arch/ive/ief (2000 - 2005)

d14-activisten goed aangekomen
by joeri Monday March 18, 2002 at 08:47 AM
joeri@indymedia.be

De laatste bus met d14-activisten is vanmorgen in Brussel aangekomen. Ondanks al de problemen (om de grens over te steken nr spanje, om nog aan te sluiten bij de staart van de betoging) leken de Kortrijkzanen die rond zevenen aankwamen toch gelukkig dat ze de reis ondernomen hadden.

Iets na vijven deze morgen uit mn bed ge-smst (ik haat mn gsm momenteel meer dan ooit:-) ) door Peter van d14-kortrijk. Met de vraag of ik het zag zitten om een persbericht rond te sturen over de laatste gebeurtenissen. Na wat morren dan toch opgestaan en wat werk verricht.

Toen ze aankwamen in Kortrijk, iets voor 7 uur, zagen ze er allemaal afgeleefd, maar gelukkig uit. De meesten onder hen (ze waren met 9 in totaal) repten zich snel naar huis/naar hun werk. Nadat ze afscheid namen van elkaar ben ik nog ff een koffie gaan drinken met Peter van d14-kortrijk, een verslagje:
Alhoewel Peter bijna omviel van vermoeidheid was hij nog erg strijdbaar. Hij was erg gelukkig dat ze de EU in zn ware aard in de pers hadden kunnen brengen door persberichten te laten versturen en het voortdurende contact met indymedia.be over het Spaanse grensbeleid. Hij liet zich erg lovend uit over de samenwerking met een Franse lokale vakbond (sorry, ben de naam ervan vergeten) en Attac France, die in Perpignan zorgden voor slaapplaatsen voor de gestrande activisten, en zaterdag ook meehielpen om de betoging naar het Spaanse consulaat te organiseren. Peter was erg gelukkig dat, ondanks de vermoeidheid en de teleurstelling, ze met een van de bussen toch nog een laatste poging ondernomen hebben om in bcn te geraken, en daar ook in geslaagd zijn.

Sud
by Mara Monday March 18, 2002 at 09:47 AM

Ik denk dat hij het over de vakbond "Sud" heeft. Daar sprak Joke toch ook over. Die waren ook massaal aanwezig in Brussel in december met kleurige fluostickers en vlaggen.

SUD
by Alison Monday March 18, 2002 at 10:01 AM
boadicea@belgacom.net

Ja, de vakbond was SUD.

Opgebeld rond 16h de vrijdag - door medestrijders van lokale ATTACS - hebben die voor onderdak en bus-transport binnen Perpignan gezorgd.

Wij hebben van veel hulp en solidariteit van lokale groepen kunnen genieten.

SUD (?solidaires, unitaires, démocratiques?) onder meer van secteur Santé Sociale waren aanwezig. Militanten van de LCR (trotskisten) en anarco-syndicalisten CNT 66 (66 is het nummer van Pyrénées Orientales) hebben samen met ons betoogd in Perpignan.

Ik ga ook een (lovend) artikel schrijven over hun Service d'Ordre ... geen vergelijking met ONG-achtige PeaceKeeping mogelijk!

d14-activisten goed aangekomen
by Geert Monday March 18, 2002 at 11:09 AM
geert.gielis@cs.antwerpen.be

't was ondanks de afsluiting van de grens inderdaad een zeer 'geslaagd' weekend, dat een diepe indruk op mij heeft
gemaakt, o.a. door de goede samenwerking met de Fransen en de spontane betoging in Perpignan...
Ook al ben ik niet in Barcelona geraakt, geven deze gebeurtenissen en het grote protest in Barca meer dan voldoende energie om door te gaan!
Misschien moeten we eens nadenken over een strategie t.o.v. het afsluiten van de grenzen voor Europese actievoerders (de Legal-teams hebben goed werk geleverd maar om een opening te creëren moeten we blijkbaar toch uit een ander vaatje tappen...en niet op buschauffeurs rekenen)


PS: 'k heb nog 2 goeie geluidsopnames op MD van zaterdag aan het Palais du Congres, een van een woordvoerder van Attac-France en één van Joke, als ze de beslissing voor de betoging en de inschakeling van de EU-parlementsleden aankodigen (kan iemand hier iets mee doen?)

media
by stef Monday March 18, 2002 at 11:40 AM

De blokkage aan de Spaanse grens heeft D14 veel meer media aandacht gegeven, dan een vlotte doorgang naar en deelname aan de manifestatie in Barcelona zou teweeggebracht hebben.

wel de moeite
by alison Monday March 18, 2002 at 01:31 PM
boadicea@chello.be


Yes, trying to go to Barcelona WAS worthwhile!

The disproportionate force and the totalitarian behaviour of Spanish and French police not only brought us media attention, they have helped to reveal the true nature of the European Union and the Schengen agreements.

The Europe which is now under construction will tolerate no dissent. Basic rights (freedom of expression; of assembly; of movement) are trampled underfoot - or, as the French CRS showed, by hitting young girls with their batons at the border on Friday - are beaten aside.

D14's attempt to use legal means to reach Barcelona reminds us that "our leaders" place themselves far above the laws they edict.

Schengen was welcomed in many countries as an incarnation of freedom of movement for European citizens. This weekend makes it clear that what now remains of Schengen is the Schengen Information System. (you know? S.I.S cards) and collusion between police forces as they support each others' illegal interventions.

(sorry for writing in English, my Dutch is poor)