arch/ive/ief (2000 - 2005)

None of your fucking business: Britney & de grote 'vrouwen-truuk' van De Morgen
by jp everaerts Thursday March 21, 2002 at 10:20 PM
mediadoc.diva@skynet.be

"Elke dag de boeiendste kwaliteitskrant" promoot De Morgen zichzelf. En wat 'boeit' meer dan sexy-artikels over (mannen en) sexy-vrouwen ?

Ik heb het hier al eerder aangeklaagd dat De Morgen zijn Opinie-pagina sedert enkele maanden grotendeels uitbesteedt aan buitenlandse schrijvers. Zodoende is De Standaard nu 'niet toevallig de standaard' voor binnenlandse opinie-discussies in de pers. In die krant verscheen vandaag nog een triptiek over extreem-rechts, met twee bijdragen (waaronder één van ondergetekende) met vlijmscherpe kritiek op SPa. Aan zoiets bezondigen ze zich bij De Morgen blijkbaar liever niet. Waarom je immers binnenlandse vijanden op de nek halen' ?

Maar we gingen het hebben over de 'vrouwen-truuk' van De Morgen. Wel het zal u wel al opgevallen zijn dat De Morgen in vergelijking met de 'ernstige' De Standaard graag uitpakt met artikels over (mannen en) vrouwen. Artikels - zo hoor ik ook van vrouwelijke lezers van de krant - die vaak uitblinken door oppervlakkigheid, clichébevestigingen en 'goedkoop willen scoren'. De Morgen van 21 maart illustreert dit treffend.

De Opiniepagina is gewijd aan een artikel van Deborrah Orr ('redactrice van The Independent') met de titel: "Niet zo zelfverzekerd". De illustratie erbij geeft al wat de toon aan: een 'donker groepsportret' van de vier vrouwelijke hoofdrolspelers uit 'Sex and the City' (een reeks die nu op VT4 loopt, als ik me niet vergis).

Als we de 'aanhef' van het artikel en de tussentitel lezen, hebben we meteen een samenvatting en een idee van de teneur van het stuk: "Als ik terugkijk naar een kwarteeuw geleden, heb ik de indruk dat de jonge vrouwen van vandaag eindeloos veel meer seksueel zelfvertrouwen bezitten dan ik als jong meisje had kunnen dromen. Of lijkt dat maar zo ?" In de tussentitel volgt een beetje het besluit: "Veel tieners kunnen zich dan wel als Britney Spears kleden, maar in de echte wereld is professionele maagdelijkheid niet realistisch."

Afsluiten doet Orr zo: "Vroeger protesteerden vrouwen omdat ze slechts twee keuzen hadden: maagd of slet. Na heel de strijd van het feminisme moeten onze dochters nu maar uitzoeken hoe ze het allebei kunnen zijn."

'Lekker seksy conclusie'. "Maagd én slet". Dat is je keuze, vrouwen van nu. Dat vrouwen nog wel wat anders in zich hebben dan seks, dat ze ook economisch, politiek en cultureel bv. willen meedoen, dat lijkt bijzaak. Paul Jambers zou het niet beter gesteld kunnen hebben.

Dezelfde combinatie - vrouwen en seks dus - 'siert' ook de cover van het Bis-katern van De Morgen. Omkaderd met veel kleurenafdrukken van magazinecovers, staat hier een artikel van Bart Steenhaut met als titel: "Van 'Bible Belt-Britney' tot zinnenprikkelende superster". Bovenaan op de cover van De Morgen werd dit stuk al aangekondigd met een foto van Spears en de titels: "None of your fucking business. Onthullend interview met Britney Spears".

Steenhaut had in Amsterdam een 'interview' met - u raadt het al - Britney Spears waarover hij in zijn intro schrijft dat "ze met haar twintigste niet alleen behoort tot de beroemdste vrouwen ter wereld, maar ook goed op weg is om één van de rijkste te worden." Rijkdom, showbiz, relaties ... Daar draait het om in dit "onthullende interview".

Even vermeldt Steenhaut dat hem gemeld werd dat "Spears' visie op de politieke toestand in de wereld - gelukkig maar, wellicht - onbesproken dient te blijven." Waarom gelukkig maar ? Omdat ze maar een dom blondje is ? Wat zij zelf natuurlijk bestrijdt in het interview. Zo hoort dat.

Wat Steenhaut - en daar was hij wellicht minder gelukkig om - ook niet mocht doen van de entourage van B.S., is "naar details over haar maagdelijkheid vissen."

Het interessantste wat misschien nog uit het hele stuk (dat doorloopt op p. 25) te vermelden valt is dat Britney Spears bijzonder onder de indruk is van Madonna. "Haar grootste idool". "Iemand die haar stempel op een hele generatie gedrukt heeft" zegt ze zelf.

Ondertussen hebben we in De Morgen-Bis wel nog 'een schone' over het hoofd gezien. Op pagina 22 prijkt een foto ten voeten uit van Miss Gema Garcia Marcos.

Titels: "Journaliste legt via verborgen camera onfrisse miss-praktijken bloot. Gemma Garcia Marcos koopt kroontje van Miss Alicante." Tussentitel: "Te oud, niet uit Alicante en een voetballerstred. Geen bezwaar, als ze de centen maar op tafel legde".

In het stuk dat ik - gezien de irrelevantie ervan - niet helemaal ben beginnen lezen, staan achteraan wel nog een paar verhalen over vrouwen die zich om aan de 'schoonheidsidealen' (zoals dat zo mooi noemt) te beantwoorden, lieten verminken (sorry: plastische chirurgie - zoals dat zo mooi noemt - lieten toepassen).

Bon, wie reageert op dit alles eens ten gronde ? Wie gaat de macho's op de redactie van De Morgen eens via brieven en andere drukkingsmiddelen duidelijk maken dat de samenleving met dit soort artikels niet gediend is ?


P.S. Overigens had De Morgen vandaag ook interessante artikels over het terrorisme in Italië. Als het goed is, zeggen we het ook. Maar dat is stof voor een ander artikel.

P.S. 2 In Brussel gaat van 21 tot 30 maart het festival Vrouwenstemmen door. In de stadskrant 'Brussel deze week' van 21/3 verscheen een interview met de nu eens niet sexy maar toch mooi en creatief gefotografeerde organisatrice Brigitte Kaquet. Voor info: 02/241.44.17, http://www.voixdesfemmes.org

Deborah heeft een punt
by patricia Friday March 22, 2002 at 02:19 PM

Het spijt me jpe, maar ik vond dat Deborah Orr wel ergens een punt had met haar artikel. Meisjes van nu kunnen meer dan "vroeger" sexy kledij dragen zonder erop na gekeken te worden, maar dat betekent jammer genoeg niet dat ze ook hun mening meer laten horen als het op sex in een relatie aankomt.