arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush is gevaar voor de wereldvrede
by Jaak Perquy Friday March 22, 2002 at 01:20 PM
kp@democratisch-links.be 0477 265 620 Galenberg 29, 9000 Gent

Een nieuwe wapenwedloop, een vernieuwde nucleaire dreiging. Allemaal verantwoord ddor de oorlog tegen het terrorisme. Bush is een gevaar voor de wereldvrede; maar wat maakt dat uit als de belangen van de VS op het spel staan?

Bush is een gevaar voor de wereldvrede.

De VS verhogen hun budget voor defensie en binnenlandse veiligheid. Defensie gaat er met maar liefst twaalf procent op vooruit; binnenlandse veiligheid zelfs met vijftig procent. Volgens president Bush is dat noodzakelijk om zich aan te passen aan de ‘nieuwe realiteit'. Het gaat om de hoogste verhoging in twintig jaar. In die tijd verantwoordde de toenmalige president Ronald Reagan de gigantische uitgaven voor wapens door te verwijzen naar het Rijk van het Kwaad (de toenmalige USSR) waartegen ze zich moesten verdedigen. Nu argumenteert Bush dat men zich moet kunnen verdedigen tegen terroristen en ‘Schurkenstaten' die terroristen de hand boven het hoofd houden.
Ondertussen werken de VS verder aan een ‘rakettenschild' en verlagen ze de drempel om atoomwapens in te zetten op een drastische wijze.

De ‘oorlog tegen het terrorisme' is het gedroomde alibi voor de VS om haar macht en belangen (oliebevoorrading bv.) veilig te stellen.


Sociaal.
De enorme uitgaven voor defensie gaan ten koste van een begrotingsevenwicht (het eerste in vele jaren). Bush gaat voor 9% in het rood. Maar dat is voor hem geen aanleiding om z'n andere ‘grote beleidsdaad', de belastingverlaging die goed is voor 664 miljard euro terug te schroeven. Nee, deze tegemoetkoming aan de bedrijven en grootste inkomens dient om de economie te stimuleren, zo zegt Bush. Volgens hem is dat ook al een ‘noodzakelijk antwoord op de gevolgen van 11 september.' Anderzijds schiet hij wel op de sociale uitgaven; opleidingsprogramma's voor armen, het onderhoud van wegen en de programma's voor milieubescherming. De oppositie van de Democratische Partij is bij dit alles miniem.


Het achterliggend mechanisme is even doordacht als demonisch:
De Amerikanen moeten ervoor zorgen dat hun munt de sterkste van de wereld is/blijft. Dan is die munt gegeerd en volgens de wetten van vraag en aanbod gaat de waarde stijgen van de meest gevraagde munt: deU$ dollar. Op die manier importeert de VS rijkdom, via beleggingen in dollars en buitenlandse investeringen. De VS zuigen de rijkdom naar hun land en dat is zoveel zeggen als: het wordt weggezogen uit andere regio's. In het Nederlands heet dat imperialisme.
De VS moeten hun status natuurlijk handhaven. Oorlog komt daarbij goed van pas. De VS tonen daarmee dat ze onoverwinnelijk zijn en de Amerikaanse dollar en Amerikaanse economie de meest zekere (‘veiligste') belegging is.
Werkt dat mechanisme niet efficiënt genoeg en dreigt er alsnog een recessie (economische achteruitgang) dan helpt men een handje. In Reagans tijd hielp men door overheidsschulden aan te gaan, zodat de vraag naar dollars hoog bleef. Men stak zich vooral in de schulden om het wapenarsenaal uit te breiden en te vernieuwen. Bush herhaalt dit scenario.
In de kapitalistische logica loont oorlog; zoveel is duidelijk. De prijs wordt betaalt door ‘buitenland' (de regio's waaruit de rijkdom wordt weggezogen richting VS); door de armen en mensen met een modaal inkomen in de VS (schrappen van sociale programma's, maar ook via de belastingen) en natuurlijk ook door de slachtoffers die in de oorlogen vallen die nodig zijn om het mechanisme draaiende te houden.

De confrontatie-politiek die Bush voert brengt ons allen in gevaar. Net zoals de verhoging van de defensiebugetten dreigt het ‘rakettenschild' (dat zeker geen terroristische aanslagen zoals die van 11 september zal kunnen voorkomen) de wereld opnieuw in de ban te brengen van een wapenwedloop. Het ‘rakettenschild' gaat in tegen de internationale verdragen m.b.t. de wapenvermindering.
Zelfs de drempel voor het gebruik van atoomwapens wordt door de regering-Bush drastisch verlaagd. In een rapport worden niet minder dan 7 landen als mogelijke doelwitten voor Amerikaanse atoombommen genoemd. Daaronder bevinden zich China en Rusland.
Ook de redenen waarom de VS zich van een atoomwapen zeggen te mogen bedienen worden uitgebreid.

Jaak Perquy, politiek secretaris Kommunistische Partij (KP).

Wijzelf hebben schuld aan de derde wereldoorlog!
by Joris Happaerts Friday March 22, 2002 at 04:11 PM
HAPPYJO@PI.BE

Helemaal akkoord!
Weet u waarom dit economisch systeem niet werkt?
Lees op: http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=17018
Wij doen maar lustig mee met dit luguber, onmogelijk economisch spel! Met winsten en renten op handelingen zonder meerwaarden!
Nu moeten wij echt iets gaan ondernemen!!!!

Joris