ze denken dat het hun goed uitkomt. Maar als het erop aankomt om te betogen tegen de fascisten van het NSV (7 maart in Gent) dan zijn ze in geen velden of wegen te bespeuren, en dan mag de LSP er alleen voor mobiliseren. Dan is kritiekloos achter Arafat lopen natuurlijk net iets gemakkelijker.

Trotskistische groetjes.

demonstratie amsterdam
by meertje Thursday April 04, 2002 at 10:46 PM

Stop de Oorlog tegen de Palestijnen

Landelijke demonstratie 13 april Amsterdam

14:00 uur: start Dam, slot Museumplein met diverse sprekers

prioriteiten juist stellen
by Jeannk Thursday April 04, 2002 at 11:37 PM
jeannk@hello.be

"Geen enkel volk zal ooit vrij zijn zolang het een ander volk onderdrukt" (Karl Marx). Eerst moet de Israelische bezetting van Palestina ophouden voor er ook maar aan invoering van het socialisme in de regio gedacht kan worden. Omgekeerd is waanzin mijn beste vrienden.

Met Marxist-Leninistische groeten,
Jeannk

En het antwoord op de vraag is...
by Tarik Thursday April 04, 2002 at 11:40 PM

Beste

het lijkt me dat Geert Cool en Micha Teller nog steeds niet antwoorden op
- het standpunt van het Volksfront, dat niet islamistisch is
- het probleem van de 227 autonome stukjes in Palestina
- de steeds groter wordende eenheid in de hele Arabische wereld tegen Bush en Sharon

het lijkt me dat Geert Cool en Micha Teller nog steeds de wereld op z'n kop zetten door
- het Volskfront de "meest moorddadige" organisatie in Palestina te noemen
- het niet islamistisch Volksfront meteen op één hoop met Hamas en Hezbollah te gooien
- te schrijven "ze zorgen ervoor dat Sharon zijn greep kan versterken", dat wil zeggen volgens Cool zijn de Palestijnse verzetorganisaties zélf schuldig aan de fascistische belegering van Ramallah, Betlehem, Jenin en de andere steden op de west-bank
- meer aandacht besteden aan het discrediteren van de acties voor Palestina en van het Volksfront dan aan het zionistisch geweld
- de rechtmatige eis voor een Palestijnse staat - om te leven, werken, eten, drinken, studeren weet je wel - afdoen als een "burgerlijke eis".

De eis voor een Palestijnse staat is trouwens geen eis van de PVDA, maar van de Palestijnse organisaties. Wat moeten wij anders eisen, nu Sharon ook straffeloos de laatste A-zones binnentrekt om er de Palestijnse overheden te vernietigen en er van plan is voor lange tijd nieuwe kolonies van te maken ?

Ik had graag een antwoord op die vragen, in plaats van een scheldtirade tegen andere organisaties, waar ik trouwens geen lid van ben

Waar het om draait
by Jeannk Thursday April 04, 2002 at 11:55 PM
jeannk@hello.be

Waar het eigenlijk mee begonnen is, is het volgende er is een zeer militante betoging waar ook fundamentalistische elementen in zitten. Er worden een aantal 'foute' slogans geroepen en LSP verlaat prompt de betoging, wat hun goed recht is.

Het probleem is echter dat deze betoging zeer krachtig was, uiteindelijk zijn een 300 tal betogers er zelfs in geslaagd een flikkencordon te doorbreken (iets wat ik de studentjes van de 7de maart niet direct zie doen, maar soit). De vraag is kan een organisatie die zichzelf revolutionair noemt het zich permiteren om zo'n gerevolteerd deel van de bevolking te dumpen en in de armen van het moslimfundamentalisme laten terechtkomen?

ontschuldig vraagje aan LSP
by impje Friday April 05, 2002 at 12:18 AM
impje@hotmail.com

Peter zei:
"Zelf deelde de PVDA affiches uit van de burgerlijke nationalist Arafat en roept ze op voor een consumentenboycot van Israëlische producten - waarmee ze de Israëlische arbeiders in de armen van Sharon jaagt (PVDA/Sharon - één strijd?). Heeft de PVDA de Palestijnse burgerij liever dan de Israëlische arbeiders?

Of zijn al die Israëlische arbeiders, ook diegenen die dienst weigeren en protesteerden tegen de asociale politiek van de regering-Sharon, één reactionaire massa? Volgens de PVDA klaarblijkelijk wel."

Gaan de Israëlische arbeiders die dienst weigeren en protesteren tegen de asociale politiek van regering-Sharon, plotsklaps in de armen vallen van Sharon? (ik dacht - misschien is dat verkeerd - dat consumentenboycots gericht zijn tegen het patronaat en niet tegen de arbeiders)

Ik sluit mij aan bij de mening van Jeannk, je moet eerst de hoofdvijand bekampen! Dat zijn niet de Israëlische arbeiders, niet de nationale palestijnse burgerij, maar weldegelijk de Israëlische staat.

ps
by impje Friday April 05, 2002 at 01:02 AM
impje@hotmail.com

Ps: sorry voor grammaticale fout in mijn laatste zin.
Psps: de vragen van Tarik vind ik zeer terecht, ik hoop dat jullie antwoorden!

succes!

aanvulling bij mijn vorige comment
by Jeannk Friday April 05, 2002 at 04:19 AM
jeannk@hello.be

En daarna ook nog eens de betoging afschilderen als raar en verward met een absolute dominantie van de fundamentalisten (een flagrante leugen of feitelijke onwaarheid als jullie dat liever horen), en dus het niet waard gesteund te worden.

Mijn standpunt is gewoon dat als er 800 à 1000 zwaar gerevolteerde mensen op straat komen, dat je daar zeker als communist geen schrik van mag hebben.

antwoorden
by geert cool Friday April 05, 2002 at 10:22 AM

1/ Wie kan lezen ziet dat wij wel degelijk het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen steunen. Ik herhaal het eisenplatform dat Micha hier al plaatste, maar dat blijkbaar niet gelezen werd:

* onmiddelijke terugtrekking van de Israëlische troepen uit alle bezette gebieden
* stop de blokkades van steden en dorpen
* Steun aan Israëlische soldaten die weigeren mee te werken aan de onderdrukking van de Palestijnen
* Democratische rechten voor de Palestijnse arbeiders in Israël en in Palestina
* Tegen de racistische wetten die de Israëlische Arabieren als tweederangsburgers beschouwen
* Verdeling van de akkers en democratische controle van de boeren op de waterbedeling
* Voor een gezamenlijke strijd van Israëlische en Palestijnse arbeiders om de levensstandaard op te krikken
* Voor een einde aan massawerkloosheid en armoede via een massaal programma van openbare werken (huizen, wegen, scholen…)
* Steun aan de arbeidersstrijd in het Midden-Oosten om het kapitalisme omver te gooien
* Voor een Palestijnse arbeidersstaat en een Israëlische arbeidersstaat die op vrijwillige basis deel uitmaken van een socialistische confederatie in het Midden-Oosten

Dit gaat inderdaad verder dan puur burgerlijke eisen. Hoe kun je vandaag een platform over het Midden Oosten naar voor brengen zonder te breken met de kapitalistische logica? Het is die logica die de drijfveer is van Sharon om de nationalistische gevoelens in Israel aan te wakkeren. Je zal dat niet doorbreken door zelf niet buiten de krijtlijnen van het huidig systeem te treden en op te treden als verdedigers van burgerlijke nationalisten.

2/ Het PFLP. Denk je nu echt dat de moord op Ze'evi een stap vooruit was voor de Palestijnen? Het was vooral een hinderpaal in de ontwikkeling van de oppositiebeweging in Israel. Of moeten we gemakshalve Joodse arbeiders en jongeren ook maar als fascisten bestempelen? "alle joden zijn fascisten"?

3/ Tot slot een vraagje aan die PFLP-aanhangers: hoe kom je tot steun aan zowel de PFLP als aan Arafat?

triestig
by Mara Friday April 05, 2002 at 10:26 AM

Wat ik vooral heel treurig vind is dat heel wat zogenaamde linksen zich gaan distanciëren van een betoging omdat er een paar Marokkaanse jongeren zich kwaad maken.
Als een antiglobalistische betoging uit de hand loopt- meestal een minderheid van blanke mannen die schade aanrichten- zegt toch niemand van de linkse groepen: "het is toch een beetje een rare betoging."
Als een paar Marokaanse jongeren (die waarschijnlijk veel meer reden hebben om kwaad te zijn)voor één keer betogen, dan krijgt men schrik. Je moet ook weten dat de betogingen in Antwerpen zeldzaam zijn en daarenboven betogingen waar Marokaanse jongeren aan deelnemen helemaal een zeldzaamheid is.

rare betoging
by gc Friday April 05, 2002 at 11:00 AM

Met rare betoging had doelde ik op de ideeën die aanwezig waren. De enorme verwarring met ook de aanwezigheid van fundamentalisten, naast aanhangers van Arafat,...
Islamfundamentalisten zijn reactionair, het is toch wel logisch dat je als linkse niet enthousiast kunt zijn over hun aanwezigheid? Op antiglobalistenbetogingen zouden we toch ook niet direct tevreden zijn met de aanwezigheid van revolterende skinheads van de 'Nationalisten tegen Globalisering'?

wat ik wil zegggen
by Mara Friday April 05, 2002 at 11:55 AM

Ok, maar hetgeen je uit het oog verliest is dat voor veel van die jongeren dit de enige verzetsslogans zijn die ze kennen! Ze zullen niet zomaar roepen voor Internationaal Socialisme. Dat vinden zij "raar".
De progressieve krachten maken geen schijn van kans meer in het Midden Oosten, maar ook niet in het westen bij die bevolking. Europa en de VS hebben er voor gezorgd dat progressieven weggejaagd of vermoord werden (reactionaire regimes steunen als het ons goed uitkomt, andere verketteren).Religieuze machten in Saoudi-Arabie en Egypte sturen bovendien islamiSTische leiders naar de moskees in het westen, maar ook naar Afrikaanse landen waar er voorheen een meer gematigde islam was (Maar ook veel armoede)
De gasten die meeliepen met European Arab League zijn wel democraten, maar een intellectuele minderheid. Die andere gewone Marokkaanse gasten vallen in de handen van de religieuze bewegingen. Je kan dan niet akkoord zijn met wat ze roepen (dat ben ik ook niet), je mag niet uit het oog verliezen wie die gasten zijn en hoe het komt dat ze zoiets roepen.
Volgens mij zijn het net die gasten het grootste slachtoffer van enerzijds westerse discriminatie en anderzijds religieuze manipulatie. Die gasten laten vallen is verkeerd. Je moet er mee spreken.

Niet genoeg afstand nemen
by Joris Friday April 05, 2002 at 12:21 PM

We kunnen daar toch niet genoeg afstand van nemen. Ik heb de indruk dat jullie dat een beetje verheerlijken. Zo van leuk, ze zijn radicaal. Tis wel moslimradicalisme, maar kom als het maar radicaal is. Zoals Geert Cool zegt: we kunnen ons daar niet genoeg tegen verzetten.
In België lopen we toch ook niet met het Vlaams Blok over straat tegen Verhofstadt. Bovendien zijn ze er in geslaagd met hun geweld de grote betoging van zondag in het gedrang te brengen. Dat was een betoging waar de eenheid konden bereiken die we nodig hebben om een oplossing te vinden voor Palestina.
Wat die jongeren deden is geen verzet, het is reactionair geweld. De enige juiste keuze was opstappen. Dat was de enige manier waarop we ons duidelijk konden distantiëren van deze fundamentalisten.

niks van begrepen
by Mara Friday April 05, 2002 at 12:56 PM

je hebt er dus niets van begrepen he Joris:
Ik zeg: laat die jongeren niet vallen. Maar praat ermee.
Want als wij ze laten vallen, zijn ze helemaal vogel voor de kat van het religieus radicalisme.
Waar een wil is, is een weg. Maar volgens mij hebben velen gewoon te veel vooroordelen dat er er niet eens meer met die jongeren gesproken wil worden. Jammer.

Drie duidelijke vragen... waarom geen drie duidelijke antwoorden?
by Tarik Friday April 05, 2002 at 08:39 PM

het lijkt me dat ik geen klaar nederlands spreek

het lijkt met dat LSP hen antwoord uit de weg gaat door
- het onder te sneeuwen in allerlei andere elementen
- het met tegenvragen af te wenden
- het onderwerp verandert door aanvallen op andere organisaties

daarom zal ik mij trachten duidelijk uit te drukken
ik had graag een antwoord op volgende drie vragen

(1) wat moeten wij eisen, als we geen zelfstandige onafhankelijke Palestijnse staat mogen eisen ? Ik citeer Micha Teller in een tussenkomst hierboven: "In elk geval is voor de LSP een 'formele burgerlijke oplossing' voor het conflict absoluut geen geldige oplossing...".
Waarom is een Palestijnse staat een "formele burgerlijke oplossing" ? Mag ik Cool en Teller herinneren dat 1879 de bevolking in Palestina nog voor 98% Arabisch was. Dat de Britten van 1917 de Joodse kolonisatie hebben opgelegd. Dat in 1947, onder Brits mandaat, de zinoisten 5,67% van de grond bezitten. Dat in de juni-oorlog van 1967 heel historisch Palestina werd ingepalmd. En dat vandaag zelfs de laatste restjes A-zones (autonome gebieden) worden ingepalmd. Waarom mogen wij dan geen Palestijnse staat eisen met eigen watervoorziening, met eigen economie, met eigen buitenlandse relaties ? Waarom zijn wij dan "burgerlijke nationalisten", zoals Cool beweerd ?

(2) waarom noemen Geert Cool en Micha Teller het Volksfront
de "meest moorddadige" organisatie in Palestina ? En waarom gooien ze het Volksfront steeds op één hoop met Hamas en Hezbollah ? Dat terwijl precies het Volksfront opkomt voor een Palestijnse staat als tussenstap voor de oprichting van een democratische lekenstaat binnen de grenzen van historisch Palestina. Dat terwijl precies het Volksfront andere wijzen van gewapend verzet hanteerd met militaire doelwitten. Hoe durven jullie het Volksfront als "meest moorddadig" betitelen terwijl Sharon fascistische politiek tanks laat rollen door de straten van Betlehem ?

(3)waarom discrediteren jullie de guerilla en het gewapend verzet ? Tien jaar "vredesonderhandelingen" hebben de expansiepolitiek van Israël zeven jaar lang verder laten gaan. Sinds 1993 is het aantal kolonisten in de bezette gebieden nog verdubbeld: van 100.000 naar 200.000 mensen. Na tien jaar "vredesproces" contrioleert Israël nog steeds 95% van historisch Palestina. De intifada is het verzet tegen het expansionisme van Peres en Sharon. Waarom durven jullie schrijven dat het gewapend verzet ervoor zorgt dat "Sharon zijn greep kan versterken" ? Is dat niet precies hetzelfde wat de burgerij zei tegen de gewapende partizanen toen zij militaire verantwoordelijken executeerden, en toen zij sabotageaanslagen tegen de nazi's pleegden ? Wat moeten de Palestijnen doen, na tien jaar vruchteloos onderhandelen ? Op hun buik gaan liggen, blijven stenen werpen naar tanks ?

dat zijn toch drie duidelijke vragen, misschien kunnen jullie ook eens drie duidelijke antwoorden geven

vriendelijke groeten

Tarik

grudge tgn LSP?
by Wouter Saturday April 06, 2002 at 01:45 AM

reactie op ooggetuiges "wie is moorddadig? uiterst bizarre trotskysten"

betekent kritiek geven op PFLP Sharon steunen? je bent niet echt vertrouwd met logica he?
Geert en Micha hebben de betoging niet aangevallen! als ge al niet kunt verdragen dat iemand schrijft dat het jammer is dat er zo een lage progessieve joodse en autochtoon Belgische aanwezigheid was, en hij ook graag op dit vlak eenheid had gezien... kleinzerige

aan David
by Wouter Saturday April 06, 2002 at 01:48 AM

Micha schreef "één van de", gn detail...

reactie op "Maskers" van David
by Wouter Saturday April 06, 2002 at 01:59 AM

ik snap uw redenering niet he, kritiek leveren op PFLP betekent toch niet dat ge het IMF, de blanke kolonisten of het IDF steunt? en ja verdedig Mugabe maar, en je partijpropaganda wijs ik [zonder aarzelen] af

reactie op Jarik
by Wouter Saturday April 06, 2002 at 02:50 AM

"het lijkt me dat Geert Cool niet antwoord op..." he wat doet dat ertoe? die dingen werden tussen een aanval op Geert geflanst, moet hij op dat tekstje reageren? komaan he! is niet eens gevraagd, ik heb er ook niet op gereageerd, kom verwijt het iedereen die er niet heeft op gereageerd
zeg dan gewoon dat je mensen van Umicore en Opel zag, ik heb ook al eens delegaties over het hoofd gezien...
die "gortige demagogie" vind ik nu net bij anderen terug, en trouwens Micha heeft het Volksfront nergens de "meest moorddadige organisatie" genoemd, lees dat nog maar eens na

het Sharon mogelijk maken zijn greep te versterken is absoluut niet gelijk aan het mogelijk maken van de belegering van een aantal Palestijnse steden, de logica is weer eens zoek
komaan he zeg! er is geen actie voor Palestina gediscrediteerd geweest, tenzij je het op de zelfmoordaanslagen hebt natuurlijk, en ik denk dat de LSP al wel heel wat aandacht aan het "zionistische geweld" besteedde

doet gij dat met opzet? die eis voor een Palestijnse staat wordt niet afgedaan als burgerlijk, "één staat, één hoofdstad" wel, dat is gewoon de positie omdraaien, laat ons Palestijnen de joden nu een beetje onderdrukken...
lees jij wel wat anderen schrijven?

"het Arabische verzet steevast discrediteren" waar haalt gij dat toch uit? "religieuze msytificatie" doe niet zo belachelijk

"Om in de woorden van Cool, Teller en de trotskysten te spreken: ja, maak eens een "klassenanalyse". Wie buit wie uit, wie vernedert wie, wie sluit electriciteit en water af, wie ontwricht een economie, wie vermoordt de leiders van het Volksfront, wie arresteert in grootschalige razzia's een hele mannelijke bevolking...." het antwoord is hier niet zoals gij wellicht denkt simpelweg "de joden", maar dit is waarschijnlijk een analyse die je verstand te bovengaat, of is het onwil?

"Ja met jullie bewering dat het Palestijnse verzet zélf schuldig is voor de Israëlische terreur"
maar dit is nergens gezegd he! en er is zelfs niks geschreven geweest over het Palestijnse verzet in het algemeen, slechts over een aantal organisaties die denken iets te bereiken door zichzelf en anderen op te blazen

stalin? euh?
by Wouter Saturday April 06, 2002 at 03:09 AM

"Dat zijn enkele recente uitspraken van de LSP." en uw kritiek op deze uitspraken van 'enkele leden'?


"Wat is dat trouwens stalinistisch?" lees alstublieft eens iets en kom daarna nog eens terug, viezentist

weet wat je wil
by caveman Saturday April 06, 2002 at 03:41 AM

Als aanwezige op de steunbetoging in brussel op 3 april wil ik toch enige bedenkingen maken bij de afbraak van de LSP hier. Op een gegeven moment kwam er een vrouw van 17 of 18 jaar naar mij om een pamflet, te verkrijgen bij de PvdA uit te delen, met de boodschap Boycot Israël en de 2 producten. Als antwoord op de vraag wat ze daarmee zouden willen bereiken kreeg ik het ontnuchterende antwoord "ik weet het niet". Nadien ging ik over het thema uitleg vragen aan iemand van LSP waarbij ik een gefundeerde uitleg kreeg die mij direct de keuze tussen de PvdA en de LSP deed maken in het voordeel van de laatste. Op diezelfde betoging deelde de PvdA palestijnse vlaggen uit (zoals perfect zichtbaar op de foto's) met als slogan: 1 Staat Palestina, 1 hoofdstad Jeruzalem. Op de pamfletten voor de betoging van zondag (ondertekend door de PvdA):

Pour un état palestinien, souverain et indépendant aux côtés d'Israël avec Jérusalem comme capitale des deux Etats

Evacuation des colonies et un droit au retour négocié pour les réfugiés palestiniens

Nu is Jeruzalem dus blijkbaar een gedeelde hoofdstad? (zie titel)
Het standpunt over de terugkeer van de vluchtelingen neemt nu onderhandelingen op. Met Sharon? Of even wat de PvdA over onderhandeling met Israël zegde op dezelfde dag van uitgave van het pamflet:
'Tien jaar "vredesonderhandelingen" hebben de expansiepolitiek van Israël zeven jaar lang verder laten gaan. Sinds 1993 is het aantal kolonisten in de bezette gebieden nog verdubbeld: van 100.000 naar 200.000 mensen. Na tien jaar "vredesproces" contrioleert Israël nog steeds 95% van historisch Palestina. De intifada is het verzet tegen het expansionisme van Peres en Sharon. Waarom durven jullie schrijven dat het gewapend verzet ervoor zorgt dat "Sharon zijn greep kan versterken" ? Is dat niet precies hetzelfde wat de burgerij zei tegen de gewapende partizanen toen zij militaire verantwoordelijken executeerden, en toen zij sabotageaanslagen tegen de nazi's pleegden ? Wat moeten de Palestijnen doen, na tien jaar vruchteloos onderhandelen ? Op hun buik gaan liggen, blijven stenen werpen naar tanks ? '
Gaan onderhandelen???

Weten wat je wil kan toch wel eens vruchtbaar blijken in de politiek maar dat moet ik aan jullie getrainde marxisten van de PvdA niet uitleggen...

veys, indoctrinatie?
by caveman Saturday April 06, 2002 at 04:38 AM

["Zou 'ooggetuige' en zijn moederpartij per toeval niet de PFLP (ex-maoisten) steunen, één van de meest beruchte en moordadigste organisaties in Palestina?"

en
over de aanslagen:
"ze zorgen ervoor dat Sharon zijn greep kan versterken".

en nog:
"Een grote groep riep slogans als "Hamas, Jihad, Hezbollah". Toen zijn we met de aanwezige LSP-leden uit de betoging gestapt."

Dat zijn enkele recente uitspraken van de LSP. ]

Even wil ik er wel op wijzen dat in de betrokken artikels nergens gesteld werd dat dit de standpunten van de LSP zijn.
Blijkbaar is het voor Veys vanzelfsprekend dat een mening van een lid van een partij (Bij dewelke zou Veys zijn?) per definitie overeenkomt met het standpunt van de partij. Dit riekt naar indoctrinatie. Mr Veys weet misschien niet beter aangezien hij waarschijnlijk bij een linkse(?) partij zonder fractie- of tendensrecht met dezelfde standpunten als de PvdA zit. Nu nog slechts uit zoeken welke partij dat zou zijn? Maar voor u uw eigen wereld begint door de trekken op de rest, neem aub er nota van dat er toch nog (en val niet achterover, mr Veys) DEMOCRATISCHE partijen zijn, waarin het individu een eigen mening mag hebben en de standpunten van de partij voortkomen uit de leden en niet uit een elitaire macht van bovenaf. Waar men vrij is fracties en tendensen op te richten, waar men zelfs zijn leiding mag verkiezen... ik weet de naam niet meer juist maar het begint met een L en rijmt op SP.

3 duidelijke vragen, 3 duidelijke antwoorden
by Koenraad depauw Saturday April 06, 2002 at 09:54 AM

Eigenlijk hebben Geert en Micha al geantwoord, maar ik wil anders nog wel een keer een antwoord geven hoor.

(1) wat moeten wij eisen, als we geen zelfstandige onafhankelijke Palestijnse staat mogen eisen ?

LSP stelt in haar uitgaven (zie hierboven) dat duurzame vrede niet kan bereikt worden zonder het recht op zelfbeschikking, een Palestijnse staat (met een echt grondgebied en geen versnipperd stukje woestijn) te erkennen. Dat betekent dus het recht op eigen buitenlandse relaties, watervoorziening... etc. Een palestijnse staat? Ja dus

Wij zeggen echter in één adem dat een burgerlijke Palestijnse staat geen oplossing zal zijn voor de problemen van de Palestijnen: De oorlogsdreiging zal blijven duren, dit omdat de Israelische (en Palestijnse) kapitalistische klasse hiermee het ultieme middel hebben om elke binnenlandse strijd onder de knoet te houden (kijk naar de binnenlandse politiek van het Westen, de antiterreurwetten waar wij ook onder vallen, na 11 september)

En echte oplossing kan enkel liggen in de verenigde strijd van Israelische en Palestijnse arbeidersklasse. Dat mag u misschien exotisch klinken, het gebeurt vandaag ook al. Het is niet zo ongewoon dat betogingen met beide bevolkingsgroepen samen worden georganiseerd. Wat er vandaag moet komen is een politiek verlengstuk van die strijd.

Zelfbeschikking Palestina: Ja! Zonder de illusie te creeren dat deze gebeurtenis op zich (zonder verdere stappen) een duurzame oplossing zou zijn.

Duurzame vrede kan enkel bereikt worden door een Palestijnse en Israelische arbeidersstaat die we de vrijheid laten, maar aanmoedigen, met elkaar in een federatie te gaan.


(2) waarom noemen Geert Cool en Micha Teller het Volksfront
de "meest moorddadige" organisatie in Palestina ?

De meest moorddadige organisatie die zich momenteel in Palestina bevindt is natuurlijk de Israelische staat. Palestijnse moordende organisaties als Hamaz of het PFLP kan je toch als Marxist echter niet gaan steunen? Hun werking is compleet onproductief.

De moord op Ze'evi was niet echt een versterking van de strijd: ze drijven de Israelische arbeidersklasse in handen van Sharon, ze geven het idee aan jonge Palestijnen dat de oplossing ligt in individueel terrorisme.

Wat is voor ons duidelijk: De Israelische staat zal steeds winnen als ze het opneemt tegen de Palestijnse. 1000 zelfmoordbommen, 100 moorden van ministers zullen daar niks aan veranderen. Dit omdat Israel wordt gesteund door de VS, maar ook omdat haar industriële ontwikkeling op een veel hoger niveau staat.

De massa's in Palestina en Israel die in opstand komen tegen hun echte uitbuiters (regering, multinationals) kunnen echter wel winnen. Als je als revolutionaire organisatie in Palestina en Israel dit naar voor brengt, hef je klassebewustzijn omhoog en duw je het niet naar beneden.

De meeste Palestijnen steunen passief het gewapend verzet, dit omdat er geen ander verzet is. Bijna de meeste Antwerpenaren steunen het Vlaams Blok dit omdat er geen ander verzet is.

wat ga je dan doen? Welk standpunt breng je naar voor?

Voor een gezamenlijke strijd van Israëlische en Palestijnse arbeiders om de levensstandaard op te krikken
+
Voor een einde aan massawerkloosheid en armoede via een massaal programma van openbare werken (huizen, wegen, scholen…)

(3)waarom discrediteren jullie de guerilla en het gewapend verzet ? Tien jaar "vredesonderhandelingen" hebben de expansiepolitiek van Israël zeven jaar lang verder laten gaan.

Wij hebben nooit illusies gehad, noch gecreerd, in de burgerlijke vredesonderhandelingen, de Oslo-akkoorden, de VN, Europese diplomatie, een internationale troepenmacht, dit in tegenstelling tot PVDA-VZW AIB.

Gewapend verzet, zonder de actieve steun van de massa's zorgt uiteindelijk voor een verzwakking van de massa en massa-organisaties. Dat probeer ik hierboven uit te leggen. Als dat gewapend verzet zich keert tegen mensen die pizza's zitten te eten, splits je de massa op in twee en gaan ze elkar bekampen.

Zoals ik hierboven al stelde en duidelijk maakte werkt guerillastrijd vaak contraproductief, geeft ze een geromantiseerd beeld (Robin Hood he) aan de bevolking hoe je zaken kan veranderen.

Als Marxisten steunen we op de massa's, niet op guerillastrijd. En maken we ook duidelijk aan die massa's af te stappen van passieve steun aan guerilla en over te gaan tot massaal actief verzet.

>dat zijn toch drie duidelijke vragen, misschien kunnen >jullie ook eens drie duidelijke antwoorden geven

Dat waren hopelijk 3 duidelijke antwoorden, die als je goed leest ook in ons pamflet kan lezen dat hierboven gepost is.

strijdbare groeten

Koenraad Depauw
LSP


Onze webpagina over Midden-Oosten:
http://users.pandora.be/militant.links/ml/cwi/internat/moosten.html

misschien komen ze nu wel door?
by Jonas De muynck Sunday April 07, 2002 at 04:37 PM
Jonasdm@hotmail.com

[img]http://www.bintjan.com/demo_antw/demo_antw_03042002_1.jpg[/img]

[img]http://www.bintjan.com/demo_antw/demo_antw_03042002_2.jpg[/img]

[img]http://www.bintjan.com/demo_antw/demo_antw_03042002_3.jpg[/img]

[img]http://www.bintjan.com/demo_antw/demo_antw_03042002_4.jpg[/img]

Verbazingwekkende standpunten van LSP
by Patrick Bulté Monday April 08, 2002 at 10:17 PM


Ik had tot nu toe enige bewondering voor het aktivisme van LSP en hun capaciteit om jongeren te mobiliseren.
De hierboven ingenomen standpunten verbazen mij dermate dat ik hen vanaf nu anders bezie. Enige kommentaar:

1,"Wij zeggen echter in één adem dat een burgerlijke Palestijnse staat geen oplossing zal zijn voor de problemen van de Palestijnen".
Dat is toch een andere diskussie. Is een burgerlijke staat in Belgie, Zuid Afrika of Rusland een oplossing voor de problemen van de Belgen, Zuid Afrikanen of Russen? Niemand beweert dit.
De Palestijnse strijd is in de eerste plaats een antikoloniale strijd.
(Lees in dit verband de pertinente kommentaar van Chomsky: http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=20335
De meest recente anti- coloniale overwinningen zijn die in Zuid Afrika, Zimbabwe, Mozambique, Vietnam... Telkens waren die gevechten succesvol omwille van een aantal redenen:
- in hoofdzaak gevoerd door de onderdrukte bevolkingslagen.
- geleid door een voorhoede - organisatie (van het leninistische type)
- met gewapende strijd (guerilla)
- op basis van een uitgebreid anti koloniaal front ( waarin naast de arbeidersklasse de boeren en ook de kleinburgerij een belangrijke rol speelden.

In de bezette gebieden is nu net dat wat er aan het gebeuren is:
- De Palestijnen voeren zelf hun bevrijdingsstrijd
- Het FPLP is een leninistische organisatie die de beste militanten groepeert
- met gewapende strijd
- en een breed front van alle lagen van de bevolking.

2. "Een echte oplossing kan enkel liggen in de verenigde strijd van Israelische en Palestijnse arbeidersklasse. Dat mag"
Als Israêlische organisaties zich echt achter de doelstellingen scharen, dan kunnen ze zich aansluiten. Vooralsnog is dit niet het geval. Misschien enkelingen zijn akkoord om Israël als staat op te geven. De Israëlis nemen grotendeels dezelfde positie in als de blanken in Zuid Afrika en Rhodesie: een bevoorrechte laag die profiteert van de koloniale verhoudingen. De Palestijnen kunnen hun strijd niet aanpassen aan de belangen van de Israëlische arbeiders.
(De blanke arbeiders in Zuid Afrika en Rhodesie hebben zich ook nooit als klasse achter het ANC geschaard)

3. "Duurzame vrede kan enkel bereikt worden door een Palestijnse en Israelische arbeidersstaat die we de vrijheid laten, maar aanmoedigen, met elkaar in een federatie te gaan."
Dergelijke oplossing zal nooit werken: het zou het vestigen zijn van een staat waar apartheid op basis van religie geïnstitutionaliseerd wordt. Met de facto de situatie dat 95 % van de interessante gebieden onder Israël vallen en de kruimels voor de Palestijnen zijn.
Volgens mij is er op lange termijn maar één oplossing: een lekenstaat over het ganse grondgebied, terugkeer van de vluchtelingen en het verbod om politiek te bedrijven op basis van godsdienst.

4. "Palestijnse moordende organisaties als Hamaz of het PFLP kan je toch als Marxist echter niet gaan steunen? Hun werking is compleet onproductief".
Ik ben tegen Hamas. Maar het PFLP vind ik een bv. een betere organisatie dan LSP. Het is een marxistische organisatie met een geschiedenis van tientallen jaren politieke en gewapende weerstand tegen de koloniale bezetter. Stel u in Belgie voor dat we al 50 jaar onder nazi- bezetting leven. Een marxistische organisatie die in dergelijke omstandigheden overleeft en gewapend verzet levert zou alle respect moeten verdienen.

5. "De moord op Ze'evi was niet echt een versterking van de strijd: ze drijven de Israelische arbeidersklasse in handen van Sharon, ze geven het idee aan jonge Palestijnen dat de oplossing ligt in individueel terrorisme"
De Israëlis hanteren al lang het principe van de politieke moord. Regelmatig worden (voornamelijk) PFLP militanten door moordcommando's uitgeschakeld. De liquidatie van Zeevi was een verantwoorde aktie. Israel weet nu dat het PFLP kan terugslaan. Bovendien hebben de Palestijnen deze liquidatie op massaal gejuich onthaald.
(In Belgie was de liquidatie van gekende nazis of Wehrmacht- officieren tijdens WO 2 niet zo evident. De bevolking aanvaardde niet altijd de represailles.)
Dat de Israelis dit niet op gejuich onthalen is verstaanbaar maar geen argument om dergelijke akties niet te steunen. De liquidatie van bepaalde apartheidsleiders heeft ook de steun niet gekregen van de blanken.

6. "De meeste Palestijnen steunen passief het gewapend verzet, dit omdat er geen ander verzet is. Bijna de meeste Antwerpenaren steunen het Vlaams Blok dit omdat er geen ander verzet is."
Dit is tegelijkertijd grotesk en grof.
De Palestijnen steunen aktief en masssaal het gewapend verzet. Dat zal elke waarnemer of journalist u kunnen bevestigen.
Er is ook ander verzet: vreedzaam. Ook dat wordt gesteund. Elke begrafenis tijdens de intifadah groeide uit tot een vreedzame betoging. Vreedzaam verzet is volgens de massa Palestijnen echter (uit ervaring) niet het belangrijkste. Vreedzaam verzet heeft nog nooit niks veranderd aan de situatie.
De Palestijnen en het PFLP vergelijken met de Antwerpenaren het Vlaams Blok. Daar wil ik geen woorden aan vuil maken. Denken alle LSP'ers op die manier?

7. "Gewapend verzet, zonder de actieve steun van de massa's zorgt uiteindelijk voor een verzwakking van de massa en massa-organisaties. Dat probeer ik hierboven uit te leggen".
Leeft LSP op een andere planeet?
De steun voor het gewapend verzet is alleen maar toegenomen. De marionetten regimes in het Midden Oosten krijgen de bibber onder druk van de Arabische massa's. Ook de Verenigde Staten zien hun oorlogsplannen (tijdelijk?) tegen Irak gedwarsboomd. Voor het eerst sinds 1973 is er opnieuw sprake van een olieboycot.

8. "Als Marxisten steunen we op de massa's, niet op guerillastrijd. En maken we ook duidelijk aan die massa's af te stappen van passieve steun aan guerilla en over te gaan tot massaal actief verzet."
Dat LSP geen guerilla steunt is zijn goed recht. Maar noem jullie a.u.b. geen marxisten. Zelfs Trotsky heeft een vorm van guerilla geleid na de oktoberrevolutie.
Aan elke antikoloniale of socialistische overwinning is guerilla voorafgegaan: China, Vietnam, Laos, Cuba, Zuid Afrika, Mozambique, Algerije, Angola, Oost Timor...
Tijdens en na WO2 kenden alle bezette landen een vorm van guerilla.

Benieuwd naar jullie antwoord.

korte reactie
by geert cool Tuesday April 09, 2002 at 12:06 PM

Patrick, je bent blijkbaar heel dringend op zoek naar een antwoord op je vragen en plaatst het daarom zowat in iedere discussie die hier gaande is.

Op het meeste is volgens mij al geantwoord, maar toch wil ik een paar puntjes maken.

1/ In je eerste punt spreek je jezelf tegen. Enerzijds zeg je dat niemand de burgerlijke staat als oplossing naar voor brengt, anderzijds geef je voorbeelden zoals Zuid-Afrika waar dit nochtans de praktijk was. Inderdaad de omverwerping van het apartheidsregime was een belangrijke stap vooruit. Maar waar staan we vandaag? Een ANC-regering voert het neo-liberaal besparingsbeleid uit. Met als gevolg dat nog steeds een groot percentage van de zwarten in armoede en miserie leeft. De koppeling van de strijd tegen nationale onderdrukking aan de strijd tegen sociale onderdrukking en voor socialisme is essentieel. Zoniet strooi je zand in de ogen van mensen en eindig je met regimes waar die bevrijders zelf onderdrukkers worden. Concreet in Palestina moet een eisenplatform van marxisten verder gaan dan de stelling dat de VN-resoluties moeten goedgekeurd worden of dan het creëren van illusies in Arafat en de PLO.

2/ Er is wel degelijk een georganiseerde arbeidersbeweging in Israel. En een oppositie tegen de oorlog. Dat is belangrijk omdat het duidelijk is dat Sharon de interne economische problemen in Israel probeert af te schuiven op die laag en tegelijk probeert om zijn eigen positie te versterken door nationalisme op te kloppen. De gezamenlijke betoging van Joden en Palestijnen in Ramallah vorige woensdag geeft aan hoe een gezamenlijke oppositie kan uitgebouwd worden.

3/ Het idee van een socialistisch Palestina naast een socialistisch Israel vertrekt niet van de verdeling die Sharon vandaag oplegt aan de Palestijnen. Het moet natuurlijk ook gekoppeld worden aan een garantie van rechten voor alle nationale minderheden.

4/ Het PFLP kun je inderdaad niet op eenzelfde hoogte stellen als Hamas. Maar dat neemt niet weg dat ik niet zie hoe de strijd van het PFLP de Palestijnse kwestie ten goede komt. Wat is er marxistisch aan het PFLP?

5/ De moord op Ze'evi had een sterk polariserend effect waar de reactionairen van Sharon gebruik van hebben gemaakt om hun positie te versterken. Het idee van de "veiligheid" garanderen, vond ingang bij brede lagen in Israel. Wat was het nut van die moord? Er is geen zware slag toegebracht aan de regering, Zeevi werd gewoon vervangen. Die moord heeft enkel een polarisatie in de hand gewerkt waarbij je inderdaad op het enthousiasme kunt rekenen van reeds overtuigden, maar waarbij je ook discussies met niet-overtuigden moeilijker maakt.

6/ Het PFLP kun je inderdaad niet vergelijken met het Blok. De opkomst van het islamfundamentalisme daarentegen wel, je ziet dat reactionaire ideeën ingang vinden bij gebrek aan een serieus links alternatief. Die stelling moet dus inderdaad genuanceerd worden.

7/ Hoe het gewapend verzet organiseren, dat is hier eigenlijk de discussie. Wij zijn er voorstander van om dit zo democratisch mogelijk te organiseren waarbij de Palestijnse bevolking kan meebeslissen vanuit lokale comité's.

8/ Guerilla. Wat bedoel je met guerilla? Ik versta er alvast onder het hanteren van een militaire strategie door kleine groepjes op het platteland. Dat volstaat niet en moet gekoppeld worden aan de strijd in de steden. De arbeidersbeweging betrekken in de strijd is van cruciaal belang.


3/

repliek Geert Cool
by Patrick Bulte Wednesday April 10, 2002 at 06:35 PM

Eerst wil ik punt voor punt replikeren. Daarna een algemene conclusie:

1. "In je eerste punt spreek je jezelf tegen. Enerzijds zeg je dat niemand de burgerlijke staat als oplossing naar voor brengt, anderzijds geef je voorbeelden zoals Zuid-Afrika waar dit nochtans de praktijk was"."De koppeling van de strijd tegen nationale onderdrukking aan de strijd tegen sociale onderdrukking en voor socialisme is essentieel. Zoniet strooi je zand in de ogen van mensen en eindig je met regimes waar die bevrijders zelf onderdrukkers worden"

Ik spreek mezelf natuurlijk niet tegen.
Zuid Afrika is inderdaad een goed voorbeeld omdat een breed anti koloniaal front er in geslaagd is een belangrijke overwinning te behalen op de blanke suprematie.
LSP hangt blijkbaar de "alles of niets" theorie aan: enkel als de Palestijnen (en ZuidAfrikanen) het socialisme hadden geïnstalleerd zou er sprake geweest zijn van een overwinning. Als je dat in de praktijk wil toepassen, dan moet je zelfs geen breed bondgenootschap proberen: kleinburgerij en boeren zijn niet noodzakelijk geïnteresseerd in socialisme.
En zonder breed bondgenootschap verzwak je al ernstig je niet zo sterke krachten.

2. "Er is wel degelijk een georganiseerde arbeidersbeweging in Israel. En een oppositie tegen de oorlog." "Die moord heeft enkel een polarisatie in de hand gewerkt waarbij je inderdaad op het enthousiasme kunt rekenen van reeds overtuigden, maar waarbij je ook discussies met niet-overtuigden moeilijker maakt."

Het is voor mij om langs om duidelijker: LSP bepaalt zijn standpunt op basis van de standpunten van een aantal Israëlis.
De arbeidersbeweging is inderdaad georganiseerd in Israël, maar heeft steeds zijn steun verleend aan de onderdrukking van de Palestijnen. De sociaal democraten zijn daarbij niet beter dan de Sharons.
Zie opnieuw de commentaar van Chomsky:

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=20335

De moord op Zeevi heeft niet alleen gepolariseerd, maar heeft inderdaad de positie van Sharon versterkt. Net zoals de huidige interventies Sharon versterkt hebben.
Et alors? Is dat een reden om de aktie af te keuren?
Ja als je voornamelijk bekommerd bent over het standpunt van de Israelis.
Het standpunt van de Israëlis is nu werkelijk mijn allerlaatste referentie. Net zoals het standpunt van de blanken onder apartheid voor mij een referentie was. Net zoals het standpunt van de Duitsers onder WO2 niet de referentie kon zijn voor wie in het verzet ging.

Neen, als je ziet hoe de Arabische massa's in het algemeen en de Palestijnen in het bijzonder razend enthousiast gereageerd hebben.
Zeevi was een fascistisch koloniaal. Denk je dat het ANC nooit zo'n typen omgebracht heeft? Hebben de partizanen nooit zo'n fascisten omgebracht in WO2? Natuurlijk, en met even grote steun van de onderdrukte bevolking.

3. "Het idee van een socialistisch Palestina naast een socialistisch Israel vertrekt niet van de verdeling die Sharon vandaag oplegt aan de Palestijnen. Het moet natuurlijk ook gekoppeld worden aan een garantie van rechten voor alle nationale minderheden".

Hier neem je opnieuw het standpunt van de Israëlis in. Het idee van twee staten naast elkaar komt niet van de Palestijnen.
In zijn meest cynische vormen ziet Israël en de VSA dergelijke situatie als een te bereiken doel: een bantoestan die arbeidskrachten levert, en een aparte staat die daarop teert.
Dergelijke opdeling kan alleen geïnspireerd zijn op een verdeling volgens godsdienst. Leg mij het verschil eens uit met een staat (bv. Zuid Afrika), opgedeeld volgens huidskleur?
En dan het toverwoord "socialistisch". Als beide staten socialistisch zouden zijn, en niet opgedeeld volgens godsdienst of rijkdom, wat is dan nog de reden om ze gescheiden te houden?

4. "Hoe het gewapend verzet organiseren, dat is hier eigenlijk de discussie. Wij zijn er voorstander van om dit zo democratisch mogelijk te organiseren waarbij de Palestijnse bevolking kan meebeslissen vanuit lokale comité's." "Guerilla. Wat bedoel je met guerilla? Ik versta er alvast onder het hanteren van een militaire strategie door kleine groepjes op het platteland."

Denk je dat het gewapend verzet niet democratisch georganiseerd is? Binnen de limieten van een fascistische onderdrukking heb ik de indruk dat het zeer democratisch georganiseerd is. Het lijkt mij zo dat de volledige Palestijnse bevolking achter het gewapend verzet staat.

Nooit gehoord van "stadguerilla"? Wat denk je dat ze anders doen in Jenin?

zuid-afrika
by geert cool Wednesday April 10, 2002 at 08:52 PM

Patrick,
Onze Zuid-Afrikaanse afdeling werkte jarenlang in het ANC als "marxistische vleugel van het ANC". We konden daarbij op zware tegenkantingen rekenen van een deel van de ANC-top. Grote bevrijders zoals Mbeki bijvoorbeeld... Natuurlijk moet je ook in een bevrijdingsstrijd kritiek leveren op zo'n figuren. Kijk maar naar wat Mbeki er vandaag van terecht brengt! Of moet je dat ook al gaan steunen?

Jij hanteert blijkbaar een twee-stadia theorie: eerst nationale bevrijding en dan kan over socialisme nagedacht worden. Maar kun je effectief nationale bevrijding bereiken zonder socialisme?

geen twee stadia theorie
by Patrick Bulté Wednesday April 10, 2002 at 11:05 PM

Natuurlijk moet je kritisch zijn binnen een bevrijdingsorganisatie. Ik heb niks anders beweerd.

Ik ken geen twee stadia theorie. De konkrete situatie moet je beoordelen en dan je strategie en taktiek bepalen.
De Vietnamese Kp en de Chinese Kp hebben tegelijkertijd gevochten voor nationale bevrijding en socialisme. Dat heeft hen niet belet om brede bondgenootschappen te organiseren met krachten die soms anti- socialistisch waren.

In andere omstandigheden ben je verplicht je taktiek aan te passen. De Palestijnse marxisten zouden zich kompleet isoleren indien ze de nationale bevrijding niet voorop stelden.

China, Vietnam,...
by gc Thursday April 11, 2002 at 10:48 AM

Wat in China bvb heeft geleid tot het uitmoorden van communisten door de Kwo-Ming Tang van Tsjang-Kai-Chek, dezelfde Kwo-Ming Tang die Stalin had opgenomen in de Derde Internationale... Hetzelfde scenario in Indonesië wat geleid heeft tot een massale afslachting van communisten, 1 miljoen zijn er vermoord!

Uw vertrouwen gaan stellen in burgerlijke krachten is verkeerd. We moeten voor een onafhankelijke klasse-positie opkomen. Zowel hier als in de Derde Wereld. Hier zou je eigenlijk eenzelfde redenering kunnen volgen in de strijd tegen het Blok. Met radicaal-links opkomen in Antwerpen zou dan evenzeer een "utopische" houding zijn die mijlenver staat van de realiteit. Als realisten en pragmatici gaan we dan maar de SP-A steunen in Antwerpen? Of gaan we niet zo consequent zijn?

LSP = HAHAHAHAHAHA
by Rachid Zaouziou Thursday April 11, 2002 at 05:52 PM
Rachidzz8@hotmail.com

Begin van Discussie

Hallo,
Ik was ook in Antwerpen en zag de betoging. Het was heel vreemd en verward. Een grote groep riep slogans als "Hamas, Jihad, Hezbollah". Toen zijn we met de aanwezige LSP-leden uit de betoging gestapt.


Einde van discussie

strijdbare groeten

Koenraad Depauw
LSP

Volgens mij zijn jullie blijven plakken in de jaren '60, Aan de 3 leden van LSP in Antwerpen, Micha, Nikei en de Rik..

Probeer ten eerste eens te zijde blijven aan de kant van de gerevolteerden en stap niet direct uit een betoging als het jullie niet aanstaat. Dit bewijst dat jullie niet kunnen werken onder de massa's.

Jullie hebben ook blijkbaar schrik van mijn Arabische broeders. Neenee, we willen jullie krantje zelfs niet stelen.

Jullie steunen PLO niet, steunen jullie sharon dan wel??

Koeiraad depauw zeg strijdbaar groeten LSP??
Elke keer als het heet wordt in een betoging gaan jullie opzij of trappen jullie het af.. Dat snap ik neit zo goed. Misschien willen jullie wel plaats houden zodat ze op de betogers meer plaats hebben om op te kloppen???

De geschiedenis van China en Indonesie in enkele lijnen.
by Patrick Bulté Thursday April 11, 2002 at 06:31 PM

Kijk Gc,

Ik ben geen specialist in Chinese geschiedenis. Maar uw commentaar is te simplistisch.

Jij laat uitschijnen dat het uitmoorden van communisten de schuld was van de Chinese Kp of van Stalin.

Waar haal je dat?
Met dezelfde redenering hadden de Duitse kommunisten die omkwamen in de concentratiekampen het zelf gezocht.

De vaststelling is dat de Chinese KP tenslotte en de Japanners, en Tsjang Kai Tsjek en de Amerikanen buitengewerkt heeft.
De meeste kommunisten zijn gevallen tijdens de bevrijdingsstrijd. Daar waar er massamoord op kommunisten gepleegd zijn was dit in gebieden gecontroleerd door Tsjang Kai Tsjek.
Natuurlijk zou GC en LSP dat veel beter gedaan hebben.

Indonesie ken ik iets beter.
1965: volop koude oorlog. Vandaag weten we dat de Amerikaanse ambassade in Djakarta een cruciale rol gespeeld heeft in de massamoord op kommunisten.
Heeft de Indonesische KP fouten gemaakt? Jazeker, maar absoluut niet de fout waar jij op doelt ( een breed eenheidsfront voor nationale onafhankelijkheid en socialisme).
Het succes van de Indonesische Kp (en van de Chinese) is grotendeels gebaseerd op dat eenheidsfront.
De grootste zelfkritiek die de PKI nadien gemaakt heeft was juist dat ze de gewapende strijd verwaarloosd hebben. Diezelfde guerilla waar je in geval van Palestina zo'n moeite mee hebt.

"Uw vertrouwen gaan stellen in burgerlijke krachten is verkeerd."

Dat is een karikatuur van wat zowel de Palestijnse, Vietnamese, Chinese en Indonesische kommunisten verstaan onder "eenheidsfront".
Vanuit hun standpunt wordt (werd) een dergelijk eenheidsfront geleid door de Kp.
Zelfs in Belgie hebben we iets dergelijks gekend: het "onafhankelijkheidsfront" werd tijdens WO2 geleid door de KPB en omvatte lagen van de kleinburgerij.
En in die zin gaat uw vergelijking met Antwerperen ook al niet op.
Stel u voor dat een electoraal breed front geleid wordt door een marxistische partij; dat zou een stap vooruit kunnen zijn.

Indonesië
by gc Thursday April 11, 2002 at 08:49 PM

Patrick,
Je vergist je toch wel ernstig over Indonesië. Waarom stelde de PKI zo'n vertrouwen in Soekarno en co? Waarom dachten ze dat die burgerlijke krachten een progressieve rol zouden spelen?
Je hebt toch zelf gezien in de geschiedenis hoe dit geleid heeft tot de moord op 1 miljoen communisten in Indonesië? Was dat de grote stap vooruit die je in gedachten had met je brede volksfront?
GC

Soukarno was iemand anders dan Souharto
by Patrick Bulté Thursday April 11, 2002 at 09:52 PM

Soukarno was een burgerlijke nationalist.
Vandaag zijn dergelijke leiders een zeldzaamheid.
Soukarno heeft o.a. geprobeerd De Derde Wereldlanden blok te doen vormen tegen het Westen.

Soukarno had een goede reputatie bij de bevolking.

Volgens mij verwar je Soukarno met Souharto. Souharto heeft net als Pinochet samen met de CIA een coup gepleegd en de massamoord ingezet.
Als je Soukarno met iemand kan vergelijken dan is het eerder met Allende.

LSP = SP-A???
by Rachid ZZ Friday April 12, 2002 at 01:34 PM
Zie boven

GC wat zit je te bazelen, jullie hebben vroeger met de militant ook op de lijst van de SP gestaan, consequent.. laat me niet lachen...

Wholla Caveman
by Rachid zz Friday April 12, 2002 at 05:47 PM
rachidzz8@hotmail.com

Wholla caveman, wat kan PVDA dat LSP niet kan, iemand kan zo gemotiveerd zijn dat hij vlaggetjes wil uitdelen van PVDA zonder daarbij te zitten en zonder dat die die kennen. Als je dat dan vraagt dan weten die dat niet, natuurlijk niet. vraag dan aan een man die ouder is , die zal wel kunnen. LSP zijn gaan lopen en hebben ons in de steek gelaten,denk daar maar over na. vroeger kon mij dat niks schelen, maar nu weet ik het wel. Het verschil is dat de PVDA dichtbij de mensen staan. de LSP doet niks, die zijn toch maar tegen ons. PVDA Othamn gaat naar Palestina. jullie denken daar nog niet eens aan. Dat is het verschil tussen LSP en PVDA!

Geld?
by joris Friday April 12, 2002 at 09:16 PM

De LSP kan itt de PVDA niet rekenen op een allesverslindende subsidiemachine. Als wij naar Israël gaan moeten we dat zelf betalen.

h
by caveman Friday April 12, 2002 at 10:31 PM

Als je met een 3-tal mensen in een betoging zit van 1000 en de reactionaire krachten krijgen de overhand op zulk een manier dat het niet meer te keren is, dan zal elke normale delegatie uit deze betoging stappen om duidelijk te laten blijken dat ze zich distantiëren van deze vorm van oppositie. Er is een klassenanalyse nodig zoals iedere marxist wel zal beamen. En niet een Hamas-analyse zoals onze geliefde vriend van de PvdA insinueert.
Tarik:
- dat allemaal verkopen onder de heilige koe "klassenanalyse", dat bij hen een soort religieuze msytificatie krijgt waar Hamas niet aan kan tippen
Sinds wanneer kan Hamas tippen aan een marxistische klassenanalyse??
De LSP heeft binnen de SP gewerkt tot op het moment dat de SP-bureaucratie zich heeft beginnen afzetten tegen de militante basis. Waarna ze is afgesplitst.
De rest volgt later wel...

Nog meer puike analyses en standpunten
by Jeannk Saturday April 13, 2002 at 01:05 AM
jeannk@hello.be

1 Joris ik weet niet waar je je informatie vandaan hebt gehaald, maar de PVDA wordt nul de balle gesubsidieerd, de enige manier waarop wij grote projecten zoals deze reis kunnen realiseren is discipline en revolutionaire moraal.

2 Caveman of wel ben je onwetend ofwel ben je een leugenaar. De BWP, SP(A) pleegt al meer dan honderd jaar verraad ten opzichte van haar basis, denk maar aan Henri de Man (collaboratie met Hitler!), Paul Henri Spaak (eerst Belgische secretaris-generaal van de NAVO!). Natuurlijk wordt jullie standpunt in deze materie wel een beetje verduidelijkt doordat grote socialist Van de Lanotte zichzelf vroeger ook Trotskist noemde.

Foutje
by David Saturday April 13, 2002 at 09:24 AM

Nee, Medhi, Van de Lanotte noemde zichzelf anarchist. De trotskist in de Belgische regering is Vandebroucke.

Tot in januari 1995 binnen de SP
by Peter Mertens Saturday April 13, 2002 at 11:44 AM

Caveman schrijft: "De LSP heeft binnen de SP gewerkt tot op het moment dat de SP-bureaucratie zich heeft beginnen afzetten tegen de militante basis. Waarna ze is afgesplitst"

Dat is tenminste duidelijke taal: tot januari 1995 had de SP-bureaucratie zich nog niet afgezet tegen de militante basis. En wat dan met de koloniale politiek in Congo ? En de oorlog tegen Irak ? En het Globaal Plan ?

Een stukje geschiedenis

In 1975 is het de beurt aan de Oostendse groep jongsocialisten ‘Vonk' om het ‘entrisme' te volgen. Zij sluiten zich aan bij het grote Britse voorbeeld en worden opgenomen in het Committe for a Workers International. Opdracht van De Vonk: de SP verlinksen en het stalinisme bekampen.
De Socialistische Partij kan op dezelfde resultaten bogen als haar broeders van Labour. Steun aan het kolonialisme, steun aan het kapitaal van De Generale & Co, steun aan de barbaarse oorlog tegen Irak. Ook na de verkiezingsnederlaag van de SP in december 1991 (-5,9%), blijft Vonk hardnekkig de sociaal-democratie verdedigen: "De SP is en blijft de traditionele politieke uitdrukking van de arbeidersklasse. (…) Door geduldig en hardnekkig werk zullen we onze partij heroveren én de volgende verkiezingen winnen."

De sociaal-democratische partijbonzen hebben hun partijgeschiedenis ondertussen samengevat als "een eeuw samenwerking met het kapitalisme" . "De Socialistische Internationale, heropgericht in 1951, bevestigt ondubbelzinnig het afzweren van het marxisme.", aldus PS-kopstuk Anne-Marie Lizin . Neen, neen, beweren de "marxisten" van De Vonk, "onze partij" (de SP) blijft "de traditionele politieke uitdrukking van de arbeidersklasse". Datzelfde jaar heeft "onze partij" de agressie-oorlog tegen Irak gesteund die 250.000 Irakezen de dood injoeg. En diezelfde maand legde "onze partij" de Maastricht-normen voor de Europese Muntunie vast. Maar geen nood, verlaat de de SP niet en blijf geduldig in de partij werken, zo zullen "we" de volgende verkiezingen winnen…

Over het kanaal worden Taaffe & Co, na veertig jaar "verlinksen" van Labour, uiteindelijk uit de Labour Party geworpen. Een groep onder leiding van Grant blijft binnen Labour werken, een groep onder aanvoeren van Taaffe richt "Militant Labour" op.
Ook in België volgt in februari 1992 de scheuring, maar blijft iedereen binnen de sociaal-demokratie werken. 32 leden richten ‘De Militant' op en blijven in de SP werken, 30 leden blijven bij de ‘Vonk' en ook zij vervolgen (tot vandaag) hun werk in de SP.

De leden van het "nieuwe" Militant-groepje blijven oproepen om binnen de SP te werken, net zoals de Vonk dat altijd heeft gedaan. Drie jaar later drukken de SP en PS het Globaal (inleverings)Plan door tegen de wil in van 70.000 betogende arbeiders in Brussel. De staalarbeiders van de Forges de Clabecq zijn met 11 autobussen present. Het bewustzijn groeit dat de sociaal-demokratie een vijand van de arbeidersbeweging is.
Niet zo bij De Militant. François Bliki blijft het vertrouwen in de sociaal-demokratie prediken, en roept allen op naar het SP-congres te komen: "Wanneer de SP/PS leiding het na zo een betoging nuttig acht in de regering te blijven… dan roept dat vragen op. Ofwel is die leiding niet in staat om leiding te geven en moet ze vervangen worden, ofwel is ze zich niet bewust van wat ze doet en dan moet haar dat duidelijk gemaakt worden… Waar dit nog kan moeten we… oproepen voor een massale aanwezigheid op het SP-congres om te voorkomen dat de leiding alle socialistische principes overboord gooit." En na het congres roept Militant gewoon op om voor de ‘linkse kandidaten op de SP-lijsten' te stemmen.

Zelfs bij het uitbreken van het Augsta-schandaal vindt hoofdredacteur Eric Byl het nodig de PS in bescherming te nemen: "in Wallonië is een sterke PS, ondanks haar politiek van kollaboratie met de patroons en haar slaafs toegeven aan het globaal plan, een hindernis om het botte saneringsmes door de strot van de arbeiders te rammen." Dat is Operatie Illusie van De Militant ten voeten uit. De PS heeft niet "slaafs toegegeven" aan het Globaal Plan, maar het zelf doorgedrukt. En het botte saneringsmes, dat is het Globaal Plan zélf.

Vier jaar later, in januari 1995, gaan Byl en Bliki eindelijk uit de SP en besluiten ze, naar het stichtend voorbeeld van Militant-Labour om Militant-Links op te richten. Zonder verpinken schrijft Eric Byl bij de oprichting "nooit hebben we illusies gekoesterd in de SP als instrument om de maatschappij te veranderen." Waarom hebben ze dan twintig jaar lang jongeren opgeroepen om de SP van Navo-generaal Claes en concurrentie-goeroe Van Miert te vervoegen, op hun verkiezingslijsten te komen en voor hen te stemmen ?

Caveman ontmaskerd
by Habibi Saturday April 13, 2002 at 01:09 PM

Nikei, waarom maak je nu tussenkomsten onder de naam Caveman?? Een koe een koe noemen niet?? Iedereen weet toch dat jij dat bent.

sorry
by Jeannk Saturday April 13, 2002 at 02:45 PM
jeannk@hello.be

Inderdaad David heeft gelijk.

pseudoniemen
by geert cool Saturday April 13, 2002 at 04:42 PM

Habibie, ik vraag me ook af wie Caveman is. Het is wel grappig dat jij die ontmaskert als iemand die op datzelfde ogenblik aan het skiën was ;-) Trouwens, habibie is uw eigen naam veronderstel ik?

Alvast positief dat Peter Mertens hier een bijdrage in eigen naam plaatst. Waarom werkten wij vroeger in de SP? Omdat we zo verzot waren op de rechtse leiding die al jaren verraad pleegt? Of zou het toch geweest zijn omdat er door brede lagen van de bevolking naar de SP gekeken werd als een instrument, omdat een brede laag zelfs actief was in die partij en wij niet zo wereldvreemd zijn om ons daar niet midden in te gaan begeven om de discussies aan te gaan over een alternatief op dit systeem?

is dit niet raar?
by sim Saturday April 13, 2002 at 08:42 PM

LSP heeft geen moeite om jarenlang in een partij te zitten waar de rechtse leiding al jaren verraad pleegt, maar vanaf de moment wanneer ze in een betoging vol gerevolteerde jongeren zit nemen ze snel de benen.

ik heb hier toch mijn vrangen bij

Pseudoniem
by Habibi Tuesday April 16, 2002 at 07:02 PM

Wholla, Geert cool, jij gebruikt toch ook GC
En jij bent de Habibi van je vriendjes.
Verander je naam in Habibi cool. niet dat je cool bent maar gewoon je achternaam...
Chocran, broeders weten over wat ik het heb.

Leve Arafat, Leve Hamas, Leve Hezbolla

vrangen = vragen
by sim Tuesday April 16, 2002 at 08:11 PM

Sorry voor mijn slechte zin gepost op 13/04. (eerst een contaminatie en dan een fout op meervoud-enkelvoud)
Maar bon, slecht nederlands of niet, mijn punt was: Waarom voelt LSP zich beter thuis in de SP(A) dan op een betoging vol gerevolteerde jongeren?

ik wacht nog steeds op een antwoord

Sim

Sim
by gc Wednesday April 17, 2002 at 11:49 AM

Sim, waar haal je dat wij moeite zouden hebben om in een betoging te blijven van gerevolteerde jongeren? Als we geen impact kunnen hebben tegenover de aanwezige islamfundamentalisten en geen krachtsverhouding daartegen kunnen opbouwen zullen we uiteraard onze conclusies trekken. Als we wel een impact kunnen hebben zullen we in de betoging de invloed van islamfundamentalisten politiek tegengaan.

Over de SP: ik heb toch gezegd waarom we daar een aantal jaren in gewerkt hebben. Dit ging niet gepaard met het ons aanpassen aan die rechtse leiding. Onze stroming is steeds voor haar marxistische ideeën opgekomen. Door binnen de SP actief te zijn konden we gemakkelijker de discussie aangaan met brede lagen van de arbeidersbeweging. Vandaag zou dat eerder omgekeerd zijn... Vandaar zou een werking in de huidige SP-A contraproductief zijn voor marxisten. Vandaag zijn we natuurlijk wel lid van de vakbond, ondanks de rechtse leiding die de kameraden van Clabecq een mes in de rug gestoken heeft. Betekent dit echter dat iedere vakbondsmilitant de politiek van de leiding steunt? Neen toch.

Jaja
by Danny C. Wednesday April 17, 2002 at 11:56 AM

En daarom ook roepen jullie nu op voor een opstand tegen Chavez.
Het wordt me alsmaar duidelijker waar jullie naar toe willen.

toch nog niet alles duidelijk
by sim Wednesday April 17, 2002 at 12:14 PM

'Door binnen de SP actief te zijn konden we gemakkelijker de discussie aangaan met brede lagen van de arbeidersbeweging.' Op de betoging waren er ongetwijfeld ook mensen uit de arbeidersbeweging, maar er waren nog veel meer jongeren. Geen goesting om gerevolteerde jongeren een alternatief te bieden voor het moslimfundamentalisten? Of wanen jullie jezelf al zo groot dat de jongeren niet jullie prioriteit is en jullie vanaf nu slechts de arbeidersklasse aanspreken?
Nee, ik blijf ervan overtuigd, als communist is het niet de juiste houding om uit een massabetoging weg te lopen, omdat de ordewoorden misplaatst zijn of omdat de leiding er een andere visie op na houd. (als ik mij niet vergis is mei '68 gegroeid uit het initiatief 'leuven vlaams')

Over de SP: 'Vandaag zou dat eerder omgekeerd zijn... Vandaar zou een werking in de huidige SP-A contraproductief zijn voor marxisten.' Waarom is de situatie vandaag zo anders als 5 jaar geleden? Als ik het stukje geschiedenis van peter mertens lees dan heb ik niet de indruk dat de SP zo'n breuk heeft gemaakt met het verleden. De SP-A blijft verder doen zoals ze al lang bezig waren.
Of zijn de 'brede lagen van de arbeidersbeweging' ineens verdwenen uit de ledenlijst van de SP-A?

Het blijft mij nog steeds een raadsel

Sim

pseudoniem
by habiba Monday April 21, 2003 at 05:29 PM

Rouach entek Arafat, Hamas, Hesbolla

broeders weten ook wel waarover ik het heb