arch/ive/ief (2000 - 2005)

Joke Callewaert (Legal Teams): "We mogen ons hier niet bij neerleggen."
by IMC-Belgium Sunday March 17, 2002 at 03:57 PM

Joke Callewaert zat op die ene D-14 bus die uiteindelijk toch in Barcelona is geraakt. Tot zaterdagavond heeft ze er samen met de Spaanse legal teams alles aan gedaan om het volstrekt onwettelijke optreden van de Spaanse politie aan te klagen.

Het was een vermoeide Joke Callewaert die ik aan de telefoon kreeg. Gisteravond waren ze uiteindelijk dan toch in Barcelona aangekomen. Het concert van Manu Chao begon pas om 4u20. Tot half zeven hebben de Belgische antiglobalisten gefeest. Het was een gelegenheid om de woede, spanning en frustratie van de voorbije dagen weg te spoelen met Spaanse wijn en goede muziek. Zondagochtend om 9u00 zaten ze al terug op de bus voor een lange terugtocht.

Joke Callewaert: Van de betoging hebben we niets gezien. Een groepje van ons probeerde nog tot bij het parcours te komen, maar ze zijn niet eens uit het metrostation geraakt. Blijkbaar chargeerde de politie net op dat moment.

IMC-Belgium: Waarom hebben niet alle bussen nog een laatste keer geprobeerd om de grens over te steken?

Joke Callewaert: Op dat moment wisten we al dat we veel later thuis zouden zijn dan voorzien. De chauffeurs moesten immers hun uren slaap hebben. Daarnaast was bij velen de moed in de schoenen gezakt. Zij geloofden er niet meer in. Vergeet niet dat we twee dagen lang aan de grens gestaan hebben. We hebben gestemd en het bleek dat een groep terug wou keren naar België en andere groep wilde het nog een keer wagen. De sfeer in de bussen bleef wel goed. Iedereen was content over de goede betoging die we hadden gehad in Perpignan. De opvang in Perpignan was ook voortreffelijk. SUD en Attac zorgden er voor dat we konden overnachten in een gymnasium. 's Avonds was er een toffe verbroedering tussen de 200 Franse Attac'ers en de mensen van D14. Er werd muziek gemaakt en gedanst tot in de vroege uurtjes.

IMC-Belgium: Hoe verliep de samenwerking met de Spaanse Legal Teams?

Joke Callewaert: Toen de Spaanse politie ons vrijdag niet doorlieten hebben we hen onmiddellijk opgebeld. Na anderhalf uur zijn er advocaten van de Colectivo Anti-represivo tot bij ons gekomen. Na een kort overleg besloten we om terug te keren naar de grens en klacht neer te leggen. Uiteindelijk was er wel weinig dat we konden doen. We hebben hier te maken met een overheid die zijn voeten veegt aan de wet want een volledige bus tegenhouden was volkomen illegaal.

IMC-Belgium: Komt er nog een vervolg aan de klacht?

Joke Callewaert: Wel, er is een strafrechterlijke en administratieve klacht neergelegd. Daar moet een rechtbank zich nu over uitspreken. We denken er aan om een symbolische schadevergoeding te vragen. Ik vind het zeer belangrijk om het hier niet bij te laten. Zoiets mogen we niet zomaar laten gebeuren. Het zou totaal verkeerd zijn om nu te zeggen: "Oké, dan gaan we niet meer met de bus.". Voor veel mensen is dit de enige mogelijkheid om naar zo'n betoging te gaan. Het vliegtuig is te duur en een trein kan ook tegengehouden worden. We moeten dit blijven doen. Alleen door ons beter te organiseren, door beter voorbereid te zijn op zo'n situatie zullen we onze rechten kunnen afdwingen. Uiteindelijk is het dankzij de permanente druk dat we toch nog in Barcelona geraakt zijn.