arch/ive/ief (2000 - 2005)

Blanke boeren vragen geld terug van Mugabe-opponent Tsvangirai
by christophe c. Sunday March 24, 2002 at 06:26 PM

De MDC (Movement for Democratic Change) van Tsvangirai bracht niet de verandering die ze moest brengen. Blanke boeren die aan de wieg staan van de partij en die haar veel geld toestopten eisen nu compensatie.

Mr Brian Cawood, Mr Ian Ferguson, Mr Robert Park, Mr Sam Cawood en Mr C. C. Cunliff brachten samen 1,3 miljoen dollar bij elkaar. Dit geld moest Tsvangirai naar de overwinning leiden om zo een einde te maken aan het bewind van de onvoorspelbare Mugabe.
Nu blijkt dat het geld niet terug te vinden is in de boekhouding van de MDC en dat Tsvangirai een schandelijke nederlaag leed, vragen zij een schadevergoeding.
Elders in Zimbabwe gaven twee blanke boeren 1,2 miljoen dollar aan de MDC voor de organisatie van een verkiezingsmeeting waar gulzig drank en eten zou uitgedeeld worden. Zij zagen dit als een makkelijke manier om stemmen binnen te halen daar ze tegelijkertijd met de hulp van blanke boeren een hongersnood creƫerden door de prijzen van levensmiddelen op te drijven en een deel van de oogst achter te houden.
De meeting ging echter niet door en ook dit geld verdween in de zakken van medewerkers van de MDC die sindsdien spoorloos zijn. Volgens insiders van de partij is het heel waarschijnlijk dat verschillende partijleden zich nog snel verrijkt hebben toen ze zagen dat hun leider het niet ging halen tegen Mugabe.
De MDC is ondertussen al heel wat van haar glans verloren. De nationale staking waarvoor ze opriep, was een totale mislukking.
Buiten het hoofdkwartier staan volgens de Zimbabwaanse krant The Herald (23 maart 2002) iedere dag jongeren die nu opeisen wat de MDC hen had beloofd.
Een partijlid getuigt in de zelfde krant: "We reached a situation where youths went hungry while party officials bought minibuses and houses using party funds. The whites were taken for a ride. The whites are now crying foul but they donated cars, buses, lorries and anything to help Mr Tsvangirai win. But we lost and they should not cry."

Leuk om weten...
by David V. Sunday March 24, 2002 at 06:31 PM

Leuk om te weten dat de MDC dezelfde partij van vakbondslui is die op de volledige steun kon rekenen van een zekere Trotskistische partij in Belgiƫ wiens naam ik niet zal noemen om geen nodeloze polemiek op te starten.
Op de Gelijke Kansen-manifestatie probeerden ze mij met een grote grijns hun krantje aan te smeren: "Koop eens krant die Mugabe niet verdedigt."
Ik antwoordde dat de Gazet van Antwerpen Mugabe ook niet verdedigt. Daar hadden ze niet van terug.

trotskisten over zimbabwe
by gc Monday March 25, 2002 at 01:52 PM

Hallo,
Lees eens onze standpunten over de verkiezingen in Zimbabwe. De LSP heeft nooit steun verleend aan de MDC. Net zomin als we illusies zouden hebben in het neoliberaal beleid van Mugabe. Wij steunen geen burgerlijke partijen ;-)
Op onze site (http://users.pandora.be/militant.links) vind je een artikel over Zimbabwe.
GC