Verslag: Eerste continentale ontmoeting voor het Europees Sociaal Forum (ESF). by Raffaella Bolini en Luciano Muhlbauer (posted Saturday March 23, 2002 at 02:28 AM |
Eerste continentale ontmoeting voor het Europees Sociaal Forum (ESF). Brussel, België, 9 en 10 Maart 2002.
Verslag door Raffaella Bolini en Luciano Muhlbauer.
Italiaanse werkgroep ESF.
Vertaling : Stijn Oosterlynck.
Het debat werd geopend door een voorstel van de Italiaanse werkgroep voor het ESF die opgericht werd door de nationale vergadering van de beweging voor het sociaal forum (gehouden op 2 en 3 maart te Bologna). De Italiaanse werkgroep staat open voor alle sociale bewegingen die, volgens de principes van Porto Alegre, wensen deel te nemen aan de voorbereidingen van het ESF.
Het Italiaanse voorstel is gebaseerd op vier sleutelvragen betreffende het voorbereidingsproces.
In het debat waren drie soorten bijdrages :
a) Goedkeuringen en het benadrukken van punten ;
b) Nieuwe bijdrages in de geest van het voorstel ;
c) Kritische bijdrages (punten om over te discuteren).
Bijdrages van het type a) en b) worden in het voorstel geïntegreerd. Voor bijdrages van het type c) wordt in het rapport een nieuwe formulering voorgesteld.
De volgende tekst is gebaseerd op de inleiding, het rapport en op de indeling in vier sleutelvragen.
Eerste vraag : Wat is het Europees Sociaal Forum?
De internationale raad van het Wereld Sociaal Forum (WSF) heeft voorgesteld om gedurende het tweede semester van 2002, voor Porto Alegre 3, Continentale of Regionale Sociale Fora te organiseren.
Het ESF zal, zoals beslist werd door de Europese sociale bewegingen in Porto Alegre, in Italië gehouden worden. Gedurende de laatste drie weken hebben drie Italiaanse steden verklaard een dergelijke gebeurtenis te willen ontvangen. Een technische Italiaanse contactgroep werkt op dit moment op dit thema en zal voor de volgende Europese meeting een voorstel doen.
Tijdens haar volgende samenkomst eind april zal de Internationale Raad een verklaring doen. Die verklaring zal de officiële lijst van continentale en regionale fora en enkele algemene regels die door iedereen opgevolgd zouden moeten worden bevatten.
In Porto Alegre hebben de Europese sociale bewegingen beslist een eerste ontmoeting te organiseren voor deze van de Internationale Raad. Deze beslissing werd om twee belangrijke redenen genomen :
- de tijd gaat snel voorbij en we moeten zo snel als mogelijk beginnen werken ;
- we willen de debatten van de Internationale Raad voeden met onze opinies.
Het ESF is noch een conferentie noch het congres van een beweging.
Het ESF, dat zich inschrijft in het proces van het WSF, moet een gemeenschappelijke publieke ruimte voor dialoog, debatten en de verspreiding van ideeën worden.
Verschillende culturen, talen en ervaringen moeten elkaar ontmoeten en zich uitdrukken in een gemeenschappelijk werkkader voorzien door de principes van Porto Alegre. Het doel is andere ervaringen die zich tot hier toe nog niet hebben kunnen inschrijven in het Porto Alegre proces op te nemen, zodat ze deel kunnen uitmaken van de beweging tegen het neo-liberalisme.
Zoals in Porto Alegre moet het ESF een echt burgerschap aanbieden aan verschillende personen (‘sujets') (vrouwen, jongeren, arbeiders, studenten, immigranten, …). Daarbij moet het speciaal de uitgeslotenen (sans-papiers, daklozen, werklozen, …) betrekken. Het moet ook verschillende expressievormen insluiten (niet alleen politieke debatten maar ook culturele evenementen bijvoorbeeld).
Een van onze prioriteiten moet het betrekken van de landen in het Oosten zijn, en het dialogeren met de andere oever van de Middellandse Zee, met speciale aandacht voor het Palestijnse volk. Dat is de enige manier om een echt Europees forum te bereiken.
Het algemene politieke kader van het ESF is de strijd tegen de oorlog en het neo-liberalisme. Op het Europese niveau, zal het ESF met drie belangrijke aspecten geconfronteerd worden:
a)Het proces voor een Sociaal Charter van de Rechten en het Burgerschap ;
b)Het proces van de constructie van de EU (Europese Conventie en uitbreiding, Europese Grondwet, Europese wetgeving – en vooral de anti-terrorismewet als instrument tegen de sociale bewegingen) en
c)De verantwoordelijkheid van Europa tegenover de wereld.
Tweede vraag: wie is verantwoordelijk voor de voorbereiding van het WSF ?
Dit is een gevoelige vraag. In dit geval kunnen we ons niet tevreden stellen met het volgen van het voorbeeld van het WSF. We moeten, door de aard van de zaak, een andere oplossing vinden.
Tot nu toe is Porto Alegre voorbereiden geworden door een Internationale Raad samengesteld uit diegenen die het proces op gang gebracht hebben met de aanvulling – door coöptatie – van personen, vertegenwoordigers van bewegingen en netwerken van intellectuelen.
Niemand kan deze rol spelen in Europa omdat het ESF niet het begin, maar het resultaat is van een proces dat reeds bestaat en uitgaat van verschillende elementen.
Niettegenstaande is het nodig dat iemand de verantwoordelijkheid opneemt om het ESF te organiseren : de sociale bewegingen, te beginnen met de ondertekenaars van de ‘Oproep van de sociale bewegingen van Porto Alegre 2002', hebben de verantwoordelijkheid om het voorbereidingsproces op gang te brengen, te verbreden en op te bouwen op een globale en participatieve manier.
Het voorbereidingsproces staat open voor andere krachten en individuen (bv. intellectuelen). En natuurlijk hebben we alle Europese leden van de Internationale Raad nodig.
Derde vraag: hoe kunnen de sociale bewegingen zich organiseren om het ESF voor te bereiden?
Als men de realiteit onder ogen ziet, is het onmogelijk om een Internationaal Voorbereidend Comité samen te stellen uit de formele vertegenwoordigers van de bewegingen op het nationale niveau.
In vele landen bestaat geen enkele formele coördinatie tussen de sociale bewegingen. In elk geval, de beweging is een netwerk en we moeten daar rekening mee houden – of beter, we moeten dat netwerk als positief beschouwen.
Voor het ESF bestaat een open Europese werkgroep waaraan iedere geïnteresseerde sociale beweging simpelweg deel kan nemen door erin te participeren. Deze werkgroep zal in algemene sessies functioneren. Deze algemene sessies zullen regelmatig in verschillende Europese streken gehouden worden, zodat in de mate van het mogelijke alle Europese regio's betrokken worden.
De volgende vergadering zal plaats hebben in Wenen (Oostenrijk) op 11 en 12 mei, met de speciale opdracht om zoveel mogelijk bewegingen uit het Oosten in het proces te betrekken. Indien mogelijk zal op 1O mei een gescheiden voorbereidende vergadering gehouden worden voor de Oost-Europese bewegingen.
De Europese werkgroep heeft beslist drie specifieke werkgroepen te creëren. Deze werkgroepen zullen op een open en globale manier op volgende thema werken:
1)Programma en structuur van het ESF ;
2)Organisatie (communicatie, financiën, logistiek, verplaatsing, vertaling) ;
3)Constructie en uitbreiding van het netwerk.
Deze drie werkgroepen hebben hun activiteiten op de Forum van Brussel op gang gebracht.
Gedurende de dagen die zullen volgen op de samenkomst in Brussel zullen een algemene mailing-lijst en specifieke mailing-lijsten opgesteld worden als een eerste communicatie-middel tussen Brussel en Wenen. Tijdens de volgende samenkomst zullen de specifieke werkgroepen voorstellen en projecten presenteren.
In ieder land zullen nationale werkgroepen voor het ESF gecreëerd worden. Zij zullen hun bijdrages en voorstellen aan de Europese groepen overbrengen tijdens de bijeenkomst te Wenen.
Vierde vraag: één enkel Forum of drie?
Er is slechts een enkel Forum en geen gescheiden Forum voor lokale autoriteiten of een parlementair forum.
In de schoot van het Forum zal er een ruimte zijn voor debatten voor specifieke actoren (‘un espace de débats pour des sujets spécifiques') in de hoedanigheid van een concrete gelegenheid voor discussie tussen sociale bewegingen, vertegenwoordigers van lokale autoriteiten, parlementairen en vertegenwoordigers van instellingen.
Wat de participatie van politieke partijen aan het voorbereidingsproces betreft, zijn de posities, voorstellen en opinies, evenals de nationale situaties, erg verschillend. Het is noodzakelijk om over dit onderwerp een debat te openen op het nationale en Europese niveau om zodoende op de bijeenkomst in Wenen tot een beslissing te komen.
Hoe gaat D14, NGO-, Vredes-, Culturele-, vakbonds- wereld zich hieromtrent organiseren? by Peter Degand Saturday March 23, 2002 at 10:54 AM |
pdegand@hotmail.com |
Een belangrijke vraag hoe gaan we dit in België organiseren
In wie zal ons (vanuit de brede beweging) vertegenwoordigen in Wenen, Iatelië, ...
Hoe betrekken we onze basis erbij... Waar kunnen we hieromtrent info vinden... of blijft dit enkel bij het 'kaderpersoneel in Brussel' van de beweging hangen...
Wanneer is er de eerste open vergadering...
Hoe worden organisaties erbij betrokken...
Hoe staat men tegenover de huidige poltieke lijn (Laten we Di Rupo toe uit als Burgemeester zoals in Porto Allegro.. en hem dan in de Wetstraat andere dingen laten beslissen...
Allerlei vragen..
Maar goe verwittig me wanneer er moet erover nagedacht worden!!
Peter Ngo- en Vredesactivist+D14 Kortrijk
belgië by Koen² Saturday March 23, 2002 at 05:09 PM |
koen.de.clercq@yahoo.com |
goede vraag van Peter. Wie, wat, wanneer en hoe zal België vertegenwoordigd zijn in Wenen en uiteindelijk in Italië? Is er iemand die zich geroepen voelt om dit eens te publiceren of blijft dat allemaal binnen het kaderpersoneel en is de massa alleen maar nodig om er op de betoging te gaan naast staan.