arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie aan gesloten centrum in Steenokkerzeel
by Mara Sunday March 24, 2002 at 06:40 PM

Een honderdtal mensen hebben zich zondagnamiddag voor het gesloten centrum in Steenokkerzeel verzameld.

Ze protesteren omdat er gisterenochtend een vluchteling op verdachte wijze om het leven is gekomen; en betogen tegen het bestaan van gesloten centra in het algemeen.
Kinderen en volwassenen zitten samen gevangen achter tralies, achter spiegelramen in een gebouw,dat omheid wordt door niet minder dan 3 omheiningen. Het gesloten centrum grenst aan een landingsbaan van Zaventem, waar er dagelijks ettelijke vliegtuigen opstijgen. Want het zijn gevangenen. Gevangen zonder dat ze ooit een misdaad hebben begaan. Dat roepen ook heel wat vluchtelingen in het Duits of soms in het vlekkeloos Nederlands naar ons. "Waarom zitten wij hier? We hebben toch niets gedaan? Wij willen vrijheid."
Op een verdieping alleen al zouden een 20-tal kinderen zitten. Een vierjarig kindje staat aan het raam te wuiven, achter tralies welliswaar.
De verschillende vluchtelingen actiegroepen roepen bemoedigende woorden en dicteren telefoonnummers waarop de vluchtelingen kunnen bellen als ze iets kwijt willen. Er wordt met bloemen over de omheiningen gegooid en enkelen proberen proberen zelfs door de omheining te geraken. Tevergeefs.
"We komen terug", roepen de betogers. "Kom om 1 uur 's middags, dan mogen we buiten", antwoord een vluchteling.
Echt een gevangenis. De gevangenen worden om 13 uur gelucht.

Steenokkerzeel verdient een Bomspotting
by Petra Monday March 25, 2002 at 02:02 PM

Deze actie is een cloon van die actie van 13 december! Ik vraag me af hoe dikwijls de vluchtelingen daar hetzelfde ritueel moeten ondergaan, of ze nog kunnen geloven dat er ook maar iets kan veranderen.

Ik zie weinig verschil tussen Steenokkerzeel en Kleine Brogel. Moeten we het niet op dezelfde manier aanpakken?

niet blindstaren op 1 actievorm
by manu Monday March 25, 2002 at 03:29 PM

beste petra,

ik begrijp je frustratie, maar de vluchtelingencollectieven doen meer dan alleen maar aan de gesltoen centra betogen, die hebben nog een hele werking waarbij ze de vluchtelingen proberen te helpen in hun dossiers.

de confrontatie met een gesloten centrum is keihard en emotioneel erg zwaar. een actie waarbij we het gesloten centrum binnendringen is mediageniek, maar door de vervolgingen die zouden ontstaan zou de hulp aan vluchtelingen op andere vlakken stil te komen liggen (processen zijn veel werk, kijk maar naar die van de ccle)

groetjes

SHUT DOWN FORTRESS EUROPE!
als je meer wil weten over de collectieven:
http://www.student.rug.ac.be/vak
of zoek op google voor
"clle"brussel
"cracpe" luik