arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bomspotting persbericht
by Vredesactie (posted by B.) Saturday March 23, 2002 at 01:28 PM

persbericht 23 maart 2002

Bomspotting persberi...
image1.gif, image/gif, 559x147

Op 5 oktober 2002 nodigen het Forum voor Vredeactie, Voor Moeder Aarde samen met Bomspotting vzw iedereen uit voor een laatste bomspotting op de militaire basis van Kleine Brogel. We stappen zonder toestemming op het militaire domein waar illegale kernwapens liggen en bezetten de basis. Als de overheid na de laatste bomSpotting nog niet bereid is om de kernwapens terug te sturen en zo het internationaal recht toepast, dan ondersteunen wij de effectieve ontwapeningsacties die het gebruik van kernwapens onmogelijk maken: bomSTopping.

Op de militaire basis van Kleine Brogel liggen kernwapens. Kernwapens zijn de meest destructieve wapens ooit. Dat we die weg willen, is niet meer dan redelijk. Het Internationaal Gerechtshof van Den Haag heeft verklaard dat het dreigen met en het gebruik van kernwapens ONWETTIG is. Uitspraken van het Internationaal Gerechtshof dienen gerespecteerd te worden. Ondanks talrijke parlementaire initiatieven, honderden klachten tegen de Belgische Staat, tientallen geweldloze acties weigert onze regering zich in regel te stellen met het Internationale Recht. Ook vandaag wordt het gebruik van kernwapens overwogen. De Amerikaanse oorlogsmachine tart reeds elke verbeelding, helemaal hallucinant wordt het nu de V.S. scenario's uittekent voor de inzet van kernwapens tegen Irak, Iran, Libië,… . De NAVO heeft in juni 2000 de deuren opengezet voor een gelijkaardige politiek. Kernwapens zijn niet langer wapens die als ‘afschrikking' worden gebruikt, maar zijn opnieuw oorlogswapens geworden. Na het ABM-verdrag wordt daarmee ook het Non-proliferatieverdrag naar de prullenmand verwezen. President Bush kondigde een gigantische stijging van de Amerikaanse defensiebudgetten aan met extra geld voor de ontwikkeling van ‘kleine' kernwapens. Het sluitstuk van deze nieuwe strategie is de ontwikkeling van een peperduur rakettenschild. Dit is waanzin. We moeten ergens een grens trekken: wij willen dat België z'n kernwapens terugstuurt. Wij willen dat de procureur een onderzoek voert naar de illegaliteit van de kernwapens in België. Wij willen een parlementaire onderzoekscommissie met experten over het arrest van het Internationaal Gerechtshof van 1996. Wij willen dat België pleit voor een denuclearisering van de NAVO-strategie. Kort gezegd: wij willen die kernwapens de wereld uit.

Van Bomspotting naar bomSTopping
Doordat de Belgische overheid in al zijn hoedanigheden weigert het internationaal recht over kernwapens te respecteren, zelfs weigert een openlijk debat aan te gaan, laat staan ertegen optreedt, worden wij als plichtsbewuste burgers in een juridische noodsituatie geplaatst die ons dwingt burgerlijk ongehoorzaam te zijn om een groter misdrijf te voorkomen. De voorbije jaren stapten meer dan 1000 mensen zonder toestemming over de omheining van de militaire basis van Kleine Brogel om kernwapens voor de rechtbank te brengen. De dagen voor en na de laatste Bomspotting-actie bulkten de media van beloftes van bewindslieden. Maar tot vandaag blijft een echt resultaat uit. De procureur weigert een onderzoek in te stellen naar de illegaliteit van kernwapens. De overheid zwijgt. Wij gaan door met méér mensen én met méér geweldloze actiemiddelen.

5 oktober: bomspotting
Onder het moto ‘Van bomspotting naar bomstopping' is er een ganse actieplanning klaar. Op zaterdag 5 oktober stappen, fietsen, rijden we met zoveel mogelijk mensen naar Kleine Brogel voor een laatste BomSpotting. Vanuit heel het land, Vlaanderen, Brussel en Wallonië worden er op zaterdag 5 oktober bussen ingelegd naar Kleine Brogel. Regionale bomspotting-groepen bereiden de actie mee voor. We stappen zonder toestemming op het militaire domein waar illegale kernwapens liggen en bezetten de basis. Breng uw boterhammen mee want we zetten ons neer en picknikken. Zolang wij de basis bezetten kan geen enkel vliegtuig opstijgen en kan België z'n misdrijf niet voortzetten. We overtreden bewust de Belgische wet met de bedoeling om kernwapens voor de rechtbank te brengen. Strikt geweldloos uiteraard, maar niet minder vastberaden. We staan immers recht in onze schoenen: het internationaal recht gebiedt ons in te grijpen waar misdaden tegen de mensheid worden voorbereid en we zijn bereid ons te verantwoorden voor een assisenjury. Wie op 5 oktober niet OP de basis wil stappen, kan ROND het militaire domein stappen, fietsen, lopen,… picknikken.

Bomspotting: Een ‘engagement' om geweldloos actie te voeren.
Bomspotten op Kleine Brogel is geen ordinaire betoging, maar een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Openheid, eerlijkheid, actieve geweldloosheid en verantwoordelijkheidszin zijn basisvoorwaarden om deel te nemen. Elke bomspotter wordt voor hij/zij de militaire basis opgaat, uitvoerig gebriefd en verbindt zich door het ondertekenen van een ‘Engagementsverklaring' tot deze basisvoorwaarden en tot het ondersteunen van effectieve ontwapeningsacties nà 5 oktober 2002 Omdat het aantal deelnemers aan de acties heel sterk groeit en omdat het geweldloze karakter van fundamenteel belang is voor het slagen van de campagne, worden er zoveel mogelijk actievoerders op voorhand getraind in ‘geweldloos actievoeren'. Daarom wordt er voor elke regionale groep een ‘training geweldloze actie' opgezet.

BomSTopping
Na 5 oktober is het niet afgelopen. Wij gaan ‘van BomSpotting naar bomSTopping'. Als de overheid na de laatste bomSpotting nog niet bereid is om de kernwapens terug te sturen en zo het internationaal recht toepast, dan ondersteunen wij de effectieve ontwapeningsacties die het gebruik van kernwapens onmogelijk maken: bomSTopping. Dat wil zeggen dat na de NAVO-bijeenkomst van december 2002 kleine groepjes goed voorbereide mensen in alle openheid de basis op zullen gaan en op strikt geweldloze manier zullen proberen om het gebruik van kernwapens daadwerkelijk te beletten. In het verkiezingsjaar 2003 zal een nieuwe massale actie aantonen dat de bomSTopping-acties gedragen zijn door een groot deel van onze samenleving.

Uw medeplichtigheid aan het voorkomen van oorlogsmisdaden
Iedereen kan deze campagne ondersteunen door de ‘ondersteuningsverklaring' te ondertekenen. 11.11.11 heeft dat alvast gedaan: "Als koepel van ontwikkelingsorganisaties voelen wij geen enkele behoefte om mee te stappen in een opbouw van macht en afdreiging, wij willen alle kernwapens de wereld uit en werken aan partnerships tussen Noord en Zuid." Bij de ondertekening wordt tevens gevraagd om een financiële bijdrage. Door desnoods slechts één euro te storten word je – ook als je niet naar Kleine Brogel kunt komen- juridisch medeplichtig aan het voorkomen van oorlogsmisdaden.

Alle info op www.vredesactie.be of bij Bomspotting vzw 03/281.68.39.

Meer info:

Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde 03/281.68.39 – 0479 68 24 43

Goed idee misschien, maar dwaas!!
by Tom Friday March 29, 2002 at 10:44 PM

Het zou echt heel goed zijn een wereld zonder oorlog of kernwapens te hebben, maar denken jullie echt dat dit zo snel te realiseren valt? Ook al zou de ontwapening van één richting komen, hier zal zeker van geprofiteerd worden door buitenlandse mogendheden!! Een wereld zonder verdedigingspolitiek is hierbij ook onmogelijk. Het gebruik van kernwapens zelf is echter wel het uiterste, wat men zou moeten schuwen tot het einde!! Maar zo maar te zeggen dat dit illegale wapens zijn door hun destructieve kracht..hierbij zou oorlog in het algemeen ook illegaal verklaard moeten worden. Zoiets gebeurt namelijk niet omdat hoe spijtig het ook is oorlog een deel van het mensenbestaan is geworden en even destructief als kernwapens kan zijn. Het verbieden van kernwapens zelf is onnuttig, het aanmaken ervan zou echter wel moeten stoppen. Maar als strategisch afschrikmiddel zou ik zeggen dat het zeer nuttig is! Wie durft er nu een nucleaire macht aan te vallen (dit buiten terroristen gerekent natuurlijk).

Waarom bestaat er militaire veiligheid en het verbod militaire basisen te betreden? Namelijk VEILIGHEID, militaire geheimen zijn noodzakelijk, hierbij dus...BLIJF UIT HUN BASISEN!!
Er wordt wel altijd gekeken naar het aantal mensen dat komen betogen, maar zou er een tegenbetoging hiertegen georganiseerd worden zouden jullie nog eens raar kunnen opkijken.

Ik hoop dat jullie hierdoor niet alleen die ene kant van de medaille bekijken en het in het algemeen durven te bekijken, hoe erg het ook kan zijn.

Vriendelijke groeten,
Tom