arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitspraak proces Collectief tegen Uitwijzing op 28 mei
by Joke Wednesday March 20, 2002 at 10:38 AM
zjoghekiere@hotmail.com

Achttien leden van het Collectif Contre les Expulsions moeten langer wachten op de beslissing van de Raadkamer

ACHTTIEN LEDEN VAN HET CCE MOETEN LANGER WACHTEN OP BESLISSING RAADKAMER

De Raadkamer heeft haar beslissing over de mogelijke doorverwijzing naar het Hof van Cassatie van 18 leden van de 'Collectif Contre les Expulsions' uitgesteld. Reden: de dossiers zijn hoofdzakelijk in het Nederlands geschreven, . De beslissing van de Raadkamer valt nu op 28 mei.

Achttien personen worden beschuldigd van deelname aan vijf acties van de 'Collectif Contre les Expulsions' in 1998. De feiten op een rijtje:

- 29/06/1998 blokkeren van een 'gevangenwagen' die vluchtelingen naar de luchthaven vervoerde. Onder de sans papiers bevond zich een minderjarige Somalische jongen.
- 21/07/1998 hulp aan de ontsnapping van 25 gevangenen uit 'centre 127 bis', (een gesloten asielcentrum waar vluchtelingen wachten op een officieel statuut).
-18/08/1998 blokkeren van een wagen van de vreemdelingendienst die een meisje ging uitwijzen die ontsnapte op 21/07. Gebruikte tactiek :eieren, gevuld met verf gooien naar de wagen.
-14/10/1998 manifestatie bij 'centre 127 bis' : tegen uitwijzingen en gesloten centra.
-10/12/1998 actie voor het parlement ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Verklaring van de Mensenrechten
Daarnaast waren er nog verschillende manifestaties op neutrale zone.


De politie heeft deze humanitaire acties vertaald in beschuldigingen. De beschuldigingen luiden onder meer slagen en verwondingen, vernietiging van roerende goederen, verkeershinder, hulp bij ontsnapping, verzet bieden aan de politie...

Na een jaar wachten en talrijke aanvragen is het dossier, hoofdzakelijk in het Nederlands, nog niet volledig vertaald. Nochtans was dit een belangrijke eis van de advocaten van de verdediging. De Raadkamer heeft de zaak dus opgeschort tot 28 mei. Dit is de uiterste datum waarop het dossier integraal in het Frans vertaald moet zijn.
Overigens heeft de verdediging nog aangedrongen bij de procureur om de beschuldiging 'hulp bij ontsnapping van gevangenen' juridisch te weerleggen. De verdedigingen wees de rechter op het ontbreken van ernstige aanwijzingen in deze zaak te annuleren.
Antwoord dus op 28 mei.

gevangenen??
by alex Wednesday March 20, 2002 at 10:47 AM
alex.wieme@justice.com

Joke,

weet je soms hoe de beschuldiging van het 'helpen ontsnappen van een gevangene' precies gestaafd wordt??

volgens mij zijn gesloten centra geen gevangenissen op zich, worden daar ook geen mensen in opgesloten als strafmaatregel, maar om hun uitwijzing te kunnen uitvoeren...

aangezien de mensen daar van hun vrijheid zijn beroofd, maar echter geen gevangenen zijn, kan dat helpen ontsnappen van een gevangene toch niet weerhouden worden??

weet jij soms hoe dat precies in elkaar zit die klacht??