arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen (z)onder bestuur van het Blok.(nl,fr)
by Guido Tuesday March 19, 2002 at 08:34 PM
pannkoekrobert@hotmail.com

Enkele feiten van de afgelopen week in Antwerpen. Quelques faits d'Anvers la semaine passé.

1.Vorige week verscheen in de media dat de lokale politie van Antwerpen 5 helicopters zal huren van het detachement van Melsbroek om zo beter criminelen te kunnen volgen.

2.Vorige week konden we ook lezen dat de politie een eigen tijdschrift uitgeeftdat gesponsord wordt door bewakings-en beveiligingsfirma's, dit met goedkeuring van het stadsbestuur van Antwerpen.

3.Vandaag kunnen we lezen dat de politie van Antwerpen gedurende twee maand iedereen mag onderwerpen aan identiteitsconroles in het stadscentrum.

1.La semaine passé il était le message quela police local d'Anvers va louer 5 helicopters de l'attachement de Melsbroek pour suiver les criminels.

2.Aussi la semaine passé, le message que la police d'Anvers va distributer une magazine sponsoré par les usines qui font des choses pour sécuré ton maison.

3.Aujourd'hui dans la presse: la police d'Anvers est autorisé pendant deux mois pour faire des conrole d'identité de tout le monde qui ce trouve dans la centre.

Quelle est mieux: une muncipale d'extreme-droite ou une muncipal socialiste?

en dan?
by herman Wednesday March 20, 2002 at 12:35 AM

Guido,
1. Ben jij er echt van overtuigd dat men de antiglobalistische idealen dient door de criminaliteit in Antwerpen als probleem te negeren of te ontkennen?
2. Je schijnt te suggereren dat Antwerpen een "municipal socialiste" is - je woont dus duidelijk niet in die stad; stel dat het veiligheidsbeleid in Antwerpen werkelijk in socialistische handen was (nu is dat de bevoegdheid van een VLD-schepen, als je het echt wilt weten), hoe zou dan een socialistisch veiligheidsbeleid er moeten uitzien volgens jou? Zonder politie? Zonder controle?

God misschien?
by Erik Wednesday March 20, 2002 at 07:00 AM
geenserik@hotmail.com

Er is veel ongenoegen bij de mensen in Antwerpen, maar ook buiten de stad.
Mij lijkt dit te komen door het gegeven dat de mensen meer en meer vervreemden van elkaar wat blijkt uit een verregaande onverschilligheid aan wat ze zelf (kunnen)doen.
Loop eens rond in een (Antwerpse) straat en wat zie je:
lege blikjes en (klein) afval ondanks er enkele meters verder vuilbakken staan, verkeersregels die (al dan niet bewust) genegeerd worden.
Hoe kan de politiek dit oplossen? Zijn zij God misschien?
Dit gedrag is iets dat de mensen zelf moeten veranderen, door meer respect op te brengen voor een ander.

Daarnaast heb je inderdaad ook criminaliteit die moet aangepakt worden, maar men moet ook nagaan waar die vandaan komt
De problemen van criminaliteit ontkennen is de oplossing niet, dat heeft men veel te lang gedaan (en niet alleen in Antwerpen).
Dat er helicopters ingezet worden, haalt de pers en word opgeblazen door de journalisten. Andere 'kleine' maatregelen (met minder nieuwswaarde) niet.

Als men gelooft dat dit kan bijdragen tot een oplossing, tot het verkleinen van de 'kloof met de burger' (wat haat ik dat woord 'burger') dan kan dit als tijdelijke maatregel, maar de mensen (de burger) hebben een grote rol in dit thema. Het word tijd dat ze hun verantwoordelijkheid terug opnemen en afstappen van dat egoïsme.

voor herman
by guido Wednesday March 20, 2002 at 11:57 PM

Ik wil eerst en vooral duidelijk maken dat ik niet geloof in de term anti-globalisten. Nu niet, nooit niet. Het is een uitvinding van de media waardoor iedereen een identiteitscrisis heeft. Deze term zorgt alleen maar voor verwarring.

Wat er socialistisch is aan een politie die een blad uitgeeft gesponsord door bewakingsfirma's ontgaat me.
Net zoals het feit dat de politie nu iedereen gedurende twee maand mag controleren. Dacht dat dit iets was voor autoritaire regimes.

Misschien ware het goed uit te leggen waarom bv. Albanezen die hier criminaiteit plegen wel een positieve asielvraag heben en warom dat mensen die op de loop zijn voor geweld geen positieve asielaanvraag krijgen. Corruptie op het departement van Binnenlandse Zaken misschien?

een socialistisch beleid zou bv. kunnen zijn dat men de echte criminelen van de straat oppakt i.p.v. zich bezig te houden met kruimeldiefjes.

ik wist niet dat er zoiets bestond als anti-globalistische iedealen, wat zijn die?

politieblad
by herman Thursday March 21, 2002 at 12:31 AM

zeg ik nu dat een politieblad met advertenties van bewakingsfirma's een socialistische idee is? JIJ (als jij ook de eerste Guido bent) hebt het over "municipal socialiste".
Ik zeg juist dat dat in Antwerpen een VLD-initiatief is. Ik zeg toch ook dat het belachelijk is om te doen alsof het Antwerpse stadsbestuur een socialistisch bestuur is: er zijn 4 of 5 partijen die in die coalitie proberen samen te besturen, en heel die discussie over dat politieblad is een totaal onbelangrijk relletje op het niveau van dorpspolitiek, dat precies door de gehaaide rechtse Antwerpse politici - die niets liever doen dan de SPA-burgemeester tot zondebok uit te roepen - tot een nationaal nieuwsitem is gebombardeerd. Hou je toch niet met die onzin bezig (dat doe je toch ook niet als het om andere dorpen en dorpsbelangen gaat, hoop ik) alleen maar omdat het Blok en de rechtervleugel van de VLD dat zo graag hebben.
Neen, belangrijk is het dat links zich - wat dit thema aangaat - concentreert op het zoeken naar de beste manier om de zware criminaliteit in grootsteden en elders te bestrijden. Daar is politie onmisbaar bij, hoe je het ook draait of keert.
En als ik het heb over antiglobalistische idealen, dan is dat omdat ik het woord "andersglobalisme" dat ik eigenlijk beter vind wil vermijden (dat woord is al herhaaldelijk op deze site weggehoond, misschien alleen maar omdat De Morgen die term systematisch gebruikt) en omdat Indymedia van bij zijn ontstaan zich in de anti-globalistische beweging heeft ingeschreven, hoe onvolmaakt die term ook is.
Wat zijn die idealen dan? Noem het voor mijn part alles wat onder de noemer antikapitalisme (ook wel: socialisme zonder grenzen) valt, want daar is het in ieder geval bij mij om te doen.

politieblad
by Guido Thursday March 21, 2002 at 04:07 PM

"en heel die discussie over dat politieblad is een totaal onbelangrijk relletje op het niveau van dorpspolitiek".
Sorry, Herman maar ik vind dit wel belangrijk. Hoelang gaat het nog duren voordat de politie gesponsord wordt door privéfirma's? In het verleden werden hier af en toe balonnetjes voor opgelaten in de pers.Dit is een gevaarlijke tendens.
Het veiligheidsbeleid is in handen van een VLD'er, niets dat de andere partijen tegenhoud om zijn beleid af te keuren.
Natuurlijk is politie onmisbaar bij bestrijding van grote criminaliteit maar dan men wel eerst al die corrupte ambtenaren de laan moeten uitsturen. Nogmaals, opvallend hoe grote criminelen gemakkelijk Belg worden en hoe asielzoekers op de vlucht voor oorlog worden opgesloten in gesloten centra.

dorpspolitiek dan maar
by herman Thursday March 21, 2002 at 11:23 PM

Ik voel mij helemaal niet geroepen om de Antwerpse SPA te gaan verdedigen, maar als ik het mij goed herinner is die zaak van het lokale politieblad juist in het nationale nieuws terechtgekomen OMDAT SPA en Agalev protesteerden tegen die reclame in het blad.
Hoe kwetsbaar de Antwerpse coalitie ook is, als gevolg van de vele partners en dus tegenstrijdige belangen en constant eieren lopen, ben ik persoonlijk toch opgelucht (ik woon niet in Antwerpen, maar ik werk er wel) dat die moeizame "cohabitation" niet gestruikeld is over die herrie rond het politieblad.
Als het college vroeg of laat aan scherven valt, en Antwerpen dus echt onbestuurbaar wordt, hoop ik dat het gaat om serieuzere thema's, waar links zinvol rond kan mobiliseren.
Maar goed, intussen schijnen de plooien weer gladgestreken te zijn (of is er afgesproken dat de coalitie-ruzies voortaan binnenskamers worden uitgevochten).

SPA en Agalev
by Guido Friday March 22, 2002 at 12:41 PM

Dit is juist hetgeen me stoorrt. Ik had ook gelezen dat deze partijen zich tegen het blad verzetten. Groot was mijn verbazing om de dag nadien te lezen dat ze het een maand of zo op proef gingen proberen.
Oh ja. Het kan allemaal en niemand die het erg vind.
Sorry om ongerust te zijn over de evoluties in Antwerpen.

oplossing
by herman Friday March 22, 2002 at 06:45 PM

op een andere post van deze site is er iemand die droomt over DE oplossing:
vervang de politie door een democratische burgerwacht.
Wel ja, ik wil mee dromen, maar dat zal dan wel voor de kleinkinderen van mijn kleinkinderen iets oplossen