Wie vermoordde Marco Biagi ? Eenzijdige VRT versus kritische RTBF by jpe Thursday March 21, 2002 at 12:17 AM |
In Italië werd Marco Biagi, een topadviseur van het ministerie van arbeid, vermoord. De totaal verschillende manier waarop op woensdag 20 maart over deze moord - en de moordenaars ! - bericht werd door de VRT en de RTBF, is frappant.
Marco Biagi was één van de belangrijkste adviseurs die meewerkten aan een nieuw plan waarmee de semi-fascistische, semi-criminele regering Berlusconi het de zakenwereld gemakkelijker wil maken om arbeiders te ontslaan. Nu is hij dus dood. Vermoord. Maar door wie ?
Voor de VRT-nieuwsdienst is het duidelijk: door "de extreem linkse groepering van de Rode Brigades". In het middagjournaal op Radio 1 (13.00 u) was de moord geen hoofdpunt maar toen het item aan bod kwam werd meteen naar de Rode Brigades gewezen. Omdat we van die 'communistische' club lange tijd niet meer gehoord hebben, ging het 'duidingsmagazine' Actueel even spitten - met medewerking van een correspondente in Italië - in de geschiedenis van de Rode Brigades.
Vanavond in het VRT-televisiejournaal (TV1 en Canvas) kwam de moord telkens kort aan bod en ook hier weer "leidden alle wegen" (niet naar Rome maar) naar de Rode Brigades.
Hoe totaal verschillend berichtte de RTBF-radio over de moord (vanmiddag 13.00 u en vanavond 19.00 u) ?
1) De moord was in het RTBF-radionieuws van 1 uur hét eerste hoofdpunt. Het is overigens gemakkelijk de RTBF- en VRT-radiojournaals al zappend te volgen: bij de RTBF beginnen ze vaak met het internationale nieuwst, bij de VRT zit dat vaak achteraan.
2) Maar wat belangrijker is: zowel vanmiddag als vanavond opperde het RTBF-journaal dat er nu meteen aan de Rode Brigades gedacht wordt, maar dat de aanslag wel eens uit een heel andere hoek kan komen: van de kant van extreem-rechts dat zich bedient van elementen uit de veiligheidsdiensten en de onderwereld. Extreem-rechts pastte eerder al 'de strategie van de spanning' toe om de opmars van linkse protestbewegingen af te remmen. Nu staat er in Italië weer zo'n beweging in de steigers. De vakbonden mobiliseren massaal tegen de nieuwe arbeidswetgeving. Er komt binnenkort een betoging met naar schatting een miljoen vakbonds leden. Niet leuk voor premier Berlusconi.
Die was er als de kippen bij om de link te leggen tussen het protest van de vakbonden en de aanslag. De vakbonden zien zich door de aanslag weer in het defensief gedrongen en ze waren er dan ook snel bij om te protesteren tegen de aanslag.
"Le pays est sous le choc" constateerde de RTBF, maar "de vakbonden willen doorgaan met acties tegen de nieuwe arbeidswetten."
Hoe dan ook: de vakbonden dreigen het grote slachtoffer te worden van deze aanslag in een land waarin bijna al de media op de hand zijn van Berlusconi.
Overigens waren er recent in Italië nog minder erge aanslagen waarbij vermoedens rezen dat Berlusconi er zelf de hand zou kunnen in gehad hebben.
Wat tot slot zowel VRT als RTBF vergaten, was de link te leggen met het 'Bende van Nijvel'- terrorisme in eigen land. Ook daarvan wordt nog altijd vermoed dat het ging om aanslagen die het werk waren van uiterst-rechtse elementen (met connecties bij de Rijkswacht) en die tot doel hadden om de roep naar een sterke staat aan te wakkeren en meer macht en middelen voor de 'ordediensten' te bekomen. Waar de bende overigens ten dele in slaagde ook.
De zwarte brigade by Mara Thursday March 21, 2002 at 10:58 AM |
Op radio 1 hoorde ik gisteren van een correspondente in Italië dat de aanslag aan de zgn Rode Brigade werd toegekend, omdat er op een brief een rode ster stond. "Maar dat kan van alles betekenen", voegde ze er nog aan toe.
Twee weken geleden op Histories een docu over de ontvoering en moord op Aldo Moro in de jaren 70- ook door de Rode brigade uitgevoerd .Daarin komt aan het licht dat een rechtse groep in het leger en de regering al die tijd wisten waar Aldo Moro zich bevond tijdens zijn ontvoering: namelijk in een kamertje in een huis dat op naam stond van iemand van de Italiaanse veiligheidsdiensten. De Italiaanse regering weigerde te onderhandelen met de RB, waardoor Aldo Moro uiteindelijk de dood vond. En dat kwam sommigen in de Italiaanse regering goed uit. Bovendien is 1 man die mee aan de ontvoering en moord heeft deelgenomen, vervroegd vrijgelaten.
De moord op ALdo Moro was een rechtse samenzwering, misschien uitgevoerd door een aantal los geslagen "linksen". Aldo Moro, een christen-democraat was bereid om met de Italiaanse communisten samen te werken..en dat ging te ver.
Dat Italiaans recept zagen we vorig jaar in Genua ook: voor de betogingen werden over springladingen ontdekt door de politie, die door de gekste organisaties werden opgeëist..Op de Italiaanse TV toonde men een enorme wapen- vondst van anti-globalisten.Achteraf bleek dat het om een drugshandelaar ging..Maar ondertussen is de geest ontsnapt uit de fles en is de publieke opinie ervan overtuigd dat er harder moet opgetreden worden tegen links.
Over losgeslagen linksen by christophe Thursday March 21, 2002 at 01:03 PM |
Het klopt dat het mogelijk is dat enkele linkse jongeren gebruikt worden in een vuil spel van de veiligheidsdiensten. Maar toch denk ik dat we steeds meer dit soort geweld zullen zien opduiken. Als de mogelijkheid om je protest te uiten steeds meer beknot wordt, als je protest niets uithaalt, als je protest verzwegen wordt door corrupte media, tja, dan durf je je wel eens af te vragen of het niet anders moet.
Ik moet toegeven dat ik soms ook zó boos ben dat ik zin heb om ...
Het kost moed en doorzettingsvermogen om te bouwen aan een alternatief zelfs als je niet onmiddellijk resultaat hebt.
Niet iedereen heeft het zelfde geduld en vertrouwen en de politieke rijpheid om te beseffen dat je om iets te veranderen een grote, sterke beweging en organisatie nodig hebt.
Gewapend verzet of terrorisme by Mara Friday March 22, 2002 at 09:29 AM |
Er is volgens mij een verschil tussen terrorisme en gewapend verzet.
In de derde wereld, waar grote groepen van de bevolking zich organiseren om aan (gewapend) verzet te doen, zoals de rebellen in Colombia bv...dat zijn in mijn ogen geen terroristen (voor de VS wel natuurlijk).
Maar acties zoals de RAF in Duitsland, BR in Italië en de CCC in België deden (alhoewel slechts 1 dode is gevallen bij een CCC-actie).., dat gaat er bij mij gewoon niet in als een effectief middel om de maatschappij te veranderen. Laat staan dat je daarmee veel mensen zal mobiliseren. En wel in tegendeel. Vandaan mij "oneerbiedige" losgeslagen linsken. Misschien bedoelen zij het goed, maar ze hebben dan toch niet lang genoeg nagedacht over de gevolgen van hun daden.
Bovendien zijn veel van deze groepen door rechts gebruikt geweest. Wie binnen links in de jaren '80 kenden bv de mannen van de CCC? Vanwaar kwamen ze en hoe kwamen ze aan hun wapens? Belangrijke vragen om te stellen.