arch/ive/ief (2000 - 2005)

De advocaten Libert en Legros van het ABVV verdedigden 5 van de 13 van Clabecq
by danielco Tuesday April 02, 2002 at 06:06 PM

25 maart 2002. Het Hof van Beroep wilde blijkbaar een eind maken aan de zaak en had drie lang zittingen gepland. De advocaten Libert en Legros van het ABVV-metaal verdedigden vijf van de dertien beklaagden, onder wie ex-delegee Capelli.


25 maart 2002. Het Hof van Beroep wilde blijkbaar een eind maken aan de zaak en had drie lang zittingen gepland. De advocaten Libert en Legros van het ABVV-metaal verdedigden vijf van de dertien beklaagden, onder wie ex-delegee Capelli.

Advocaat Libert beschreef de context: "Het proces-Clabecq is in meer dan één opzicht uitzonderlijk: 46 zittingen, een proces dat de beklaagden diep treft, ze zijn hun werk kwijt en waren slachtoffer van een heuse haatcampagne in de pers. Ze kampen met gezondheidsproblemen: maag- en slaapstoornissen. Alleen al daarom moeten de beschuldigingen onontvankelijk worden verklaard. Men weet nog altijd niet waarom het die dertien zijn die vervolgd worden terwijl honderden anderen ook deelnamen aan de gewraakte gebeurtenissen. Waarom vijf delegees van de 36 die destijds de ABVV-delegatie uitmaakten?"
En, zo voegt Libert er aan toe: "In dit sociaal conflict dat al twintig jaar duurt, staan twee soorten logica lijnrecht tegenover elkaar: die van de liberale staat die het bezit en de macht verdedigt en die van de arbeiders die de verliezers zijn in het kapitalistisch systeem. Het motief van de 'misdaad' van de beklaagden is de verovering van hun waardigheid, hun gevecht voor hun werk."
Libert, de officiële advocaat van het ABVV van Nollet en Jorissen, maakt ook een compliment aan die van Clabecq: "In februari 1997 kondigden specialisten zoals Michel Capron het onvermijdelijke einde aan van de Forges. Hoe legt hij dan de opklaring uit met de overname door Duferco, vlak na de Mars tegen de Leugenaars van 5 april 1997? Men kan niet anders dan denken dat de verklaring ligt in de strijd van de arbeiders van Clabecq. En de 'misdaad' die ze begingen is een nuttige 'misdaad' vermits de helft van het bedrijf er weer door opgestart werd."
"Sinds twintig jaar heerst er een klimaat van terreur in de streek, de dreiging dat je je werk verliest. Hoeveel arbeiders werden ziek of pleegden zelfmoord door deze terreur?", zegt Libert nog. "Als de arbeiders dan oog in oog komen te staan met curatoren die het geld van hun gezin laten aanslaan, terwijl ze al 25 jaar dat geweld moeten ondergaan, dan is het geweld dat daarop volgt te begrijpen en te verontschuldigen."

Anne Krywin, advocate van Fernand Fyon (BBTK), is verontwaardigd over de aanklacht tegen haar cliënt omtrent de gijzeling van twee BOB'ers: "Voor alle doden en verongelukten bij de Forges is er nooit iemand vervolgd wegens gijzeling. Toen de patroons van de fabriek de congé's dreigden in te trekken als ze geen overuren zouden maken, is er niemand van de patroons voor de rechtbank gesleurd wegens gijzeling." En Krywin besluit: "Dit is een vals proces. Het parket van Nijvel wilde de delegatie criminaliseren. Tussen het beeld dat in de pers en door het parket werd opgehangen en de werkelijkheid, meneer de voorzitter, ligt er een wereld van verschil."