arch/ive/ief (2000 - 2005)

Berichten uit Zimbabwe 0.4: Terug naar de verkiezingen
by Gill Boeckmans Friday March 22, 2002 at 09:56 PM

vrijdag 15/03 MDC heeft inderdaad het burgemeesterschap van Harare binnen. Dat was het scenario zoals we het verwacht hadden. Zanu PF heeft inderdaad de stad Harare meer dan 3 jaren zonder burgermeester laten aanmodderen (de vorige Zanu PF burgemeester is wegens corruptie moeten aftreden, en daarna is de stad onder management van een board geplaatst, die zijn taak zo goed als mogelijk heeft waargenomen.

vrijdag 15/03

MDC heeft inderdaad het burgemeesterschap van Harare binnen. Dat was het scenario zoals we het verwacht hadden. Zanu PF heeft inderdaad de stad Harare meer dan 3 jaren zonder burgermeester laten aanmodderen (de vorige Zanu PF burgemeester is wegens corruptie moeten aftreden, en daarna is de stad onder management van een board geplaatst, die zijn taak zo goed als mogelijk heeft waargenomen. In dat hele proces, zijn er heel wat problemen geweest: bievoorbeeld de zogenaamde 'privatisering van de huisvuilomhaling' en andere diensten. Dat bleek geen onverdeeld succes, integendeel... dus nu doet 'de stad' terug aan huisvuilomhaling... Je kan je voorstellen dat dit -zeker ten tijde van de diesel/benzine schaarste tot serieuze problemen heeft geleid en tot serieuze gezondheidsrisico's.

De energie crisis, dat is ook nog een serieus verhaal. Sinds december 1999 is er een ernstig tekort aan deviezen (de US heeft besloten dat de WB en het IMF de geldkraan moeten dichtdraaien, omdat Zimbabwe zo niet langer aanwezig zou kunnen zijn in Congo…). Geen deviezen betekent dat het land ook geen olieproducten (benzine/diesel) meer kunnen aankopen. Gevolg: lange rijen aan ieder benzine station om toch nog iets van het schaarse goed in je tank te krijgen. Voor de industrie was dit rampzalig. Binnen de kortste keren ontwikkelen er zich natuurlijk allerlei ‘parallelle circuits' van ex-patriate staff die toch nog aan het ‘zeldzame goedje' kunnen geraken. De Nederlandse ambassade is zelfs zo ver gegaan dat ze 2 benzinepompen hebben laten installeren op hun terrein, daar kan dan hun personeel tanken. Een ‘lokale versie van eigen volk eerst?'

Dit lange aanschuiven voor diesel en benzine is sinds het bezoek van Colonel Kaddhafi ook weer geschiedenis! Deze man is hier als een echte held binnengehaald (per auto via de Zambiaanse grens), en stapvoets bijna tot in Harare. Nog nooit heb ik de stad zo 'potdicht' geweten, met een zee van mensen om hem te verwelkomen! Het verkeer in de stad was een complete chaos. Pan-african solidarity. Dat was voor heel veel zwarte Zimbabwanen een fantastisch evenement. De blanken kijken dan een beetje onwennig, het enthousiasme ontgaat hen volledig. Vele weken later zijn er dan allerlei geruchten over dat de Libiers hier allerlei boerderijen zouden gekregen hebben, en dat er Libische missies zijn om het 'zaken potentieel te bestuderen'. Afin, Mugabe zou het land aan het uitverkopen zijn aan de Libiër... (dat is een echte schande toch? Dat het land daarvoor ‘uitverkocht' was aan de UK en/of Amerika is geen punt).

Terug naar de verkiezingen: tactisch was het misschien een goeie zet om deze verkiezingen te laten samen vallen. Zo kon men inderdaad hopen dat het land nationaal onder Zanu PF blijft en dat Harare (burgemeesterschap) naar MDC gaat. Je zou denken dat MDC toch moeilijk kan zeggen dat de verkiezingen niet democratisch zijn verlopen op nationaal niveau, en wel democratisch voor het burgemeesterschap (de verkiezingen waren gelijktijdig en onder dezelfde omstandigheden). Edoch, voor MDC staat het vast, dat het niet mogelijk is de verkiezingen te vervalsen in Harare, maar wel in sommige rurale gebieden. Voila. Engineer Elias Mudzuri wordt nu dus burgemeester van Harare. En dat is misschien het eerste begin van samenwerking tussen 'Zanu PF en MDC'. Morgan Tsvangirai heeft nog wat tegenkantingen geopperd en gezegd dat dit ook niet aanvaardbaar was (weliswaar na de inzwering van Mudzuri). Maar MDC als partij heeft snel gezegd, dat die beslissing niet aan Tsvangirai toekomt maar wel aan de partij en het volk. Ziezo, daarmee weten we dan ook meteen hoeveel Tsvangirai in zijn eigen partij te vertellen heeft.

Ook het artikel uit DM van 14/03 (en de Volkskrant) die gisteren uitpakten met Eric Bloch (prominent blank zakenman) vind ik typisch. De 'reaalpolitieker' is snel om te stellen dat we nu weer terug naar vroeger moeten, 'go on with business as usual', terug naar ESAP allicht? Mugabe moet/zal terug tot zijn zinnen komen en terug gaan samenwerken met de blanken. "Het maakt echt niet zoveel uit wie de nieuwe president wordt", "Mugabe en Tsvangirai moeten allebei in grote lijnen dezelfde maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het vertrouwen van het buitenland wordt hersteld. Ze zullen een einde maken aan de anarchie. Het is een misverstand te denken dat Mugabe de chaotische landbezettingen van zijn oorlogsveteranen zal laten doorgaan. Mugabe zal na een zege verzoenende gebaren maken om de angsten bij blanken en buitenlandse donoren te sussen."...."Anders heeft Zimbabwe, en dus ook de politieke elite, geen toekomst. Dat weten de heren, die zelf ook zakelijke belangen hebben, allemaal heel goed."
"De enige echte zorg die ik heb voor de terugkeer van de stabiliteit is dat er onlusten uitbreken als gevolg van voedseltekorten. We zitten immers dicht bij hongersnood, door droogte, landbezetting, en een tekort aan buitenlandse valuta. Er staat internationale hulp klaar, dus het zal geen ramp worden. Maar als Mugabe wint, zal het waarschijnlijk wel moeizamer gaan omdat donoren scherpe voorwaarden zullen stellen dat de hulp niet via Zanu wordt verstrekt."
Het zal anderhalf tot twee jaar duren, voorspelt Block 'en dan is Zimbabwe weer aardig hersteld van deze donkere episode. We staan aan de vooravond van de opleving.

Tot zover de optimistische boodschap van de onvoorwaardelijk aanhanger van het kapitalisme en het grootgrondbezit (die ruimte laat voor een blanke en zwarte bourgeoisie) als enige weg uit 'de crisis'. De blanke en zwarte arbeider of boer zal hem verder worst wezen.

Groetjes van
Gill Boeckmans

Ga zo door Gil
by Herve Saturday March 23, 2002 at 10:44 AM

Ga zo door Gil,

Prima informatie. De informatie die je geeft illustreert 100 keer beter de realiteit van imperialisme dan veel ideologische diskussies.