arch/ive/ief (2000 - 2005)

Axie vrijdag. Wie deelt er hier de lakens uit ?
by Lieve Seuntjens Thursday March 21, 2002 at 09:36 AM
debres@pandora.be 0476.909892

Het actiecomité "Erasmus moet blijven" organiseert haar derde protestbijeenkomst voor de OCMW-raad op vrijdag 22 maart om 13.00, in de Lange Gasthuisstraat te Antwerpen onder het motto: Wie deelt er hier de lakens uit?

Het Actiecomitee Erasmus Open, Geneeskunde Voor Het Volk, ACOD en Buurthuis 't Pleintje roepen op tot axie nu vrijdag voor de Openbare Ziekenhuizen. Wij laten de lakens wapperen:

· 15.000 handtekeningen van omwonenden worden aan OCMW voorzitter Monica De Coninck overhandigd
· Lakens wapperen aan de OCMW gebouwen

Dit is opnieuw een actie van het comité voor het behoud van kwaliteitsvolle openbare ziekenhuizen.

Bij vorige acties werden aan de Raad van Bestuur van het Algemeen Centrum Ziekenhuis Antwerpen (ACZA) de handtekeningen overhandigd van 86 huisartsen (meer dan 90%) van de regio Deurne-Borgerhout.

De OCMW-raad blijft sinds meer dan vier maanden het personeel, de specialisten, de huisartsen en tenslotte de patiënten in een volkomen onzekerheid laten.

In het grootste geheim, achter gesloten deuren, zonder dat de meest betrokkenen of belanghebbenden ook maar iets in te zeggen hebben worden zware saneringsplannen voorbereid.

Het actiecomité vreest dat de huidige plannen voor de drie campussen leiden naar schaalvergroting, anonimisering, zorgverschraling en afnemende bereikbaarheid van de ziekenhuizen. Het vreest met de afbouw van diensten in Erasmus (de spoed) en Elisabeth voor een sterfhuisconstructie of een uitkleding tot polyklinieken.

De sluiting of afbouw van de openbare ziekenhuizen lijkt op een autonoom proces, dat voorbijgaat aan elke publieke besluitvorming. En dat in een tijd dat men de mond vol heeft over "openbaarheid van bestuur".

Vandaar dat deze actie zal doorgaan onder het motto: "Wie deelt er hier de lakens uit?"

Patiënten, personeel, huisartsen en specialisten zullen op de actie de lakens uitdelen. We laten de lakens wapperen aan de OCMW gebouwen. De manifestanten zullen vervolgens met hun lakens naar het nabijgelegen OCMW-ziekenhuis St-Elisabeth stappen om hun solidariteit te betuigen. Uit de laatste geruchten blijkt dat dit ziekenhuis in de saneringsscenario's het meest bedreigd zou zijn.

Dit nemen wij niet.

Het ACZA ziekenhuis is na Gasthuisberg in Leuven het grootste ziekenhuis van het land. Het is erkend als hospitaal met de grootste sociale roeping. Het heeft dan ook een jaaromzet van 6,5 miljard fr. (161 miljoen euro). Hierop is er amper een tekort van 7,5 miljoen euro of minder dan 5%. Wij eisen hiervoor dringend bijkomende financiering.

Het actiecomité "Erasmus moet blijven" is een unieke alliantie van verontruste patiënten (15.000 handtekeningen), huisartsen (meer dan 90% van de regio), personeelsleden en ziekenhuisgeneesheren die aan één zeel trekken voor een performant algemeen openbaar ziekenhuis met een sterke sociale roeping.

Breng uw witte lakens mee!

Dr. Lieve Seuntjens, St. Rochusstraat 57, 2100 Deurne

tel: 03.3208520 of GSM: 0476.909892