arch/ive/ief (2000 - 2005)

Als Alle Palestijnen het nu eens anders zouden aanpakken ?
by jpe Monday April 01, 2002 at 10:55 PM

Na weer een dag van t(er)reurberichten uit het Midden-Oosten (en niet gehinderd door enige bescheidenheid): een voorstel tot alternatieve aanpak voor het Palestijns verzet.

Vooreerst dit: ik sta achter het oorspronkelijke uitgangspunt van de PLO dat er in het gebied dat nu bekend staat als Israël en de Bezette Gebieden, een lekenstaat zou moeten opgericht worden waarin zowel Joden, Palestijnen als andere mensen vreedzaam zouden kunnen samen leven. We leven in de 21ste eeuw. De tijd van op een religie gebaseerde staten zouden we nu toch stillekes achter ons moeten kunnen laten.

Momenteel zijn we daar in Israël/Palestina verder van verwijderd dan ooit en dat is niet alleen de schuld van de uiterst-rechtse Israëlische regering. Dat is voor een stuk ook de schuld van Palestijnse extre misten. Ik tracht even uit te leggen waarom.

Vandaag hoorde ik ergens op een omroep (wellicht VRT) dat de overgrote meerderheid van de Israëli achter het optreden van het Israëlische leger staat, omdat ze willen dat er een eind komt aan de bomaanslagen in Israël.

Stel nu dat het Palestijnse verzet zich had geconcentreerd op alleen het aanvallen van Israëlische doelwitten (zoals daar zijn: het leger en de kolonisten ...) in de Bezette Gebieden (en dus niet binnen de grenzen van wat nu Israël heet) ...

Dan hadden vele Israëli nu wellicht gedacht: laten we ons daaruit terugtrekken, geef de Palestijnen hun eigen mini-staat en dan laten ze ons met rust. Zie hoe zelfs de V.S. al enkele malen door protest in eigen land gedwongen werden om zich militair terug te trekken zodra er te veel lijkkisten terug kwamen (Vietnam en Somalië met name).

Door alleen de bezettende machten aan te vallen zou het Palestijns verzet bovendien wereldwijd op veel meer sympathie hebben kunnen rekenen dan nu met de bloedige aanslagen in wat nu Israël heet, zelf.

Een aantal Palestijnse extremisten koos echter voor een tactiek die even crapuleus is als wat het Israëlische leger doet: de burgerbevolking aan de overkant aanvallen.

Ik denk dat iedereen die het nu als democraat voor de Palestijnen wil opnemen, evenzeer de Palestijnse extremisten moet terechtwijzen voor hun laffe aanslagen tegen burgers waarvan sommigen zeer zeker onschuldig waren: de kleine kinderen die er aan Israëlische kant gedood werden kan je echt geen medeplichtigheid (ook geen passieve) verwijten.

Het is van belang dat zowel de Israëlische als de Palestijnse extremisten terecht gewezen en hopelijk ook ooit berecht worden omdat ze hun beider volken in een eindeloze spiraal van geweld storten; een spiraal waar wel degelijk sommigen baat bij hebben: de Israëlische militaire industrie bv. maar ook de Palestijnse extremisten die indien er vrede zou komen, hun macht over het eigen volk zouden verliezen.

Als er al een oplossing voor het huidig conflict te bedenken valt, dan is het wellicht één die door de Verenigde Naties moet opgelegd worden en waarbij een troepenmacht eerst de strijdende partijen scheidt en een politiemacht ondersteund door een speciaal tribunaal vervolgens aan beide kanten de criminelen begint op te pakken en op te sluiten.

Maar om tot zo'n aanpak door de V.N. te komen moet wel eerst de wurggreep van de V.S. op de V.N. gebroken worden. Hoe dat bereiken ? Door om te beginnen bv. de V.N.-gebouwen uit de V.S. weg te halen en elders te huisvesten. Door met de Europese Unie de werking van de V.N. fatsoenlijk te gaan financieren (in plaats van een Europese militaire macht te willen uitbouwen). Enzovoort ...

Utopische dagdromerij ? Misschien, maar wie bedenkt er iets beter ?

...
by april Monday April 01, 2002 at 11:44 PM

Zei de intellectueel terwijl hij van het zalige lentezonnetje genoot en een nieuwe fles wijn ontkurkte. De vogeltjes fluiten. Hé, zouden de kogels in Palestina ook zo fluiten.

Bla bla
by pffff Tuesday April 02, 2002 at 11:01 AM

Bla Bla Bla Bla .....

Een boycot.

Gewapend verzet.

1000% akkoord met april.

Wat gaat gij doen JPE .....

De les spellen aan een volk zonder land.
Ge moet het maar doen.

Even time out
by Maarten Van Hove Tuesday April 02, 2002 at 05:11 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Wow - ik vind dit, ook al is het dan misschien van een zonnig terrasje - een zinvolle poging om eens voorbij de deadlock te kijken. Zal jouw boycott Sharon treffen, of de gewone mensen daar?

Jij pakt JPE aan die een vredesvoorstel doet als zijnde 'je moet maar durven', maar tegelijkertijd kom je met de concrete oplossing 'gewapend verzet' aandraven?

Het mag dan misschien flower power klinken, maar is daar ondertussen niet genoeg geknald? Wat wil je dan? Mee gaan schieten?

Dit is een zaak voor de Arabieren en voor de VN, en een kritisch punt dat Europa eindelijk eens een respectvolle kleur moet doen kiezen - ook al gaat dat tegen de VS in.

'Echte' revolutionairen blijven natuurlijk heldhaftig ANONIEM
by jpe Tuesday April 02, 2002 at 09:05 PM

Wat een niveau dat de eerste twee reacties hier hebben:

1)ipv op de ideeën in te gaan en eventueel een alternatieef aan te reiken, vallen 'april' en 'pffff' de boodschapper aan. Argumenten 'ad hominem' noemen ze dat. Dat zijn natuurlijk altijd de beste: als je echt niets anders meer in de kast hebt, dan doen die het altijd goed.

2) Bovendien schrijven beide 'revolutionairen' die de kogels om hun oren horen fluiten, onder een nietszeggende schuilnaam. HEROISCH mijne heren. Met lafffaards zoals jullie twee wordt de revolutie waar jullie ooit aan mee zouden doen - gesteld dat je dat al zou doen - gegarandeerd een voltreffer.


P.S. Deze uit een werkmansbroek geboren intellectueel zat niet op een terrasje van een wijntje te genieten toen hij bovenstaand stuk bedacht. Ik heb gisteren een dag hard op het land gewerkt bij familie en toen ik 's avonds laat terug in Brussel was, heb ik die tekst nog geschreven. En wat doen jullie, er een pfff-commentaartje bij bedenken.

Gebruik jullie grijze hersencellen die je hopelijk hebt om eens wat langer dan 2 seconden na te denken of rot anders op.