arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dode in Steenokkerzeel
by Mara Saturday March 23, 2002 at 06:59 PM

Vanochtend werd het levenloos lichaam gevonden van een vluchteling in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel.

Volgens een woordvoorder van CIRE (Coordination et initiatives pour les réfugiés et les étrangers), stierf de man na een injectie met kalmeringsmiddel.
Dit wordt ontkend door de directrice van het centrum, die we konden horen op Radio 1. Volgens de vluchtelingen die vanuit het raam allerlei boodschappen roepen, zou de man gisteren al ziek zijn geweest, maar heeft men hem niet de nodige verzorging gegeven. Na de ontdekking van de dood kwamen andere geschokte vluchtelingen in opstand en de politie kwam tussen.
Op dit moment (19 uur) is er een onderzoeksrechter binnen. Er heeft nog niemand gesproken met de vluchtelingen binnenin. De NGO "MRAX" hoopt alsnog vanavond in het centrum te binnen kunnen om met de vluchtelingen te praten. Normaal gezien heeft de NGO dat recht.
Het is de derde dode vluchteling in 3 jaar, die of bij de repartriering, of bij een vluchtpoging en na een gebrekkige verzorging sterft.

We naderen stilaan de 2500
by christophe c. Saturday March 23, 2002 at 07:44 PM

Zoals ik hier al eerder schreef. De Nederlandse antiracistische organisatie UNITED houdt een lugubere lijst bij van alle vluchtelingen die sterven aan de grenzen van Europa. Hun teller staat op 2406. Ik zie dat ze hun lijst sinds juni vorig jaar niet meer hebben bijgewerkt. Het feit dat ze veel handen en geld tekort hebben, zal daar wel voor iets tussen zitten. Vorig jaar besliste de Europese Commissie om de geldkraan dicht te draaien. Zo gaat dat met organisaties die net iets te kritisch zijn.

http://www.united.non-profit.nl/pages/List.htm

new feature pic
by m Saturday March 23, 2002 at 09:13 PM

new feature pic...
kampmkczt1.jpg, image/jpeg, 180x135

k

betoging deze middag??
by els Sunday March 24, 2002 at 10:30 AM

Weet iemand iets meer over een betoging deze middag in Steenokkerzeel?

betoging deze middag om 16 uur aan steenokkerzeel
by vak Sunday March 24, 2002 at 11:56 AM
vak@student.rug.ac.be

er is deze middag een aktie van de vluchtelingenkollectieven aan het gesloten centrum van steenokkerzeel. er is hier al een franstalige topic van gepost ergens in de newsline.
afspraak om 15 u station brussel-zuid (infopunt) of 14 uur aan station gent-sint pieters. allen daarheen!
meer info: 0497 29 18 39