arch/ive/ief (2000 - 2005)

Overbevolking gevangenis Antwerpen : aktie !
by de gevangenen Sunday March 31, 2002 at 09:19 PM
Begijnenstraat 42, 2000 Antwerpen

Gevangenen roepen op om aktie te voeren tegen de overbevolking in de Antwerpse Begijnenstraat. Aktie: 3 april, 13-15u.

De volgende brief bereikte ons vanuit de Antwerpse gevangenis. We willen deze graag hier posten om mensen ook op te roepen deel te nemen aan de aktie.

"Beste familieleden en vrienden,

U zal van uw familie, man of vriend al gehoord hebben dat de toestand in de Antwerpse gevangenis niet meer menselijk is.
Beeld u zich een telefooncel in en doe deze oppervlakte maal twee, dan weet u ongeveer de beweegruimte van een gevangene. Een cel is dan ook niet veel groter dan 8m². Dit is dan wel voor twee personen en momenteel, in veel gevallen, zelfs voor drie. Als u bedenkt dat er dan ook nog meubilair en sanitair in de cel staat, weet u dus hoeveel vrije ruimte er is. De derde persoon kan dan met zijn matras de "vrije" ruimte innemen. Door deze overbevolking komen alle levensnoodzakelijke middelen in het gedrang. De kledij kan niet meer tijdig geleverd worden, met als gevolg dat wij acht tot tien dagen moeten doen met drie onderbroeken, drie t-shirten en drie paar kousen. Het aantal gevangenen blijft dagelijks stijgen maar het budget voor het eten niet. Dat houdt in dat men met het budget voor 390 gevangenen nu kookt voor zeshonderd. Daar moet geen verdere uitleg bij... Alle diensten van de gevangenis zijn overstelpt met werk, maar tevens ook onderbemand. Zowel de sociale dienst, de medische dienst als alle andere diensten. Vele gevangenen leven op chocolade, speculaas, eieren, koffie en sigaretten. Maar wat met de gevangenen die zich dit niet kunnen veroorloven?
Vele cipiers zijn overspannen en werken dat dan uit op de gevangenen. De gevangenen werken dat dan weer uit op hun bezoekers, waardoor er vele relaties en familiebanden onherstelbare schade oplopen. Ook in de cellen en op de wandeling zijn er regelmatig zware gevechten. Door heel deze toestand gebeuren er ook meer zelfmoorpogingen en helaas lukken deze steeds vaker. Dit wordt natuurlijk zoveel mogelijk stil gehouden.
Gevangenen die schuldig bevonden worden, zijn beter af dan diegene die nog in voorarrest zitten. De veroordeelden worden tenminste naar een gevangenis van strafuitvoering gebracht waar men gevangenen mag weigeren. Hier niet. In dit Huis van Arrest mag men niet weigeren en men blijft er dus maar bijstoppen.

Daarom vragen wij aan zoveel mogelijk bezoekers om op woensdag 3 april van 13 tot 15u met de wagen naar de gevangenis te komen en uw wagen zo dicht mogelijk bij elkaar te parkeren van het begin tot het einde van de Begijnenstraat, zodat deze helemaal geblokkeerd wordt. Hoe meer wagens we kunnen mobiliseren, hoe beter. Er zal zeker pers aanwezig zijn. Dan is ook het moment aangebroken om de reden van deze actie uit te leggen en het ongenoegen te uiten. Vervolgens wordt de actie gestopt om 15u.
Beste vrienden en familie, uw woord wordt misschien gehoord. Het onze niet."

AKTIE : 3 APRIL, 13-15u, Begijnenstraat Antwerpen