arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voorbereidend NGO-forum: Monterreyconcensus is niet de onze
by 11.11.11 Wednesday March 20, 2002 at 06:41 PM

Na drie dagen van debatten hebben 2600 deelnemers aan het globaal forum van Monterrey zaterdagavond aan een slotverklaring gewerkt die vandaag zal gepresenteerd worden op de VN-top Financiering van Ontwikkeling. In naam van 700 aanwezige NGO's uit 100 landen, weigert het forum het slappe akkoord te aanvaarden dat in januari door diplomaten erdoor werd gedrukt en daarmee het debat afsloot voor het begonnen was.

Na drie dagen van debatten hebben 2600 deelnemers aan het globaal forum van Monterrey zaterdagavond aan een slotverklaring gewerkt die vandaag zal gepresenteerd worden op de VN-top Financiering van Ontwikkeling. In naam van 700 aanwezige NGO's uit 100 landen, weigert het forum het slappe akkoord te aanvaarden dat in januari door diplomaten erdoor werd gedrukt en daarmee het debat afsloot voor het begonnen was. "Dat akkoord brengt ons geen stap dichter bij de millenium doelstellingen, laat staan bij de 'andere wereld' die toch nog een stuk ambitieuzere eisen stelt dan enkel maar het halveren van de armoede." Dat zegt Rudy De Meyer, die voor 11.11.11 ter plaatse de conferentie volgt.

De NGO's stellen zich nu tot doel om die boodschap ook duidelijk te laten doordringen tot de officiele conferentie die vandaag begonnen is. Rudy De Meyer: "we willen voorkomen dat de EU loopt te pronken met een reeks unilaterale beloftes die al bij al niet ver dragen. Dat geldt nog meer voor George Bush die fier aankondigt dat hij 5 millard dollar extra gaat besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Een schande is het, dat hij met zo een nepcadeau durft uitpakken." De zogenaamde steun van Bush wordt gespreid over drie jaar, loopt pas vanaf 2004, en is gekoppeld aan een reeks strikte voorwaarden.