arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaamse kranten over actie aan gesloten centrum Vottem
by Guido Monday March 18, 2002 at 02:10 PM

Niets, helemaal niets. Wegens niet in Vlaanderen? Wegens niet sensationeel genoeg? Wegens reeds te bruine gdachtengang in Vlaanderen?

Niets, helemaal niets. Wegens niet in Vlaanderen? Wegens niet sensationeel genoeg? Wegens reeds te bruine gdachtengang in Vlaanderen?

Voor al diegenen die daar nog nooit geweest zijn, een kleine beschrijving.

Als je aan de ingang staat heb je links een klein straatje dat uitkomt op een kazerne van de rijkswacht(nu federale politie maar iedereen weet dat de rijkswacht alle andere politiediensten heeft opgeslokt). Rechts van het gesloten centrum heb je een kazerne van het leger.
het centrum zelf. Je hebt twee ingangen die afgesloten zijn door twee grote, metalen poorten. Deze poorten geven geen kik als je er met 15 man staat op te schoppen. De omheining bestaat uit een eertse rij van hekkens van ongeveer een meter hoog, daarachter aarde en planten. Dan heb je een omheining van twee meter. Daarachter een omheining van één meter en daarna een omheining van 6 tot 8 meter(ben niet goed in meten). Overal camera's.

Dit is een democratie anno 2002 onwaardig. Mensen die OP DE VLUCHT ZIJN worden behandeld als zware criminelen. Alsof GELUK ZOEKEN IN EEN ANDER LAND een MISDAAD is.

Het gevoel dat je hebt als je voor die grote poorten staat is er één van onmacht. Hoe kun je daarover geraken?

Misschien eens een burgerinspectie doen in een gesloten centrum(lees:strafinrichting voor gelukzoekers)?

berichtgeving aan de andere kant van de taalgrens
by Fabien Monday March 18, 2002 at 03:55 PM

Inderdaad geen woord te lezen in de Vlaamse pers over de betoging in Vottem van gisteren. Wat de Franstalige pers betreft is de berichtgeving in het algemeen positief en objectief (artikels in Le Soir, La Libre Belgique en La Meuse + berichtgeving van Belga). De betoging was ook nieuws item n°1 op RTBF (radio + TV) en RTL gisterenavond (met een kleine "vergissing" van de RTL-speaker, die zegde dat geweldadige activisten bij het centrum probeerden binnen te dringen door een metaal deur kapot maken... De deur is inderdaad nu helemaal kapot, maar de oorspronkelijke bedoeling was niet het centrum binnen te dringen).

De volgende keer: Vottemspotting...:-)

toch een beetje pers...
by angela Monday March 18, 2002 at 08:41 PM

er was toch een klein beetje nederlandstalige pers:
in de Metro stond een kort artikeltje dat vrij positief was.
en naar 't schijnt was er ook erg positieve berichtgeving op het VRT-radionieuws.

maar verder stelde het inderdaad niet veel voor.

De Gamma
by justin Tuesday March 19, 2002 at 10:36 AM
justin.vanheddegem@advalvas.be

Ik stel voor dat we de volgende keer eerst samen naar de Gamma gaan om zaagskes en tangskes te kopen om ijzerdraadjes door te knippen en ons op die manier naar binnen te werken.

justin

;-)
by angela Tuesday March 19, 2002 at 11:20 AM

vergeet de hamerkes en beitelkes niet he!

vollek, vollek!
by gunther lippens Tuesday March 19, 2002 at 11:31 AM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Als je telkens weer voor zo'n hoop koterijen staat met vier afzonderlijke omheiningen waar het bijna onmogelijk is om door te geraken - tenzij je bij de gamma bent langsgeweest - vraag je je telkens weer af hoeveel mensen eigenlijk weten wat er in die oorden allemaal aan miserie voor de buitenwereld wordt afgesloten. Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat mensen zoiets ineenboksen. Een maand terug ben ik naar het concentratiekamp van Dachau geweest, en hoewel het niet hetzelfde is, doen beide oorden gelijkaardige walging oproepen. Isoleercellen waar je voor het minste protest bent in opgesloten, zonder enige kans om je te verdedigen, overgelaten aan de "goodwill" van mensen die ervoor gekozen hebben om bewaker in een gesloten asielcentrum te zijn, het opsluiten van kleine kinderen, een gevangenis waar je niet uitgeraakt. Niemand is verantwoordelijk, iedereen doet haar of zijn werk, een radertje in een walgelijke machine. "Ik doe alleen maar de deuren op slot, 's morgens en 's avonds, mevrouw. Daar is toch niets fout mee. En als ik het niet zou doen, zou het nog veel erger zijn. Ik moet toch ook mijn boterham verdienen." Het wir-wollen-es-nicht-wissen is alomtegenwoordig. Iedereen weet dat die dingen ergens te lande bestaan. Maar je mag daar niet te veel om leuteren, de mensen zouden zich wel eens schuldig kunnen gaan voelen ...

even serieus nu
by angela Tuesday March 19, 2002 at 11:35 AM

Het valt echt wel op dat er aan franstalige zijde gemakkelijker een brede groep achter zo'n initiatief te krijgen valt.
Op een betoging met een radicaal platform liepen er daar mensen van het Humanistisch Verbond, de vakbond, enz. In Vlaanderen is het quasi onmogelijk om die groepen te mobiliseren voor zo'n initiatief.

Waarom zijn de Vlaamse organisaties zo terughoudend over dit onderwerp?

informatie
by angela Tuesday March 19, 2002 at 11:57 AM

Je merkt ook dat het dikwijls enorm ontbreekt aan informatie.
Er zijn heel wat mensen die niet eens weten dat er effectief vluchtelingen worden opgesloten in gevangenissen en (dikwijls op gewelddadige manier) uitgewezen.
Vorige week was ik op een debat over asielbeleid, georganiseerd door Animo, en daar vroeg iemand uit het publiek: "worden er nog steeds mensen uitgewezen?".

Daar komt dan nog bij dat er een hele sfeer van criminaliteit wordt opgehangen rond asielzoekers. In alles wat er, van het beleid uit, wordt gecommuniceerd over asielbeleid, worden connotaties van criminaliteit, 'asielmisbruik', enz. meegegeven. Bovendien wekt het opsluiten van vluchtelingen in gesloten centra sowieso al de indruk naar de buitenwereld toe dat het over criminelen gaat. Als ze opgesloten zitten in een soort gevangenis, dan zullen ze toch wel iets mispeuterd hebben?!