arch/ive/ief (2000 - 2005)

verslagje betoging + arrestaties voor het gesloten centrum van Vottem, zo 17/03
by manu Sunday March 17, 2002 at 11:21 PM

op initiatief van het vluchtelingencollectief cracpe uit Luik en met de steun van het Vak (gent) en ccle (brussel) betoogden zo'n 800-900 mensen in Luik tegen gesloten centra. achteraf onnodige en onrechtvaardige arrestaties.een verslagje:

samen met m'n vrienden van het vak vertrok ik om 12.00 in Gent met de trein naar Luik, in leuven en Brussel pikten we nog een 15 tal mensen op en samen wandelden we naar de vertrekplaats van de betoging. Op dat moment waren er al een 300-400 mensen die verzamelden. Na ons een weg gebaand te hebben voorbij de verkopers en de standjes van internationaal verzet, pvda, en andere groeperingen vonden we de rest van de vluchtelingenbeweging terug aan het begin van de betoging. Om drie uur zette de betoging zich in beweging, de mensenmassa was al aangegroeid tot een 600 tal mensen. de kop van de betoging waar ik liep werd gevormd door het krijtteam van de vluchtelingencollectieven, waar ikzelf ook aan deelnaam (in stoepkrijt in een moordend tempo leuke slogans op de straat krijten), gevolgd door een muziekwagen, en dan de collectieven en de anarchisten met daarachter attac, de unie van de vrijzinnigen (dnek ik) en nog heel wat verenigingen. De bob was overvloedig aanwezig (en duidelijk herkenbaar als je weet dat ze allemaal diezelfde domme lege blik in hun ogen hebben)na een wandeling door een deel van het centrum van Luik (denk ik toch,)waarbij een koor solidariteitsliederen voor het cracpe en de vluchtelingen zongen kwamen we op de oprit van een autostrade en uiteindelijk bij het centrum voor illegalen in Vottem. Bij de wandeling door het centrum groeide de betoging aan tot een 800 tal mensen, wat ook overduidelijk de steun van de bevolking laat zien voor de manifestatie. De ordedienst probeerde de betoging vlak voor het centrum tegen te houden, maar toen enkele mensen vlakaf doorliepen tot aan de poorten van het centrum besloot ik te volgen. Men belde aan, klom op de omheining en probeerde contact met de gedetineerde vluchtelingen te zoeken, boodschappen vlogen heen en weer, afgewisseld met slogan die zowel vanuit het centrum (pouvoir assasine! freedom!) als vanuit de manifestanten voor de poorten weerklonken (no border, no nation, stop deportations!courage, on ne vous oublie pas !(m'n frans is niet zo goed ik weet het). zowel jonge, soms gemaskerde manifestanten, als oudere opa-achtige types, beukten op de ijzeren poorten om hun protest te uiten, en de massa voor het centrum groeide aan, ondanks dat alle soundsystems en veel van de partijen (mlb, lsp etc) al vertrokken waren. uit frustratie werd een deel van de poort losgepeuterd en zo kregen de mensen op de actie en de mensen in het centrum een beter zicht op elkaar wat voor de manifestanten erg confronterend werkte (kinderen die huilden dat ze de mensen binnen wouden redden, mensen die spontaan beginnen te huilen uit machteloosheid, veel frustratie en opgekropte woede. De opgesloten vluchtelingen kragen echter een duidelijk beeld dat echt veel mensen hun willen helpen en ze schreeuwden dan ook urenlang boodschappen, afgewisseld met het wuiven met kledingsstukken, het uit het raam gooien van wc-rollen.
toen het waterkanon van rond de hoek kwam kijken kon het koor dat eerder al zong de gemoederen bedaren door de mensen te laten zingen voor de gedetineerden. Na een aantal liedjes begonnen mensen in groepen naar het station terug te keren. ik trok met de laatste groep terug naar het station en onderweg kwamen we eerst drie bob'ers tegen die erg zenuwachtig waren omdat we ze aanwezen als bobers en er erg veel anarchisen in ons groepje rondliepen. toen we de bocht omkwamen bleek ook waarom die er waren: nog geen minuutje voordien was een sans-papier die mee had gelopen in de betoging opgepakt door de flikken omdat hij aan het wildplassen was. (volstrekt belachelijk dus) de situatie was erg emotioneel en toen politiewagens passeerden werden ze gevolgd door scheldtirades. een van de wagens reed onverantwoord snel voorbij de groep die nu gezamelijk zijn weg voorzetten en reed een manifestant over de voet. Na rondbellen en rondvragen bleek dat er minimunm 2 gearresteerden zijn:
een fins meisje dat iets te ver naar het politiecordon ging en gearresteerd werd onder voorwendsel van 'openbare dronkenschap', haar zaak wordt opgevolgd door de legal teams,
van de gearresteerde sans-papiers kwamen we niets te weten, de legal teams belden alle politiekantoren af en die bleken van niets te weten, het zou kunnen dat hij nu Vottem van de binnekant mag bekijken, de mensen van het cracpe en de legal teams volgen de zaak op
manu

gearresteerde sans-papiers nu vrij
by Fabien Monday March 18, 2002 at 03:41 PM

De asielzoeker die na de betoging was opgepakt is gisterenavond rond 11u vrijgelaten geweest.