arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vreemde pacifisten in Israël
by christophe c. Saturday March 30, 2002 at 05:27 PM

Pacifisme is in Israël een vlag die een heel brede lading dekt. Dat wordt duidelijk als je de mening van de pacifist Van Creveld leest.

Het Hebreeuwse weekblad "Yerushhalyim" liet begin maart de bekende historicus Professor Martin Van Creveld aan het woord. Deze man noemt zichzelf een pacifist. Het Israëlische leger moet zich terugtrekken uit de bezette gebieden. Daar was deze pacifist het volmondig mee eens. Maar er is natuurlijk de veiligheid van Israël. Het Israëlische leger moet beletten dat de Palestijnse terroristen hen achtervolgen tot in het heilige land. Er is maar een manier om hen dat te beletten. "We moeten duizenden Palestijnen vermoorden. We moeten zo hard slaan dat het niet meer nodig zal zijn om nog een tweede keer te slaan. Het zou best kunnen dat 5000 of 10.000 dode Palestijnen niet genoeg is. Dan moeten we er dan maar meer doden."
En de internationale gemeenschap, daar is Van Creveld niet bang van. "Als we heel hard en heel snel slaan, is de zaak voorbij voor de internationale gemeenschap wakker schrikt. Daarna kunnen we ons terug trekken en voorgoed de deur achter ons op slot doen."

Dit is niet de mening van een geïsoleerde gek. Dit is de mening van een gerespecteerde professor die in alle media werd geciteerd. Wat Sharon doet, verschilt niet zoveel van wat Van Creveld voorstelt. De regering van Israël kiest er voor om het verzet volledig uit te roeien. "De infrastructuur van de terroristen ontmantelen" heet dat in de mond van Sharon. Vandaag zaterdag werden volgens Palestijnse bronnen in Ramallah de lijken gevonden van vier Palestijnen die allen afgemaakt waren met een nekschot. Zestig anderen werden opgepakt.

Ik begin zo een beetje te begrijpen waarom een linkse jood uit Parijs mij onlangs vertelde dat hij niet voor vrede was, maar voor rechtvaardigheid. Pacifisme lijkt in dit geval een vlag die een wel heel grote en onduidelijke lading dekt.
En trouwens van vlaggen gesproken: de Israëlische vlag heeft niet toevallig twee blauwe banden. Het is het symbool voor Groot-Israël, een droom die nog altijd leeft. Een Israël van de Middellandse Zee tot aan de Eufraat. Daarom ook dat ik nooit begrepen heb dat Indymedia.Israël zich wil verbinden met deze naam.

Bron: http://www.palestine-info.com/index_e.htm

Vijf Palestijnse militanten uitgeschakeld
by christophe Saturday March 30, 2002 at 06:37 PM

Het bericht over de vermoorde Palestijnse militanten werd ondertussen bevestigd door onder meer CNN. De viif werden in een stukgeschoten kamer terugvonden met elk een kogel door het hoofd.