arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dringend gezocht: info over kinderarbeid en Mc Donalds
by Arne Baillière Tuesday March 19, 2002 at 02:29 PM
to_arne@hotmail.com 0473 532 494

Deze oproep om zoveel mogelijk infomateriaal te verzamelen over de activiteiten van Mc Donalds, en het eventuele gebruik van kinderarbeid door deze multinational. Dit in het kader van een brede campagne tegen de multinationals en hun praktijken die strijdig zijn met de Conventie van de rechten van de mens.

Dus: als je weet hebt van links, dossiers, concrete voorbeelden over de uitbuiting van Mc Donalds in de derde wereld, stuur ze via het net door naar to_arne@hotmail.com

of naar kp@democratisch-links.be

Op onze site kan je ook het reeds bestaande Jong-kp dossier tegen multinationals downloaden:
http://www.democratisch-links.be/kp/themas/multinationals.html

Ook mensen die willen meewerken aan de campagne zijn welkom.

Info over McDonalds
by Maarten Frederickx Tuesday March 19, 2002 at 04:28 PM
maarten_frederickx@hotmail.com

Multinationals zijn hard op weg een totale dominantie van de wereldmarkt te verkrijgen. Nu al hebben slechts vier multinationals negentig procent van de wereldexport in maïs, graan koffie, thee, katoen en tabak in handen. Regeringen en parlementen lopen vaak aan de leiband van deze ondernemingen, hoeveel rapporten zijn er niet waarin louter de echo's naklinken van woorden van industriëlen? De noodzaak van de EU is bijvoorbeeld niet een vrij verkeer van personen, dat is slechts een futiliteit. De noodzaak is een vrij handelsverkeer en handelsverkeer van multinationale ondernemingen wel te verstaan. Ook instituten die op wereldschaal actief zijn, zoals het IMF en de Wereldbank, zijn door multinationals gedomineerde instanties. Bedrijven als McDonald's hebben slechts één doel voor ogen : Dominantie van de wereldmarkt. Hun devies is: weg diversiteit, weg kleinschaligheid, leve de globalisering en leve de eenvormigheid. Alleen al in de VS zijn 800.000 kleine winkeliers failliet gegaan door de industrialisering van de voedingsmarkt. Multinationals mogen dan proberen de hele wereld in hun greep te krijgen, Vidal plaatst de strijd tegen McDonald's op één lijn met de strijd van de Ogoni, waaronder de vermoorde Ken Saro-Wiwa, tegen Shell z'n vervuilende activiteiten in Nigeria en constateert dat al die kleine groepen bij elkaar wereldwijd een faktor vormen waar regeringen en multinationals niet om heen kunnen. Voor het gemak werden de in de folder "What's wrong with McDonald's?' geuite kritieken, ditmaal met goedkeuring van beide partijen, opgedeeld in onderwerpen:
1)honger in de Derde Wereld
Uitgestrekte gebieden in arme landen worden gebruikt als veeboerderijen of als monoculturen waarop soja, tapioca en granen ‘gecultiveerd' worden. Hier hebben den grootgrondbezitters het voor het zeggen.
De teelten vormen het hoofdaandeel van de landbouwopbrengst in deze arme landen, maar ze worden gebruikt om het vee te voederen dat tot hamburger wordt gemalen voor de ontwikkelde landen.
De hamburgers die hier in de Benelux worden verkocht zouden van EU-koeien afkomstig zijn. Hun voedsel echter is onder andere afkomstig van grote plantages in Thailand en Brazilië. Hiervoor worden grote stukken regenwoud gekapt en worden kleine boeren die voedsel voor de plaatselijke bevolking telen van hun grond verdreven. Dit doen de voedselprijzen aldar stijgen. Het is dan ook niet overdreven te stellen dat de hamburger die je eet gestolen is uit de mond van de hongerige.
2)vernietiging van het tropische regenwoud
In gebieden waar tien tot twintig jaar geleden tropische bossen stonden, nu weidegebieden zijn voor koeien, die eindigen als hamburgers bij McDonalds's.
De mooiste regenwouden van de wereld worden aan sneltempo vernietigd door multinationale ondernemingen. Duizenden soorten dieren en planten worden uitgeroeid, traditionele culturen worden verwoest en inheemse voedselteelten vernietigd.
McDonalds ontkent in haar propagandabrochures alle betrokkenheid. In elk geval is het zo dat vlees dat de VS binnenkomt een nieuwe stempel krijgt, een nieuw label dat zegt dat het vlees in de VS is gekweekt. Niemand kan zo precies nagaan wat met welk vlees gebeurt.
3)onethische reclamepraktijken
Dat McDonald's heel erg van kinderen houdt, mag als bekend worden beschouwd. McDonald's houdt echter van kinderen omdat zij invloed op hun ouders uitoefenen in de keuze waar ze zullen gaan eten. Ze probeert kinderen op allerlei manieren te lokken, met de clown Ronald McDonald, met speelgoed en hebbedingetjes. Reclames zijn dan ook vooral gericht op kinderen.
4)dierenleed
Kippen brengen hun hele leven in legbatterijen door, zonder enige toegang tot verse lucht of zonlicht. Hun bewegingsvrijheid en ook van zeugen was tot het minimum beperkt.
De dieren die je tussen je broodje vindt, heben een levenslange lijdensweg achter de rug. Kippen bijvoorbeeld leven opeengestapeld in hokjes zonder ramen. het slachtten geschiedt niet minder barbaars. Bij runderen schiet de slachter met een pistool een stalen pin door de schedel heen in de hersenen. Indien het rund haar hoofd beweegt op dat ogenblik, schiet de slachter schuin, wat enorm veel pijn en een tweed executiepoging voor het rund betekent.
Varkens en schapen worden bewusteloos geëlektrocuteerd met een laagstroomtang die aan weerszijden van het hoofd gehouden moet worden gedurende 7 seconden om een effectieve shock te verkrijgen. Daarna snijdt men ze de keel over. In de praktijk houdt de slachter die tang slechts 2 tot 4 seconden omdat de slachter per moord betaald wordt. Het dier wordt wel geïmmobiliseerd, maar is niet verdoofd zodat het zich plots omgekeerd voelt bengelen, aan één poot, terwijl zijn keel wordt overgesneden. Of hoe zorgeloos moorden lijdt tot onbeschrijflijke horror en pijn.
Kipen worden levend met hun poten aan een lopende band gehangen. Minuten daarna worden hun hoofden door een waterbad met laagstroom gesleept om ze te elektrocuteren. Vaak heffen kippen hun hoofden op en ‘'missen'' zo de elektrocutie. Vervolgens snijdt een automatisch mes de kelen van de vogels over; heel grote of kleine kippen worden echter in de borst of het gesneden. Zij worden later door een slachter manueel gedood.
5)leugens over kringlooppapier en afvalbeleid
Er zijn ook gevolgen voor ons leefmilieu hier. Alle McDonaldsvestigingen gebruiken dezelfde wegwerpverpakkingen zoals bekertjes doosjes en bakjes. Hiermee draagt McDonalds bij aan een gigantisch verbruik van grondstoffen voor de productie van wegwerpmateriaal. papier, plastics en schuimplastics die enkele minuten lang gebruikt worden om dan als afval ons straatbeeld te sieren. Het gaat om honderden tonnen afval per week, dit terwijl er nog genoeg alternatieven bestaan.
6)McDonald's eten en welvaartsziekten
De kwaliteit van fastfood is verbazingswekkend slecht.
Voedseldeskundigen in de Verenigde Staten menen dat het verhoogde agressiviteit, slapeloosheid en angstdromen bij kinderen veroorzaakt. Oorzaak: de grote hoeveelheden suiker in met name de milkshakes (ongeveer 16 suikerklontjes), het hoog gehalte aan vet en zout gekoppeld aan een vezeltekort en een gebrek aan voedingswaarde. Ontelbare medische rapporten hebben dit soort voer gekoppeld aan hartzieken, kanker, diabetes en arthritis.
7)Voedselvergiftiging
Vlees is verantwoordelijk voor 70% van alle voedselvergiftingen. Kip en gehakt (zoals gebruikt in hamburgers) zijn hierbij de meest voorkomende infectiebronnen.
8)slechte werkomstandigheden.
De betaling van het personeel en de werkomstandigheden zijn ronduit slecht te noemen. Het verloop van het personeel is groot en managers worden door de top onder druk gezet om de loonkosten laag te houden. McDonald's is in veruit de meeste landen allergisch voor, of zelfs vijandig ten opzichte van vakbonden en intimideert en ontslaat werkneemsters als zij vakbondsactiviteiten willen ontplooien.

web address
by henk Wednesday March 20, 2002 at 11:53 AM

http://www.transnationale.org/default.htm

McSpotlight
by iphike Wednesday March 20, 2002 at 08:35 PM
code_red@pandora.be

neem maar is een kijkje op http://www.mcspotlight.org
vreselijk veel over mc donalds te vinden...

Let' s nail the bastards: Bedankt voor Mc donalds- info, meer hulp is welkom.
by Arne Baillière Thursday March 28, 2002 at 03:13 PM
to_arne@hotmail.com

Bedankt iedereen, het bovenstaande helpt ons al wat verder. Veel van de info zal verwerkt worden. Ik blijf vooral op zoek naar harde feiten, concrete plaatsnamen en cijfers, vooral rond kinderarbeid. We willen van het pamflet een onweerlegbare fact- sheet maken.
Mensen die willen meewerken met onze campagne nemen contact op met de Vonk op http://www.vonk.org en/of met de KP op http://www.democratisch-links.be/kp

Ik kan jullie nu al verklappen dat we een eyecatcher hebben die al die blitse mcdonalds reclamemakers een zure maag zal bezorgen...

THEY WILL GET WHAT THEY DESERVE!
Afspraak eind april in Oostende. Meer concrete gegevens volgen.