arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces Clabecq : Meester Diagre, advocaat van Michel Orlando (ACV)
by danielco Tuesday April 02, 2002 at 06:04 PM

25 maart 2002. 59de zitting van het proces Clabecq. Meester Diagre, advocaat van Michel Orlando (ACV), houdt eveneens een vlijmscherp pleidooi.

25 maart 2002. 59de zitting van het proces Clabecq. Meester Diagre, advocaat van Michel Orlando (ACV), houdt eveneens een vlijmscherp pleidooi.


Eerst plaatst ook hij het conflict bij de Forges in zijn context: "Uniek in de sociale geschiedenis: in 1992 kennen de arbeiders van Clabecq het bedrijf een lening toe van 695 miljoen frank, via een loonverlies van 10 procent en het laten vallen van hun premies en hun vakantiegeld. Dessy, de patroon van de Forges, zegt in november 1995, wanneer de situatie rampzalig blijkt: "We zijn niet van plan te verdrinken, wij gaan ons niet laten meesleuren door de storm." Maar op 18 december 1996, wanneer de Europese Commissie beslist dat er geen vers kapitaal in het bedrijf mag gestoken worden, beslist de beheerraad van de Forges de boeken neer te leggen en de fabriek te sluiten tot begin januari. De directeurs vertrekken met de noorderzon en laten het bedrijf stikken."
En Diagre roept het uit: "Ik vraag u, meneer de voorzitter, hadden wij tegen die arbeiders moeten zeggen dat ze niets moesten ondernemen? Dat ze zich erbij moesten neerleggen? Wat men de dertien beklaagden verwijt, is dat ze niet wilden verdrinken en dat ze zich niet lieten meesleuren door de storm. Zelfs als meneer D'Orazio de vergelijking wellicht niet graag hoort: hij gedroeg zich als Jezus die de storm bedaarde!"
Diagre, die de verdediging opneemt van Orlando, beschuldigd van slagen aan een rijkswachter tijdens de bezetting van de autostrade in Wauters-Brakel in maart 1997, breekt de beschuldiging af met tal van documenten uit het dossier. De rijkswacht beschuldigt D'Orazio en Marra via tal van getuigen dat ze hen bedrogen hebben: ze zouden toelating gevraagd hebben de industriezone van Wauters-Brakel te bezetten maar beslisten dan van naar de autostrade te gaan, wederrechtelijk. Maar er is een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken: het verzet tegen de bezetting van de autostrade moest "symbolisch" zijn en mocht "niet leiden tot een krachtmeting".

Wat de beschuldigde Orlando betreft: niemand herkent hem formeel. Een rijkswachter bevestigt dat hij hem herkende nadat hij de beelden zag op RTL-TVI waar hij geïnterviewd werd. "Wie zou durven geloven dat de rijkswachters a posteriori feiten zouden zoeken tegen diegenen die in hun ogen de aanvoerders waren?", vraagt Diagre zich af. Want geen enkele rijkswachter heeft Orlando formeel herkend in de verwarring van de massa en het traangas. Hij droeg in elke betoging nochtans een onmiskenbare pet met 'Magic Orlando' en een groen jasje van het ACV, dat je bij de Forges niet zo gauw ziet. Alleen een agente kwam anderhalf jaar na de feiten in een zitting zeggen: "Ik heb hem herkend aan zijn blauwe ogen." Je moet maar durven! "'t Is waar, bij de rijkswacht zien ze alles blauw", fluistert iemand...
Volgende en laatste zitting : 9 april, 8u45 Justitie Paleis, Brussel