arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT: 'straatoorlog' in Barcelona / Essentie protest de ethermist in
by jpe Sunday March 17, 2002 at 11:28 PM

VTM en VRT brachten vanavond in hun 7 u journaals elk zo'n 1,5 tot 2 minuten nieuws over de massale antiglobalisten-betoging in Barcelona.

Wat de aantallen van de betogers betreft:

- VTM had het over '100.000-en betogers' (zo werd dat ook vermeld in de tekstbalk onderaan de beelden);

- de VRT sprak van "minstens een kwart miljoen betogers" en "de grootste betoging in Barcelona ooit". "De organisatoren hadden enkele tienduizenden betogers verwacht" maar het werden er volgens hen een half miljoen; "volgens de politie 250.000".

20 mensen raakten gewond, aldus VTM. De VRT had het over 27 gewonden. Het aantal arrestaties lag het hoogst bij VTM: 98. Volgens de VRT werden er maar 62 mensen opgepakt.

Het belangrijkste verschil tussen beide journaals, was dat VRT-journalist Jan Balliauw toch een poging deed om uit te leggen waarom er geprotesteerd werd.

Maar - en we zijn het stilaan gewoon - beide omroepen legden de nadruk op het geweld in de straten van Barcelona. De VRT sprak zelfs van een "straatoorlog".

En zo ging de essentie van het protest weer de ethermist in. Benieuwd wat de krantenredacties er ondertussen van aan het maken zijn.

soms zegt men gewoon niets
by gunther lippens Monday March 18, 2002 at 03:02 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Op het radiojournaal op Studio Brussel van zaterdag 16 maart, om 22u00 en om 23u00, was er telkens een item over de top maar helemaal niets over de protesten. Ik snap echt niet hoe je als journalist zo hard je best kan doen om daar naast te kijken.

We zouden VTM-radio's eens moeten gaan 'volgen'
by jpe Monday March 18, 2002 at 11:00 PM

Dat heb je met die commerciële of commercieelachtige radiozenders hé Gunther. We zouden eens moeten de VTM-radio's beginnen volgen. Wie weet wat voor troep ze daar onder de naam 'nieuws' uitzenden. En er is een deel van de jeugd dat daar op aangewezen is ... Da's nog het ergste.